Caldes de Montbui

Totes les notícies

Amnistia

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana de Caldes de Montbui rebutgem i condemnem la sentència del Tribunal Suprem i demanem l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes. Els enviem tot el nostre escalf i també a les seves famílies. Gràcies per tant i no defallirem! Ara ha arribat l’hora, ahir vam conèixer la sentència i això és un nou punt d’inflexió. Calderins i calderines, ens trobarem als carrers com sempre, de manera cívica i pacífica. Estem tristos i indignats davant de la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals però amb el cap alçat, amb més força que mai i convençuts que al final, de la mà de la república, vencerà la democràcia!  

1 d’octubre, segon aniversari

Ja fa dos anys i no ho oblidarem mai. Molts de nosaltres tenim frames, imatges gravades a la memòria de diferents moments que vam viure aquell dia, fins i tot els dies abans, del referèndum de l’1-O. Començàvem el dia ben d’hora ben d’hora, era negra nit i el vam acabar també de nit. La sensació era que aquell dia el temps es dilatava. Amb les primeres imatges que arribaven de la violència que aplicava la Policia Nacional i la Guàrdia Civil espanyola contra la població que només anava a exercir el seu dret a vot, la impotència se’ns posava a tots al cos, la tensió i l’alerta era màxima i les hores no passaven. Els minuts eren llargs com una mala cosa i les vuit del vespre -hora en què es tancaven els punts de votació- semblava que no arribava mai... Els pobles units, la gent defensant els locals de votació, inventant mil i una estratègies per salvar les urnes... i Caldes no va ser una excepció. Quan per fi es va fer el recompte, aquí  hi va guanyar el SÍ al referèndum d’autodeterminació de Catalunya i amb una plaça del Lleó plena a vessar, les paperetes van començar a caure per les finestres de l’Ajuntament, i molts cantàvem a ritme de música. Un moment, que semblava d’explosió d’alegria però que passat el temps, s’evidencia que era sobretot de distensió i de descompressió després de tanta tensió continguda i que intentava superar el regust de la impotència. El «mal» que ens van fer aquell dia i el que vam aprendre no ho oblidarem mai i perquè en quedi constància, un any més tard, el 2018, vam inaugurar la plaça de l’U d’Octubre al centre de Caldes de Montbui per homenatjar i agrair a totes les persones que gràcies al seu compromís amb la democràcia i la llibertat van fer possible el referèndum. Entre ells, Raül Romeva, Medalla d’honor de la Vila, que com altres també empresonats o a l’exili està pagant un preu altíssim, privat de llibertat en presó provisional des de fa quasi dos anys. No han entès que tot i la repressió de l’estat espanyol seguim alçats pacíficament i que els nostres valors i anhels democràtics no canviaran? Reivindiquem doncs el dia que el poble unit va vèncer un estat feble que només sabia donar cops de porra.

Núria Carné, discurs de la Diada 2019

Avui em rendiré?

[Discurs de Núria Carné, portaveu del grup municipal d’ERC Caldes de Montbui a l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2019). Alcalde, regidores i regidors, exalcalde, calderins i calderines, companys i companyes, amics i amigues, bon dia a tothom!   Des del setembre el 2015, és la 5a Diada de Catalunya que tinc el privilegi de poder-vos adreçar unes paraules i aquest any he decidit que principalment aquest discurs serveixi per donar veu aquells a qui els han volgut tapar la boca, dels nostres presos i preses polítiques i exiliades.    Perquè si alguns es pensaven que privant-los de llibertat, no ens arribarien les seves paraules, estaven equivocats.  Si algú es pensava que tombant o escapçant els lideratges, perdríem l’objectiu de la independència com a eina per assolir la República catalana, estaven equivocats.  Han emergit nous lideratges, perquè la cosa no va de persones, sinó d’un objectiu comú i la fita on volem arribar està intacta.    Potser trigarem més del que hauríem volgut o desitjat, sí, però després del que hem après de l’1 d’octubre i del 3 d’octubre, després de veure com se les gasta l’estat espanyol, -que és si fa no fa com se les ha gastat sempre- sabem que aquell nostre magnífic exemple de decència democràtica no haurà estat en va. Però també sabem que cal que siguem més, i cal seguir abraçant tots els demòcrates per ser més forts. El camí serà més llarg però amb perseverança i més força segur que ho aconseguirem.    De fet, deia l’Oriol Junqueres en un article publicat abans d’ahir:  ...“Sovint no és suficient tenir la raó. La formidable aliança conservadora que s’alça contra els anhels majoritaris de la societat catalana dibuixa un mur de formigó. I estan disposats a perpetrar tot el que calgui per evitar, no ja la República catalana, sinó un referèndum. El nostre doncs, no és pas un problema de voluntat sinó de força. La força de la raó només pot reeixir per damunt de la força si darrere té una ingent majoria que la pugui sostenir.

Que el ritme no pari!

És setembre, la majoria tornem amb les piles carregades de fer vacances i seran més que necessàries per encarar un nou i intens curs polític. Comencem amb les polítiques d’habitatge com a prioritat del Govern Municipal, amb projectes il·lusionants com el foment de l’habitatge cooperatiu, els microcrèdits per ajudar a l’emancipació dels joves i de les famílies que volen accedir a un nou lloguer i també seguim fent passos per l’ampliació del parc públic d’habitatge públic i social.   El nostre esforç també està focalitzat en anar teixint les quatre obres esportives: l’ampliació de la graderia del Pavelló municipal de Torre Roja que ja té adjudicatari; els nous vestuaris del Pavelló municipal del Bugarai que es presentarà a concurs públic per segona vegada, ja que la primera va quedar desert; les obres de la climatització de la piscina vella i l’acabament, aquesta tardor, de la pista esportiva de l’IES Manolo Hugué, una pista rehabilitada que s’utilitza per fer educació física i que fora d’horari lectiu s’hi duran a terme altres pràctiques esportives -majoritàriament sobre patins- o de caràcter cultural quan se sol·liciti. En l’àmbit esportiu també tenim la voluntat de potenciar i prestigiar l’esport femení.   Una de les tasques més importants que tindrà la nova regidoria de feminisme precisament serà la d’impulsar polítiques transversals a les diferents àrees per tenir  sempre una mirada amb visió de gènere.   També en aquesta arrancada de curs veurem com es concreta la nova exposició de la primera planta del Museu Thermalia, que pretén seguir posicionant Caldes com a referència del termalisme mediterrani. En aquest sentit enfortirem la nostra implicació a la xarxa de viles històriques termals europees, l’EHTTA (European Historical Termal Towns Association).   Importantíssims també seran els treballs previs perquè durant aquest mandat vegi la llum un dels principals compromisos electorals: el Casal de la gent gran a les Cases dels Mestres.

Núria Carné, nova consellera comarcal del Vallès Oriental

Núria Carné, primera tinenta d'alcalde de l’ajuntament de Caldes de Montbui, és des d’aquest divendres una de les 11 consellers/es del grup d’ERC al Consell Comarcal del Vallès Oriental encapçalat per Marc Candela -alcalde de Martorelles-; i pren així el relleu de l’ Isidre Pineda, alcalde de Caldes, qui ho ha estat en els darrers quatre anys.  “Prenc amb molta il·lusió el relleu de l’Isidre Pineda que ha estat conseller de turisme al Consell Comarcal durant els últims 4 anys, fent una gran feina en aquesta matèria. Tot i que lamento que ERC al final no pugui estar al govern a causa del pacte entre el PSC i JuntsxCat, seguirem treballant de valent i fent una oposició constructiva.” Malauradament, i tot i ser ERC la força guanyadora a la comarca amb 155 regidors; el grup de   Junts per Catalunya va decidir acceptar un pacte a dos amb el PSC per governar els òrgans comarcals i deixar Esquerra Republicana fóra del govern. “Considero que les calderines i calderins podem estar contents de seguir tenint un representant del municipi dins del Consell Comarcal perquè s’hi veuran més clarament representades les nostres necessitats, punts de vista, demandes i fortaleses.”  “Agafo el càrrec de Consellera Comarcal amb il·lusió, moltes ganes de treballar, de seguir aprenent l’ofici de la política –ara des d’una vessant supramunicipal- i espero poder aportar el meu granet de sorra juntament amb els altres 10 companys d’equip que formem part del grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal.”

L’alcalde Isidre Pineda, el regidor d’Habitatge Jordi Martín, i el responsable de l’Oficina d’Habitatge de Caldes Jordi Pruna en roda de premsa. Cedida per l'Ajuntament de Caldes de Montbui

Prioritzem les polítiques d’habitatge

Des de l’Ajuntament seguim treballant i desenvolupant la nostra estratègia en habitatge basada en dues grans branques, d’una banda el «dret a l’habitatge» i de l’altra «l’accés a l’habitatge». En el primer cas, mantenim i augmentem la línia d’ajudes amb subvencions al lloguer (750€ en general i fins a 900 € en famílies nombroses) tant universal com per urgència. Val a dir que amb el que va d’any ja se n’han tramitat 418. També continuem amb les subvencions per a la rehabilitació d’habitatges i mantenim l’assessorament jurídic en qüestions relacionades amb les hipoteques i els lloguers. En el segon cas, ja hem engegat l'encàrrec del projecte executiu de la nova promoció d’habitatge de lloguer social per a joves que farem al Molí d’en Ral (Carrer Molí) i del qual s’esperen entre uns 12 i 14 habitatges. La primavera passada ja vam presentar l’avantprojecte, així doncs la maquinària administrativa ja va avançant. També presentem una novetat en aquest punt i són els microcrèdits d’accés a un lloguer que oferirem des de l’Ajuntament. És una mesura orientada a totes aquelles persones que no puguin fer front a l’entrada -el que coneixem com la fiança- per poder accedir a un pis, però que sí que poden pagar el lloguer mensual. Aquest microcrèdit municipal tindrà interès 0, no es necessitarà aval i anirà des dels 500 € fins als 3.000 €. I finalment, hem anunciat l’inici d’un nou projecte per impulsar habitatge en cessió d’ús cooperatiu en un terreny municipal. Serà darrere l’Ajuntament, al costat de la Plaça de l’Onze de Setembre i s’espera obtenir-ne entre 16 i 18 habitatges. La iniciativa culminarà el cercle d’accés a l’habitatge amb una nova mesura que posicionaria Caldes com a referent en aquesta matèria, en un moment on és necessari prioritzar les polítiques d’habitatge.    

Premis Reempresa, de la Diputació de Barcelona i la CECOT

Premi al punt local Reempresa de Caldes

La feina al final té recompensa i estem molt contents perquè el punt local de suport a l’empresa i l’emprenedoria de Caldes ha estat finalista dels Premis Reempresa, de la Diputació de Barcelona i la CECOT, en la categoria de municipis petits i en la modalitat de casos d’èxit. El premi el vam recollir una representació de l’equip de l’antiga Regidoria de Desenvolupament Econòmic, el dia 12 de juny, al saló BizBarcelona, a Fira de Barcelona. Des de Caldes també donem servei als municipis de Bigues i Riells, a Santa Eulàlia de Ronçana i a Sant Feliu de Codines. El Servei Reempresa calderí funciona des del 2014 i la seva funció és posar en contacte empresaris que volen traspassar el seu negoci, amb persones emprenedores que volen començar una activitat empresarial però no ho volen fer des de zero, sinó que volen adquirir una empresa que ja té trajectòria. Per exemple, hem vist molts casos com jubilacions, canvis d’estil de vida, malalties, trasllat de municipi…, etc. La finalitat és, doncs, que empreses en funcionament puguin ser adquirides i fer-les créixer altres emprenedors. Aquest model de donar continuïtat a les empreses està funcionant molt bé i per això la Diputació de Barcelona i la CECOT van renovar, l’any 2016, l’acord de col·laboració per consolidar la Reempresa a la demarcació de Barcelona com un model d’emprenedoria i de creixement empresarial. I com es fa? Doncs mitjançant la Reempresa, amb una metodologia d’assessorament i marketplace que facilita la transmissió d’empreses en funcionament a persones reemprenedores. Celebrem molt aquest reconeixement i encoratgem els nostres tècnics municipals de Reempresa a seguir esforçant-se tant per ajudar el nostre teixit empresarial de proximitat.  

4.113 gràcies

Moltes gràcies als 4.113 calderins i calderines que ens veu fer confiança aquest diumenge 26 de maig a les eleccions municipals.  Hem guanyat les eleccions i hem revalidat la majoria absoluta; es tracte d’un suport històric en nombre de vots i més del 49% en percentatge de vot.   La vostra confiança ens dona un tercer mandat amb estabilitat per desenvolupar el nostre programa i el model de poble que hem vingut implementant en els darrers anys. Moltes gràcies també al Jordi Solé i als regidors que han fet equip amb ell. El seu lideratge ha transformat la vila en els darrers 12 anys. Treballarem dur per mantenir el mateix nivell d’exigència i seguir el seu llegat. Estem preparats i preparades! Som-hi  

Esquerra Republicana guanya les eleccions generals a Caldes de Montbui amb el 32% dels vots

La candidatura d’Esquerra Republicana – Sobiranistes ha guanyat les eleccions generals espanyoles també a Caldes de Montbui, amb 3.341 vots; el 32,02% del total de vots emesos. La participació a la jornada d’ahir va ser del 79,29%, més de 12 punts per sobre de la participació total registrada a les eleccions generals del 2016. ERC supera a la segona força política, el PSC-PSOE en més de 13 punts percentuals. La distribució del vot a Caldes de Montbui ha estat la següent: ERC - SOBIRANISTES: 3.341 vots - 32,02% PSC - PSOE: 1.971 vots - 18,89% EN COMÚ PODEM: 1.408 vots - 13,49% JXCAT: 1.344 vots -12,88% Cs CIUTADANS: 1.011 vots - 9,69% FRONT REPUBLICÀ: 406 vots - 3,89% PP - PARTIDO POPULAR: 382 vots - 3,66% VOX: 316 vots - 3,03% PACMA: 172 vots - 1,65%