Catalunya Central

L'Estat licita l'estudi informatiu per desdoblar la R3 entre Vic i Centelles

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, fruit de la pressió continuada que s'ha exercit des d'Esquerra Republicana, ha licitat finalment l'estudi informatiu per desdoblar la línia R3 en el seu tram de Vic a Centelles. L'actuació s'emmarca en el "Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030", aprovat pel Ministeri, i compta amb un pressupost de 605.000 euros. L'objectiu principal és satisfer les necessitats d'una demanda creixent. L'informe ha de determinar com s'ha d'executar el desdoblament de la via, en quin tram o trams i contemplar les possibles variants del traçat. El treball inclou l'estudi de les millores del traçat per poder incrementar la capacitat del tram i la velocitat comercial. Des del partit republicà, el senador vigatà Josep M. Reniu ha remarcat la importància d'un estudi que ha de permetre avançar amb l'objectiu del desdoblament. "Des d'Esquerra Republicana no deixarem de fer pressió i seguirem amb molta atenció els terminis perquè els compromisos passin del projecte a la realitat".  

Alba Camps en la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

"Les economies que pensen en el benestar de les persones, i, per tant, en la societat, són les que ens dirigeixen cap a un futur més segur"

Des de la conselleria d’Empresa i Treball s'impulsarà la Llei d'Economia Social i Solidària per lluitar contra la precarietat i l'explotació laboral El Parlament de Catalunya s'ha fet ressò de la necessitat d'un canvi en el model d'economia actual aprovant la moció sobre l'economia social i solidària presentada per Esquerra Republicana. "Amb aquesta moció volem establir un marc favorable al desenvolupament de l'economia solidària, al servei de les persones i centrada en la vida", ha explicat la diputada al Parlament, Alba Camps. Una gran majoria parlamentària ha aprovat la moció -només els partits de dreta i extrema dreta han rebutjat el text- que pretén transformar l'economia per una societat més justa, més inclusiva i per lluitar en contra les desigualtats. Els principals objectius d'aquesta moció s’han basat a agrair la feina d'aquells i aquelles que fa anys que treballen, conscienciar de la necessitat d'un canvi de model i instar al govern a fer grans passos amb una Llei d'economia social i solidària. Alba Camps, ha afirmat que "apostem per unes polítiques que han d'aprofitar el moment de transformació i avançar cap a un model que garanteixi la dignificació del treball". Un element que destaca en l'economia social és: la intercooperació, és a dir, "la idea de guany col·lectiu, la idea que juntes som més fortes. No es tracta de competir, sinó de fer una transformació conjunta", ha definit la diputada. De fet, la moció aprovada insta al Govern al cooperativisme de consum alimentari, a impulsar l’habitatge cooperatiu per a la construcció d’alternatives de convivència en perspectiva feminista, a participar en un model energètic renovable i participat. També, en projectes destinats a la mobilitat sostenible i a consolidar l’ús de finances ètiques. Per altra banda, la contractació pública és una eina de pes per aplicar propostes i acció política. Tot tipus de contractació ha de tenir una visió social, ambiental, feminista, justa i responsable, i sobretot la contractació de serveis a les persones.

Castellterçol acollirà la xerrada 'Rosalía i violència masclista'

El dissabte, 4 de desembre, a les 12 del migdia, el Centre Cultural Cal Recader de Castellterçol acollirà la xerrada 'Rosalía i violència masclista' que inclourà l'anàlisi del treball musical de l'artista catalana, 'El Mal Querer'. La jornada anirà a càrrec de l'escriptora i diputada al Parlament de Catalunya, Jenn Díaz. 'El Mal Querer', estrenat el 2018, és el segon àlbum de la cantautora catalana. El treball és presentat com un recull experimental i conceptual que gira entorn del desamor, una relació tòxica i el no saber estimar. 'El Mal Querer' fusiona les influències del flamenc clàssic i els sons urbans més moderns i actuals amb una producció actual pròpia del pop i el trap.

Josep Mª Reniu, senador | ERC

El govern espanyol anuncia l’increment de recursos al programa DUS 5000 el mateix dia que Esquerra Republicana pressiona al Senat

El senador d'Esquerra Republicana Josep M. Reniu ha retret aquest dimarts a la vicepresidenta 4a i ministra de Transició Energètica i Repte Democràtic del govern espanyol, Teresa Ribera, els problemes que ha ocasionat el procés de sol·licitud de subvencions per a petits municipis en el marc del programa DUS5000, per a l’impuls a projectes sostenibles en matèria d’energia i mobilitat en municipis petits. Curiosament, hores abans que Reniu preguntés per aquesta qüestió a la sessió de control al Senat, el govern espanyol anunciava una injecció de 250 milions afegits al programa, inicialment dotat amb 75 milions. Els últims dies, el grup republicà al Senat ha treballat a fons en aquest tema davant la mobilització –i les queixes- de molts petits municipis que han tingut molts problemes per accedir al formulari web per poder optar als ajuts. “Estem moderadament contents per la concreció, millora i correcció que suposa l’ampliació del programa”, ha dit Reniu. Però és innegable, ha afegit, que el procediment per accedir als ajuts és “manifestament millorable”, ja que s’anunciava que s’atorgarien per ordre d’arribada i això va col·lapsar la web on calia accedir. El ritme va arribar a ser d’una sol·licitud cada 7 segons. Reniu ha preguntat específicament per les incidències que van patir municipis d’Osona, el Moianès o el Vallès Oriental. No deixa de ser contradictori, ha afegit, que els ajuts es convoquin per resoldre dèficits que, precisament, són els que han dificultat el tràmit, “des de la carència de recursos i de personal que pateixen els petits municipis fins a problemes de cobertura per accedir a internet”. La ministra ha confirmat que en l’àmbit d’Osona, el Moianès i el Vallès Oriental s’han atès 11 sol·licituds corresponents a 14 projectes, sense concretar quins.

Alba Camps, diputada al Parlament i secretària de Política Municipal i Projectes Transversals d’Esquerra Republicana | El Punt Avui

Alba Camps: “Obrir camí costa, però cal feminitzar la política”

“Hem de garantir igualtat d’oportunitats a tot el territori, falten solucions personalitzades” “Els ajuntaments són un màster en polítiques públiques” Laia Bruguera / elpuntavui.cat | 15.11.2021 Enllaç entrevista Alba Camps va néixer a Puig-reig el 1989 i es va llicenciar en sociologia. Ha estat regidora de l’Ajuntament d’aquest poble del Berguedà i també delegada del govern a la Catalunya Central. Creu fermament que la política pot transformar la societat i ajudar a lluitar contra les desigualtats. No s’havia plantejat mai dedicar-s’hi, però el 2014 li van oferir formar part de la candidatura d’ERC a l’Ajuntament de Puig-reig i el repte, diu, la va seduir. Els seus pares parlaven molt d’actualitat política i ja de petita els acompanyava a votar. Això la va marcar? A casa meva no hi ha ningú que hagi treballat en política, però sí que sempre se’n parlava. Els temes de sobretaula eren aquests i em van ensenyar a donar molt valor al fet de poder votar per totes les coses per les quals havien lluitat els nostres avis i besavis. Vaig créixer amb tot això, de manera que des de molt petita ja tenia una idea general del que és la política. Quan i per què va fer el pas de dedicar-s’hi? Per un projecte municipal molt xulo que em van oferir el 2014. Jo soc sociòloga, treballava d’això i havia coincidit en cursos de Justícia i Pau amb el que ara és alcalde de l’Ajuntament de Puig-reig. Un dia em va dir que creia que jo podia aportar al seu projecte moltes propostes relacionades amb l’atenció a les persones i benestar social i em va venir molt de gust. Les seves línies d’acció política coincidien molt amb tot el que jo creia, ho vaig veure com un repte i em va enganxar moltíssim. Diu que, durant la carrera, estudiar l’impacte de les polítiques públiques en les desigualtats va fer que alguna cosa dins seu fes un clic. Mirant-ho retrospectivament, en sociologia al final el que estudies és com s’organitza la societat, i malauradament vivim en una societat amb grans desigualtats.

Presentació de l'Oficina Parlamentària d'Osona i Lluçanès | ERC

Esquerra Republicana obrirà una Oficina Parlamentària d’atenció ciutadana a Osona i Lluçanès

ERC Osona fa un pas més per escoltar i atendre les peticions de la ciutadania de forma coordinada La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana a Osona-Lluçanès ha presentat aquest dilluns, sota el nom d’Oficina Parlamentària, el nou servei que habilitarà al territori i que té com a objectiu oferir un espai en què tant la ciutadania, a títol individual, com també les empreses, col·lectius, associacions i entitats, puguin fer arribar les seves problemàtiques, propostes i qüestions directament al partit amb les màximes facilitats. L'Oficina Parlamentària comptarà amb membres d'ERC al territori que tenen representació a institucions com el Parlament de Catalunya, Senat i la Diputació de Barcelona. La secretària general del partit a la comarca, Margarida Feliu, serà l'encarregada d'organitzar i coordinar aquest servei. En roda de premsa, Feliu ha exposat que disposar d'un espai com aquest "servirà per apropar les cambres legislatives als ciutadans de la comarca" i ha remarcat que "era un dels compromisos del partit en les passades eleccions". Amb aquesta aposta, ERC Osona recupera un servei que es va habilitar per última vegada amb Marta Rovira com a diputada al Parlament, però que amb el seu exili a causa de la repressió de l’estat es va deixar d’oferir. Juntament amb Margarida Feliu, els responsables republicans que encapçalaran aquesta atenció seran la diputada al Parlament, Alba Camps; el senador per ERC, Josep Maria Reniu; el diputat a la Diputació de BCN i president d'ERC Osona, Jordi Fàbrega; i Joan Carles Rodríguez com a representant d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal. En tractar-se d'una interlocució directa sense intermediaris amb diputats/es i senadors/es, permetrà traslladar les consultes a les diferents cambres legislatives i institucions, i alhora, agilitzarà el fet de donar una millor resposta. El servei s'oferirà els dijous, de 16 a 19 h, i l'espai físic on es rebran les visites a títol individual serà el local que Esquerra Republicana disposa a Vic, ubicat a la Ronda Camprodon, 39 baixos.

Joan Manuel Claveria: "Mai em tanco al despatx. Cal trepitjar sempre molt de carrer i escoltar la gent"

Mireia Gimeno (Fotos: © alcaldes.eu/Mireia Gimeno /  Espinelves - alcaldes.eu | 25.10.2021 Enllaç entrevista L’alcalde d’Espinelves va néixer a Barcelona. Té estudis iniciats de Sociologia i s’ha dedicat professionalment al món de la banca. Actualment està prejubilat. També és casat i pare de dos fills. També és avi d’una neta. Explica que la seva relació amb el municipi és casual. Fa anys va arribar-hi, per primer cop, amb la família buscant-hi una segona residència. S’hi va establir. Quant a la relació en política li ve de jovenet. Amb 16 anys ja militava en organitzacions independentistes i fins i tot va ser detingut per la Guàrdia Civil en els primers temps de la democràcia. Durant el servei militar van fer-li veure la padrina. Tan aviat va poder, va entrar a militar a Esquerra Republicana de Catalunya, sigles que defensa encara actualment. Ara que ja fa uns anys que és l’alcalde d’Espinelves, com diria que és el seu estil de fer política? En un poble tan petit, més que fer política el que fas és gestionar bé els pocs recursos de què disposes. Tampoc em tanco mai al despatx. És una cosa que mai s’ha de fer ni en un poble com aquest ni en una gran ciutat. Cal trepitjar sempre molt de carrer i escoltar la gent. Cal saber el que volen. Aquí tot això és molt senzill perquè et trobes tothom cada dia i sempre dic, en broma, que el meu nom ja no és Joan Manel, sinó “ara que et veig, ara que et veig”. La gent sempre em parla i el que cal fer és escoltar-la. Tot i que de vegades no puguis fer el que demanen, l’important és mai tancar-se al despatx i mantenir el contacte viu. També cal tenir present que ets alcalde perquè ells ho volen així. I si no ho volguessin, no ho series. Has d’estar sempre al seu servei.   "En un poble tan petit, més que fer política el que fas és gestionar bé els pocs recursos de què disposes." Els darrers anys han estat complicats per a tothom. Què n’ha après, com a alcalde? Doncs que el dia a dia és molt dur.

La portaveu republicana al Senat, Mirella Cortès, en un ple a la cambra alta

Esquerra Republicana registra una bateria d'iniciatives a Madrid en relació amb l'anul·lació de l'impost de plusvàlua

La portaveu republicana al Senat, Mirella Cortès, preguntarà en la pròxima sessió de control quines mesures urgents pensa adoptar el Govern per a evitar la caiguda d'ingressos dels ajuntaments Esquerra Republicana en el Congrés i al Senat han registrat aquest dijous una bateria d'iniciatives en relació amb la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la l'impost de plusvàlua, amb el consegüent perjudici a la major part dels ajuntaments, que tenen en aquest impost una de les vies de finançament davant què ja és, de per si, una escassetat crònica de recursos transferits des de l'Estat. Per una banda, al Senat s'ha presentat una moció davant les comissions d'Entitats Locals i Hisenda per a reclamar la creació d'un fons extraordinari per a compensar les pèrdues que suposa la sentència per als ajuntaments i elaborar de manera urgent una nova metodologia de càlcul de la base imposable per a dotar de seguretat jurídica la liquidació de l'impost. En el Congrés s'ha registrat una proposició no de llei (PNL) per al seu debat en la comissió d'Hisenda en el mateix sentit. També a la cambra alta, Esquerra Republicana ha presentat una bateria de preguntes per a conèixer l'abast de la sentència en cada demarcació i instant una reparació urgent per part del govern. Entre les 6 qüestions dirigides a l’executiu de Pedro Sánchez, els republicans preguntaran si tenen previst assumir la pèrdua d'ingressos que ocasioni aquesta sentència sobre les finances municipals amb la creació d'un fons extraordinari per compensar aquesta pèrdua d'ingressos. Així mateix, en la pròxima sessió de control, la portaveu republicana al Senat, Mirella Cortès, preguntarà sobre quines mesures urgents pensa adoptar el Govern per a evitar la caiguda d'ingressos dels ajuntaments després de la suspensió de l'impost de plusvàlua. Per la seva banda, el Congrés, Esquerra demana la compareixença en comissió de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, per a donar explicacions sobre les accions que pensa emprendre el govern d'Espanya per a pal·liar els greus efectes de la sentència sobre les finances municipals.

ERC Osona oferirà suport a la ciutadania en l’elaboració de CV i inscripció telemàtica a les empreses

Montse Mas encapçala aquesta iniciativa com a secretària de Nova Ciutadania a la comarca Amb la voluntat d’estar al costat de la gent, la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana a Osona posarà en funcionament, a partir d'aquest 27 d'octubre, un servei d'atenció presencial a la seu ubicada a la Ronda Camprodon de Vic per a les ciutadanes i ciutadans que necessitin suport en l'elaboració del CV i inscripció telemàtica a les empreses. A la nostra comarca són moltes les persones que volen incorporar-se per primera vegada al món laboral i que, malauradament, no disposen de les eines o coneixements necessaris per fer el primer pas. A més, arran de la crisi sanitària que ha provocat que la majoria de sectors econòmics del nostre país s'hagin vist molt perjudicats -en especial el sector del turisme i el de serveis- trobem un elevat nombre de persones que han perdut la seva ocupació i necessiten ajuda per reincorporar-se novament a un lloc de feina. D’altra banda, cada vegada és més freqüent que la majoria de tràmits es facin en format telemàtic, quelcom que dificulta encara més el procés a aquelles persones que no disposen d’Internet al domicili o de suficients coneixements amb les TIC. En aquest sentit, des d'Esquerra Republicana es voldrà oferir suport, no només en l'elaboració de la documentació,sinó també amb els tràmits en línia necessaris per fer efectiva la sol·licitud. Segons ha exposat en roda de premsa la secretaria de Nova Ciutadania d'ERC Osona, Montse Mas, qui exerceix de tècnica de RRHH en una empresa privada, des del partit s'ha copsat "la necessitat d'oferir aquest servei gratuït com una alternativa" a aquells espais que fan pagar una quantitat important de diners per limitar-se a fer duplicats de la documentació, una suma que a més s'ha vist incrementada en oferir serveis de tramitació en línia. "No podem permetre que persones amb dificultats econòmiques es trobin davant d’aquestes situacions a l'hora de realitzar un tràmit imprescindible per poder obtenir una feina", ha afirmat Mas.