Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

ERC considera que cal incorporar clàusules socials, de gènere i d’inclusió de les persones amb diversitat funcional a la licitació de les pistes de tennis i pàdel del Riu Sec

La ZEM Riu Sec encadena una història de despropòsits que no s’acaben en la nova licitació del servei proposada pel PSC. Cal una gestió responsable i exigir que el nou adjudicatari incorpori el foment de l’esport femení, així com la inclusió de la diversitat funcional. El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola vol una solució definitiva per a la ZEM Riu Sec que acabi amb la seqüència històrica d’errors i despropòsits que han portat aquestes instal·lacions a consumir recursos públics sense que s’hagin posat mai en servei. En el moment actual les prioritats és posar en funcionament les pistes de pàdel i tennis existents amb una licitació que garanteixi la viabilitat del projecte. A la Comissió Informativa d'avui dijous ERC ha requerit a la resta de grups municipals la votació de la retirada de la proposta d’aprovació de l’expedient de contractació de la gestió i explotació de l’espai de raquetes del Riu Sec i la convocatòria de la licitació, amb la voluntat que s’incloguin en la valoració dels projectes esportius i d’explotació del servei clàusules socials que fomentin explícitament l'esport femení i així com la inclusió de les persones amb diversitat funcional. El vot contrari de PSC, en Comú Podem, Ciutadans i Junts per Cerdanyola ha fet que la proposta vagi al ple ordinari del mes de maig del proper dijous menystenint la visió feminista i d'inclusió social que propugna Esquerra. És fàcil fer declaracions apel·lant a conceptes com a ciutat feminista, inclusiva o del coneixement però aquestes queden en una campanya d’imatge si el govern, amb el vist i plau d'en Comú Podem, no és capaç de fer realitat aquestes paraules mitjançant polítiques concretes que incloguin el foment i la presència de les dones i de les persones amb capacitats diverses en els serveis públics que gestiona l’ajuntament. ERC des de l’inici ja es va mostrar en contra de l’establiment com a servei públic municipal d’unes pistes de tennis i pàdel que no eren cap necessitat per a la ciutat, que no garantia que el Club de Tennis Cerdanyola abandonés l’ocupació a precari que fa d’espais municipals i quan la viabilitat econòmica del servei era molt dubtosa, com la realitat ens ha confirmat.

Diverses entitats i partits obren un nou contenciós contra el Centre Direccional

«Ajudan’s a construir la Cerdanyola que volem» és el lema sota el qual REFEM i ADENC entre altres han iniciat una recollida de fons per sufragar les despeses per portar als tribunals el darrer planejament aprovat. REFEM el Centre Direccional ha liderat una campanya de diverses entitats i partits contra el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional recentment aprovat. La Secció Local d’ERC es suma a REFEM per fer una crida a la ciutadania compromesa amb el medi ambient i el futur de Cerdanyola, a participar activament en la que pot ser la darrera oportunitat per evitar les pitjors conseqüències que tindria per la ciutat aquest desenvolupament urbanístic. Com recull la nota de premsa de l’entitat ecologista «la construcció de 5.400 nous habitatges al voltant de l'abocador de Can Planas, els milers de vehicles que s'hi afegiran, els riscos per a la salut derivats dels abocadors especialment el de Can Planas que no es descontaminarà, la reducció dels espais lliures amb la reducció de la Via Verda que limitarà la connectivitat amb Collserola, i la sostenibilitat en general hipotecada per les especulacions econòmiques, poden fer un espai de creixement no sostenible i amb situació de risc per la salut, tant pels abocadors com per la contaminació atmosfèrica.» Per defensar els arguments contra el planejament actual s’ha interposat un recurs contenciós administratiu amb un primer desemborsament de 3.000€ que han cobert amb aportacions de REFEM, ADENC, Plataforma Cerdanyola sense abocadors, Plataforma Cívica en Defensa de Collserola i els partits polítics Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem i En comú Podem. CAMPANYA DE FINANÇAMENT Amb tot les despeses previstes per a tot el procediment ascendeixen a uns 15.000€ pel que s’han iniciat diverses activitats per recaptar fons, entre les que destaca una campanya de «crowdfunding» a la plataforma Tot Suma que ja porta recollits més de 2.600€ entre 55 aportacions. L’objectiu plantejat no és cap quimera si es pot comptar amb una petita aportació de totes aquelles persones que han defensat i defensen una altra forma de relacionar-nos amb la natura que ens envolta.

Foto: www.cerdanyola.cat

Esquerra Republicana presenta al·legacions al Pla Local d’Habitatge

El grup municipal d’ERC a Cerdanyola del Vallès ha estudiat el document tècnic i considera que aquesta peça clau de la política municipal no respon a les necessitats estratègiques de la ciutat i no serà útil a curt termini. El Ple municipal del passat mes de febrer va aprovar inicialment el Pla Local d’Habitatge (PLH) 2020-2025. Aquest document ha estat redactat per una consultora externa en el marc d’un projecte de col·laboració amb la Diputació de Barcelona. El document s’aprovà per majoria absoluta dels regidors i regidores malgrat l'abstenció dels republicans. Les principals mancances que el grup polític ha detectat sobre el document tècnic i sobre les quals ha presentat al·legacions són aquestes sis: 1-. La manca de determinació del parc d’habitatges buits. Sense aquesta quantificació, el diagnòstic és incorrecte i fa impossible planificar objectius estratègics ni polítics ni permet implementar cap actuació. En aquest punt les al·legacions presentades per ERC Cerdanyola demanen que es realitzi l’estudi específic. 2-. Les dades sobre infrahabitatge són de l’any 2011. Són unes dades precàries que no s’han complementat amb un treball de camp en les zones periurbanes i d’horts irregulars on hi ha concentracions de barraques. La proposta aquí és identificar i quantificar l’infrahabitatge existent al municipi amb la cooperació dels serveis socials municipals. 3-. Així mateix els nivells de sobreocupació recollits pel document són també basats en dades del cens INE del 2011. El mateix document reconeix la insuficiència però no hi ha cap evidència de contrast. ERC considera que cal incorporar les dades actualitzades, estudiant quins i quants són els habitatges sobreocupats que hi ha a la ciutat. 4-. No hi ha coherència entre planejament i necessitats d’habitatge. És especialment greu la manca d’habitatge dotacional per afrontar situacions d’emergència social. Es troben a faltar polítiques de creació d’aquest tipus d’habitatge en parcel·les municipals al Centre Direccional així com propostes com requalificacions i canvis d’usos sobre el planejament actual per alliberar sol a barris com Can Magí-Campoamor o la Carretera de Barcelona.

Casa Llopis - Foto: Amador Alvarez

ERC celebra que es faci realitat la seva proposta de comprar la Casa Llopis

L’adquisició de la torre modernista està en una situació estratègica entre l’eix comercial de Sant Ramon i el dens barri de Bona Sort, en ple centre de la ciutat. Després d’anys de discretes gestions i negociacions, el Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola comparteix obertament la satisfacció perquè l’Ajuntament hagi tancat la compra de la Casa Llopis. Aquesta torre d’estil modernista, i el seu valuós jardí, és obra dels arquitectes Gaietà Buigas i Eduard M. Balcells i eren propietat d’una entitat religiosa. Un cop Esquerra es va assabentar que la propietat estava disposada a vendre aquest patrimoni va iniciar un seguit de gestions discretes per tal que l’Ajuntament de Cerdanyola el pogués adquirir abans no passés a unes altres mans privades. Ja durant el mandat de Carles Escolà es va insistir en iniciar l’expedient administratiu necessari per poder comprar la torre, conscients de la lentitud dels tràmits necessaris. Més concretament, aquesta va ser una de les condicions d’ERC per aprovar l’acord d’inversions del govern el 25 d’abril de 2018, amb la seva corresponent modificació de crèdit. Poc després, durant la campanya electoral del 2019, Helena Solà va tornar a formular la proposta de comprar aquesta torre a l’entrevista de campanya de Cerdanyola Ràdio i la va defensar públicament al debat organitzat per la Taula del Patrimoni a Ca n’Ortadó. Posteriorment, i amb Carlos Cordón ja a l’alcaldia, el Grup Municipal ha posat aquest tema sobre la taula de negociació a cadascuna de les converses mantingudes sobre pressupostos i inversions per tal que no es perdés l’oportunitat d’adquirir aquesta finca clau. La seva situació a l’eix comercial del carrer Sant Ramon, a tocar del barri de Bona Sort, fa especialment interessant que passi a ser de propietat pública. A partir d’ara caldrà treballar per preservar l’enorme valor cultural que té, més encara per la seva proximitat amb el Museu d’Art de Cerdanyola i la Torre Vermella, en procés de rehabilitació.

Finalitza el concurs #PreguntesCuidat

El concurs organitzat per Dones d’Esquerra Cerdanyola ja té 3 persones guanyadores que podran bescanviar els vals de 20€, 40€ i 60€ en un dels centres d’estètica col·laboradors de Cerdanyola. Durant la setmana del 12 al 16 d’abril s’ha publicat una pregunta cada dia al perfil d’Instagram de Dones d’Esquerra dins del concurs #PreguntesCuidat. Les cinc qüestions a resoldre eren: 1. Quina va ser la comparsa més empoderada que va guanyar la menció especial a l’últim concurs de Carnestoltes (2020)? Rosie la Remachadora 2. Quina empresa de cosmètica d’alta gamma té la seva seu corporativa a #Cerdanyola ? Natura Bissé 3. Qui va ser musa de l’esculptor Josep Viladomat i simbol de la República? Mercè Gallén 4. Quina escriptora Cerdanyolenca va ser guardonada amb el premi Tinet 2018 pel seu relat “Cara de peix” ? Maria Victòria Lovaina i Ruiz 5. Quina va ser la primera dona Regidora de l’Ajuntament de #Cerdanyola al 1934? Magdalena Llonch i Alsina L’organització ha sortejat el premi entre les persones que han encertat les cinc preguntes al mateix perfil d’Instagram que tindran temps fins el 30/06/2021 per bescanviar els vals del premi a un dels següents establiments de Cerdanyola: - Nails Style - Lourdes Muñoz - Allxskin - Liza Style - Sílvia Ramos - You Lucy centros de estética Amb aquest concurs el grup de Dones d’Esquerra de Cerdanyola vol mostrar el seu suport a una de les activitats del comerç local que s’ha vist més afectada pels tancaments forçats per la crisi de la COVID-19. Dones d’ERC de Cerdanyola 20 d’abril de 2021  

Aquest Sant Jordi recollim llibres en lloc de vendre’n

Esquerra recollirà llibres usats per a la campanya Llibre Solidari per finançar projectes socials en col·laboració amb entitats públiques i privades sense afany de lucre. La propera diada de Sant Jordi tampoc es farà la tradicional fira amb paradetes de llibres i roses a la Plaça Abat Oliba de Cerdanyola. Per raons sanitàries les úniques parades que podran exposar al carrer seran les llibreries i floristeries locals, però no les entitats i partits polítics que sempre les acompanyen. Per aquest motiu la Secció Local d’Esquerra Republicana de Catalunya ha planificat una activitat diferent per tal de celebrar aquesta diada, també relacionada amb els llibres. Aquest any 2021 es recolliran llibres usats per donar-los a l’entitat Sentit Solidari en el marc de la seva campanya Llibre Solidari. Aquesta associació recull llibres usats, els classifica i els posa en venda a preus molt econòmics (entre 1 i 5 euros) per finançar les seves activitats socials. Tenen diferents punts de venda però també es poden adquirir a la botiga en línia. La recollida de llibres es farà al local d’ERC al carrer Sant Ramon 177 de Cerdanyola de 11:00h a 14:00h pel matí i de 17:00h a 20:00h a la tarda. El lliurament es farà sense entrar al local, amb guants, mascareta, i gel desinfectant entre cada lliurament. Es demana que els llibres arribin en capses o bosses de forma que no calgui una segona manipulació posterior per la seva tramesa. Els fons obtinguts per Sentit Solidari es destinen a projectes com la col·laboració amb l’associació Sense Sostre de suport a la gent que viu al carrer, a l’entitat Lligam Dona que dona acollida, acompanyament, suport, orientació i informació a dones que no poden accedir a un habitatge, Càritas Catalunya, la fundació Avis Mon o donant suport econòmic a persones d’edat avançada derivada dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona. Secció Local d’ERC a Cerdanyola 19 d’abril de 2021  

Dones d’Esquerra convoca el concurs en línia #PreguntesCuidat

Aquesta activitat vol promoure un sector especialment castigat per la crisi de la COVID-19 a la ciutat. Els premis seran tres vals de 20€, 40€ i 60€ a bescanviar en un dels centres d’estètica col·laboradors de Cerdanyola. Després de les reeixides campanyes #RosesILlibresLliures i #PreguntesRoserDeMaig el grup de Dones d’Esquerra de Cerdanyola ha preparat un nou concurs en línia: #PreguntesCuidat. La setmana del 12 al 16 d’abril es publicarà diàriament una pregunta sobre la història, societat o temes relatius al perfil d’Instagram @dones_esquerra_cerdanyola i caldrà respondre a la mateixa publicació abans no es pengi la següent. Per optar al premi cal ser major d’edat i seguir el perfil d’Instagram esmentat. El premi es sortejarà entre les persones que hagin respost totes les preguntes correctament. El joc està dotat amb tres premis de 20, 40 i 60 euros respectivament a bescanviar a qualsevol dels centres d’estètica col·laboradors de la ciutat de Cerdanyola. Amb aquesta iniciativa es vol promocionar un sector econòmic del comerç local que ha estat greument afectat per les restriccions derivades de la COVID-19. Els centres adherits on es podran bescanviar els premis són: • Nails Style • Lourdes Muñoz • Allxskin • Liza Style • Sílvia Ramos • You Lucy centros de estética A partir del 18 d’abril es farà pública la llista de persones guanyadores del premi que es triarà per sorteig entre la llista de les que hagin encertat totes les preguntes. Els vals seran vàlids fins el 30/06/2021. S’adjunten les bases del concurs al final de la nota de premsa publicada a la web www.esquerra.cat/cerdanyola Dones d’Esquerra de Cerdanyola 9 d’abril de 2021  

Foto: www.cerdanyola.cat

ERC reclama la reactivació de la Taula de treball per estudiar la no construcció del crematori

ERC va proposar a la darrera audiència ciutadana del passat 25 de març, que es reactivés la Taula de treball per estudiar la no construcció del crematori i insta a la resta de partits a donar suport a la proposta. La Taula de treball per estudiar la no construcció del crematori va néixer el passat mandat i estava formada per integrants de l’Associació Stop Crematori i per representants del ple municipal. La Taula es va reunir diverses vegades en la recerca d’una solució viable per evitar la construcció del crematori. De fet, una solució plantejada a la Taula es va portar al debat plenari el setembre del 2016 però va ser rebutjada per un vot. En el que portem com a mandat sota l’alcaldia del senyor Cordon, i estant gairebé a l’equador del mandat, la Taula encara no s’ha convocat com tampoc el govern del PSC ha presentat cap proposta per evitar la construcció del crematori. Davant d’aquest escenari, la portaveu del GM d’ERC, Helena Solà, va proposar a la darrera audiència ciutadana del passat 25 de març que es reactivés aquesta Taula com a mitjà per cercar consensos i solucions a un crematori que els republicans han rebutjat sempre. Els republicans insten a tots els partits que recolzin la iniciativa de reactivar la Taula de treball per estudiar la no construcció del crematori i siguin proactius en la recerca de solucions. Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola 9 d’abril de 2021  

Uralita, asbestosi, amiant

El Grup Municipal d’ERC presenta mesures sobre cinc eixos a la Taula de l’Amiant de Cerdanyola del Vallès

El passat 11 de març se celebrava la constitució de la Taula de l’Amiant de Cerdanyola del Vallès. En aquesta primera sessió de constitució es va sol·licitar als assistents que fessin arribar les seves aportacions pel que fa al treball que s’ha de realitzar des de l’ajuntament de Cerdanyola en matèria d’amiant. El Grup Municipal d’ERC va fer arribar al govern municipal un document amb cinc eixos de treball i proposta de calendari que giren al voltant de la diagnosi, pressupost, campanya, salut i cooperació: 1. Diagnosi. Realitzar un inventari de tots els equipaments, espais i edificacions públiques municipals amb presencia d’amiant o fibrociment. A realitzar en el present mandat. 2. Pressupost. Acordar un programa calendaritzat i dotat econòmicament per a la progressiva retirada de l’amiant o fibrociment present a la ciutat, fins a la seva desaparició completa. 3. Campanya. Potenciar i millorar la difusió dels programes d’ajuts a les comunitats privades de propietaris d’habitatges, perquè puguin subvencionar part del cost que suposi la retirada de l’amiant. 4. Salut. Col·laborar en l’impuls de la investigació i la recerca mèdica vinculada a les malalties relacionades amb el contacte i la manipulació del fibrociment i l’amiant com ara l’asbestosi o el càncer de pleura o pulmó i el mesotelioma. 5. Cooperació. Treballar per millorar el paper actiu de les víctimes en els processos de reconeixement, garantint accés a la informació, escolta activa de les seves reivindicacions, suport jurídic, financer i personal, així com promoure l’organització a Cerdanyola de col·lectius i associacions de víctimes de l’amiant . Esquerra celebra que s’hagi posat en marxa aquesta Taula i confia que serà una eina efectiva per tal de desenvolupar tant totes aquelles mesures que al llarg dels anys s’han aprovat al Ple Municipal, com les mesures proposades i acordades en el si de la Taula per tal d’acabar amb la presència d’amiant a la ciutat com per fer justícia a les víctimes de l’amiant i a les seves famílies.