Cerdanyola del Vallès

Totes les notícies

L’AMB incorpora propostes d’ERC Cerdanyola al Pla Metropolità de Mobilitat Urbana

Entre les millores aconseguides hi ha la línia d’autobús que uneixi les 3 estacions de tren relligant Cerdanyola amb Bellaterra, la UAB, el Parc Tecnològic i el Centre Direccional. S’executarà un pla de xoc per al transport urbà ampliant i millorant la flota d’autobusos a més de redefinir els serveis. El Grup Municipal d’ERC de Cerdanyola va presentar al·legacions al Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja que aquest instrument de planificació és clau per aconseguir millores en el transport públic i la mobilitat sostenible. Cinc al·legacions acceptades i tres ja incorporades La primera de les al·legacions estimada és la proposta d’una nova línia d’autobús amb plataforma reservada entre Bellaterra, la UAB, el Centre Direccional, el Parc Tecnològic del Vallès i Cerdanyola que permeti l’intercanvi modal a les estacions de FGC Bellaterra, RENFE Cerdanyola Universitat i RENFE Cerdanyola. Aquesta proposta ha estat acceptada com una millora de l’actual línia que connecta el sincrotró Alba amb l’estació de Bellaterra, cosa que en pot agilitzar la implementació. ERC Cerdanyola fa anys que denuncia que el creixement que suposarà el Centre Direccional és insostenible sense millores importants al transport públic. La nova línia d’autobús acceptada només és una de les proposades i que ara defensarà l’AMB. Entre aquestes destaca la millora de servei de les línies R8 i la futura línia circular R0 aprofitant la línia de tren entre Martorell i Granollers, o el TramVallès unint la UAB amb Cerdanyola, Ripollet i Montcada, i la millora del transport urbà de Cerdanyola. A partir de les al·legacions d’ERC, s’inclouen en l'oferta del pla de xoc: Augmentar els recursos per millorar la freqüència de la B2 al Parc Taulí. Adquirir 3 nous vehicles per a la renovació de la flota. Reconvertir la línia urbana SU2 (Bellaterra – Ajuntament – Can Cerdà ) en TAD. Reforç d’un vehicle extra en caps de setmana per millorar el servei urbà.

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya, Ciutadans, Guanyem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola i Partit Popular insten el Govern Municipal a convocar la Taula per la reactivació social i econòmica per proposar noves mesures davant la segona

El 26 de maig es va presentar les conclusions de la Taula per a la reactivació social i econòmica de Cerdanyola del Vallès, en la qual es va arribar a l'acord de consensuar 109 mesures per fer front a la crisi provocada per la Covid 19. Aquest treball va ser gràcies a la participació de representants de diferents col·lectius de l’àmbit social i econòmic de la ciutat, així com de tots els grups polítics municipals. El ple municipal va aprovar en data 25 de juny de 2020 destinar fins a 1.800.000 € per ajuts a famílies, subvencions a empreses i autònoms, i ajuts a per emergències socials. Cinc mesos més tard el govern municipal només ha concedit, hores d'ara, ajuts per un total de 107.246,15 € i s'han obert només 891 expedients del total de 1.528 instàncies presentades. En aquest temps no s'ha tornat a convocar la Taula per a fer el seguiment de la resta de mesures, ni s'ha implementat cap eina per avaluar el compliment d'aquestes. L'evolució de la pandèmia, amb l'aparició de nous brots epidemiològics i noves cadenes de transmissió d'abast comunitari, que comprometen la integritat i la salut de les persones, ha provocat que la Generalitat de Catalunya, el dia 16 d'octubre, hagi adoptat noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic. Aquestes mesures afecten greument els comerços, i especialment l'hosteleria i la restauració amb limitacions o suspensions d'activitats, restriccions en aforaments, establiment de sistemes de control del nombre d'assistents, limitacions per garantir la distància mínima interpersonal, entre d'altres. Les restriccions esmentades agreugen la ja delicada situació de sectors com el de la restauració, bars i centres d'estètica, entre d'altres, essent la més dura la d’obligar a tancar els establiments de bars, restaurants i centres d'estètica durant un període mínim de 15 dies, prohibint servir menjar o begudes en els locals exceptuant si és per emportar i consumir en el domicili de cadascun, així com tota l'activitat dels centres d'estètica.

Cordón amaga la veritat sobre el CAP Fontetes

L’ambulatori no té les condicions mínimes de seguretat per evitar els contagis entre les persones usuàries. El PSOE i el PP són responsables directes de les retallades en salut pública obligant la Generalitat a prestar més serveis amb menys finançament. Pel que fa a les manifestacions recents sobre l’ambulatori de Fontetes cal aclarir que tots els Centres d’Atenció Primària (CAP) que compleixen amb les condicions físiques per garantir doble circuit han recuperat activitat. En el cas de Fontetes o en el de Poblenou de Sabadell no és possible perquè no hi ha garanties de seguretat ni per les persones usuàries ni per les professionals. Seria una irresponsabilitat convertir un centre de salut en un focus de contagi. Dijous la Generalitat va explicar als alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental un pla d’inversions de 38’7 milions d’euros al sistema sanitari de la nostra regió metropolitana. També va detallar les noves actuacions que s’estan fent per tallar les cadenes de transmissió de la COVID-19: clústers, cribratges i serveis porta a porta i l’obertura de nous centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). El pla d'enfortiment i transformació de la primària presentat per Salut permetrà incorporar 3.900 professionals fins el 2022. A més de la inversió econòmica, el pla preveu un canvi de model, posant atenció a l’atenció domiciliària per a les persones que no es poden desplaçar. Convé recordar que el deute acumulat del Govern Central amb la Generalitat a desembre de 2019 era de 78.000 milions d’euros amb els que, per tenir una referència, es podria fer 2.500 hospitals. És fàcil i poc honest exigir serveis a peu de carrer mentre el seu mateix partit escanya econòmicament les institucions que els han de prestar. Per tot això ERC de Cerdanyola lamenta l’acció pública d’ahir de l’alcalde de Cerdanyola, que fa populisme i recupera un estil de fer política que no resol els problemes de la gent a qui diu servir.

ERC sol·licita al govern del PSC que torni a convocar la taula per la reactivació social i econòmica per proposar noves mesures davant la segona onada de la pandèmia

Esquerra considera que l’Ajuntament no pot tornar a reaccionar tard i urgeix ajudar els sectors més afectats com la restauració. La segona onada de la COVID-19 que estem patint necessita d'una reacció urgent del Govern Municipal per ajudar els sectors més afectats com la restauració. Esquerra insta a convocar urgentment la taula per a la reactivació social i econòmica per valorar les mesures preses fins ara i proposar nous ajuts als col·lectius afectats per l'agreujament de la crisi. El 26 de maig passat es va fer la presentació de les conclusions dels treballs de la Taula per a la reactivació social i econòmica de Cerdanyola del Vallès, en la qual, gràcies a la participació de representants de diferents col·lectius de l’àmbit social i econòmic de la ciutat, així com de tots els grups polítics municipals, es va arribar a l'acord de consensuar 109 mesures per fer front a la crisi provocada per la Covid 19. En el seu dia des d'ERC van manifestar que les conclusions de la Taula s’havien de concretar en mesures efectives per no acabar sent un "brindis al sol”, i per això van exigir que hi hagués una eina per avaluar el grau de compliment de les diferents mesures, així com el compromís del govern de convocar la Taula periòdicament per a fer el seguiment de les diferents mesures i els objectius assolits. Han passat 5 mesos i el PSC ni ha convocat la taula per a fer el seguiment, ni ha implementat cap eina per avaluar el compliment de les mesures. L'evolució de la pandèmia, amb l'aparició de nous brots epidemiològics i noves cadenes de transmissió d'abast comunitari, que comprometen la integritat i la salut de les persones, ha provocat que la Generalitat de Catalunya, el dia 16 d'octubre, hagi adoptat noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic que afecten greument els comerços, i especialment l'hosteleria i la restauració: limitacions o suspensions d'activitats, restriccions en aforaments, establiment de sistemes de control del nombre d'assistents, limitacions per garantir la distància mínima interpersonal, entre d'altres.

80 aniversari de l'afusellament de Lluís Companys

Avui fa 80 anys que els guanyadors de la Guerra Civil van afusellar el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover. El van afusellar per, textualment, "ser el President de la Generalitat, ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya". El van afusellar el feixistes sublevats en un cop d’estat contra l’ordre constitucional republicà. Avui encara trobem els seus hereus controlant les peces claus de l’estat des d’un règim del 78 que no permet la lliure expressió dels drets que proclama. Vuitanta anys més tard de la seva mort, davant un monument que es retorça de dolor amb els peus descalços sobre la terra, recordem que la defensa de la llibertat no es pot donar mai per acabada. I és cert, la llibertat té un preu, però és molt més car rendir-se davant el feixisme i les tiranies que ens volen oprimits. Que aquest monument, que ha esdevingut símbol de Cerdanyola, ens recordi cada dia el valor de totes aquelles persones represaliades per defensar la democràcia i els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat. Visca la República! Visca Catalunya!  

ERC vincula el vot de les OF a que el govern reculli les seves propostes

El Grup Municipal d’ERC permetrà la tramitació de la proposta d’Ordenances Fiscals del Govern després de pactar diverses millores i incorporar mesures de fiscalitat ambiental. L’aprovació definitiva dependrà del compliment dels acords i la inclusió als pressupostos del 2021 de millores als polígons industrials, incloent fibra òptica, i la finestreta única empresarial, entre altres. Esquerra Republicana de Catalunya de Cerdanyola considera imprescindible la modificació de les ordenances fiscals ja que cal donar un millor servei al veïnat de Cerdanyola, és necessari apropar les taxes als costos reals dels serveis i estructurar les bonificacions amb criteris socials i ecològics. Cal també simplificar la gestió administrativa i la relació de la ciutadania amb l’administració. Per tots aquests motius des d’ERC s’ha fet arribar al govern municipal les següents propostes en matèria d’ordenances fiscals: 1.- Increment de l’IAE. Cerdanyola és la ciutat amb l’IAE més baix de tota la comarca. En canvi, Cerdanyola té un dels índexs més alts pel que fa a l’IBI. Aquesta desproporció històrica entre ambdós impostos ha fet que la pressió fiscal recaigués en les famílies i no en les mitjanes i grans empreses. Amb un increment que situï l’IAE en la mitjana comarcal aquesta pressió fiscal està més repartida i és més justa. Aquesta mesura ha d’anar acompanyada de tres accions: dignificar els polígons industrials i fer-hi arribar la fibra òptica, la creació de la finestreta única empresarial i una major coordinació entre les regidories de promoció econòmica i activitats i llicències. 2.- Recàrrec del 50% en els habitatges buits. Els republicans consideren que cal de gravar de forma diferenciada els habitatges que són objecte d’especulació immobiliària. Per això proposen gravar l’IBI dels habitatges buits en mans de grans tenidors amb un 50%. 3.- Bonificació de les instal·lacions fotovoltaiques. Cal potenciar i afavorir les accions mediambientals a nivell local.

ERC afirma que la proposta del PSC per les Ordenances Fiscals pel 2021 són continuistes, amb política fiscal gens coherent i que no respon a les necessitats de la ciutat ni de les persones

Els republicans afirmen que la proposta presentada pels socialistes no fa la revisió a fons de les ordenances fiscals que tant Cerdanyola, com les persones que hi viuen, necessiten. En aquest sentit, els republicans insisteixen en desenvolupar una bateria de propostes, algunes de les quals ja varen presentar l’any passat, i n’afegeixen de noves. EL Grup municipal d’ERC reclama també que les ordenances fiscals es presentin amb una negociació prèvia, i no de forma sorpresiva i sense comunicació entre els dos principals grups del consistori, tal com ha passat. I és que aquest passat dilluns 14, el GM d’ERC a Cerdanyola va saber que el govern municipal porta al ple de setembre l’aprovació inicial de les OOFF mitjançant el correu de convocatòria de la Comissió Informativa d’Alcaldia. La falta de contactes previs demostra, al parer dels republicans, que un cop més, el PSC, tot i ser en minoria al ple municipal, ha recuperat el costum de governar menystenint el diàleg i les ofertes de col·laboració. El setembre de 2019 Esquerra va oferir un document al govern en el que es recollien les modificacions que cal fer a les OOFF per modernitzar la ciutat. ERC, a més, va oferir ajuda i suport al govern. Des d’ERC consideren que cal incloure reformes en aspectes clau per a la qualitat de vida i la sostenibilitat de la ciutat, com per exemple en: · Residus, neteja i via pública · Mobilitat i transició ecològica · Bon govern i millora de l’administració pública Els republicans, amb la voluntat de potenciar i afavorir les accions mediambientals a nivell local, ja sigui en l’àmbit de les energies renovables, dels vehicles a motor amb menor contaminació o bé en la disminució de residus i l’augment del reciclatge, apuntaven diverses vies. Una d’elles era la redacció d’una Ordenança d’autoconsum amb energia fotovoltàica, per regular les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar, acompanyada de les mesures tributàries que les incentivin.

El superàvit de Cerdanyola ha de revertir a la ciutat per fer front a la crisi de la COVID-19, no a finançar el govern central

El Grup Municipal d’ERC adverteix del perill que el govern municipal pugui transferir els 4 milions de superàvit dels comptes municipals al govern de l’Estat. Prescindir d’aquests recursos s’hauria de votar a un Ple Municipal i no fer-se d’amagat de la ciutadania que els ha pagat amb els seus impostos. El Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola ha presentat una instància sol·licitant que una hipotètica cessió del superàvit municipal al govern espanyol de Pedro Sánchez es debati primer al Ple Municipal, extraordinari si és necessari. Esquerra està en contra d’aquesta transferència financera ja que Cerdanyola podria deixar de gaudir de més de 4 milions d’euros recollits amb impostos locals que són imprescindibles per a la nostra ciutat i la seva gent. Estem davant d’una ingerència intolerable al principi d’autonomia local. En cas que es plantegi aquesta possibilitat, Esquerra exigeix que la decisió es sotmeti al Ple Municipal per tal que sigui el màxim òrgan de representació democràtica municipal el que prengui la decisió. Seria una mala pràxis democràtica canviar el destí dels diners de totes les persones de Cerdanyola d’amagat del debat públic, més encara en època de vacances. Per molt que la decisió la pugui prendre l’alcalde Cordón, la quantitat és suficientment important i les necessitats locals a cobrir prou peremptòries com per escoltar primer les veus dels diferents representants electes i respectar la voluntat majoritària de la ciutadania. La petició del Ministeri d’Hisenda ha estat rebutjada a Catalunya per tots els ajuntaments governats per ERC i per la gran majoria de la resta de forces polítiques, amb l’excepció dels governs locals encapçalats per alcaldies del PSC. Aquesta cessió de fons entraria en contradicció amb les declaracions prèvies que afirmaven la necessitat de destinar els estalvis locals a la lluita contra la pandèmia de COVID-19 i la crisi que se’n deriva. Cal recordar que els ajuntaments i les comunitats autònomes són les institucions que han fet un major esforç en la reducció del dèficit públic, no així el govern central.

El TSJC dóna la raó a ERC Cerdanyola i declara nul l’acord del Ple Municipal que va aprovar el conveni mitjançant el qual l’Ajuntament comprava el terreny de l’Escoleta a la UAB

Gairebé sis anys després, la justícia ha donat la raó als regidors del Grup Municipal d’ERC de Cerdanyola del Vallès, Helena Solà i Daniel Mallén, i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una recent sentència de data 22 de juny de 2020, ha declarat que es van vulnerar els drets dels regidors en el ple de data 17 de desembre de 2014, quan es va aprovar el conveni entre la UAB i l’ajuntament en el qual aquest comprava el terreny de l’Escoleta a la primera a preu de terreny edificable. Ja en primera instància, el jutjat del contenciós administratiu número 5 de Barcelona en sentència de data 14 de maig de 2018, donà la raó a ERC, i anul·là el citat acord que aprovava el conveni entre l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la UAB referent al reconeixement, liquidació i extinció de diverses obligacions econòmiques. Ara de nou el TSJCat considera que és indubtable que els informes de la interventora municipal i del secretari, ambdós preceptius, no es trobaven a disposició dels regidors en el moment de la convocatòria del ple, i aquesta evident omissió documental és de tal transcendència que es van vulnerar els drets dels regidors. La precipitada convocatòria del ple suposa, a criteri judicial, que cap dels regidors (no només els recurrents) no van tenir temps suficient per a conèixer l’abast de l’expedient administratiu, ni per a formar-se un criteri suficient per emetre el seu vot. Cal recordar que el conveni anul·lat establia l’obligació de l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès d’adquirir per compra venda a l’UAB el terreny i l’edifici de l'Escola Bellaterra (l'Escoleta), per un import de 2.614.847.55€, i es reconeixia la prescripció d'uns deutes tributaris de la Universitat Autònoma per valor de 483.371.02€. ERC sempre ha defensat que Cerdanyola no guanya res d'adquirir la propietat d'un terreny i d’un edifici que haurien de ser de la Generalitat de Catalunya com administració titular de les competències d’ensenyament d’educació primària.