Catalunya Central

Notícia

Esquerra Republicana pregunta al govern espanyol sobre l'estat del procés del Programa DUS 5000 un any després de la seva obertura

Comarcal Osona
Municipis d’Osona, com Gurb o Rupit, exposen que no han rebut resposta a les respectives sol·licituds o se’ls hi ha denegat
El senador d'Esquerra Republicana, Josep Maria Reniu, ha preguntat aquest dimarts a la vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, sobre l'estat actual del procés de concessió d'ajudes del Programa DUS 5000 (Ajuts per a inversions a projectes singulars locals d'energia neta a municipis de repte demogràfic) a Catalunya després d'un any de la seva obertura.

Segons Ribera, el Govern espanyol destinarà una xifra de 61,5 milions a Catalunya, essent el territori que més projectes ha presentat, amb un total de 457. La vicepresidenta tercera ha exposat que "no es podran respondre a totes les sol·licituds", ja que el total d'aquestes equival a un valor de 311 milions. A la comarca d'Osona, s'han presentat 19 municipis dels quals "12 estan en llista d'espera i 7 han estat seleccionats", però 6 d'aquests "encara estan solucionant els errors que havien de ser solucionats". Dels 5,99 milions sol·licitats a la comarca, 2,52 es quedaran sense cobrir.

Tot i aquestes dades, el senador d'ERC ha remarcat que la realitat que detalla la ministra no és la mateixa que hi ha a Osona. Reniu ha exposat que "hi ha municipis que han vist denegada la seva sol·licitud" i que “amb aquesta mateixa documentació, presentada a instàncies supramunicipals, se'ls hi ha acceptat la subvenció".

El senador ha exposat alguns casos pràctics com el de Gurb, en què "reben un correu on se'ls comunica que fins al setembre no tindran resposta perquè, lògicament, a l'agost ningú atén". "Però, és que segueixen sense rebre cap mena de resposta altres municipis, com per exemple Rupit", ha afegit Reniu i ha recordat que aquests casos no només succeeixen a la comarca d'Osona, sinó que municipis d'altres comarques catalanes, com el Segrià o l'Alt Empordà, no han rebut resposta o no ho han pogut sol·licitar, perquè "havien oblidat a les bases de la convocatòria habilitar a les entitats municipals para poder accedir a aquestes ajudes, com en el cas de Sucs (Lleida)". "Alguna cosa no rutlla, ministra", ha reblat.

"Després de demanar informes, reunions que no s'han concretat, què és el que realment està passant en l'assignació d'aquests recursos? Quantes sol·licituds es troben en llista d'espera a tot Catalunya? Quina és la quantitat no designada encara?", ha conclòs el senador republicà.

Aquesta no és la primera vegada que Esquerra Republicana exigeix informació sobre el procés. El novembre de 2021, en resposta a una altra pregunta d'ERC, el Govern espanyol va justificar les primeres incidències als problemes informàtics derivats a l'obertura del procés. El passat mes de maig, al preguntar sobre l'endarreriment de les propostes de resolució i si s'havia esgotat els fons destinats a Catalunya, Ribera va contestar que confiaven que al llarg del mes de maig se solucionaria la majoria.