Castellbell i el Vilar

Totes les notícies

Discurs d'ERC al ple de constitució del nou consistori

En les darreres eleccions del 26 de maig, Esquerra Republicana a Castellbell i el Vilar va resultar segona força en representació a l’Ajuntament gràcies als 499 vots de castellvilarenques i castellvilarencs que reforcen i consoliden la feina feta els darrers 4 anys. El nostre grup ha crescut molt des dels seus inicis el 2011 quan vam obtenir un regidor d’Esquerra. El 2015 van ser dos, la Núria i jo. I ara, amb la incorporació de la Raquel, en tenim tres representants a la Corporació amb una voluntat de servei que us asseguro, és el nostre compromís de treball davant tots vosaltres que avui signarem pels propers quatre anys. Castellbell i el Vilar és un poble amb enormes possibilitats i som aquí per ajudar a desenvolupar-les, des del rigor, la defensa dels valors republicans de justícia social, la igualtat d’oportunitats, la defensa de l’escola pública i de les llibertats personals i col·lectives, la dignitat en el habitatge, la cura dels nostres que estan en situació més vulnerable, els nostres avis i àvies, la gent que viu sola, els dependents, que no es poden valdre per si sols i necessiten ajuda, els joves que tenen un futur difícil, ... “deia en Joan Tardà que la crisi econòmica del 2008 havia exhaurit la caixa de les pensions i deixat a mínims els recursos de l’estat espanyol i de retruc els nostres, i que estàvem davant de la primera generació de joves que es troba vivint pitjor que els seus pares, que amb esforç, sempre, es van poder comprar el pis, el cotxe i el terreny”. Veritablement, estem sortint d’un forat a poc a poc. I som aquí per aportar idees i posar el nostre gra de sorra per millorar en la sostenibilitat energètica, primer pel compromís mediambiental i també per reduir la factura de les escombraries i minimitzar l’impacte que suposaran ben aviat les noves taxes i impostos de tractament dels residus. Som aquí per millorar en el civisme al poble i en la convivència, on tenim molt recorregut per fer, i per millorar en la tolerància.

499 gràcies!!

Moltes gràcies a tots els castellvilarencs i castellvilarenques que ens heu fet confiança. Seguirem treballant pel nostre poble!!

Fal·làcies municipals (disposició a enganyar)

“A poble, les ideologies de partits polítics no hi tenen cabuda. Totes i tots som veïns i veïnes que volem el millor pel poble” Això no és cert, doncs dependrà de les propostes dels diferents grups que concorren a les eleccions municipals per definir quin model de poble volem, cap a on hem d’anar i en conseqüència, establir les prioritats d’acció des del Consistori. “A poble, es vota a les persones” Això ha funcionat i ha estat així durant molts anys, però porten a enquistar dinàmiques. Actualment, està demostrat que són els equips de persones preparades i compromeses qui garanteix la resolució dels problemes i necessitats de la Comunitat, i garanteix l’evolució del poble.  “Más vale malo conocido, que bueno por conocer” Si el món s’hagués regit per aquesta idea immobilista, encara viuríem a les coves. Els llargs períodes de govern dels mateixos fan que els pobles no s’adaptin a les noves realitats. Evidentment els lideratges han de ser-hi, però no unipersonals, sinó col·legiats, és a dir, amb la suma de les capacitats de persones que s’estimen el poble, treballant en equip amb voluntat de servei públic, per millorar la vida dels seus conciutadans. “A les properes eleccions municipals, Vota Experiència!” Independentment del color polític que accedeix a govern després d’unes eleccions, a l’Ajuntament hi treballen professionals de vàlua que són, al cap i a la fi, els que reverteixen en Serveis a la ciutadania els diners públics recaptats amb impostos. Per tant, la responsabilitat política en la gestió i l’organització interna dels diferents departaments és clau i alhora relativa. Clau per desenvolupar programes i assolir èxits, i relativa perquè malgrat tot, l’ajuntament funcionarà, amb polítics o sense. L’experiència doncs, no és cap garantia, i fins i tot pot ser un impediment per la qualitat dels serveis, si no hi ha projecte de poble, si dia passa, any empeny i si s’actua només reactivament.

Fiscalitat progressiva

La crisi econòmica ha provocat que moltes famílies vegin reduït el seu poder adquisitiu accentuant encara més les desigualtats. Malgrat la lleugera reducció de l’atur, també a Castellbell i el Vilar, la realitat és que les famílies continuen patint les conseqüències de la crisi i l’augment de la precarització del mercat laboral. La proximitat dels ajuntaments a la ciutadania ens obliga a donar una resposta immediata, cercant solucions que permetin superar la rigidesa de la normativa estatal obsoleta.  És per això que des del Grup Municipal d’ERC Castellbell i el Vilar proposem un seguit d’eines per avançar cap a un model de fiscalitat progressiva, és a dir, un model de bonificacions i mesures que permetin atendre la nostra gent més vulnerable, amb menor nivell de renda, amb l’objectiu últim de donar compliment als principis de justícia social i igualtat d’oportunitats. Estarem encantats si l’actual equip de govern socialista se les fa seves perquè això repercutirà en benefici dels nostres conciutadans. Us posem alguns exemples: Sobre l’escola Bressol  -    Sistema de bonificacions sobre la quota mensual vinculades al nivell de renda, fins al 75%, a petició de l’usuari. -    Bonificacions addicionals per famílies nombroses, monoparentals, per germans escolaritzats, sempre per sota d’un determinat nivell de renda, fins al 25% -    Bonificacions vinculades al nivell de renda per als serveis complementaris de l’escola (menjador, ampliació d’horari, etc) Sobre les taxes d’escombraries -    Seguint criteri de progressivitat fiscal, vincular la quota a la capacitat econòmica de la unitat familiar ponderada pels membres i amb diferents trams. -    Per famílies nombroses, monoparentals, o per membres a l’atur, discapacitats, etc. -    Per l’ús de la deixalleria municipal (ja existent), fins al 20% -    Per l’ús de contenidors situats a una distància superior a 1 km, fins al 20% -    Per empreses de nova creació durant els 3 primers exercicis si acrediten recollida selectiva, fins al 50% Sobre l’accés a instal·lacions i activitats esportives -    Ajuts a usuaris en funció de la renda per pagar les quotes a determinades entitats i clubs esportius del municipi -    Bonificacions per a persones amb discapacitats, mobilitat reduïda o amb necessitats terapèutiques reconegudes, per a la pràctica supervisada d’activitats esportives -    Exempcions i bonificacions a entitats que fan ús intensiu dels equipaments esportius municipals Fiscalitat progressiva = - tens - pagues (Pel compliment de la llei de Protecció de Dades, seran els interessats qui aportaran la documentació per tal d’optar i acollir-se als beneficis fiscals)

El Parc Rural del Montserrat, una opció de futur

El Parc Rural de Montserrat és un projecte de dinamització econòmica per a la promoció del sector agrari, forestal, ramader i alimentari d’un determinat nombre de municipis propers a la muntanya de Montserrat, que actua com a pol d’activitat. Els objectius •    Neteja del bosc. Poder entrar ramats. La seva pastura farà reduir el risc d’incendis. •    L’existència de ramats d’ovelles, cabres i vaques pot portar a la creació d’escorxadors de baix volum, com els que ja existeixen a les zones del Moianès i el Lluçanes, millorar el comerç i consum Km0 i el sector de la restauració. •    Millorar la biodiversitat. Millor control de la fauna transmisora de malalties. Recordar que la febre porcina va començar amb el contacte de porcs senglars infectats amb porcs sans de granges.  •    L’existència d’animals que fan llet obre la possibilitat de construir obradors per fer formatges que pot esdevenir una activitat compartida entre varis artesans productors. •    Es pot iniciar un “banc de terres”. Actualment, moltes explotacions de caire familiar s’acaben en jubilar-se els propietaris pagesos. La recuperació de la vinya i la producció i consum de Biomasa. Actualment s’està portant d’Osona. •    Es vol retenir el talent i que la gent no marxi dels pobles. I encara més, es vol generar llocs de treball perquè vingui o retorni gent de les ciutats. •    Paral·lelament, els centres educatius hauran d’ofertar graus adients i relacionats amb l’activitat ramadera, forestal I alimentaria per tal de formar el nostre jovent. •    Activar un niu d’empreses amb transferència tecnològica del sector agroalimentari i forestal. •    Es vol recuperar la natura com a espai de gaudi i d’ocupació. Cal pertànyer al Parc Rural per poder accedir a ajuts La Diputació de Barcelona informa i ajuda a tramitar els ajuts i subvencions de la UE a tots els municipis, ja sigui individualment o a través dels Consells Comarcals, però la idea del Projecte Rural de Montserrat ve a ser una proposta concreta i articulada d’una part del territori que comparteix proximitat, caracterísques i interesos.

L’educació dels 0 als 3 anys, un pilar de la República

Una de les primeres notícies del recentment constituït Govern de la Generalitat, és la recuperació de les eines econòmiques. Recordem que Catalunya ha estat intervinguda històricament i de facto, amb un dèficit fiscal de més de 9 mil milions d’euros anuals i conseqüentment, l’aixecament de les mesures del 155 també s’han deixat notar. D’entrada, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ja ha anunciat el desbloqueig de 800 milions d’€, 300 dels quals aniran a les entitats del Tercer Sector, un dels més castigats i més importants perquè tenen cura de la part de la societat més dèbil: la gent que no es pot valdre per sí sola. En la mateixa línia, aquesta setmana el Conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha afirmat que la Generalitat complirà les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que reconeixia el deute de finançament de les escoles bressol municipals. A Castellbell i el Vilar, segons l’Ajuntament, 148.000€ corresponents als cursos 2012/13, 2013/14 i 2014/15. El Conseller Bargalló sosté que la voluntat del Govern és que a partir dels propers Pressupostos, la Generalitat torni a participar de forma directa en la coresponsabilitat del finançament de l’etapa dels 0 als 3 anys. Val a dir que la participació i el compromís de la Generalitat derivaven de convenis anuals amb cadascun dels ajuntaments i per tant, quan va deixar de renovar els convenis, no quedava clar si legalment continuava tenint l’obligació de finançar el servei. Mentres la Generalitat no responia, la Diputació ha anat cobrint una bona part dels ingressos de les escoles bressol. No obstant això, la voluntat política del nou Conseller sembla clara i fora de dubtes, per tal de pagar un import de compensació. De fet, els arguments que estableix la sentència han de ser validats pel Suprem, qui podria decidir que tot plegat representa, o pot representar, una amenaça per al propi govern de l’Estat en tot allò que ha deixat de finançar.

Acte fundacional de l'Associació

Sobre el Parc Rural del Montserrat

Lamentem la polèmica que està generant l'alcaldessa amb el tema de la pertinença o no de Castellbell i el Vilar al Parc Rural del Montserrat, però no podem deixar passar per alt aquest acte propagandístic dels socialistes. No existeix el concepte "adherit" en aquesta Associació. O formes part del Parc perquè has signat l'acta de constitució el 27 de febrer, o no en formes part. L'acte del 14 de març va ser la Presentació del Pla de Gestió, i hi va assistir el regidor de Castellbell, senyor Jordi Calsina, en qualitat de convidat. Pendents d'aquesta controvèrsia entre grups municipals, estem deixant de parlar de les oportunitats que en aquest moment hem perdut al poble, tant pel desenvolupament del sector primari i la protecció de l'entorn, com per les vessants socioeconòmiques. https://www.diba.cat/web/incendis/acte-fundacional