Cerdanyola del Vallès

Notícia

Esquerra Republicana exigirà al govern que actuï davant els abocaments il·legals

La Fiscalia denuncia un abocament de materials tòxics que suposen un "risc greu" pel medi ambient i la salut de les persones.


Durant l’any 2019 es va llençar de forma il·legal una quantitat important de ferralla en uns terrenys del Centre Direccional. Aquests residus, provinents de dues empreses diferents, són tòxics i perillosos i posen en greu risc el medi ambient i la salut de les persones.

Ara la Fiscalia ha demanat als jutjats de Cerdanyola que obri una investigació penal per depurar responsabilitats. Davant d’aquest fet, des del grup d’ERC es demana que el govern no miri cap un altre costat, sinó que actuï de forma clara i precisa en defensa del medi ambient i de la salut de les persones: “Cal que l’ajuntament exerceixi totes les accions possibles al seu abast per a reclamar els danys patits al medi i exigeixi responsabilitats” afirmen.

Els republicans recorden que la Policia Local de Cerdanyola del Vallès va intervenir en el seu dia arrel d’un avís des de les oficines del Parc de l’Alba de la presència dels abocaments. També el govern municipal, mitjançant els seus representants en el Consorci del Centre Direccional, han estat degudament informats des de l’inici, per la qual cosa confien que s’hagi fet un seguiment del cas des del servei de Medi Ambient.

Com els abocaments incontrolats i perillosos també es van fer a l’abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola, des d’ERC han recordat el trist episodi que els anys 90 del segle passat van viure aquestes dues poblacions, quan aquell abocador de l’Anoia i l’abocador de Can Planas de Cerdanyola van rebre, també de forma il·legal, gran quantitat de tones de sals de fosa d’alumini (un residu molt tòxic i perillós, especialment reactiu amb contacte amb l’aigua). Si bé, fan memòria, en aquella ocasió des de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola es va reclamar una indemnització de 2 milions d’euros a l’empresa concessionària de l’abocador, a Cerdanyola ningú no va demanar ni responsabilitats, ni cap compensació econòmica per aquells abocaments il·legals de més de 118.000 tones de sals de fossa d’alumini. «Si la història es repeteix, pel que fa als abocaments incontrolats, esperem que no sigui idèntica també la negligent, per passiva, actuació de l’Ajuntament de Cerdanyola» afegeix la portaveu municipal Helena Solà.Secció local d’ERC a Cerdanyola
13 de gener de 2021