Cerdanyola del Vallès

Notícia

ERC rebutja el nou Pla Director Urbanístic del Centre Direccional

  • Iñigo Enterría, conseller d'ERC al Consorci del Centre Direccional Cedida
  • Nova proposta del Centre Direccional Cedida
A l'últim Consell del Consorci del Centre Direccional (organisme en el qual la Generalitat de Catalunya té una participació del 51 % i l'Ajuntament de Cerdanyola té el 49 % restant) es va presentar als consellers de l'organisme l'avanç del nou Pla Director Urbanístic del Centre Direccional, que tramitarà en breu la Generalitat de Catalunya. Aquest nou PDU substitueix el que en el seu dia va anul.lar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya després d'admetre a tràmit, entre d'altres recursos, el de l'Associació Cerdanyola Via Verda.

El conseller d'ERC de Cerdanyola (Iñigo Enterría) va ser l'únic que va votar en contra d'aquesta nova proposta. Si bé és cert que el nou PDU modifica, en alguns aspectes, l'anterior, es mantenen inalterades les línies mestres estratègiques del Pla anul.lat. En conseqüència, i en un exercici de coherència, ERC va votar en contra de la nova proposta. De fet, ERC va ser la única força que es va oposar al nou PDU. Els consellers del govern municipal i d'ICV es van abstenir. Els consellers de la Generalitat i del PDCAT Cerdanyola, per la seva part, van votar a favor.

El nou PDU segueix contemplant creixement urbà -tant d’habitatges com d’oficines i naus industrials- així com un gran espai comercial, que ERC considera per sobre de les necessitats reals de la ciutat i que ocuparia un espai lliure on actualment hi ha fins a 17 abocadors clausurats en molts dels quals, en el seu dia, es van dipositar un elevat volum de residus perillosos sense l'imprescindible control.

ERC de Cerdanyola del Vallès manifesta la seva voluntat de seguir treballant per aconseguir un nou planejament urbà que compleixi els següents objectius:

- Participació directa de l’Ajuntament, mitjançant debat al ple municipal, en l’aprovació provisional del nou text.
- Reducció del número d’habitatges, en especial dels de renda lliure i increment del percentatge d’habitatges socials.
- Desprogramació de la carretera BV1414 en el tram de la Via Verda, per convertir-la en un camí rural, adient a l’entorn pel qual discorre.
- Limitació de l’espai programat per a oficines, considerant l’excès d’aquestes que hi ha actualment a l’eix de la B30.
- Millora de la qualitat i augment de les zones verdes programades, en la major part de casos, als mateixos espais que, anteriorment, ocupaven antics abocadors.
- Solucions definitives als abocadors Elena i Can Planas.
- Distribució de la zona comercial prevista en tot l’entorn del Centre Direccional, evitant així la instal.lació de grans superfícies.
- Millora de la mobilitat, amb l’objectiu d’evitar que la circulació pel centre de la vila es converteixi en una via ràpida, degut al col.lapse diari de les autopistes B30 i C58.
- Encaix del nou barri amb la trama urbana existent de tal forma que no ens separi i que els nous veïns tinguin un sentit de pertinença a Cerdanyola i no cerquin en poblacions veïnes els seus referents d'hàbits de cultura, de consum, etc