Catalunya Central

Notícia

Esquerra Republicana sol·licita respostes sobre el sistema de seguretat ERTMS i les inversions a la línia R4

Comarcal Bages
Foto: Àlex Guerrero / Regió7
Foto: Àlex Guerrero / Regió7
La portaveu d'Esquerra Republicana al Senat, Mirella Cortès, ha registrat una bateria de preguntes sobre l'estat d'implementació del sistema de seguretat ERTMS a la línia R4 després que, el passat 15 d'agost, un error en la senyalització de la gestió de les agulles de les vies de l'estació de Rodalies de Renfe a Manresa va estar a punt de provocar un accident entre dos combois que es van trobar cara a cara sobre els mateixos raïls.

El tren que circulava direcció Manresa procedent de Barcelona anava amb retard sobre l'horari previst i es va trobar amb el comboi que sortia de l'estació de Manresa el qual, per un error de senyalització, s'havia desviat cap a la via incorrecta. Afortunadament, ambdós combois van poder frenar. L'incident va provocar l'aturada dels trens i que els passatgers haguessin d'esperar a ser desallotjats i traslladats. La llarga espera va fer que molts optessin a arribar al seu destí a peu. L'incident també va afectar la circulació entre trens de les línies R4 i R12.

En aquest sentit, des d'Esquerra Republicana s'ha sol·licitat respostes al Ministeri de Transports i ADIF sobre l'estat dels sistemes de seguretat ERTMS a la línia R4 i quan està prevista la seva implementació. També es demana sobre els protocols d'actuació i si es considera que aquesta va ser la correcta, a més, d'obtenir informació sobre si el Govern espanyol creu que la inversió realitzada a la línia R4, entre el tram Manresa-Terrassa, és l'adequada.

A continuació podeu llegir el llistat complet de preguntes:

1. Quin és el motiu que va provocar aquesta situació?
2. Està implantat el sistema de seguretat ERTMS a la línia R4, a Manresa?
3. Si no està implantat el sistema de seguretat ERTMS a la línia R4, a Manresa, per quan està prevista la seva implantació? Quin és el sistema que s'utilitza a l'actualitat?
4. Considera el Govern i ADIF que es van activar els protocols d'actuació al trasllat de passatgers després d'aquest incident? En cas afirmatiu, com? A cas negatiu, per què?
6. Considera el Ministeri de Transports així com ADIF que es va actuar correctament?
7. Novembre 2018, accident a Vacarisses, amb conseqüències mortals febrer 2019, xoc frontal entre dos combois a Castellgalí, la maquinista va morir i hi va haver un centenar de ferits. Agost 2022, a punt de produir-se un greu accident a Manresa.
8. Considera el Govern que la inversió realitzada a la línia R4, en el tram de Manresa-Terrassa, és adequada? En cas afirmatiu Quines inversions s'han dut a terme des del 2018? En cas negatiu Per què?