Catalunya Central

Notícia

"La idea de Desperta Folgueroles era despertar el poble, que havia quedat adormit després d’anys d’una mateixa manera de fer"

Comarcal Osona
Xavier Roviró a la plaça Verdaguer de Folgueroles, just davant l'ajuntament | Albert Llimós / El 9 Nou
Xavier Roviró a la plaça Verdaguer de Folgueroles, just davant l'ajuntament | Albert Llimós / El 9 Nou
Entrevista a Xavier Roviró (DF-AM), alcalde de Folgueroles

Txell Vilamala - El 9 Nou | 25.04.2022
Enllaç entrevista

A l’Ajuntament de Folgueroles hi va haver canvi radical de cares després de les eleccions municipals de l’any 2019. Xavier Roviró encapçalava Desperta Folgueroles-AM, una candidatura de nova creació que va guanyar els comicis amb una majoria absoluta incontestable, 8 dels 11 integrants del consistori.

Tots els regidors que hi ha ara mateix a l’Ajuntament de Folgueroles debutaven en política municipal. Com definiria aquests tres anys de mandat?
No ens esperàvem una victòria tan clara. Folgueroles necessitava un canvi i ens pensàvem guanyar, però no entrar vuit regidors. Descobrir un món que desconeixes sempre és interessant, però també ha estat dur.

Van començar amb l’empresonament de Txevi Buigas…
Va ser una arrencada de cavall. Pel setembre ens van agafar un veí del poble acusant-lo de terrorista quan tothom sap que és una bellíssima persona. Mobilitzacions, anar a Madrid, parlar amb la premsa i advocats… Gestionar això, a més de preparar els pressupostos o controlar el dia a dia sent novells no va ser fàcil, però ens en vam sortir. Després van venir les destrosses del Glòria i les inundacions al carrer de la Rambla, i quan semblava que ho havíem reparat tot i la Generalitat i la Diputació ens tornarien els cèntims, una pandèmia que ha durat dos anys i ens ha marcat profundament.

Vostè té una llarga trajectòria en entitats. Un cop a dins del consistori les coses es veuen d’un altre color?
La idea de Desperta Folgueroles era despertar el poble, que havia quedat adormit després d’anys d’un mateix alcalde i una mateixa manera de fer. Ens vam agrupar una colla de gent compromesa amb la cultura, el municipi i entitats tant d’aquí com de Catalunya en general.

En què ha canviat la seva forma de governar respecte a l’anterior equip?
Som un equip. Jo vaig encapçalar la llista, perquè estant jubilat tenia més temps, però no em considero un líder nat. Tot i que ho parlem i ho consensuem tot, cada regidor treballa amb autonomia.

I en prioritats?
Una de molt clara era endreçar el trànsit, un tema complicat que exigeix decisions fermes i justament només es pot abordar com a equip. A Folgueroles hi tenim una proporció de cotxes més alta que en altres llocs. Abans gairebé tots els carrers eren de doble direcció i això generava un caos que calia solucionar. Excepte els principals, la majoria els hem deixat d’un sol sentit. El perill disminueix a la meitat. La plaça, per exemple, s’havia convertit en un lloc per als cotxes en comptes de les persones.

Inicialment la van tancar al trànsit de vehicles de manera provisional, però sembla que la mesura s’ha quedat.
El que no deixem és travessar-la. Prendre la decisió va ser difícil, però en vam parlar i hi vam treballar molt. Teníem prevista una assemblea general amb els veïns que finalment vam haver de suspendre a causa de la pandèmia.

Tot i que hi ha qui se’n queixa, per l’equip de govern és la millor solució?
Els canvis sempre porten problemes. Si obríssim la plaça als cotxes també hi hauria gent descontenta. Ara ningú dubta que quan anem a Barcelona o a Vic hem de pensar abans on aparcar-lo, però anys enrere era completament diferent. La quantitat de vehicles ha augmentat tant que ens obliga a fer un canvi de xip. Hem de prendre mesures.

En mobilitat, un altre punt calent a Folgueroles és l’avinguda Atlàntida…
També tenim pendent trobar-nos amb els veïns del barri de la Ricardera. Amb els de l’avinguda Atlàntida sí que hi hem parlat i és veritat que no hi ha cap solució senzilla.

S’hi concentra bona part de l’activitat comercial de Folgueroles.
Sobretot els caps de setmana. Hi ha dues botigues que donen servei no solament a Folgueroles, sinó a gent d’altres pobles que aparca en doble fila. Podríem deixar l’avinguda Atlàntida d’un sol sentit, però això obligaria els veïns a fer voltes immenses. El que vam decidir conjuntament amb ells és construir un pas alçat per reduir la velocitat dels cotxes, reforçar amb marques grogues a terra on ja hi ha cartells de no aparcar i senyalitzar encara més els aparcaments que hi ha a tres minuts. Optem per fer pedagogia. No tenim guàrdia municipal i la possibilitat d’avisar els Mossos i multar ens sembla més adequava per a situacions perilloses.

En què més ha canviat la seva manera de governar respecte a l’anterior equip de govern?
Per nosaltres, la cultura és molt important.

El seu estendard?
No sé si ho diria així, però és veritat que es nota que tots venim del món cultural i associatiu. A banda de Verdaguer, hem potenciat la llengua, la poetessa Anna Dodas, la figura de la dona treballadora, la revista La Falguera, presentacions de llibres… A la planta baixa del centre cultural hi hem adequat una biblioteca, també fem xerrades, propostes d’esport… Mirem que hi hagi activitat.

Diria que han aconseguit despertar el poble?
Els últims anys estava tot pensat per anar guardant diners i assegurar el pavelló. Això condicionava els governs. Ara ens sembla que sí, que l’hem despertat.

Es van estrenar amb una majoria incontestable, 8 dels 11 regidors. És mèrit dels noms que integraven la llista? Del programa electoral?
Suposo que una mica tot, i potser desmèrit dels altres. La gent n’estava cansada. Demanava un canvi. Ser persones vinculades al món cultural i associatiu en comptes d’un partit polític també va fer que molts veïns i veïnes ens coneguessin i ens sentissin propers.

Des de l’oposició diuen que la seva era una llista per anar a guanyar, però que els falta consistència de projecte. Què els respondria?
Qui fa una llista per no guanyar? Dir el contrari és absurd. I, respecte a la consistència, no és tenir-ne, ser un grup que treballa de manera coordinada i ha abordat els efectes del Glòria, el programa de mobilitat o la posada en servei del pavelló?

Han començat a parlar de les eleccions municipals de l’any que ve?
I tant.

Es tornaran a presentar?
Ens agradaria continuar com a Desperta Folgueroles, però la decisió és de grup, no individual, i de moment no està presa.

Repetirà com a cap llista?
Tots els del grup ens vam comprometre per quatre anys. Hem complert. No et sé dir què passarà, però tinc la consciència tranquil·la i estic satisfet de la feina que hem anat tirat endavant.

Amb Junts, que està a l’oposició, hi ha una relació bastant crispada. Per què?
Quan et comencen a dir frases grolleres, o que dius mentides, l’oposició es torna desagradable, però no considero que hi hagi més tibantors que en altres consistoris. Ells són tres i a mig mandat han fet dos canvis, que hi tenen tot el dret però tampoc entenc per què… Com que nosaltres vam entrar vuit, el paper de l’oposició és difícil i saben que no poden fer gaire cosa més que una rabieta de tant en tant. Per mi és molt desagradable, però diria que no hi ha més tibantor que en altres llocs.

El pavelló ja funciona a tot drap. N’estan contents?
Al final ens ha costat uns 2,3 milions d’euros. Es tracta d’un import considerable per a un poble de la nostra dimensió. Quan vam entrar a governar, vam intentar redimensionar-lo, perquè ens semblava massa gran, però teníem diners compromesos d’altres administracions i si no els utilitzàvem per a això ens haurien penalitzat. Ens vam veure obligats a tirar endavant el projecte de l’anterior equip de govern i, ja que no hi havia més opcions, hi hem estat molt a sobre. De problemes n’hi ha hagut mil, però sent-hi cada dia, amb reunions amb els paletes, arquitectes… El pavelló ha quedat molt bé.

L’antiga pista per a què la faran servir?
Ara la podem llogar a altres pobles que la necessiten un moment concret, o fer-hi activitats culturals tranquil·lament. Abans la teníem sobreexplotada per entitats, entrenaments, partits… Casar els horaris era molt difícil.

Aquest mandat també han aprovat el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Quin poble voldrien tenir d’aquí a 20 o 25 anys?
Inicialment el pla preveia un creixement d’uns 8.000 habitants. L’oposició també estava d’acord que era desproporcionat. S’havia de canviar sí o sí. Ja hi havia zones on haurien pogut entrar màquines a treballar. Nosaltres vam aturar les llicències d’obres i hem reduït les projeccions de població fins a 3.000 persones o una mica més, el creixement natural que suggereixen els tècnics.

Què s’hauria de desenvolupar sí o sí?
L’àrea de les Alzines, a darrere el nou pavelló. Els propietaris ens en van cedir els terrenys i posteriorment ells no han pogut fer res.

A Folgueroles hi ha lloc per a macroparcs solars?
No. Petits parcs de 10 hectàrees, sí.

Seguint el pla del Consell Comarcal…
Hem inclòs al POUM les recomanacions del Consell Comarcal, per evitar projectes faraònics, però entre tots també ens hem de conscienciar que en un futur proper veurem camps amb plaques solars.

El casal d’avis finalment l’han deixat a sobre el BBVA, malgrat que l’equip de govern preveia reubicar-lo al pavelló. Ells hi estan d’acord?
Sí, també és un tema que hem hagut de treballar, però ara ja s’ha constituït la nova junta i hem fet millores a l’espai actual.

L’Ajuntament comprarà Can Barrina?
No, ja està venut.

Els hauria agradat?
Era una de les meves prioritats.

I què ha passat?
Vam haver de comprar una escombradora nova, que val 200.000 euros, teníem deutes del pavelló… Tampoc podíem demanar un altre préstec. Els propietaris van respondre sempre molt bé en les converses amb l’Ajuntament, però no podien esperar dos o tres anys.

Què hi haurien fet?
Al poble no disposem de cap pis social per acollir persones en situació de vulnerabilitat a causa de violència de gènere o incidents sobrevinguts, com ara l’incendi d’una casa. La idea era adequar-hi habitatges d’aquest tipus i, com que Can Barrina té tres o quatre plantes, pensàvem també en un coworking i algun espai més social o per llogar i fer-hi activitats.

El cap de setmana del 14 i 15 de maig torna la Festa Verdaguer. Sempre hi porten alguna autoritat. Qui hi haurà aquest any?
Fa temps que anem darrere la consellera de Cultura. Hi he parlat personalment. No m’ha dit que sí, perquè té moltes actes, però tampoc m’ha dit que no.

La trauran a ballar, si ve?
I tant. Jo mateix.