Cerdanyola del Vallès

Notícia

Esquerra proposa emplaçar immediatament contenidors intel·ligents als barris de la Carretera de Barcelona

L'imminent canvi en el model de recollida de residus previst a Ripollet podria incrementar el volum de residus de Cerdanyola.


L’Ajuntament de Ripollet ha anunciat que, a finals de juny, implementarà un nou sistema de recollida de residus amb el que preveu augmentar el percentatge de recollida selectiva. El nou model és diferenciat segons el barri, i a la zona que limita amb Cerdanyola els contenidors d’envasos, orgànica i resta només els podran obrir els veïns i veïnes de Ripollet amb targeta o una aplicació del mòbil i només es mantindran oberts els contenidors de paper i vidre.

La proximitat amb els contenidors dels carrers de Cerdanyola obre la possibilitat de que algunes persones prefereixin canviar de carrer per desfer-se dels seus residus davant qualsevol dificultat o falta d’adaptació al nou model de recollida. Aquest ús indegut podria provocar un mal funcionament en la recollida de residus de Cerdanyola: saturació de contenidors, desbordaments i un increment dels residus a recollir, transportar i tractar, amb el proporcional increment de costos.
Per prevenir aquest problema el Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola proposa que els contenidors dels nostres barris contigus a Ripollet incorporin de manera urgent sistemes de tancament per targeta i mitjançant una aplicació de mòbil a disposició dels veïns i veïnes de Cerdanyola.

Esquerra porta anys denunciant que amb el sistema actual no s’ha aconseguit anar més enllà d’un 36% de recollida de residus, la qual cosa incompleix la normativa catalana i directives europees. També ERC ha reclamat de forma reiterada, durant aquest mandat i també l’anterior, que calia fer un nou contracte de neteja viària i recollida de residus, però els diferents governs només han fet que augmentar el seu cost i prorrogar-ho, ara de forma indefinida fins que no hi hagi una nova adjudicació del contracte, però sense que el PSC hagi definit encara el model del servei a prestar. En aquest sentit destaquen:

- Moció d’ERC presentada el desembre de 2018 i aprovada per unanimitat que instava el govern a fer els estudis pertinents per a millorar el sistema de recollida de residus dos anys abans no finalitzés el contracte vigent el 2020.
Roda de premsa d’ERC el febrer de 2019 de denuncia de la impossibilitat d’augmentar els percentatges de recollida selectiva amb el sistema actual del contracta, de crítica a la falta d’iniciativa per a dissenyar i licitar un nou model i la proposta de proves pilots als barris de nous sistemes, entre altres mesures de millora.
- Moció d’ERC presentada el desembre de 2019 i aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte l’abstenció del PSC i el PP que exhortava a implementar un pla de millora de la recollida de residus abans no finalitzés el contracte el 2020.
- Moció d’ERC presentada el juliol de 2020 i aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte l’abstenció del PSC que reclamava fer una prova pilot per a la recollida específica de restes d’esporga i el repartiment de compostadors per a reduir la fracció orgànica a tractar.
- Nota de premsa de març de 2021 en la qual es reclamava la participació en l’elaboració del nou model de recollida de residus que caldria licitar, un cop ja s’havia prorrogat el contracte.
- Moció d’ERC presentada el novembre de 2021 i aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte l’abstenció del PSC que instava l’ajuntament a complir amb el pla metropolità PREMET 25 que estableix els objectius de recollida selectiva i preveient els increments de costos i sancions a afrontar si no s’aconsegueix.

Tot i que totes les mocions es van aprovar pel ple municipal, els republicans es queixen que el PSC no ha fet cas de cap d’elles, i perpetua un contracte amb un model de recollida de residus desfasat i que no és de la qualitat que mereix i necessita Cerdanyola.

La falta d'un model eficaç en la gestió dels residus no només pot suposar penalitzacions econòmiques per no complir les normes, sinó que, per ERC, la pròrroga d'aquest contracte caducat i obsolet perjudica greument els treballadors del servei, com s'ha pogut veure fa escasses setmanes en la que van convocar una vaga. Així doncs, no només és el moment d'afrontar amb agilitat i encert el problema i licitar en breu un nou sistema de neteja viària i recollida de residus, sinó que és urgent donar una resposta als veïns i veïnes dels barris limítrofs amb Ripollet i dotar-los de contenidors tancats pel seu ús exclusiu per tal d'evitar un possible "turisme de residus" degut el canvi de sistema que ha iniciat la ciutat veïna.


Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola del Vallès
Divendres 13 de maig de 2022