Calella

Totes les notícies

Recordem el President Companys en el 81è aniversari del seu assassinat

A Calella, la secció local d'Esquerra Republicana commemora un any més l'efemèride amb una marxa de clavells i una lectura al monument Lluís Companys ubicat a prop de la piscina municipal de la ciutat. Ens trobarem el proper divendres, 15 d'octubre, a les 7h del matí, a davant de la piscina municipal. Acte obert a tothom. Us hi esperem!

Foto: Ràdio Calella Tv

Nota de Premsa - Auditoria Urbaser-Arca

PRIMERA VALORACIÓ AUDITORIA URBASER   Recentment hem pogut accedir a l’Auditoria realitzada per EMASCONSULTORS per «avaluar el grau de compliment de l’oferta per la contracta per UTE-Urbaser – ARCA, verificar el grau de compliment dels diferents compromisos adquirits a l’oferta presentada».   Els resultats de l’auditoria ens mostren nombrosos incompliments en les obligacions per part de l’empresa adjudicatària en diferents aspectes (controls interns de qualitat i de seguiment i control de servei, falta de manteniment general, ...) i constatem com la manca de recursos destinats per part de l’Ajuntament a l’Àrea de Sostenibilitat, ha comportat un seguiment insuficient de les obligacions contractuals per part d’ UTE-Urbaser – ARCA, és per això que:   El Grup Municipal d’Esquerra Calella procedeix a demanar una reunió urgent amb l’alcaldessa, els responsables municipals de l’Àrea de Serveis Públics i representants d’ UTE-Urbaser – ARCA per analitzar el contingut de l’auditoria i, el més important, buscar solucions perquè Calella sigui una ciutat neta.    

Valoracions d'ERC Calella sobre la presentació del consistori dels projectes de ciutat i turisme sostenible (NEXT GENERATION)

El divendres 17 de setembre l'Ajuntament de Calella va presentar els seus projectes de ciutat i turisme sostenible que aniran amb càrrec als fons Next Generation en el marc de la “Convocatòria Extraordinària de Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos para entidades locales” del Ministeri d’Indústria,Turisme i Comerç del Govern espanyol. Tots aquests objectius troben la seva desembocadura en el seguit de les 26 actuacions que ha dissenyat l’Ajuntament i que es divideixen en quatre eixos:  Transició verda i sostenible, Millora de l’eficiència energètica, Transició digital, Competitivitat (CALELLA EMISSIONS ZERO) Des d’Esquerra Calella considerem prioritàries aquelles actuacions dirigides a disminuir les emissions contaminants prioritzant un canvi en el model de consum energètic i tant en l’àmbit de la mobilitat, habitatge, indústria així com generació i gestió de residus entre d’altres.   Els governs locals tenen competències pròpies en l’àmbit tant de polítiques de mitigació com d’adaptació al canvi climàtic, com per exemple l’ordenació i gestió del territori, urbanisme i disciplina urbanística, conservació i manteniment de béns de domini públic, prevenció d’incendis, protecció del medi ambient i desenvolupament sostenible. Cal liderar la transició ecològica des de l’Ajuntament tot treballant conjuntament amb la ciutadania i els diferents sectors socials i econòmics per la transició.   És evident doncs que calen inversions i els fons Next Generation EU són una oportunitat que cal aprofitar de forma transversal des del territori.   Lamentem que aquest projecte s’hagi elaborat sense tenir en compte la col·laboració de la Taula d’Emergència Climàtica de Calella, dins aquest grup de treball s’han fet propostes molt interessants en àmbits com la millora de l’accessibilitat, transports, mobilitat urbana, espais naturals  així com foment de l’economia circular que es podrien haver inclòs en el present projecte.

Moció promuguda per ERC per dinamitzar els Consells Municipals

Entenem per participació ciutadana les eines, espais i dinàmiques necessàries per promoure una governabilitat compartida amb la ciutadania compromesa i activa. Participació ciutadana implica augmentar la capacitat d’incidència de la ciutadana en els afers que són públics i comuns. Alhora, la participació ciutadana porta implícita la igualtat d’oportunitats per accedir a la informació i als processos de deliberació i de presa de decisions compartides. Implica també treballar sota criteris de transparència en l’administració. La situació de pandèmia i crisi derivada que vivim des del passat març de 2020 ens ha portat a fer més necessària la solidaritat i el treball en xarxa per tal de poder superar una crisi sanitària i social que ha sacsejat la nostra societat fent-nos adonar de la nostra vulnerabilitat, però alhora també de les nostres capacitats per afrontar el futur reinventant-nos i assumint la responsabilitat social i global que ens correspon com a ciutadans/es.    Calella s’ha dotat de diverses eines, òrgans i espais per promoure la participació ciutadana, entre les quals existeixen i conviuen el Reglament Orgànic Municipal  (ROM), el Pla director de participació ciutadana, els pressupostos participatius anuals, els pressupostos participatius de joventut i els Consells municipals sectorials constituïts en diferents anys. No obstant això, observem que la regularitat en la convocatòria i funcionament dels consells no és la mateixa. Hi ha consells que són convocats amb regularitat i hi ha d’altres consells que, per exemple, no han estat convocats durant aquest any 2021.   I, per altra banda, a dia d’avui està pendent de desenvolupar el Consell de Ciutat, recollit en el marc del Pla Director de Participació (aprovat inicialment el 25 d’octubre de 2017 pel ple de la corporació i reclamat en diverses sessions plenàries pels Grups Municipals).    En els darrers mesos han estat notícia a la nostra ciutat diversos temes sectorials (com el del jaciment de la vil.

Moció promoguda per ERC per a promoure la contecnió de rendes de lloguer d'habitatges

Les problemàtiques derivades a l’accés a un habitatge digne a preus accessibles no és nova. Quan no hem superat els efectes de la crisi iniciada el 2007 i l’esclat de la bombolla immobiliària, se suma una nova bombolla immobiliària, aquesta vegada centrada en l’alça dels preus del lloguer arribant a cotes impagables per a la majoria. La pèrdua constant de poder adquisitiu, l’augment de preus del lloguer i la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, provoquen una crisi habitacional en constant creixement que ha esdevingut una crisi sistèmica.   Aquesta va ser una de les principals motivacions de l’aprovació, el passat setembre de 2020, de la Llei 11/2020, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges (DOGC núm. 8229, de 21/9/2020), després de mesos de debat i gràcies a l’impuls de la ciutadania i entitats a favor del dret de l’habitatge, com el Sindicat de Llogateres, i amb el lideratge del Departament de Justícia. Aquesta llei, també coneguda com a llei de contenció de preus del lloguer, busca limitar els preus dels lloguers a Catalunya, i permet regular-los en les zones on estan especialment disparats. La llei fixa topalls al lloguer en els municipis del país on més dificultats hi ha per accedir a l'habitatge per oferta-demanda. Són les anomenades zones d'habitatge tens.   Per a aplicar-se de manera immediata, es van establir directament i transitòriament determinades àrees de mercat d’habitatge tens, amb la vigència d’un any. D’aquesta manera, en l’annex de la llei consten seixanta municipis que tenien índexs de referència de preus en què el lloguer havia sofert un increment superior al 20 per cent entre 2014 i 2019, amb una població superior als 20.000 habitants o bé pertanyents a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.   La inclusió en l’annex va ser deguda, segons el preàmbul de la llei, a donar una resposta urgent a la situació d’emergència en matèria d’habitatge, agreujada pels efectes econòmics derivats de la pandèmia.

11S 2021 Diada Nacional de Catalunya

Calellenques, calellencs, Avui, Onze de Setembre i Diada Nacional de Catalunya, com hem dit en alguna ocasió en aquesta mateixa plaça, per a Esquerra Republicana de Catalunya, l’Onze de Setembre no és una diada d’alegria i d’il·lusió. És una diada de reivindicacions. És una jornada de denúncia i no pas de renúncia. Defensem una República Catalana i un país independent. Volem canalitzar la mobilització de la Diada de Catalunya com la fortalesa ciutadana a la taula de negociació, on reivindiquem una resolució democràtica a través de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Aquí hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’estat. I hi ha el 80% dels catalans i les catalanes que volen una resolució democràtica i no un pedaç. Amnistia, Referèndum, Independència. Aquest és el nostre camí. Ara és el moment de recomençar la negociació. Una negociació que la comunitat internacional demana i espera. I nosaltres la volem liderar. Però tampoc renunciarem de cap manera, en aprofitar i treballar per qualsevol altra opció que ens condueixi cap a la República de Catalunya. Aquesta Diada torna a ser una oportunitat per demostrar des de l'independentisme que seguim sent-hi i que el moviment segueix sent fort. És una nova oportunitat, per demostrar que som un moviment polític i social amb una gran capacitat mobilitzadora, un moviment polític imparable. Ni la pandèmia, ni la repressió, aturen un moviment que defensa la República catalana, que és la millor manera d’ajudar la gent. Els pròxims dies cal que expliquem a tothom que el procés d'independència de Catalunya no només ha estat una revolució nacional, sinó que ha estat una revolució social i democràtica enfront d’un estat que ha utilitzat totes les vies, i les clavegueres, per sabotejar aquest canvi reclamat per la societat catalana. La proclamació de la República Catalana és la primera pedra d'un projecte social i democràtic que cerca el progrés, la dignitat i el benestar de totes les persones que vivim en aquest país, per més diversos que siguin els nostres orígens.

Comunicat en relació al futur nou accés a la C-32 per la Riera Capaspre

NOTA DE PREMSA, 2 de setembre de 2021 El darrer divendres 27 d'agost es va presentar un dossier amb una anàlisi dels efectes en la mobilitat que representaria l'alliberament del peatge de la C-32 i adjuntant una sèrie de propostes d'actuacions de millora de connectivitat de la C-32 amb la N-II, així com la incorporació d'una via pedalable contínua al corredor de la N-II entre Mataró i Blanes. Des d'ERC Calella valorem positivament les mesures proposades pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya que afecten directament a Calella. Malgrat tot, considerem que aquestes mesures es poden millorar. El disseny presentat en l'Estudi Previ contempla que el nou accés a la C-32 per la Riera Capaspre únicament contempla accessos en sentit sud. Esquerra Calella considerem que aquesta opció de fer-ho únicament per anar o venir sentit Barcelona no és la millor per: - La propera construcció de l'ampliació de l'Hospital de Calella contemplarà un major trànsit de vehicles d'emergències, poder disposar d'una sortida de la C-32 permetria als vehicles d'emergències provinents del nord de la comarca un accés més ràpid al centre hospitalari sense passar pel Carrer St. Jaume. - El Carrer St. Jaume és habitual veure'l col·lapsat, volem que el carrer de Jovara deixi de ser un vial alternatiu a la N-II, l'existència d'una connexió sentit nord permetria una interconnexió dels dos extrems de la ciutat alliberant el transit intern. La C-32 actuaria com a una Ronda. - L'existència d'una connexió sentit Girona de la C-32 amb la Zona Turística permetria disminuir el trànsit pel Carrer Sant Jaume d'autocars i vehicles que s'allotgen a Calella i d'aquells que vulguin gaudir de l'oferta gastronòmica i de lleure de la zona de la Riera així com un millor accés a la Platja de Garbí. Referent a una via pedalable contínua al corredor de la N-II entre Mataró i Blanes, les característiques del Carrer Sant Jaume no ho fan possible, és per això que demanem que la via pedalable sigui seguint la façana marítima, tot aprofitant els valors paisatgístics i també els seus atractius turístics.

ERC Calella demana "tocar de peus a terra" i més debat amb relació al jaciment El Roser - Mujal

El portaveu d'Esquerra Republicana a Calella, Xavier Ponsdomènech, ha comparegut avui davant dels mitjans a l'exterior del recinte del jaciment arqueològic El Roser - Mujal, acompanyat de la diputada i membre de la Comissió de Cultura del Parlament, Mònica Palacín, i la regidora Pilar Rocafort. Ponsdomènech ha posicionat el partit respecte al projecte d'instal·lació d'una superfície comercial a sobre de l'actual jaciment romà El Roser - Mujal, a la zona de l'Hospital de Calella; un projecte que "no és el d'Esquerra", però que ja ha esdevingut inevitable, perquè el govern municipal de l'alcaldessa Candini, ja ha tirat endavant tots els tràmits legals. En aquest sentit, Esquerra va votar en contra de la modificació del POUM corresponent. El portaveu també ha assenyalat que "també vam presentar al ple de desembre 2020 una moció on sol·licitàvem un nou estudi de trànsit de la zona". ERC demana a CUP i Comuns enraonar plegats per poder encaixar les diferents visions, des del realisme Davant d'aquest fet, el regidor republicà ha mostrat total respecte pel posicionament dels grups municipals de la CUP i els Comuns, però ha demanat "tocar de peus a terra" i encetar un diàleg conjunt entre totes les forces polítiques representades al ple i la plataforma creada, per garantir que la convivència entre el projecte de construir una superfície comercial al damunt del jaciment, en garanteixi la seva integritat, i "una millor conservació a recer de les inclemències del temps i del vandalisme". Ponsdomènech ha lamentat que el diàleg no s'hagi estès a totes les entitats del poble. La proposta d'ERC passa doncs, per renegociar el conveni, ja que el projecte final, que el govern encara no ha fet públic, ha patit modificacions des de 2020; i s'adoptin mesures com ara eliminar la planta -2 de pàrquing. Els republicans també han deixat molt clar, en referència a la futura ampliació de l'Hospital, que aquesta infraestructura és "absolutament prioritària.

Un agraïment especial per en Joan Ferrer i Rocosa

Aprofitem aquest espai per agrair la tasca portada a terme per en Joan Ferrer i Rocosa a l'àrea d'esports de l'Ajuntament de Calella. Després de gairebé quaranta anys al capdavant de l'àrea, avui 25 de juny de 2021, en Joan es jubila essent un referent en l'esport ciutadà tant per la seva implicació en la feina com per la voluntat de posar l'esport a l'abast de tota la ciutadania. La seva tasca ha estat imprescindible per tal que l'esport sigui una eina més d'arrelament a la ciutat i, alhora, eina de creixement personal i col·lectiu sense distincions d'edat, gènere ni origen. Els valors, que s’adquireixen al llarg de tota la vida, configuren el caràcter de les persones i permeten el seu desenvolupa­ment personal i social, per això la importància de la tasca i dedicació de persones com en Joan. L’activitat física i l’esport afavoreixen el desenvolupament psicològic i social en la infància i la joventut, i són un extraordinari mitjà de transmissió de valors que ajuden a la formació d’una ciutadania activa i compromesa.