Calella

Totes les notícies

Comunicat del grup municipal d'ERC Calella en relació a la situació a l'antic Hostal La Gaviota

Des del GM d'ERC Calella hem seguit amb atenció i immensa preocupació tots els fets esdevinguts a l'espai de La Bruna.  Aquest no és un tema nou sorgit del no-res. Venim de mesos en els quals la situació a l'immoble ha esdevingut cada cop més complexa, i han confluït a l'espai diverses persones en situacions d'extrema vulnerabilitat, amb múltiples situacions de desemparament i de manca de referents, desvinculades dels recursos i serveis que ofereix la ciutat i amb conductes delictives i violentes en alguns casos agreujades per múltiples factors segons el que hem pogut conèixer i detectar. Observem com cada dia que passa la situació és més complexa de gestionar. No hi ha un treball de contenció, mediació ni acompanyament i les actuacions s'han encaminat cap a l'àmbit policial i cap a la pressió a l'àmbit judicial.  En aquest sentit, i en diverses ocasions, des del GM d'ERC ens hem posat a disponibilitat de l'equip de govern per col·laborar i treballar una estratègia conjunta que, segons la nostra opinió, hauria d'estar basada en els següents criteris:    - Cal garantir la seguretat ciutadana. Cal garantir que tothom visqui segur al seu entorn i cap persona tingui por de passejar o circular pels carrers de la ciutat ni vegi limitada la seva llibertat per conductes agressives o delictives. Aquest és, doncs, un dels pilars fonamentals que cal exercir també amb la màxima rigorositat d'actuació. Cal reconèixer la feina com la pressió sota la qual la Policia Local de la ciutat està exercint la vigilància de l'espai. Pensem que en aquests moments tota l'actuació de contenció és assumida per les forces de seguretat, fet que suposa una pressió important que podria disminuir acompanyant les actuacions amb altres estratègies de contenció.  - La situació és cada cop més extrema i més vulnerable, alhora més complexa de gestionar: no hi ha vincles amb institucions o serveis, hi ha més pressió policial, hi ha més rebuig i situacions personals més vulnerables i descompensades.

Preguntes i precs fetes en el Consell de Gestvia: mobilitat i aparcaments

En la darrera convocatòria del Consell d'Administració de GESTVIA els representants d'Esquerra Calella van demanar que s'incloguessin com a un punt dins l'ordre del dia la presentació de l'avantprojecte del nou aparcament de l'Hospital al darrere de Can Saleta redactat per la regidoria d'urbanisme, el pressupost aproximat i si hi ha algun estudi/pla de viabilitat. La incorporació d'aquest punt es va desestimar en considerar que GESTVIA no havia rebut cap encomana per part de l'Ajuntament, malgrat no poder ser inclòs formalment en l’ordre del dia, es va poder tractar àmpliament en el torn de precs i preguntes on les diferents formacions van poder exposar els seus punts de vista, cosa per la qual agraeixen a la presidència de GESTVIA, Sr. Torres, la seva predisposició al debat.    Segons les dades que es disposa de l'avantprojecte de construcció del nou aparcament de l’Hospital,  de tirar endavant l'Ajuntament un projecte d'aquesta envergadura podrien quedar hipotecades les inversions municipals, és per aquest motiu considerem que GESTVIA seria el marc ideal per poder endegar aquesta infraestructura. Malgrat no tenir GESTVIA l'encomana per part de l'Ajuntament i per anar avançant en el Consell d'Administració d'aquest dimarts 18 de maig els representants d’Esquerra a GESTVIA ham formulat les següents preguntes i precs.  1.- Sent coneixedors que a hores d'ara no s'ha rebut cap encomana pel nou aparcament de l'Hospital, demanem que s'endegui per part de GESTVIA un estudi/pla de viabilitat econòmic del nou aparcament i de possibles vies de finançament.  2.- Demanem que, conjuntament amb el departament d'administració de l'hospital, es faci un estudi de l'ocupació diària per franges horàries de l'aparcament que fan servir els treballadors de l'hospital. 3.- Preguntem sobre l'estudi de mobilitat i accessibilitat que facin viable l'ampliació de l'Hospital de Sant Jaume en tots els externs (circuits de persones, personal, logística, etc.) de l'Hospital ampliat així com la calendarització per l'alternativa d'aparcament municipal previ a la construcció de les obres d'ampliació de l'Hospital, punts recollits en la clàusula 4.

Un agraïment especial per la Ma Dolors Llavall i Cases

Enguany que celebrem els 90 anys de la primera Biblioteca pública a la ciutat, s'ha jubilat la Ma Dolors, que n'ha estat la directora els darrers 41 anys. Persona compromesa i treballadora incansable. L'hem conegut a l'antiga Biblioteca Popular Costa i Fornaguera de la carretera, just a sobre de l'actual Llar d'infants Municipal i a la la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Un salt qualitatiu important que va suposar tot un repte superat amb èxit. Hereva de la Ma. Lluïsa Rivas i Papaseit, primera bibliotecària de la ciutat el 1931, ha conegut, atès i orientat a infants i adults, a joves i gent gran. Sempre amb paciència i amb professionalitat. Moltes gràcies per la dedicació, l'esforç i la voluntat de servei públic!

ERC Calella participa en la taula d'emergència climàtica local sobre residu 0 i economia circular

La setmana passada es va celebrar la quarta trobada dels membres que formen part de la Taula per l'Emergència Climàtica de Calella, en aquesta ocasió per tal de debatre i fer propostes relacionades amb la gestió de residus i l'economia circular al nostre municipi. En el transcurs de la dita reunió ERC Calella va proposar diverses qüestions a treballar en aquests àmbits tan directament relacionats. Qualsevol estratègia de gestió cap al residu zero passa per la implementació de sistemes d'economia circular.  Proposem treballar un PLA D'IMPULS DE L'ECONOMIA CIRCULAR en l'àmbit municipal de forma participativa amb agents locals que ens permeti establir aquells projectes prioritaris adaptats a la realitat calellenca. Per fer-ho caldria dinamitzar els actors clau del nostre municipi, entre ells els establiments hotelers, les empreses i la ciutadania, mitjançant l'estudi de mesures econòmiques i fiscals, amb campanyes de conscienciació de consum responsable i polítiques de residus preventives. Aquest pla hauria de contemplar elements com per exemple la compra pública circular, el malbaratament alimentari i combatre l'obsolescència programada. Per altra banda creiem que és necessari crear un PLA ESPECÍFIC DE MILLORA DE L'EFICIÈNCIA DELS SISTEMES DE GESTIÓ DE RESIDUS URBANS que tingui en compte la realitat del nostre municipi i que estudi totes les opcions al llarg de la cadena de gestió de residus per tal d'incrementar al màxim la ràtio de recuperació i reciclatge, tant pel que fa a usuaris domèstics com comercials, industrials i hotelers. Pel que fa a el model de recollida cal tenir en compte que Calella no és homogènia urbanísticament parlant, de manera que proposem que s'analitzi zona per zona quin és el millor model a implementar incloent la possibilitat d'implementar el model porta a porta.  L'objectiu hauria de ser establir un model de recollida de residus sostenible en tot el seu cicle de vida, prioritzant l'aprofitament econòmic i el reciclatge amb l'objectiu d'incorporar els residus dins d'una estratègia d'economia circular.

Imatge d'Arxiu. Plaça Muriel Casals i Couturier

ERC Calella trasllada al Consell Municipal de Dones LGTBI+ una proposta per visualitzar la dona a l'espai públic de la ciutat.

1.- Perquè pensem que el 8 de març és cada dia i ens sobren motius per treballar per la plena igualtat i per la visibilització pública de la dona, sovint anònima i infrarepresentada a l'espai públic. 2.- Perquè forma part del treball de memòria històrica, tan necessari per donar valor a totes les persones que ens han precedit en la lluita per la igualtat de drets i per la justícia social. 3.- Perquè volem treballar per una participació real de la ciutadania en els afers públics i, en aquest sentit, els consells municipals de participació han de ser una peça imprescindible en l'empoderament de la ciutadania i en la presa de decisions compartida.

Recollida de signatures per a dur a terme una consulta popular sobre l’habilitació d’una àrea de platja per a gossos a Calella

PER QUÈ ERC CALELLA ESTÀ A FAVOR D’HABILITAR UNA ÀREA DE PLATJA PER A GOSSOS AL NOSTRE MUNICIPI? A ERC Calella creiem que les polítiques municipals han de contemplar programes que tinguin en compte els animals, el seu reconeixement i integració com una part més de la nostra societat. Cal desenvolupar actuacions que optimitzin la convivència i l’ús compartit d’espais públics de les persones i els animals domèstics. Promoure polítiques municipals pel benestar dels animals també és treballar i caminar cap a una societat més sensible, responsable i respectuosa. Estem convençuts que és necessari recuperar la platja com a entorn natural al servei de les persones per ser gaudit durant tot l’any; amb platges més accessibles, sense entrebancs per a persones amb mobilitat reduïda, amb àrees per a infants i espais, també, per a gossos. Cal adequar una àrea per a gossos a la platja de Calella disponible també durant la temporada turística, és una bona manera de fomentar així mateix el turisme pet-friendly conjuntament amb el sector turístic. EXPERIÈNCIES PROPERES Arenys de Mar Arenys de Mar disposa des del 2017 d’un espai de bany reservat als gossos a la platja de la Picòrdia. Només en poden fer ús els animals censats al municipi i els de segona residència. Pineda de mar La platja per a gossos de Pineda de Mar  disposa de 100 metres quadrats i s’ubica al barri del Poblenou. Es troba oberta tot l’any i és d’accés lliure. PARTICIPA! El passat 25 de febrer d’enguany es va aprovar, per unanimitat del ple municipal, la 2a proposta de consulta popular sobre l'habilitació d'una platja per gossos a Calella. Ara es necessiten 1560 signatures per dur a terme aquesta consulta popular no referendària a Calella. Participa! Més informació:  https://www.poderpopularcalella.com/ (foto: platja de gossos d'Arenys de Mar)

Tercera reunió de treball de la Taula d’Emergència Climàtica local

El passat 21 de gener de 2021 es va celebrar per mitjans telemàtics la tercera reunió de treball de la Taula d’Emergència Climàtica local. Aquest cop la temàtica escollida fou la mobilitat a Calella. Des d’ERC vam aportar diverses propostes de millora amb els objectius generals de reduir les emissions contaminants (millorar de la qualitat ambiental) i GEH, així com integrar els espais naturals al casc urbà. En concret, en aquest àmbit ERC Calella proposa: OBJECTIU 1: FOMENT DE LA MOBILITAT A PEU DINS EL MUNICIPI Mesures: -Accessibilitat: Millora de l'accessibilitat a l’espai públic tant per a persones amb diversitat funcional com per cotxets de nadons, carretons (Ex. passos subterranis especialment els ubicats al carrer Bartrina i carrer Creus per tal de millorar l’accés al passeig i la façana marítima) . Millora de l’estat dels paviments dels carrers i voreres malmesos. - Mantenir els espais naturals i verds en bon estat de conservació, degudament senyalitzats i accessibles a la ciutadania. Creació d’un corredor natural interconnectat que envolti la població (Anella verda) i que inclogui espais com el Parc Dalmau, la Muntanyeta, el Rierany dels Frares, les platges i cales, el Far, les Torretes, el Torrent del Raig, Valldenguli i Puig de Popa. -Estudi de la viabilitat de condicionar un passeig lateral a la NII, entre els Apartaments Codina (c. de Puig de Popa) i el c. del Montnegre. -Urbanitzar el tram del carrer Jovara entre carrers Sant Joan i Sant Pere per donar continuïtat i afavorir la connexió amb el C/Esglesia a través del carrer Matas i Rodés. - Connectar les bosses d’aparcament actuals i les futures amb la xarxa de transport públic -Alliberar la façana marítima de transit rodat que no siguin vehicles de servei OBJECTIU 2: PROMOURE ÚS BICICLETA I TRANSPORT PÚBLIC com a mitjà de transport col·lectiu sostenible. Mesures: -Implementació dels acords aprovats en la moció sobre l'ús de la bicicleta del ple de juny 2020: xarxa de vies ciclables per a desplaçaments segurs dins municipi i intermunicipals servei de bicicleta elèctrica compartida mancomunat amb els municipis veïns sessions de formació garantir la convivència amb vehicles de mobilitat personal motoritzats (scooters i patins elèctrics).

Valoració de l'inici de la Volta a Catalunya des de Calella en la seva darrera edició a la ciutat

La 100a edició de la Volta Ciclista a Catalunya començarà demà dilluns, una vegada més des de Calella. Nou edicions celebrades a la nostra ciutat i segons es va comunicar des del Govern Local, l’última. Enguany l’Ajuntament de Calella destinarà 50.000 euros directes com a subvenció a l’organització de la Volta i així mateix pagarà part del dispositiu que cal dur a terme perquè l’etapa se celebri. Desconeixem el cost d’aquesta logística, però alguns càlculs estimen que podrien rondar al voltant dels 20.000 euros extres. Comptant les 9 edicions subvencionades, la nostra ciutat ha destinat més de 330.000 euros en ajudes directes a l’organització i a hores d’ara, encara desconeixem el volum total de despesa indirecte que l’Ajuntament ha assumit en l’organització, però podem fer una estimació que pot rondar els 250.000 euros. Ens alegrem que finalitzi aquesta col·laboració difícilment justificable per un municipi de la mida de Calella, però ens dol que en un any com el 2021 en què en plena pandèmia el pressupost d’enguany recull un augment de 110.000 euros en l’àrea social, i on no hi ha modificacions importants en promoció econòmica, destinem 50.000 euros a la Volta ciclista i una quantitat indeterminada en la seva organització. Des d’ERC Calella, sempre ens hem mostrat crítics amb les accions que comporten un esforç fiscal municipal molt important i que alhora no sabem quin tipus de retorn tenen per la ciutat. El fet que aquest any sigui l’últim ens pot indicar que tal com hem denunciat sempre en les darreres 9 edicions el retorn no correspon en cap manera a la inversió feta. Assumim que la presència de la volta a Calella ha tingut un interès més mediàtic de Govern que un benefici del conjunt de la ciutat. Demanem que en un futur, en la participació de tots aquests tipus d’esdeveniments es tingui en compte objectivament la valoració de la seva utilitat i retorn real pel conjunt de la ciutat, per evitar malgastar recursos públics en esdeveniments organitzats per empreses privades que cal que siguin auditats i utilitzats de manera transparent, clara i objectiva.

Posicionament davant la dissolució de l'Assemblea del CSO La Bruna i l'actuació de l'equip de Govern

Arran de les darreres notícies sobre l’espai de La Bruna i un cop analitzades les diferents informacions, des del GM d’ERC volem manifestar el següent: 1.- En els darrers mesos-anys, el CSO ha esdevingut un espai d’acollida d’urgència social sense ser un espai concebut com a tal, sense comptar amb els requisits ni recursos necessaris per complir amb aquesta funció. En aquest sentit, ens preocupen algunes de les afirmacions del regidor Josep Torres com a portaveu del govern quan afirma que “l’assemblea del CSO La Bruna ha generat un problema”. Ens preocupa perquè aquesta afirmació ens porta a una visió reduccionista d’un problema de major abast. El problema de la Bruna es genera per ell mateix i acaba essent un problema de la ciutat des del moment en què acull a persones i famílies que d’altra manera no tindrien accés a un sostre. 2.- Dins la diversitat de persones que La Bruna ha acollit, hi ha hagut persones conflictives, amb conductes delictives que la mateixa assemblea ha decidit expulsar. Pensem, doncs, que la tasca d’acompanyament i de mediació que han desenvolupat les persones de l’assemblea és important i cal posar-la en valor. Com també cal valorar la tasca feta des de l’àrea de política local i la tasca feta des del servei de mediació de la Policia Local. 3.- Respectem al màxim el dret de tots els veïns/es de la ciutat a viure amb tranquil·litat i a no sentir-se insegurs en un entorn de convivència com ha de ser la ciutat. 4.- Coneixem l’esforç de la ciutat per tenir una àmplia bossa d’habitatges de lloguer social a través de la Fundació Habitat Solidari de la qual l’ajuntament n’és membre fundador. La Fundació cobreix un buit important i dóna resposta a la manca d’habitatge. No obstant això, reivindiquem una vegada més tal com vam fer en la negociació del pressupost 2020 i del pressupost 2021 i tal com hem fet en les reunions de la taula social, la necessitat de poder comptar amb espai d’acollida per a situacions d’urgència social.