Cassà de la Selva

Totes les notícies

La pancarta ja torna a onejar al balcó de l'Ajuntament

Cassà no es pot aturar

Amb la sessió d’investidura, el cartipàs, i el primer ple de la legislatura del mes de juliol, hem començat a veure alguns dels canvis, fruït del pacte entre Junts per Cassà i el PSC. Un acord per l’alcaldia, una tinença d’alcaldia i una mitja jornada pel regidor del PSC, la contractació del número dos de la llista del PSC, o la creació d’una vicepresidència (que fins ara no havia existit mai) a la residència geriàtrica pel regidor del PSC. De moment estem parlant només de càrrecs i retribucions però seguim sense conèixer quins són els acords programàtics als quals diuen que van arribar Junts per Cassà i el PSC. Un pacte de govern no ha de ser només un repartiment de càrrecs sinó que ha d’anar associat a una sèrie d’accions que es volen dur a terme amb aquest govern entre Junts per Cassà i el PSC, cosa que a dia d’avui, de moment, desconeixem. Es Retiraran semàfors de la carretera provincial tal com es va dir al debat electoral?, es deixaran de prestar polítiques en l’àmbit educatiu? Es modificarà la plantilla de l’Ajuntament? Quines inversions vol dur a terme l’actual govern de Junts per Cassà? Ambdues formacions han repetit diverses vegades que tenen un acord programàtic, però aquests acords fins a dia d’avui encara no els coneixem. Instem, tal com vam demanar al passat ple municipal sense obtenir resposta, al govern de Junts per Cassà i el PSC a fer públic el pacte de govern  amb tots els acords als que van arribar. Quan parlem de transparència caldria començar per aquí.   Tots els regidors d’Esquerra han fet el traspàs de les seves àrees Des d’Esquerra Cassà, seguim compromesos amb el nostre poble, per aquest motiu entre els mesos de juny i principis de juliol tots els regidors d’Esquerra Cassà es van reunir amb els nous regidors `per tal de fer-los el traspàs de cadascuna de les àrees, exposant l’estat de tots els projectes de cada àrea i aquells aspectes on cal parar-hi més compte. Una diferència important respecte l’any 2015 amb un traspàs quasi inexistent.

Aportacions des d'Esquerra Cassà al Ple de juliol

Al Ple de Juliol, des d'Esquerra Cassà hem fet les següents aportacions, treballant cada dia pel nostre municipi: Hem preguntat sobre l'estat dels pressupostos participatius, les polítiques de participació no es poden aturar. Hem demanat l'estat del procés participatiu del pla de mobilitat. La millora de la mobilitat i la circulació a Cassà és molt important i cal seguir fent actuacions de manera consensuada entre l'ajuntament i la ciutadania. Ens hem interessat per l'estat d'actuacions importants pel municipi com, la substitució de l'enllumenat de la carretera provincial, la renovació de la coberta del pavelló del foment, o l'adequació dels nous aparcaments públics al carrer Primitiu Artigas. Hem demanat de nou conèixer el contingut del pacte entre JxCAT i el PSC, la ciutadania té el dret a conèixer el contingut d'aquest pacte. Hem fet entrega d'una nova pancarta de "Republiquem" per tal que l'ajuntament pugui reposar la que es va fer malbé i seguir mostrant el suport de l'Ajuntament de Cassà de la Selva amb la construcció de la República. Finalment, també hem demanat informació al voltant de la proposta de mancomunar els serveis de la policia local feta pel regidor de governació, la seguretat és un tema molt important i cal que en parlem i decidim entre tots els grups polítics abans de fer qualsevol canvi important.  

El cost dels sous i salaris dels polítics de govern de l’Ajuntament de Cassà pujaran més d’un 70% amb el nou cartipàs de JxCat i PSC.

-Les dedicacions de polítics passen d’una a quatre amb la proposta de cartipàs de JxCat i el PSC.   -Esquerra Cassà demana que es faci públic el contingut de l’acord entre JxCat i el PSC per tal que tota la ciutadana pugui conèixer el seu contingut.   El ple de cartipàs d’aquest divendres 28 ha aprovat la creació de 3 noves dedicacions per a regidors, fins a dia d’avui només l’alcalde tenia dedicació a l’Ajuntament de Cassà.   Aquest fet comporta un increment de les retribucions a polítics de més del 70% amb un increment total de més de 41.000€ anuals per aquest concepte.   Respecte l’anterior legislatura, els regidors que formen part de l’equip de govern passen de 7 a 9 membres. A priori, l’augment de regidors hauria de permetre una millor distribució de les tasques de govern. Cal recordar que el passat equip de govern estava format només per la dedicació completa de l’alcalde i sense cap altre regidor amb dedicació. Ara, tot i augmentar en 2 regidors l’equip de govern, l’alcalde continua tenint dedicació completa, però 3 de les regidories passen a tenir dedicació parcial.   Absència de diàleg, pluralitat i consens en l’elaboració del cartipàs i la composició de les comissions i consells   Des d’Esquerra posen de manifest que l’actual equip de govern no s’ha volgut asseure a parlar ni informar de la composició del cartipàs ni el sistema de funcionament de l’Ajuntament que n’ha de sortir d’aquest.   Des d’Esquerra es planteja la possibilitat que en tots els òrgans de l’ajuntament les decisions que es prenguin s’hagin de fer a partir de l’acord i el diàleg i que sigui necessari com a mínim l’acord de 2 dels 3 grups del consistori per tirar endavant qualsevol proposta. Fet que no es produeix en la proposta de cartipàs, ja que en tots els consells i comissions el grup de JxCat té la majoria per tirar endavant totes les propostes sense consensuar-ho amb la resta grups.   Així mateix des d’Esquerra Cassà, hem mostrat el nostre desacord per modificar els estatuts de la Residència Geriàtrica per tal que el representant del PSC sigui nomenat Vicepresident Segon, una vicepresidència que no s’havia creat mai fins ara.

COMUNICAT D’ESQUERRA CASSÀ AL RESPECTE DE LES NEGOCIACIONS DUTES A TERME i MANTENIMENT DE L’OFERTA DE DIÀLEG

Esquerra va iniciar les converses, entregant una proposta d’acord com a punt de partida per negociar i no ha obtingut cap resposta.   Una de les principals línies de treball d’aquesta legislatura ha estat la millora de la transparència de l’Ajuntament de Cassà, a tal efecte, i com hem fet sempre, posem a disposició de la ciutadania totes les accions dutes a terme un cop finalitzades les eleccions municipals del passat 26 de maig, per tal que tothom en tingui coneixement i cadascú en pugui treure les seves conclusions. D’entrada volem constatar el manteniment de l’oferta d’Esquerra Cassà per dialogar i pactar amb tots els grups polítics de l’ajuntament i concretament d’arribar a consensos amplis, oferta que malgrat que entenem que Junts per Cassà i el PSC hagin firmat un acord, per part nostra segueix sobre la taula, i així serà fins el dia 15 de juny, amb els quals no tenim cap mena d’impediment per seguir parlant i dialogant amb tots aquells que estiguin disposats a fer-ho. Després del resultat de les eleccions municipals, el dilluns 27 al vespre ens vam reunir els membres de la candidatura i la secció local d’Esquerra Cassà per consensuar una posició i dinàmica de treball. Vam acordar obrir diàleg amb tots els grups i plantejar-los a tots una proposta de govern en minoria d’Esquerra (perquè ja vam dir que no pactaríem amb el PSC) on s’incrementava la participació i òbviament el poder de tots els grups.   Al mateix temps, des d’ERC teníem una cosa clara:que tant en campanya com després havíem dit clarament que no estàvem ni estem disposats a compartir govern amb el PSC, ni arribar a un pacte per l’alcaldia amb aquest partit, per motius obvis, ja que no podem viure aliens a la situació política actual i per respecte als nostres companys i companyes a la presó o a l’exili.   Dimarts 28 a les 17:00 ens vam reunir amb els representants del PSC. I el dimecres 29 a les 18:00 amb els representants de Junts per Cassà.

COMUNICAT D’ERC CASSÀ SOBRE LES NEGOCIACIONS I CONVERSES MANTINGUDES AMB ELS DIFERENTS GRUPS

  Davant la convocatòria de la roda de premsa anunciada pels grups de Junts per Cassà i PSC, des d’Esquerra Cassà volem informar als cassanencs i cassanenques al respecte de les negociacions i converses mantingudes amb els diferents grups, així com també de la proposta inicial que des d’Esquerra Cassà  es va plantejar tant a Junts per Cassà com al PSC Cassà. Com a llista més votada des del dia després de les eleccions municipals vam obrir el diàleg amb els dos grups polítics. I aquesta setmana, els vam traslladar a tots dos una mateixa proposta de projecte de poble i sistema d’organització de l’Ajuntament per consensuar entre tots els grups, per tal d’assegurar la participació i implicació de tots ells. Així mateix amb el grup de Junts per Cassà ens vam emplaçar a tornar-nos a trobar per tal d’obtenir resposta a la proposta inicial per seguir-la consensuant i treballant entre els dos per tal d’arribar una entesa. En el transcurs de les converses es va posar sobre la taula la possibilitat de compartir l’alcaldia, proposta a la que Esquerra vam quedar oberts a parlar-ne pendents que Junts per Cassà concretés com s’hauria d’articular. Al mateix temps, entre els dos grups vam acordar un silenci informatiu que es considerava necessari per tal de poder seguir dialogant de tot sense interferències fins la següent reunió. Diàleg que entenem estroncat unilateralment per part de Junts per Cassà davant la convocatòria de premsa feta conjuntament amb el PSC, de la qual desconeixem el contingut que anunciaran. La proposta incial feta per part d’Esquerra, sobre la qual volíem crear un consens suficientment ampli amb els grups era la següent: D’acord amb la nova composició del ple municipal i del resultat de les eleccions, en les quals per un marge estret, ERC va obtenir el major nombre de vots, es proposava formar un govern en minora en el qual totes les comissions, consells i organismes col·legiats de l’ajuntament es repliqués la composició del ple, on ERC i Junts per Cassà tindrien el mateix nombre de representants i un correspondria al PSC.

Esquerra Cassà guanya les eleccions municipals amb 2139 vots, 341 vots més que el 2015 i un regidor més  

La secció local d’Esquerra Cassà valora molt positivament els resultats de les darreres eleccions municipals que li confereixen la victòria a l’ajuntament de Cassà. Amb 341 vots més que el 2015 i un regidor més, aquests resultats mostren la clara voluntat dels cassanencs i cassanenques a seguir amb el projecte de la darrera legislatura, ja que millora substancialment el nombre de vots aconseguits fa quatre anys. Amb 8 regidors, l’equip d’Esquerra Cassà, com a guanyadors de les eleccions, creu que li pertoca la responsabilitat de formar govern en minoria i obrir el diàleg amb totes les formacions, per tal que a partir del programa electoral i projecte de cada formació es puguin consensuar les accions a dur a terme al poble de Cassà. Esquerra Cassà va obtenir 1798 vots l’any 2015 i 7 regidors, els resultats de les eleccions municipals del 2019 els confereixen la victòria amb 2139 vots i 8 regidors. A més aquest són els millors resultats obtinguts pel partit en una convocatòria electoral, en cap altra elecció l’agrupació d’Esquerra havia tret tants vots com en les passades eleccions municipals del 26 de maig.  

ERC Cassà es presenta com a garantia del sanejament econòmic de l’ajuntament de Cassà de la Selva

En 4 anys l’endeutament s’haurà situat per sota del 20%, i s’han aconseguit més de 2 milions d’euros en subvencions.     En l’àmbit econòmic i de l’hisenda de l’Ajuntament de Cassà ERC ha aconseguit tenir un Ajuntament econòmicament sanejat. I defensa que la millor garantia per mantenir-lo és que Esquerra Cassà segueixi gestionant amb rigor i control el pressupost municipal. Des del 2015 al 2018 s’han reduït 3 milions i mig d’euros d’endeutament. Baixant d’un endeutament de 6.400.000€  el 2015 a un endeutament de 2.800.000€ al tancar el 2018. Això vol dir que s’ha passat del 61,7% d’endeutament del 2015 i que es tancarà l’any 2019 per sota del 20% d’endeutament. Una reducció importantíssima, que ha permès reduir substancialment el pagament d’interessos i amortitzacions als bancs i que s’han pogut destinar a fer d’altres inversions o serveis necessaris per Cassà. Esquerra Cassà vol seguir així, treballant per controlar fins l’últim cèntim que gasta l’ajuntament, perquè són els diners de tota la ciutadania, cal aconseguir-ne el màxim profit i destinar-los per aquelles accions més necessàries i per aquelles persones que més ho necessiten. Si es controla la despesa, vol dir que també es poden controlar els ingressos i reduir els impostos, tal com s’ha fet aquesta legislatura. S’han congelat la majoria d’impostos i taxes municipals i s’han aprovat també bonificacions socials i mediambientals a la gran majoria d’impostos o taxes, que no només han quedat congelats sino que en alguns casos també s’han reduït, aplicant reduccions per les famílies nombroses, gent gran, o les persones en situacions vulnerables. Impostos com el d’obres s’ha reduït un 5%, s’ha reduït també un 50% les taxes per l’obertura de noves activitats, i hem rebaixat la plusvàlua més d’un 23%.   Finalment en l’IBI, gràcies a les modificacions fetes pel govern d’Esquerra, s’ha aturat l’increment del 10% que es venia aplicant cada any des del 2010, i que tots els governs anteriors havien seguit aplicant, gràcies al control i rigor en l’execució pressupostària, s’ha pogut congelar l’increment i aquest 2019 i 2020 el rebut de l’IBI pràcticament no incrementarà.

L’Ajuntament de Cassà aconsegueix una subvenció europea de 750.000 euros pel projecte de via verda entre Cassà de la Selva-Campllong-Fornells-Llambilles

La proposta presentada pel govern d’Esquerra Cassà és la proposta que ha rebut la puntuació més alta de totes les presentades a Catalunya      L’Ajuntament de Cassà de la Selva ha aconseguit una subvenció del Fons de Desenvolupament Regional Europeu (Feder)  de 750.000 euros pel projecte de via verda entre el municipi i Campllong, Fornells i Llambilles. La proposta de l’Ajuntament de Cassà ha rebut la puntuació més alta de totes les presentades a Catalunya, i per tant, rebrà un 50% de subvenció de la inversió total.   Paral·lelament ja s’està treballant per completar el finançament de la via verda, amb les subvencions relatives al pla de foment turístic que podrien representar també una part significativa de tota de la inversió.   El govern d’Esquerra de l’Ajuntament de Cassà valora molt positivament la notícia que gràcies a la preparació del projecte i tota la seva tramitació prèvia, la proposta del carril bici serà aviat una realitat.   Aquesta és una molt bona notícia per Cassà de la Selva, ja que suposarà una millora en la mobilitat en bicicleta per connectar-se entre diferents municipis veïns, així com també serà un atractiu per atraure més visitants al municipi amb la implantació de productes turístics en els nous traçats.   A més a més, amb aquest projecte, es podrà desenvolupar el programa d’actuació per l’impuls del cicloturisme i la mobilitat sostenible en el sòl no urbanitzable de Cassà de la Selva. Aquest pla defineix un conjunt d’actuacions en tot el municipi de promoció de la mobilitat i la bicicleta en el que es proposen diverses actuacions.   Es tracta d’una subvenció que promou l'execució d'actuacions de vies ciclistes, amb la finalitat d'impulsar una mobilitat baixa en carboni, sostenible i segura basada en l'ús de la bicicleta com a mode de transport sostenible i com a eina de desenvolupament econòmic i de promoció d'una millora en la qualitat de vida de les persones. Es preveu una actuació que impulsa actuacions específiques de vies ciclistes que serveixen per a la mobilitat quotidiana i per a l'oci i la pràctica de l'esport i el turisme.

La cura dels veïnats i la prevenció d’incendis a les Gavarres una prioritat per Esquerra Cassà

La cura i el manteniment dels veïnats que conformen el municipi són igual de prioritaris que el nucli. Per aquest motiu, durant aquesta legislatura Esquerra ha treballat per arranjar camins veïnals, amb àrids reciclats, asfaltatges o el manteniment dels camins existents.   En aquest sentit Esquerra Cassà es compromet a seguir treballant per mantenir els camins veïnals, millorant els passallissos i ponts de rieres i gestionant les rieres del municipi, tenint cura de la seva neteja i manteniment.   Una de les altres principals línies d’actuació és seguir treballant per evitar els abocament de residus a les Gavarres i veïnats, i en cas que es produeixin, seguirem amb els procediments sancionadors i posterior neteja de les àrees afectades   Així mateix es marca com a prioritat el desplegament del pla de mesures contra incendis a les Gavarres i la seva prevenció treballant conjuntament amb l’ADF, bombers i els propietaris, una col·laboració imprescindible per prevenir i protegir Cassà de la Selva dels incendis.