Camp de Tarragona

Notícia

A iniciativa d’ERC, els productors agroalimentaris podran elaborar olis vegetals comestibles procedents de fruita seca

Els agricultors del Camp de Tarragona podran donar una nova sortida als seus productes. Fins ara la distribució a l’estat espanyol d’olis vegetals comestibles, produïts a l'estat i procedents de productes com l'avellana, l'ametlla, la nou o el pinyol d'alvocat, està prohibida.

La normativa suposa un perjudici important pels productors de l’estat ja que el consum dels olis vegetals comestibles sí que està permès. I per tant, es dona la circumstància que aquests productes s’importen des d’altres països, sobretot de França i Itàlia.

La situació, però, variarà en els propers mesos gràcies a una iniciativa d’Esquerra Republicana al Senat espanyol. Arran de les trobades que els republicans mantenen amb entitats i empreses del Camp de Tarragona productors agroalimentaris i sindicats agrícoles van fer arribar al senador Josep Rufà Gràcia la necessitat de derogar la normativa que impedeix la distribució d'aquests olis.

Després de portar la qüestió al Senat en diverses ocasions, Rufà va aconseguir el compromís del Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas Puchades, d’eliminar les esmentades restriccions.

D’aquesta manera, el passat 29 de novembre es va iniciar el tràmit de consulta pública del Real Decret sobre la Qualitat del olis vegetals comestibles. Aquest procés d’allargarà fins al 23 de desembre i és el primer pas per aconseguir aprovar la mesura, que s’espera que entri definitivament en vigor durant el primer semestre de 2023.

Josep Rufà valora molt positivament el canvi de la normativa, que suposarà un benefici pels productors de fruita seca, molt presents especialment en comarques com l’Alt Camp, el Baix Camp o el Tarragonès.

Així mateix, Rufà destaca que “l’avellana que és un producte molt ben considerat a Espanya i a Europa” i afegeix que “l’aportació de l’oli d’avellana a l’alta gastronomia, als gelats i a la resposteria incrementarà el valor i la sortida del producte.”