Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

Esquerra proposa emplaçar immediatament contenidors intel·ligents als barris de la Carretera de Barcelona

L'imminent canvi en el model de recollida de residus previst a Ripollet podria incrementar el volum de residus de Cerdanyola. L’Ajuntament de Ripollet ha anunciat que, a finals de juny, implementarà un nou sistema de recollida de residus amb el que preveu augmentar el percentatge de recollida selectiva. El nou model és diferenciat segons el barri, i a la zona que limita amb Cerdanyola els contenidors d’envasos, orgànica i resta només els podran obrir els veïns i veïnes de Ripollet amb targeta o una aplicació del mòbil i només es mantindran oberts els contenidors de paper i vidre. La proximitat amb els contenidors dels carrers de Cerdanyola obre la possibilitat de que algunes persones prefereixin canviar de carrer per desfer-se dels seus residus davant qualsevol dificultat o falta d’adaptació al nou model de recollida. Aquest ús indegut podria provocar un mal funcionament en la recollida de residus de Cerdanyola: saturació de contenidors, desbordaments i un increment dels residus a recollir, transportar i tractar, amb el proporcional increment de costos. Per prevenir aquest problema el Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola proposa que els contenidors dels nostres barris contigus a Ripollet incorporin de manera urgent sistemes de tancament per targeta i mitjançant una aplicació de mòbil a disposició dels veïns i veïnes de Cerdanyola. Esquerra porta anys denunciant que amb el sistema actual no s’ha aconseguit anar més enllà d’un 36% de recollida de residus, la qual cosa incompleix la normativa catalana i directives europees. També ERC ha reclamat de forma reiterada, durant aquest mandat i també l’anterior, que calia fer un nou contracte de neteja viària i recollida de residus, però els diferents governs només han fet que augmentar el seu cost i prorrogar-ho, ara de forma indefinida fins que no hi hagi una nova adjudicació del contracte, però sense que el PSC hagi definit encara el model del servei a prestar. En aquest sentit destaquen: - Moció d’ERC presentada el desembre de 2018 i aprovada per unanimitat que instava el govern a fer els estudis pertinents per a millorar el sistema de recollida de residus dos anys abans no finalitzés el contracte vigent el 2020.

Fa anys que ERC denuncia la mala gestió del servei de neteja i escombraries que ara convoca vaga indefinida

Esquerra exigeix explicacions sobre les gestions fetes amb l’empresa concessionària, amb els sindicats així com els sistemes i recursos destinats al control i fiscalització del servei. Els sindicats CCOO, UGT i CGT han convocat vaga indefinida a Prezero (abans CESPA), l’empresa encarregada del servei públic de recollida de residus i neteja de la via pública de Cerdanyola del Vallès, a partir del 27 d’abril. Afirmen que l’empresa vol retallar es sous un 2 % durant dos anys, i congelar-lo durant tres anys més. El contracte de recollida de residus municipals i neteja de l’espai públic amb CESPA acabava el 2020 però no tenien preparada una nova licitació. Per aquest motiu el 17/12/2020 l’equip de govern del PSC amb el suport d’En Comú Podem, va acordar PRORROGAR el contracte de gestió dos anys fins el 31/12/2022. Durant el debat es va tornar a insistir en la necessitat de supervisar la concessió per millorar el servei i assegurar-ne la correcta prestació. De fet, el 28/02/2019 ERC ja havia votat en contra d’augmentar el preu del contracte en més d’un milió d’euros per aquesta manca de control de la concessió i la fiscalització d’aquests serveis amb el perill de que es pagui per uns serveis que no s’hagin prestat correctament com ha passat en altres municipis com Badalona o Sabadell on s’han reclamat pagaments indeguts per valors milionaris. Per tot això el Grup Muncipal d’ERC ha sol·licitat per escrit la convocatòria urgent d’una reunió de treball amb els regidors responsables i els tècnics municipals adients. Exigim explicacions de la convocatòria de la vaga, les negociacions fetes pel govern amb l’empresa concessionària i els representants del treballadors, així com que se’ns informi de l’estat de pagament de les factures pels serveis prestats i dels controls que es fan sobre aquestes factures, incloent el número de treballadors que destina per l’ajuntament a aquesta finalitat. Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola del Vallès Dijous 21 d’abril de 2022  

Per Sant Jordi tornem al carrer creant un punt d’intercanvi i recollida de llibres de segona mà per a «Llibre Solidari»

Enguany Esquerra recupera la paradeta a la Plaça Abat Oliba per tornar a gaudir de la festa de Sant Jordi a peu de carrer. No vendrem llibres i roses a la nostra parada, com han demanat diversos establiments, els podreu trobar a les llibreries i floristeries. En canvi proposem una activitat diferent que posi en valor la lectura i la reutilització dels llibres. Convidem a tothom que ho vulgui a venir a la parada amb llibres de segona mà per tal d’intercanviar-lo per algun altre que li pugui interessar, o donar-lo per a l’Associació Llibre Solidari Sabadell amb els que recull fons econòmics per la seva obra social. També disposarem de fulls de signatures per la iniciativa legislativa popular per la regularització de les persones migrants #ILPRegularitzacióJa amb l’objectiu d’aconseguir 500.000 signatures per tal que arribi al Congrés dels Diputats. Us esperem a la parada per recuperar aquesta gran festa de la cultura. Secció Local d’ERC a Cerdanyola del Vallès Dijous 21 d’abril de 2022  

ERC aconsegueix que Cerdanyola del Vallès tingui els plans de Protecció Civil obligatoris

El ple aprovarà el DUPROCIM, un any després de la moció presentada pel Grup Municipal d’ERC i gràcies a les denúncies reiterades de que Cerdanyola només tenia 3 dels 9 plans d’emergència municipal obligatoris, tot i que aquells estaven caducats. El 25 de març del 2021 el ple municipal va aprovar, per majoria absoluta, una moció instada per ERC que exigia al govern de la ciutat l’actualització dels plans de protecció civil i emergència preceptius. A banda dels plans de seguretat habituals, cal tenir present que per Cerdanyola del Vallès hi passa un gasoducte i un oleoducte, tenim instal·lacions de gas i transformadors elèctrics en boscos, urbanitzacions en zones forestals, i un 17% del nostre terme municipal és dins el Parc Natural de la serra de Collserola. La moció exigia també realitzar l’anàlisi del riscs sísmics, de nevades, de transport de viatgers per ferrocarril, de transport de mercaderies perilloses, de vent i radiològic per tal de disposar del Document únic de protecció municipal (DUPROCIM). La moció es va aprovar definitivament, tot i comptar amb l’abstenció del govern del PSC i d’En Comú Podem, una conducta que des d’ERC consideren del tot il·lògica ateses les necessitats de la ciutat, però la veuen com una pràctica habitual d’aquests dos partits quan les mocions impliquen acció política i de gestió de l’ajuntament, on s’argumenten tot d’excuses per no complir amb les seves obligacions. Durant tot aquest any des de l’aprovació de la moció, el grup municipal d’ERC ha denunciat en els plens i en comissions informatives l’incompliment de la llei i la inexistència dels plans de protecció civil i d’emergència, i no ha estat fins ara, un any després, que no s’ha vist cap indicador d’esmena de la situació per part del govern de la ciutat. És per això que el grup municipal republicà assenyala l’aprovació del DUPROCIM com una bona pràctica d’oposició real i constructiva que ells practiquen i un exemple de la necessitat de fiscalitzar i controlar l’acció de govern i de l’impacte positiu que això té per la ciutat i pel conjunt de veïns i veïnes.

L’assemblea d’ERC renova l’executiva amb la mirada posada en guanyar les eleccions municipals de 2023

Fruit del nomenament de n'Albert Turon com a cap de llista d'ERC a les eleccions municipals de 2023, i com fins ara ocupava la presidència de la secció local, l'executiva va iniciar els tràmits interns per a renovar-se amb la incorporació de nous membres i l'alternança en les diferents secretaries, amb la voluntat de configurar un equip de treball òptim per afrontar els reptes presents i futurs de la ciutat. Aquest dimecres 6 d'abril ha tingut lloc l'assemblea local de militants d'ERC de Cerdanyola del Vallès, la qual ha fet confiança a la nova configuració de l'executiva proposada. Sota la presidència de l'Isabel Cruz, la conformen les següents persones:   Isabel Cruz i Fernández Presidència local Susana López i Bernal Secretaria d'Organització local Francesc d'Asis Muñoz i Estapà Secretaria de Finances local Carmen Franco i Tartajo Secretaria d'Imatge i Comunicació local Secretaria de Feminismes Iñigo Garcia de Enterría i Adán Secretaria de Política Municipal local Montserrat Nieto i Méndez Secretaria de Ciutadania Daniel Jovell i Hidalgo Secretaria d’Acció Política i Sectorial Helena Solà i Tàrraga Secretaria de Transició Ecològica Portaveu del grup municipal Andreu Gaya i Trujillo Representant de Jovent Republicà Quim Oltra i Puigdomènech Vocal EMD Bellaterra Albert Turon i Vilaseca Cap de llista 2023 Alberto Campos i Berlanga Secretaria de Seccions de Barri Josep Garcia i Pérez Secretaria de Salut Carme Pina i Puigtió Secretaria d'Esports Gemma Estopà i Roig Secretaria d’Educació L'assemblea ha començat amb un balanç fet pel president sortint, Albert Turon, que ha explicat aquests més de 5 anys del seu mandat, des del juliol de 2016 en el que ha destacat la consolidació d'ERC com a segona força política del municipi en totes les eleccions, la major presència de dones militants a la secció local arribant actualment a un 40% del total, així com la consolidació de la base social amb l'objectiu de millorar-la per a poder tenir major musculatura davant de les eleccions municipals vinents.

El Bosc Tancat no surt del parany judicial mentre el govern del PSC actua de forma opaca

Continuen oberts els procediments judicials que va interposar l’anterior concessionari amb el perill que es perdin més diners públics per culpa d’una mala gestió municipal, tot i la cessió del contracte a una nova empresa. Des de fa molts anys des d’ERC es denunciava que caldria reformular la concessió administrativa de les piscines i complex esportiu del Bosc Tancat, i més quan l’antic concessionari portava en situació de procés concursal des del 2013, la qual cosa afectava negativament la prestació del servei. El març de l’any passat la situació va resultar insostenible quan l’empresa concessionària va incomplir el conveni del concurs i va entrar en liquidació. Això va fer que, a corre cuita, el govern busqués una solució i l’única que va trobar va ser la cessió de la concessió a favor d’una altra empresa. Aquesta cessió es va formalitzar el juny del 2021 però no va impedir que les piscines estiguessin tancades l’estiu passat, incomplint el govern amb les seves promeses que sí obririen. Ara, 9 mesos després d’aquella cessió de la concessió aprovada per unanimitat pel ple municipal, el passat dilluns 28 de març el PSC va informar que inclouria un punt per urgència en el ple a celebrar demà dijous, d’acord amb el qual el ple simplement es donava per assabentat de la formalització de la cessió entre empreses del contracte de gestió de la zona esportiva del Bosc Tancat. Semblava un acte de tràmit, i així ho van explicar els regidors socialistes en la junta de portaveus, però un cop estudiat l’expedient des d’ERC de Cerdanyola del Vallès, volem denunciar: 1.- Que tot i ser l’ajuntament creditor de l’antic concessionari que estava en liquidació i que en el jutjat mercantil estava en joc el futur d’un servei públic, el govern del PSC no havia donat l’ordre als serveis jurídics municipals per a personar-se en el procediment judicial del concurs en defensa dels clars interessos que té l’ajuntament.

Aquesta setmana fem memòria i homenatge a les 1.686 persones que varen ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i el 1952

La secció local d’ERC a Cerdanyola del Vallès fa una crida oberta a la ciutadania a assistir a l’acte i a aprofundir en el record de les víctimes el proper diumenge 20 de març a les 12h al IV Memorial a les persones afusellades a Sant Adrià del Besos. Des del 1939 el Camp de la Bota, aleshores un nucli de barraques i terraplè, va ser utilitzat pel franquisme com a parapet d’afusellament per a executar fins a 1.686 persones. Homes i dones que varen lluitar per defensar la democràcia i la llibertat des de diferents moviments sindicals o socials. Totes elles persones que, en la defensa de la república o treballant per a institucions republicanes, van ser condemnades a mort després d’un procés sumaríssim. No oblidem que les darreres execucions es van realitzar el 14 de març de 1952, coincidint amb el Congrés Eucarístic, amb la intenció de blanquejar la imatge del franquisme davant el món i què malgrat això, a les nostres contrades es van continuar practicant execucions fins al 1975. Entre les allà afusellades, quatre persones eren de Cerdanyola del Vallès, i per tal que cap d’elles quedi en l’oblit, des de la secció local d’ERC ens afegirem a l’acte homenatge en la seva memòria. Ho farem allà mateix, al Camp de la Bota avui transformat en el Parc del Fòrum de Sant Adrià del Besos i fem una crida oberta a tothom què s’hi vulgui afegir. Secció Local d’ERC a Cerdanyola del Vallès 14 de març de 2022  

Cerdanyola és l’únic municipi de l’Àrea Metropolitana de més de 50.000 habitants que no presenta cap projecte a les subvencions dels fons Next Generation per a mobilitat sostenible

La Secretaria General de Transports i Mobilitat del Ministeri d’Espanya, ha fet pública la resolució provisional que atorga les ajudes europees Next Generation demanades pels municipis per implantar Zones de Baixes Emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà, que en una primera convocatòria es concedien fins a 1.000 milions d’€ en ajuts. La finalitat del pla és la de reduir l’any 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle, fomentar el canvi d’usos de la mobilitat i la transformació del transport públic de viatgers i mercaderies, en l’actual situació d’emergència climàtica. Del total de projectes presentats en aquesta convocatòria, 16 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) rebran 118,14 milions d’euros, així també més de 25 milions s’han adjudicat a 7 municipis del Vallès Occidental. Cerdanyola és l’únic municipi de més de 50.000 habitants de l’àmbit metropolità que no rebrà ni un euro d’aquesta subvenció al no presentar cap projecte. La nostra ciutat té reptes importantíssims en aquest àmbit, en el qual des d’ERC hem demanat i proposat solucions, com per exemple: - Redactar un nou Pla de Mobilitat Urbana, atès que la ciutat no en té cap de vigent des de fa molts anys i això ens impedeix sol·licitar subvencions. - Preparar la ciutat i informar a la ciutadania de la implementació d’una Zona de Baixes Emissions, que per llei estarem obligats a tenir l’any 2023. - Renovar la concessió del transport públic del bus urbà, amb nous itineraris, major freqüència i instaurar el bus a demanda. - Transformar la via pública i els hàbits ciutadans de mobilitat per a donar espai a vianants, bicicletes i noves formes de mobilitat sostenible. - Millorar la mala connectivitat a peu i en bicicleta amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). - Solucionar la falta d’una línia de transport públic que connecti les diferents estacions de ferrocarril de RENFE i FGC, amb la UAB i altres pols que generen gran mobilitat.

Autoritat del Transport Metropolità

ERC Cerdanyola aposta per altres mesures de foment del transport públic abans de fer un túnel per Collserola

La mobilitat diària necessita inversions concretes i millores als serveis en lloc d’inversions faraòniques. Alguns partits i grups de pressió abanderen projectes de futur com el túnel d’Horta per amagar la seva inacció i falta de propostes realistes en transport públic. El Grup Municipal d’ERC de Cerdanyola vol aportar informacions concretes al debat recurrent sobre el túnel d’horta que reapareix als mitjans periòdicament de la ma de determinats grups de pressió amb interessos sobre el tema. La transparència sobre els projectes proposats, els costos, les millores que comportarien i els terminis d’execució ha de ser la clau per prendre les decisions correctes en cada moment, i posar-les en pràctica. Què sabem del túnel d’Horta? El projecte original data del Pla General Metropolità de 1976 preveia dues autopistes més com la dels Túnels del Vallvidrera, una de les quals pretenia trinxar Collserola entre Horta i Cerdanyola. Diversos moviments socials i polítics durant dècades van lluitar contra el projecte i actualment està desprogramat. El dany al medi ambient seria irreparable i va contra el necessari canvi de model de mobilitat reduint l’ús del cotxe privat ai apostant pel transport públic. Actualment el Pla Director d’Infraestructures 2021-2030 preveu un nou túnel entre el Vallès Occidental i Barcelona per ampliar la capacitat de la xarxa de FGC a la comarca. No està previst l’inici de les obres abans de 2029 i no s’esmenta quan podria entrar en servei. El cost inicial previst és de 187’8 milions d’euros en estudis i projectes i els 8 km de túnel preveuen un cost de 900 milions d’euros sense comptar els extrems de Barcelona i Vallès que són més complexos i cars. Tot el pressupost no inclou el material mòbil. Aquesta obra difícilment baixaria dels 2.000 milions sense comptar desviacions de pressupost. El Pla Específic de Mobilitat del Vallès només contempla aquesta infraestructura com a estudi d’alternatives sense calendari ni pressupost.