Castellbell i el Vilar

Notícia

L’increïble prohibició de penjar llaços grocs

Llaços grocs al Burés
Llaços grocs al Burés

L’equip de govern socialista a Castellbell i el Vilar té majoria absoluta al Consistori. L’alcaldessa, Montserrat Badia, ha decidit que no es poden penjar llaços grocs sense el seu permís, ni cap altre símbol de caire polític. Segons ERC Castellbell i el Vilar, la seva interpretació de les ordenances de convivència aprovades el 2011 suposen un greu atemptat contra la llibertat d’expressió, perquè quan algú està per damunt teu i et prohibeix dir i expressar l’opinió o t’amenaça amb multes si ho fas, d’això se’n diu totalitarisme. Encara més, quan el virrei Enric Millo del PP insta als alcaldes i alcaldesses catalans a fer el mateix.
Admirem la gent que sap enfocar els problemes complexos, prescindint d’allò superflu i reduint les premisses a allò més essencial. Tanmateix, defugim de qui no aporta solucions ni ajuda a fer una anàlisi curosa en la recerca de solucions als problemes. De tots aquests, n’hi ha que és incapaç de definir-se perquè vol quedar bé amb tothom, dificultant així la presa de  decisions que tard o d’hora s’hauran d’acabar prenent. I n’hi ha també qui manipula -no tan sols les idees i conceptes, fins i tot tergiversant l’ús del llenguatge- per tal d’influir en l’opinió d’altres en benefici propi. Aquest és el cas de la polèmica dels llaços grocs a Castellbell i el Vilar, i potser a altres municipis, en el que es practica “l’equidistància” en comptes d’afrontar l’incivisme i les actituds feixistes d’arrel pròpies d’altres èpoques. L’alcaldessa ha aconseguit que Castellbell i el Vilar sortim al diari Ara, al Regió 7, a TV3, als digitals del país i també als espanyols, que no han dubtat en manipular la informació titllant el nostre poble de “Polvorín”. Res més lluny del que s’espera de qui diu compartir anhels de llibertat i explica el seu passat republicà.
Dir que hi ha una “guerra de banderes” a Castellbell i el Vilar referint-se als llaços grocs i les banderes espanyoles i que això altera de fet la convivència al poble, és una fal·làcia. L’espai públic ha estat històricament, i és també avui, el lloc de la protesta i de la reivindicació ciutadana, i no es pot prohibir l’ús perquè en qualsevol manifestació per demanar canviar coses, sempre hi ha que ostenten el poder i els fa nosa.  
Una cosa són les banderes que volen representar diferents sensibilitats ideològiques legítimes, i una altra ben diferent són els llaços grocs, símbol de suport amb els presos polítics i les seves famílies, i que alhora venen a representar la condemna contra el 155 que està aplicant a Catalunya el PP, C’s i PSOE. Per tant, no hem de caure en aquest error malintencionat per part de determinades veus interessades. 
Un cop llençat l’esquer de voler enfrontar d’una banda qui ha creat episodis de tensió al poble, i de l’altra aquells que fan recollides d’aliments i netegen l’entorn mentre reivindiquen la llibertat dels presos polítics, veiem que puja la tensió, i és un error que no ajuda. Dir que la gent pacífica del CDR són radicals i posar-los al mateix nivell que els violents i conflictius denunciats davant dels Mossos en ocasions, alguns amb antecedents penals i condemnes, és injust, irresponsable i demostra mala fe. És incentivar la discòrdia, és fer zitzània. I pretendre oferir-se com a part mediadora d’una situació que no s’ha sabut resoldre a temps actuant i erradicant les actituds masclistes i neofeixistes d’uns pocs, quan es tenen a disposició les eines de govern d’un ajuntament, és d’una perversió gairebé maquiavèl·lica.
Des d’ERC Castellbell i el Vilar demanarem poder penjar llaços grocs i pancartes a diferents punts del municipi perquè és dispers. Demanarem la Llibertat dels Presos Polítics i penjarem llaços grocs, per a que tothom els pugui veure. Confiem que ens deixin, perquè si ens ho prohibeixen, ho farem igualment, fidels a la nostra dignitat.
Esperem i desitgem que a partir d’ara el seny s’imposi a Castellbell i el Vilar, i sortim als diaris i a la televisió en notícies positives que ens facin sentir orgullosos de ser un poble de Resistents.