Catalunya del Nord

Notícia

El Govern dels millors també a Perpinyà?

Joan Ridaura
CiU es va presentar, i guanyar, a les eleccions al Parlament de Catalunya amb la promesa de fer, en cas de victòria, “el govern dels millors”. Lògicament tot feia pensar que aquest compromís tindria traducció, també, en la nova direcció de la Casa de la Generalitat de Perpinyà però malauradament, un cop passats els 100 dies de gràcia que s'atorga a tot govern per tal que prengui possessió i coneixement de les seves responsabilitats, constatem que estem lluny de les promeses electorals pel que fa a la delegació del govern català a la Catalunya Nord. Si fem una repassada cronològica dels fets veurem la manca de sentit institucional que marquen els primers mesos de govern de CDC a la Casa de la Generalitat.
A diferència del succeït en la major part de departaments, l'antic director de la Casa de la Generalitat,en Jordi Fernàndez Cuadrench, serà cessat el dia 28 de desembre de 2010 sense que hi hagi cap nomenament d'un nou director durant un mes. Aquest fet provocarà una situació de buit de poder i de manca de direcció a la Casa durant més d'un mes, fet inaudit en qualsevol administració pública. Durant tot el mes de gener els rumors sobre qui seria el nou director de la Casa i, per tant quina seria la línia política que prendria la representació de la Generalitat a la Catalunya Nord, foren una constant, a tal punt que diferents accions i pressions foren fetes des de la Catalunya Nord per mor que el nomenament del director recaigués sobre una personalitat del Sud. Les raons eren clares: la representació institucional del govern no podia barrejar-se amb la dinàmica d'un partit polític i es temia que, fos qui fos la personalitat triada, si aquesta era del Nord inevitablement la confusió seria inevitable. Malauradament els pitjors presagis es confirmen i és en aquest context que, coincidint amb l'anunci de l'ingrés a CDC de la consellera municipal d'oposició Clotilde Ripoull, apareix publicat que serà ella la nova directora de la Casa. Les reaccions de rebuig seran tant generalitzades que tres dies més tard CDC comunicarà que no és la consellera municipal la persona designada i, poc després, en una nova confusió entre partit i govern, en conferència de premsa en Jordi Vera anuncia el nom del nou Director de la Casa de la Generalitat: el membre de CDC Catalogne Nord Joan Gaubi. Cal recordar que el màxim dirigent de CDC a la Catalunya Nord i, per extensió CDC mateixa, està enfrontada amb la major part del món associatiu nord català, així com amb tots els partits polítics i institucions de la Catalunya Nord i de la Regió. Això explica el fet que el dia de la presa de possessió del S Gaubi al capdavant de la Casa de la Generalitat, amb la presència del secretari del govern, Germà Gordó, cap representant de les administracions presents a la Catalunya Nord hi fos present, amb la sola excepció del Cònsol d'Espanya a Perpinyà. Ni l'Ajuntament de Perpinyà, ni la Comunitat de Municipis, ni el Consell General ni el Consell Regional enviaren cap representant. Fins i tot l'únic càrrec electe present, en Jaume Roure, Conseller municipal de la majoria a Perpinyà i Vice-president de la Comunitat de Comunes es va afanyar a deixar clar que ell no era allà en representació institucional, al contrari, a títol individual per la seva amistat amb en Joan Gaubi. En tots els anys d'existència de la Casa de la Generalitat de Perpinyà mai s'havia viscut una situació similar i menys encara en els darrers 7 anys en els que la tasca de l'Enric Pujol primer i d'en Jordi Fernàndez després, havien dotat a la representació del govern d'un caire de normalitat de presència institucional fins al punt de ser considerada com una administració més a la Catalunya Nord.
La confusió entre institució i partit, o entre Casa de la Generalitat i CDC, així com el profund grau de desconeixement dels dirigents de CDC a Barcelona sobre la realitat nord catalana, molt especialment del mateix Artur Mas i de la seva persona de confiança per la Catalunya Nord, Germà Gordó, es posa de manifest amb el greu error polític que suposa l'aval i la recepció d'Artur Mas com a President de la Generalitat de Catalunya i no com el que el respecte institucional marcaria, Oriol Pujol i Ferrussola com a Secretari General de CDC, a la nova militant de CDC Catalogne Nord, la suara esmentada Clotilde Ripoull, consellera municipal d'oposició l'Ajuntament de Perpinyà, enfrontada amb en Jean Paul Alduy, President de la Comunitat de Comunes Perpinyà-Mediterrània, Jean Marc Pujol, batlle de Perpinyà, tots dos de l'UMP, Christian Bourquin, President del Consell Regional i Vice-president del Consell General, del PS i, a resultes del seu canvi d'etiqueta, també amb el Modem i Europa Ecologia.
En el full de ruta que Germà Gordó, màxim responsable de la Casa de la Generalitat al govern de Catalunya, va marcar a Joan Gaubí hi ha, entre d'altres punts, el desenvolupament de tots els àmbits de cooperació pancatalana com ara l'Eurodistricte amb Figueres i Girona, l'Euroregió, la Comunitat de Treball dels Pirineus i els programes europeus Interreg. El precedent que suposa la no participació de cap administració en la presa de posició hi posa un gran punt d'interrogació sobre la seva viabilitat.
Un canvi de maneres de fer que també s'ha notat en la gestió del personal. L'arribada d'Esquerra a la direcció de la Casa no va suposar cap variació en la composició del personal que havia estat nomenat per CiU en el seu moment. D'una banda tot el personal va ser mantingut i els canvis, amb l'excepció d'un sol cas, acomiadat per falta professional greu confirmada fins i tot per sentència de Proud'homes, han estat resultes de decisions personals dels mateixos treballadors. Pel que fa a la selecció de personal, Esquerra va abandonar la vella pràctica de nomenament directe per passar a convocar oferta pública de plaça amb el procés de selecció de mèrits i capacitats que en deriva. En molt poc temps sembla que les bones pràctiques s'han acabat: en la primera reunió de la nova direcció amb els treballadors es va anunciar la voluntat de reincorporar a la persona que havia estat acomiadada, víctima segons ells “d'una purga política”. Aquesta reincorporació, feta sense cap procediment de selecció, ha implicat l'acomiadament d'una de les treballadores
CDC pensa dirigir la Casa com si d'una botigueta de betes i fils es tractés, i no com part de l'administració catalana, prioritzant els interessos de partit per sobre dels del País. Cal que, tal i com va fer Esquerra en el seu moment, la diferència entre partit i administració sigui clara i diàfana, que en cap cas hi pugui haver confusió entre l'espai de l'un i de l'altre. Per responsabilitat política, respecte institucional i lleialtat al govern de la Generalitat la dona del Cèsar no només ha de ser honrada, sinó que també ha de semblar-ho.