Cassà de la Selva

Notícia

Fes-te fotre

ANTONI MAS I BOU

He llegit el reportatge que va publicar aquest diari sobre les retallades en el pressupost de les festes majors, i estic d'acord en tot el que diu. Només voldria afegir-hi que el desgavell actual no es deu exclusivament a la crisi.

Ara fa uns quants anys, en un rampell de populisme –o de generositat, tant se val– algun ajuntament va decidir que els actes de la festa major haurien de ser tots gratuïts. L'argument, que ja s'ha demostrat que és erroni, era que les festes resultarien més participatives. Ràpidament la gran majoria de consistoris de casa nostra es van apuntar a la iniciativa. Eren temps de vaques grasses i no calia pas mirar prim.

Ara que s'ha girat la truita, aquests mateixos ajuntaments es queixen que no fan números i no tenen cap altre remei que retallar les despeses de les festes. Ara és quan finalment s'adonaran d'unes quantes coses: que el “copagament festiu” és equitatiu perquè els assistents als actes participen proporcionalment en el finançament de la festa. Que el fet de pagar una entrada mòdica no representa cap inconvenient greu per als referits assistents. Que la gent valora més tot allò que té un cert cost que no pas el que li donen de franc. Que el públic s'estima més pagar quelcom per un bon espectacle que no pas que li regalin qualsevol rampoina. Que els tres o quatre euros per entrada que recaptarien dels diversos actes servirien per anivellar el pressupost i els permetrien programar una festa digna...

Però, tal com els ha passat amb la gestió general de la crisi, ja han fet tard. Amb els ciutadans malacostumats i precisament ara que van mal dades, ja m'agradarà veure qui penja l'esquellerinc al gat.