Caldes de Montbui

Totes les notícies

MOCIÓ PER A LA COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Com cada any, el 8 de març commemorem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que hauria d’impregnar cada dia de l’any dins i fora de les administracions. Ja fa dos anys que va començar la pandèmia del coronavirus, un temps en què s’ha fet evident l’enorme importància del sector de les cures, tradicionalment feminitzat i amb molt poc reconeixement social i econòmic. Malgrat això,  això no ha acabat amb la precarització ni amb la falta de prestigi. De fet, les dones que treballen en aquest àmbit han estat unes de les més afectades per la crisi. Però no ha estat l’únic: en conjunt, les situacions de vulnerabilitat que pateixen les dones s’han agreujat. Segons l’últim informe de Govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 22,2% a Catalunya, mentre que al País Valencià, a les Illes i la Catalunya Nord suposa un 21,6%, un 15,9% i un 13%, respectivament. Això es tradueix en què les dones cobren de mitjana entre tres i set mil euros menys a l’any que els homes; tenen pitjors salaris en tots els nivells formatius; només un 10% de dones accedeix als llocs de direcció i gerència; són penalitzades en l’àmbit professional quan són mares i pateixen una major precarietat laboral, la qual cosa es tradueix en una feminització de la pobresa i en un atemptat contra la seva independència personal. Cal que prenguem consciència que és una qüestió fonamental i estructural i que hi hem de dirigir l’acció política.  A més d’això, el mercat del treball productiu expulsa o precaritza moltes dones pel fet que assumeixen majoritàriament les cures familiars. Si volem acabar amb aquesta injustícia, així com assegurar que les dones tinguin dret a accedir a totes les feines i gaudir de temps de lleure i participació de la mateixa manera que els homes, cal apostar per permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles.

Nou parc de La Bolera, espai verd i millor qualitat de vida

En la darrera sessió plenària del mes de gener es van aprovar les últimes expropiacions així com l’aprovació definitiva del projecte d’enderroc dels edificis que ocupen la zona verda que hi ha entre els carrers Buenos Aires, Aparici, “Moreño” i Santo Domingo. Aquest és un pas administratiu més que ens apropa al somni de moltes veïnes i veïns del barri de la Bolera: obrir un nou espai verd en una zona densament poblada, amb carrers molt estrets, sense cap espai verd i tou. El nou parc públic és una necessitat real per un barri amb dificultats importants de mobilitat i de convivència entre vehicles i de vianants. Però no només això, també re urbanitzarem els carrers del seu perímetre, convertint-los en carrers de plataforma única. Tot plegat és un primer pas en la transformació de la Bolera, i ha de servir de mostra del que hauran de ser, en el futur, els carrers George Lawrence, Santo Domingo, Aparici, Buenos Aires i Migdia. Continuem així amb la transformació i millora constant del nostre poble. Recentment, ho hem vist amb la nova plaça Catalunya i la millora dels carrers Rector Alemany i el primer tram del carrer Sant Pau, amb un nou paviment, l’eliminació de barreres arquitectòniques, el soterrament dels serveis aeris i la millora de la seguretat de la cruïlla. Aquest tram dóna continuïtat amb el carrer Font i Boet fins a la plaça de l’església. Estem convençudes que aquests exemples de millora parlen per sí sols i ajuden a visualitzar a tothom que hi ha canvis que són necessaris, com la futura reforma de l’avinguda Pi i Margall que tard o d’hora caldrà afrontar. Per ara, esperem que en un curt termini, puguem gaudir d’una nova zona verda i d’una mobilitat accessible, segura i sostenible al barri de La Bolera que millora la qualitat de vida i ajuda a fer de Caldes un poble per ser feliç!  

La pandèmia no ens ha aturat, ni ens aturarà!

Deixem enrere un any complex durant el qual hem fet un gran esforç molt com a societat per deixar enrere la pandèmia. Tenim clar que ho haurem de seguir fent durant el 2022 convençuts que malgrat les dificultats tindrem la capacitat de continuar avançant com a poble. L’any que tot just comença promet ser intens i emocionant: és el moment de recollir els fruits de molta feina feta en aquest punt ja avançat del mandat municipal. “Malgrat les dificultats tindrem la capacitat de continuar avançant com a poble” En aquest sentit, el 2022 serà l’any del nou Casal per a la Gent Gran a l’ampliació de les Cases dels Mestres, una de les actuacions més rellevants de tota la legislatura i que ha de contribuir a jugar un paper encara més clau en la dinamització de la gent gran activa de Caldes. Aquest també ha de ser un any decisiu per a l’Institut Escola “Calderí-Pic del Vent”. Després de 15 anys de barracons i d’un projecte educatiu inacabat, l’Ajuntament serà l’encarregat de començar les obres del futur equipament, mentre el departament d’Educació de la Generalitat impulsa la fusió dels dos centres.  D’altra banda, serà el moment d’acabar el pas soterrat de la C-59 que connecti el nucli urbà amb l’entorn del Cementiri i els barris extra urbans, una actuació molt esperada des del punt de vista de la mobilitat sostenible i segura. Enguany també ha de ser el moment de culminar els projectes de foment de l’habitatge públic: els 5 nous pisos de la reconvertida sala polivalent (amb les obres ja gairebé acabades), els 8 per a joves que esperem tenir acabats a finals d’any i els més de 20 habitatges cooperatius que es troben en fase d’adjudicació. El 2022 també ha de ser l’any en què Caldes faci un pas important en la lluita contra el canvi climàtic. El març de 2022 entrarà en funcionament la Comunitat Energètica Local (la CEL), en la que promet ser l’aposta més transformadora del Govern Municipal per empoderar a la ciutadania a través de l’energia verda.

Resum de l'any 2021 en 12 titulars

Fem un repàs als projectes més rellevant de l’acció de govern d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Caldes de Montbui durant durant el 2021, amb 12 en titulars, enllaçant amb les vídeo-notícies de vo televisió:   Adjudicada la redacció del projecte constructiu de l’Institut escola el Calderí - Pic del Vent. Es preveu que les  obres comencin a mitjans d’aquest any. En marxa les obres d’ampliació de “les cases dels mestres”. Acollirà el nou Casal de la Gent Gran, oferirà més espai per l’Escola d’Adults, el Centre de formació Ocupacional i per reubicar l’Espai d’Entitats i el Centre Obert. Augmenta el parc d’habitatge públic amb tres nous projectes. Són els 5 nous habitatges d’inserció a la reconvertida sala polivalent, el projecte d’habitatges per joves -8 pisos de lloguer social-  i el projecte d’habitatge cooperatiu al polígon la salut en una sessió d’us de sòl. L’Escola de Carme ja és un nou espai municipal, un pas important per la revitalització del nucli antic. La reforma de la plaça Catalunya, del carrer Sant Pau i del carrer Rector alemany continua la transformació de la zona centre. La consellera Vilagrà, l’alcalde i representats de la cultura i la societat calderina inauguren  la plaça Catalunya i la re-urbanització dels carrers adjacents què milloren l’eix cívic calderí en matèria de mobilitat, fent-lo més accessible, sostenible i segur. Connectem els entorns de Caldes: Un nou vial per a vianants permet connectar el nucli urbà del municipi, des del passeig del Remei fins al camí de Foment i ja han començat les obres del pas inferior de la C-59, a l’alçada del Cementiri. Amb el pas soterrat de la C-59 cap el Cementiri resoldrem problemes de seguretat històrics. El vial segregat cap el Pasqualet connecta el nucli urbà amb el Camí de les Llambordes. L’èxit de la Diada de Sant Jordi,  la programació del “Bombolles d’estiu”, la tornada de l’Escaldàrium i la Festa Major amb formats adaptats al context pandèmic recuperen/ fan reviure la cultura a Caldes.

Aprovem un pressupost valent per superar la pandèmia

En el passat ple de novembre vam presentar i aprovar un pressupost de 22.827.368,21 €, uns comptes transformadors a diferents nivells: en la continuïtat de millora del municipi de Caldes de Montbui, en prestació de serveis en àmbits molt diversos, també en protecció social de la ciutadania, en la preservació de polítiques educatives, esportives, culturals del nostre poble... És un pressupost que aposta per sortir de la crisi postcovid a través de la despesa, de compromís i de l’esforç públic, entre d’altres amb més 1.500.000 €  en convenis i subvencions a entitats, sense oblidar-nos d’allò menys lluït però important com poden ser els 150.000 € en asfaltatges, per posar uns exemple. Cal destacar els més de 2.000.000 €  en inversions amb projectes com: el nou local social de Can Valls 241.000 €;  les millores al polígon industrial de La Borda 180.000 € , una ampliació de crèdit de 250.000 € per poder fer front a la futura construcció de l’Institut escola Calderí - Pic del Vent, un augment de 92.000 € per la pista esportiva de l’Institut Manolo Hugué; és continuista també amb les inversions culturals pels ateneus Casino i Centre Democràtic amb 125.000 €/anuals per cada un d’ells; o el futur parc de La Bolera amb gairebé mig milió d’euros, en un dels barris més densament poblats de la nostra vila, entre d’altres. Es consoliden els esforços en matèria d’acció climàtica amb l’aposta per la Comunitat Energètica Local i la millora de l’eficiència i la sobirania energètica local.  També és un pressupost que aposta clarament per la dinamització cultural, turística i comercial on es contempla el projecte de rehabilitació comercial del nucli antic del poble; té una mirada i sensibilitat feminista, és també solidari i reafirma el compromís destinant el 0,7% dels seus recursos a la cooperació i al desenvolupament. A ningú se li escapa que estem vivint moments difícils amb l’esclat de la pandèmia, els seus efectes socials i econòmics, les administracions també però especialment les locals, i que les sentències dels tribunals espanyols com la de la plusvàlua no ajuden, generen una gran inseguretat jurídica i econòmica i posen de manifest la necessitat d’un millor i major finançament pels ens locals i especialment d’una major confiança.

Recuperem la festa major, recuperem la il·lusió

Quines ganes de festa major tenim! És palpable i evident que després de l’aturada per la pandèmia necessitem una mica d’alegria compartida, per prova, la rapidesa en la qual algunes entrades es van exhaurir el divendres. Des del març del 2019 hem passat moments molt difícils i és normal que necessitem divertir-nos,  socialitzar-nos i per això hem preparat una festa major totalment adaptada a les mesures de seguretat que encara hem de complir, però en definitiva, una festa major. I ja la tenim aquí, la nostra festa de tardor!  Ens esperen més de seixanta activitats programades per a tots els públics que podrem gaudir principalment a la plaça de la Font del Lleó amb un escenari cobert i al Parc de Can Rius amb una gran porxada i les seves terrasses, gestionades per entitats.   Com que estem obligats a controlar l’aforament, cal fer reserva de localitats pels espectacles a www.caldescultura.cat o al Museu Thermalia. Algunes activitats tindran un cost simbòlic d’un euro per intentar evitar l’absentisme i tenir cadires buides, en detriment d’altres persones que hi voldrien anar.  Els concerts acabaran a les 0.30 h de la matinada i després hi haurà música fins a les 3.00 h, quan hauran de tancar les terrasses i restarà només mitja hora per desallotjar el parc de Can Rius. L’entrada al parc serà lliure fins a omplir aforaments de les terrasses i hi haurà control d’accés als espectacles de la porxada instal·lada. Com és tradició a Caldes, no hi ha festa sense capvuitada, i enguany també recuperem una versió adaptada a la situació pandèmica vigent.  Una festa així es fa de la mà de moltes persones i requereix moltes hores de preparació i per suposat de diners. Per això agraïm la implicació de tots els tècnics municipals, dels cossos de seguretat, de la brigada, de totes les entitats, colles de cultura popular, artistes i associacions i espònsors que hi participen. Davant de qualsevol canvi us recomanem seguir caldescultura.

Ser valents en temps difícils

[ARTICLE] Isidre Pineda i Moncusí. Alcalde de Caldes de Montbui. Comencem un nou curs polític. Som ja a la segona meitat de la legislatura i arribem a la part més transcendental del mandat. És hora de recollir els fruits de tot allò que hem sembrat els dos darrers anys i que la pandèmia ha intentat impedir amb la seva irrupció sobtada. A ningú se li escapa però que l'escenari polític no està sent gens fàcil: malgrat tot, l'esclat de la COVID-19 no serà excusa per abandonar els objectius polítics que vam prometre. Sempre hem de seguir treballant, malgrat les dificultats, per deixar un poble fins i tot millor del que vam trobar.   Ja sabem que aquesta serà una fita que haurem d'aconseguir gestionant en paral·lel les necessitats que genera la imprevisible realitat post pandèmia. És evident que en dos anys han passat coses que mai hauríem imaginat, i per això ha estat necessari tenir cintura per adaptar el projecte municipal a la nova realitat de crisi socioeconòmica. En aquest sentit crec que hem d'aprendre del que va passar ara fa 10 anys a l'anterior crisi, procurant no cometre els mateixos errors que llavors. És per això que a Caldes de Montbui plantegem un escenari municipal on les retallades no són cap opció possible per sortir de la recessió. La direcció és precisament la contrària: a través d'una gestió econòmica acurada i de la màxima eficiència dels recursos municipals procurarem seguir actuant com a motor de transformació i de dinamització de l'economia local.   Apostem per la millora contínua de la nostra vila i per això seguirem fent inversió en diferents àmbits estratègics: el nou casal per a la gent gran a l'ampliació de les Cases dels Mestres; l'impuls dels nous habitatges socials, cooperatius i per a joves; la reformada plaça Catalunya i els carrers del seu entorn; la nova prefectura de policia; les reformes dels pavellons i equipaments esportius o el tan esperat institut escola "Calderí - Pic del Vent".   Aquests són els projectes més emblemàtics en els que centrarem els esforços dels pròxims mesos, sense oblidar-ne molts d'altres rellevants com el nou parc al barri de la Bolera o el pla de dinamització del Nucli Antic que inclogui el recentment adquirit Col·legi del Carme com a nou equipament municipal.

Ha arribat el moment de la política

Discurs d'Isidre Pineda Moncusí, alcalde de Caldes de Montbui, l’onze de setembre del 2021 Bon dia a totes i a tots, penso que com a Ajuntament de Caldes de Montbui podem sentir-nos contents (i prou feliços) de retrobar-nos en una nova Diada, que enguany pot tenir el caliu dels calderins i les calderines que s’han pogut acostar a la plaça 11 de setembre. La Diada Nacional sempre és especial, perquè és un moment de gran intensitat catalanista, d’enorme força en seguir reivindicant els nostres anhels, i de convençuda voluntat de persistir en la nostra identitat.   Caldes de Montbui sempre s’ha significat, com a puntal, del procés d’alliberament nacional, i de totes aquelles causes i lluites compartides que ens poden semblar injustes. Perquè la causa catalana, en molts sentits, i en molts moments de la història ha estat injusta i plena d’hostilitat i venjança, perquè fins fa 4 dies encara hi havia preses i presos polítiques, perquè la repressió segueix perseguint a exiliades i dels exiliats, sense oblidar que la repressió toca d’aprop a calderins com l’ex Alcalde Jordi Solé, la Xènia, en Raül Romeva. Ha arribat el moment de la política. La judicialització, el càstig, i la vergonya ha d’arribar a la seva fi. És el moment del diàleg, del diàleg polític. Perquè si ens hem passat 10 anys reclamant diàleg; exigint diàleg! Ara no el podem menysprear, fins i tot sabent de les dificultats que comporta haver de parlar i negociar, amb algú que es fa el sord, que no vol entendre ni reconèixer els errors del passat.   Som i serem independentistes, som catalans i catalanes que anhelem i aspirem a un país millor, a una República Catalana que ha de sorgir de la voluntat majoritària de tots i totes. I saber si això és possible, i factible, només pot ser a través d’un referèndum clar i contundent. Amb un resultat igual de clar i contundent: Sí o NO! Aquest és, considero, el camí que ens pertoca i que acabarà sent inevitable, que acabarà resolent el conflicte polític amb l’Estat perquè no hi ha cap altra fórmula o alternativa que el referèndum i l’amnistia.

Guanyar la partida és qüestió de temps, estratègia i paciència

Discurs de Núria Carné i Navarro, portaveu municipal d'ERC Caldes de Montbui, l'onze de setembre de 2021. Alcalde, Eurodiputat, Diputada, regidores i regidors, familiars, amics, companyes i companys, bon dia a tothom. Enguany ens retrobem en aquest acte institucional, amb mesures de seguretat per la COVID, però almenys podem estar junts. L'any passat us vam trobar molt a faltar. Així que me n'alegro molt de veure-us i veure-us bé, gràcies per venir! (M'agradaria que tinguéssim un sentit record per les víctimes, les seves famílies, per totes les persones que encara avui dia pateixen les conseqüències de la malaltia, també econòmicament i socialment, i per tots aquells professionals que ens han cuidat i curat en aquests mesos tan difícils). Dit això, ens centrarem en un nou 11 de setembre i aquest és un any important, ja que com ens diu la nostra estimada Marta Rovira que encara tenim a l'exili i l'Oriol Junqueres, lliure fa pocs mesos, tenim davant una finestra d'oportunitat. Mai abans l'estat espanyol havia acceptat seure a una taula a dialogar i intentar buscar una solució al conflicte polític, que ara reconeixen que existeix! L'independentisme català ja no és el que era. Tenim l'aprenentatge de l'octubre del 2017. Ens vam endur un desengany, hem rebut embats, hem patit la repressió de moltes formes: de violència física, amb cops de porra; de forma econòmica, el més recent el Tribuna de Cuentas; en forma de privació de llibertat i de drets fonamentals com la presó; les detencions; l'exili... en definitiva la persecució de la dissidència política. Hi ha més de 3.300 persones represaliades des de fa anys. Això és una vergonya i és antidemocràtic. Però a poc a poc sembla que comencen a arribar les cartes bones per guanyar la partida. L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, que té un pes significatiu en el context polític europeu, va manifestar que la solució al conflicte polític és: la democràcia, el referèndum i proposa la via del "diàleg constructiu".