Caldes de Montbui

Totes les notícies

Apostem per l'educació enmig de la pandèmia

Una bona notícia, el nou CFGS en Termalisme i Benestar. Caldes de Montbui tindrà el primer Cicle Formatiu de Grau Superior en Termalisme i Benestar de Catalunya. L’Escola d’Adults El Roure Gros i l'Escola Municipal de Música Joan Valls mantenen l’aprenentatge de l’alumnat durant el confinament amb propostes per que puguin continuar els projectes iniciats durant el curs, sense cobrar les quotes, mentre no hi hagi classes. Les escoles bressol municipals mantenen el contacte amb els infants a través de les famílies tot donant idees i propostes per fer aquests dies de confinament. Des de l’Ajuntament s’han suprimit les quotes fins a final de curs. D’altra banda treballem per reduir l’escletxa digital i s’ofereix suport tecnològic i s’estan facilitant dispositius electrònics perquè els i les alumnes que ho necessitin tinguin connexió a la xarxa i puguin seguir el curs. Una bona notícia, el nou CFGS en Termalisme i Benestar. Caldes tindrà el primer Cicle Formatiu de Grau Superior en Termalisme i Benestar de Catalunya i de l’Estat Espanyol! Després d’anys de treballar-hi i juntament amb l’IES Manolo Hugué, el Departament d’Educació de la Generalitat, l’Associació Balneària de Catalunya i els balnearis del municipi, finalment és una realitat. Caldes serà el municipi referent en la formació especialitzada en el sector termal. La competència general d'aquest títol consisteix a gestionar serveis relacionats amb el termalisme i el benestar (wellness), aplicant tècniques de hidrocinesia, hidrotermals, massatges estètics i programes de condicionament físic en l'aigua d'acord amb protocols establerts, activitats personalitzades programades i orientant-les cap a la millora de la qualitat de vida i de la salut, aconseguint la satisfacció dels usuaris i assegurant la prestació del servei en condicions de qualitat, seguretat i protecció ambiental. Les sortides professionals que contempla el nou cicle són: Tècnic/a en tractaments estètics integrals, Especialista en tècniques hidroestètiques, Tècnic/a en massatges estètics,Tècnic/a en drenatge limfàtic estètic, Instructor de grups d’hidrocinèsia i cura corporal, Coordinador d’activitats de condicionament físic i hidrocinèsia, Director/a tècnic en spas i balnearis, Monitor de lleure i Socorrista en instal·lacions aquàtiques.

Seguim treballant amb intensitat

L’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda va comparèixer aquesta Diada de Sant Jordi davant els mitjans de comunicació locals, com cada dijous, per resumir les més recents accions i mesures què es porten a terme per pal·liar la situació d’emergència. Pel que fa a les accions de protecció a la ciutadania des d’Acció Social es treballa amb intensitat: Durant aquesta setmana s’ha rebut més de 90 trucades i s’ha fet unes 50 entrevistes telefòniques i s’ha començat a repartir les primeres 15 targetes moneder a famílies en situació de vulnerabilitat. “Seguim coordinant-nos amb les entitats socials com Càritas, Caldes Solidària, Creu Roja amb qui hem preparat lots de seguretat i protecció que repartim a famílies afectades pel covid-19, a més del suport dels voluntaris i voluntàries de la Xarxa de Suport”. L’alcalde va destacar també la tasca de l’Oficina d’habitatge , atenent consultes; gairebé 300 des de l’inici de l’estat d’emergència, moltes relacionades amb ajuts al pagament del lloguer, moratòries o l’assessorament jurídic i la mediació. A més, “des de la regidoria d’habitatge seguim treballant i ja tenim el projecte executiu dels 5 habitatges socials a la Sala Polivalent i seguim treballant en els habitatges per a joves a l’avinguda Fontcuberta.” Pel que fa a Educació, l’Ajuntament ha col·laborat en l’inici del tercer trimestre, de forma telemàtica, per dotar tots els i les alumnes que ho necessitaven de 60 dispositius informàtics i connectivitat per a seguir les classes. Des de l’oficina de promoció econòmica es fa assessorament sobretot a aquelles persones afectades per un ERTO. La xifra d’atur registrada el més de març era del 9,4% front al 11,15 de la comarca. L’alcalde va voler remarca que “estarem molt atents a aquesta qüestió”. Per altre banda, aquesta setmana s’ha presentat un nou calendari fiscal per dotar de major flexibilitat el pagament d’impostos a empreses i famílies, mentre es treballa en línies concretes d’ajuts.

Hem aprovat un nou calendari fiscal

No acabem d’entendre a què esperen les institucions superiors a prendre mesures amb els lloguers, les quotes dels autònoms, la renda bàsica... per posar només uns exemples. En l’àmbit local, estem fent tot el que podem i més per aplicar mesures que alleugerin els moments delicats que vivim. Treballem dia a dia en un camí escabrós i l’última mesura que podem explicar és que ja hem aprovat un nou calendari fiscal. La setmana que ve donarem tots els detalls i en definitiva, flexibilitzarà els pagaments de taxes i tributs.   Som molt conscients de les dificultats i aquests dies veiem sortir el millor i el pitjor de les persones. D’una banda està brollant la solidaritat entre ciutadans, empreses... però també es posa de manifest que hi ha qui només sent el seu mal de queixal... i pot arribar a ser comprensible, el patiment és humà, però humilment, creiem que no és just perquè algunes persones estan vivint les conseqüències més ferotges del SARS-CoV-2 . Hi ha famílies que han perdut persones estimades, treballadors que porten més d’un mes donant el 200% i posen en risc la seva salut per oferir serveis essencials (ara ja fins i tot fora dels essencials per culpa de la pèssima gestió del senyor Sánchez ignorant dels consells dels experts d’allargar el confinament total), residències de gent gran que estan gestionant una situació extremadament complexe, malalts que ara mateix estan lluitant contra la Covid-19 en una UCI...   Cal doncs un govern que lideri, que prengui decisions valentes, decidides que ajudin a donar resposta a les demandes que van sorgint en la mesura del possible. En els darrers dies per exemple hem cedit 3 cotxes elèctrics municipals mentre duri l’estat d’alarma. Un a l’empresa calderina Passo de Cuinar per fer repartiment a domicili fins a les urbanitzacions (mancança que vam detectar al principi del confinament), un altre se cedeix a l’Unió de Comerciants (UCIC) i el tercer vehicle elèctric s’ha cedit als professionals del CAP per atendre pacients a domicili.

Atenció als mitjans virtual

Roda de premsa on line de l'alcalde Isidre Pineda per explicar les mesures del govern municipal front a l'emergència del Covid-19

En roda de premsa on line amb els mitjans locals i comarcals, l’alcalde de Caldes de Montbui,  Isidre Pineda, ha fet un dibuix general de  la situació actual de la vila i de la gestió del govern municipal en front de l’emergència del coronavirus. En primer lloc Isidre Pineda ha mostrat el seu més sentit condol a les famílies que han perdut un ésser estimat i suport així com a totes les persones que estan lluitant des de tots els fronts contra aquesta pandèmia del COVID-19. També ha volgut agrair la feina i l’esforç que fan els mitjans de comunicació de proximitat i ha reivindicat el servei que estan fent a la població. L’alcalde ha explicat quines són les principals accions i mesures què s’estan emprenent per pal·liar els seus efectes. Les ha agrupat en quatre grans línies d’acció: La primera és la protecció de la ciutadania i garantia dels serveis socials, En aquest sentit, l’alcalde ha destacat les següents mesures:   S’ha reforçat l’atenció telefònica de l’Ajuntament, ampliant l’equip d’atenció amb operadores i educadores socials. S’han distribuït les targetes moneder a 220 famílies beneficiàries de les beques menjador, amb la col·laboració de la Policia Local i agents cívics. Es garanteix el repartiment d’aliments del Rebost Solidari a 249 persones actualment, a les quals s'hi van afegint de noves que s’estan tramitant. S’ha creat una nova línia d’ajuts econòmics mitjançant targetes moneder què es començarà a testar amb 30 famílies de la vila. S’ha reforçat el servei de tele-assistència per persones més grans de 80 anys que viuen soles. Són 225 usuaris i usuàries als quals s’hi han afegit 17 nous des del començament de la crisi. Es dona suport a persones grans que no tenen xarxa familiar en la compra d’aliments i medicaments, en coordinació amb Creu Roja de Caldes i agents socials com Càritas, Fundació Santa Susanna, i el Cap de Caldes. En l’àrea de la seguretat i la prevenció, l’Isidre Pineda ha destacat que “els ciutadans i ciutadanes de Caldes han entès la gravetat de la situació i la necessitat del confinament”.

Caldes de Montbui presenta l’exposició “1934-1939 Pioneres del municipalisme feminista”

Ahir [12 de març de 2020], va cloure a la Biblioteca de Caldes de Montbui l’exposició: “1934-1939 Pioneres del municipalisme feminista”, fruit de la col·laboració entre la secció local d’Esquerra Republicana a Caldes de Montbui i la Fundació Josep Irla, en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona 2020. És la primera vegada que es mostra l'exposició que vol recuperar el llegat de les primeres dones escollides democràticament a les institucions municipals catalanes en les eleccions del 1934.  Posa en valor el compromís polític i social d’aquestes pioneres, la seva tasca com a regidores durant la República i part de la Guerra Civil, i les dificultats que patiren amb la repressió franquista.  L’acte d’inauguració es va celebrar el passat dilluns 9 de març, a la Biblioteca municipal de Caldes de Montbui, i va comptar amb les paraules de Marta Vilaret, regidora de Mollet i Vicesecretària General de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'ERC, Jaume Mauri, president de l’executiva local d’ERC, Elisenda Pujades, secretària de la dona d’ERC a Caldes i de l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda. A continuació,  Josep Vall, historiador i director executiu de la Fundació Josep Irla, va oferir als assistents un recorregut comentat de l’exposició per conèixer millor aquestes dones que havien restat oblidades durant els anys del franquisme i bona part de l’etapa democràtica. Coneixent les pioneres del municipalisme feminista català Les eleccions municipals del 14 de gener de 1934 representen l’entrada, per primer cop en democràcia, d’electes femenines a les institucions locals: La primera alcaldessa, Nativitat Yarza, i les primeres regidores de Catalunya, Fidela Renom –la primera regidora de Sabadell- , Justa Goicoechea –la primera regidora de l’Hospitalet-, Consol Nogueras –la primera regidora de Mataró-  i Caterina Casas –la primera regidora de Mataró-, juntament amb Magdalena Jonch –primera regidora de Cerdanyola- Esperança Martí –primera regidora d’Esplugues-, Francesca Monné –primera regidora d’Esparraguera-, representen una generació de dones lluitadores i compromeses amb el feminisme i els valors republicans, que van accedir als càrrecs de regidores després de les eleccions municipals de gener de 1934.

Compareixença del 16-1-20 de tots els grups polítics representats a l’ Ajuntament

Treballem per l’emergència climàtica a Caldes

La profunda amenaça del canvi climàtic i els impactes devastadors que tindrà per al planeta Terra fan que neixi la necessitat de treballar en polítiques transformadores per aconseguir un planeta més sostenible. Des d’Esquerra Republicana és una prioritat començar a establir noves mesures i estratègies d’adaptació i mitigació als efectes del canvi climàtic. La idea és clara: davant l’emergència climàtica, acció republicana. Els darrers anys, a l’Ajuntament de Caldes de Montbui ja vam realitzar moltes mesures en aquest sentit, per exemple, la substitució de les lluminàries públiques de vapor de sodi per LED i la renovació progressiva de la flota de vehicles municipals amb vehicles elèctrics: cotxes, motos, furgonetes i segways, que no emeten partícules contaminants. Doncs bé, en el ple passat, celebrat el 19 de desembre de 2019, vam aprovar per unanimitat de tots els partits polítics la moció per a la declaració de l’emergència climàtica. Consta de set acords en què ens comprometem a contribuir a la mitigació del canvi climàtic amb accions que van des de la publicació anual dels inventaris d’emissions fins la creació d’una comissió de treball per definir el pla d’acció. Si bé és cert que encara hi ha molt recorregut per fer i que tot just ara s’està desenvolupant la llei en matèria de transició energètica de Catalunya, cal accelerar per la gravetat de la situació i per això, des de la Regidoria d’Ecologia i Sostenibilitat, liderem el procés de creació del Pla Local de Transició Energètica per dotar-nos de les eines que marcaran el recorregut i les línies de treball. Els principals eixos haurien de ser: ciutadans i empreses en el nou model, descarbonització de tots els sectors, aprofitament dels recursos renovables i línies estratègiques específiques. Per tant, a Caldes, i per començar a posar fil a l’agulla amb més accions concretes a cada un d’aquests eixos, ja hem proposat fer la primera reunió de la Taula de Treball –oberta a tots els grups polítics i a la ciutadania– properament.

Compareixença del 16-1-20 de tots els grups polítics representats a l’ Ajuntament

Treballem per l’emergència climàtica a Caldes

La profunda amenaça del canvi climàtic i els impactes devastadors que tindrà per al planeta Terra fan que neixi la necessitat de treballar en polítiques transformadores per aconseguir un planeta més sostenible. Des d’Esquerra Republicana és una prioritat començar a establir noves mesures i estratègies d’adaptació i mitigació als efectes del canvi climàtic. La idea és clara: davant l’emergència climàtica, acció republicana. Els darrers anys, a l’Ajuntament de Caldes de Montbui ja vam realitzar moltes mesures en aquest sentit, per exemple, la substitució de les lluminàries públiques de vapor de sodi per LED i la renovació progressiva de la flota de vehicles municipals amb vehicles elèctrics: cotxes, motos, furgonetes i segways, que no emeten partícules contaminants. Doncs bé, en el ple passat, celebrat el 19 de desembre de 2019, vam aprovar per unanimitat de tots els partits polítics la moció per a la declaració de l’emergència climàtica. Consta de set acords en què ens comprometem a contribuir a la mitigació del canvi climàtic amb accions que van des de la publicació anual dels inventaris d’emissions fins la creació d’una comissió de treball per definir el pla d’acció. Si bé és cert que encara hi ha molt recorregut per fer i que tot just ara s’està desenvolupant la llei en matèria de transició energètica de Catalunya, cal accelerar per la gravetat de la situació i per això, des de la Regidoria d’Ecologia i Sostenibilitat, liderem el procés de creació del Pla Local de Transició Energètica per dotar-nos de les eines que marcaran el recorregut i les línies de treball. Els principals eixos haurien de ser: ciutadans i empreses en el nou model, descarbonització de tots els sectors, aprofitament dels recursos renovables i línies estratègiques específiques. Per tant, a Caldes, i per començar a posar fil a l’agulla amb més accions concretes a cada un d’aquests eixos, ja hem proposat fer la primera reunió de la Taula de Treball –oberta a tots els grups polítics i a la ciutadania– properament.

Ple 28-11-19

Uns pressupostos per seguir avançant: Impulsem polítiques publiques d’accés a l’habitatge

Parlem de política econòmica i d’allò que poden fer les administracions i els governs en aquest sentit. Ningú discuteix el fet que la globalització prioritza sempre els interessos financers, els beneficis dels mercats, per sobre de la justícia global i dels drets humans. Per això, l’economia social és una eina necessària davant d’un mercat salvatge i que no té pietat. Ho hem vist, per exemple, amb el mercat immobiliari. Avui en dia els problemes d’accés a l’habitatge són una de les preocupacions més grans de molta gent, també a Caldes. És un repte compartit amb molts municipis metropolitans impulsar polítiques públiques d’accés a l’habitatge que corregeixin les tendències del mercat. L’habitatge cooperatiu n’és una claríssima i la farem a Caldes, de fet ja hem anunciat que el consistori posarà a disposició sòl públic en cessió d’ús en un projecte que a Catalunya és prou innovador. L’objectiu és ampliar el parc públic d’habitatges, sobretot per destinar-los a lloguer assequible. Una altra mesura que impulsarem és l’increment del 50% de l’IBI en aquells habitatges desocupats i començarem, òbviament, per les entitats bancàries. A més farem habitatge social reconvertint la Sala Polivalent del costat del Centre Cívic. Un altre projecte importantíssim que durem a terme és el casal de la gent gran amb l’ampliació de la Casa dels Mestres. No es preocupin, però, la majoria d’impostos i taxes segueixen congelats a Caldes de Montbui. I ja fa més de vuit anys que això és així. Però creiem que és evident que hem fet molta inversió, molta obra pública, i que els ajuntaments, amb el de Caldes al capdavant, cada vegada prestem més serveis. Tot i que, com poden imaginar-se, aquest model de congelació fiscal i d’augment de serveis és poc sostenible a llarg termini. Però no hauríem arribat fins aquí sense una bona gestió econòmica. Ens calen polítiques públiques decidides, sobretot dels ajuntaments, però també ens calen més competències! Les administracions locals som sempre el germà petit i pobre de l’administració, però també som sempre la primera trucada del ciutadà.

ERC Caldes de Montbui elegeix la nova Executiva Local

Ahir [27 de novembre 2019] en Assemblea Local Ordinària, Esquerra Republicana de Catalunya de Caldes de Montbui va escollir la nova Executiva Local, que seguirà presidida per Jaume Mauri, amb el 95% dels vots dels i les militants. Formen part de la nova executiva: Jaume Mauri (Presidència), Mònica Soria (Secretaria Organització), Jordi Martín (Finances), Elisenda Pujades (Secretaria LGTBI Igualtat), Isidre Pineda (Secretaria Política Municipal), Blanca Pueyo (Secretaria Gent Gran), Francesc Esteve (Secretaria d’Esdeveniments), Noemí Cortés (Secretaria d’Afers religiosos), Adrià Saís (Secretaria Jovent), Angeles Llive (Secretaria Nova Ciutadania), Jordi Tudela (Secretaria de Comunicació), Jaume Formiga (Secretaria NNTT), Carme Germà, Jordi Solé, Núria Carné, David Través, Samuel Saís (Vocals) i Pere Anglès (Presidència d’Honor). Després de la votació, el president de l’executiva Jaume Mauri va agrair la confiança dels i les militants. “Des de Caldes seguim amb forces renovades i la il·lusió intacte amb el projecte del nostre partit... la transformació del municipi i la dignitat de la vida dels nostres conciutadans són els eixos de treball que ens motiven a seguir endavant” I en clau de país posà en valor que “ERC som els que estem fent la feina imprescindible per assolir la república Catalana, aportant nous independentistes i es així com seguirem fins assolir la llibertat” Finalitzada l’assemblea , Oriol Ramon, president de la Federació Comarcal d’ERC al Vallès Oriental i Jordi Solé, Secretari de Política Internacional d’ERC van compartir una anàlisi dels resultats de les darreres eleccions i l’estratègia del partit