Cervera

Totes les notícies

Presentació del JOAN SANTACANA com a cap de llista per CERVERA a les municipals 2023

Santacana: ‘Volem ser útils, per escriure un futur republicà, sostenible, equitatiu, feminista i sostenible’. La Sala Francesc Buireu de Cervera va ser l’escenari escollit per Esquerra Republicana de Catalunya per presentar a l’actual paer en cap de Cervera, Joan Santacana, com a candidat a l’alcaldia de Cervera a les properes eleccions municipals del maig de 2023. En l’acte, a part del propi candidat, hi va intervenir la consellera de cultura, Natàlia Garriga, la diputada al Parlament de Catalunya, Meritxell Serret i el president de la secció local d’ERC de Cervera, Sebastià Sellart.   El president de la Secció Local de Cervera, Sebastià Sellart, va donar la benvinguda i va contextualitzar la situació política municipal a la capital segarrenca, posant en relleu el compromís d’ERC a Cervera, i de Joan Santacana, en concret, com a ‘digne successor del paer en cap Domènec Puigredon, darrer alcalde de Cervera d’ERC, afusellat pels feixistes al cementiri de Lleida, el 28 de juliol de 1939, a qui no ens cansarem mai de reivindicar i de recordar’. La diputada al Parlament i exconsellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va destacar que ‘el Joan Santacana encarna els valors republicans, perquè és honest, treballa amb transparència, és capaç de donar visió de futur, engrescar i acompanyar amb un lideratge generós i proper, que transmet aquest humanisme que genera confiança i credibilitat’. La diputada va insistir en que el candidat ‘encarna el lema d’ERC, estar al servei de les persones, treballar pel benestar de les persones, pel futur’. Serret va vvoler remarcar que ‘estem en una comarca rural, i per tant, necessitem transformar el republicanisme des de la perspectiva rural, amb sensibilitat. Cervera ha de ser un referent en el desenvolupament rural del país’. ‘Amb el Joan Santacana al davant, som i serem la palanca de canvi d’aquest futur verd, pròsper i lliure’. ‘Volem ser un país amb totes les eines, i som la generació que ho vol guanyar democràticament’, va concloure Serret.

JS

JOAN SANTACANA, Candidat a cap de llista a les Eleccions Municipals 2023

L’assemblea de militants de Cervera ha escollit Joan Santacana i Vélez com a candidat a l’alcaldia de Cervera per a les properes eleccions municipals del maig de 2023. La jornada ha comptat amb l’assistència de nombrosos militants, del president de la Secció Local d’ERC de Cervera, Sebastià Sellart i Solsona, del secretari de finances de l’executiva comarcal i president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch i Mayoral, la presidenta de la Federació comarcal de la Segarra, Rosa Mas i Fustà, i la presidenta de la Federació Regional d’ERC a Lleida, Montserrat Fornells i Solé. Joan Santacana ha presentat la seva candidatura amb una ferma voluntat ‘d’estar al servei de Cervera, perquè l’esperit de servei és una cosa que m’ha acompanyat tota la vida, per tant, el que m’agradaria poder fer, és retornar a Cervera el que m’ha donat, contribuir en benefici del municipi i la seva gent’. El candidat republicà ha plantejat l’horitzó de treball com a la ‘Cervera completa’, projectat des del ‘model republicà que se sustenta en quatre transformacions de la societat, la transformació social, que malauradament és molt necessària a Cervera, per això una de les prioritats és crear la taula de ciutadania, hem de fer que a Cervera tothom se senti cerverí’. Santacana ha expressat que la segona transformació és la feminista, ‘que nosaltres entenem des d’una perspectiva àmplia, necessària per assolir una societat igualitària i justa’. Pel que fa a la transformació democràtica, el republicà ha afirmat que ‘cal potenciar els drets polítics de la societat, i això també vol dir prioritzar els interessos públics davant dels privats’. La darrera transformació que defensa Esquerra Republicana de Catalunya és la verda, i tot fent esment a la transició energètica, ‘ara ens toca liderar-la, estant al costat de la gent, de les entitats, i també del territori’, ha assegurat. Joan Santacana, Paer en Cap de Cervera des del mes de juny de 2020, repetirà candidatura amb l’objectiu de ‘governar sempre des d’un esperit dialogant, perquè això sempre complementarà la nostra presa de decisions’.

DOS ANYS DESPRÉS. Pacte de govern a Cervera

El maig de 2019, ERC-MES-AM guanyem les eleccions municipals a Cervera. Com a força més votada i en no tenir la majoria necessària per governar, ens corresponia proposar a la resta de forces amb reprresentació a la Paeria assolir un govern sòlid. La nostra primera opció, manifestada des del primer moment, era forjar un govern independentista i transversal socialment. És a dir, un govern format pel nostre grup, Junts per Cervera i la CUP. No va ser possible i les aliances postelectorals van teixir una altra majoria que ens va deixar fora del Govern. El juny de 2020, després d'un trencament del Govern de JxCat-PSC-SIF, vam accedir a l'alcaldia de la ciutat per mitjà d'una moció de censura i comencem un govern en minoria mitjançant un pacte amb el grup municipal de la CUP. El govern era en minoria i necessitava suports des de l'oposició per poder gestionar qüestions cabdals. Una d'elles eren els pressupostos del 2021 i no va ser possible aprovar-los en Ple. La situació generava un cert bloqueig que no permetia endegar els projectes que recollia. Els dos grups de govern vam creure necessari entrar en una fase de negociació amb l'oposició per pactar pressupostos, amb les modificacions que s'acordessin, i buscar certa estabilitat en el govern de Cervera. Amb el grup municipal de Junts, després de diverses reunions, s'ha pogut bastir un acord, que a mes de permetre tenir el pressupost aprovat, ha generat un govern més ampli amb l'entrada del seus regidors. L'acord ratificat per les bases locals d'ERC-AM, materialitza la primera proposta que vam fer el 2019. L'acord ha suposat superar les diferències produides durant la consitució del consistori el 2019 i la moció de censura el 2020. Aquest exercici d'apropament era del tot necessari per arribar a consens en facor de la buscada governabilitat. Ara Cervera compta amb un Govern ampli (4 regidores i 5 regidors) independentista (els tres grups en són) i transversal socialment (té el suport del 65% dels vots emesos en les eleccions).

Roda de premsa presentació moció de censura Cervera

Moció de censura a la Paeria de Cervera. Per què censurem el Ramon Augé i per què proposem Joan Santacana per Paer en Cap

Després de les darreres eleccions municipals de 26 de maig de 2019, fou públic i notori perquè així ho havíem manifestat durant la campanya i en els debats electorals que érem partidaris d’un govern d’unitat independentista i per consolidar-lo vam encetar diàleg amb JxCat, la CUP i el SIF. Com es prou conegut per tothom, no va prosperar. El nostre cap de llista Joan Santacana obtenia en la investidura els 4 vots propis més els 2 de la CUP davant els 7 aconseguits pel Ramon Augé, candidat de JxCat. És obvi que tot i haver guanyat les eleccions, aquest fet ens relegava a l’oposició. Amb el fort impacte de la pandèmia del Covid-19 i amb l’aplicació del decret de l’estat d’alarma el passat 15 de març, el grup municipal de SIF peça clau en l’arquitectura del govern fins aquell moment, sortia de l’equip de govern de la Paeria de Cervera que s’havia conformat després de les darreres eleccions municipals. Quedava la Paeria doncs, en mans d’un govern feble i aclaparat de JxCat i PSC. Des del 15 de març d’enguany el govern de JxCat i PSC governa la ciutat en minoria amb 5 regidors i sense cap perspectiva de bastir un govern sòlid i capacitat per gestionar una situació complexa i difícil provocada pel Covid, afegit a les recents afectacions del Glòria a més de tota la gestió ordinària. La inacció i la incapacitat manifesta per liderar cap projecte de futur per part dels 5 regidors del binomi JxCat-PSC que encapçala el Ramon Augé ha fet que els 8 regidors de l’oposició actuessin per desencallar aquesta situació que la ciutat de Cervera no es mereix de cap manera ni s’ho pot permetre. Després de dies de converses, als voltants del dia de Sant Jordi els 8 regidors a l’oposició, ERC-MES-AM, CUP i SiF conscients de la gravetat de la situació del moment, sense cap interès personalista i amb l’únic objectiu de que la ciutat surti d’aquest atzucac, decideixen emprar el mecanisme preestablert i d’acord amb el que preveu l’art.

Mercè Carulla, nova diputada pel partit judicial de Cervera a la Diputació de Lleida

Aquest matí la Junta Electoral de Zona de Cervera ha proclamat diputada pel partit judicial de Cervera a la Diputació de Lleida, la paera cerverina Mercè Carulla i Castells, a proposta de l'executiva comarcal d'ERC de la Segarra i ratificada per l'executiva nacional. Carulla és funcionària del Departament de Justícia de la Generalitat, amb ampli coneixement de l'administració local en la que ha treballat durant molt temps. És militant de la secció local d'ERC a Cervera de la que n'és secretària d'organització. Va ocupar el segon lloc a la llista d'ERC-MES-AM en les darreres eleccions municipals que encapçalava Joan Santacana i va prendre possessió com a Paera el passat 15 de juny.  Compromesa amb les polítiques socials i d'igualtat s'integrarà al grup de diputats d'ERC a la Diputació de Lleida al servei de tot el territori, vetllant especialment per les comarques de la Segarra i l'Urgell. Tot un honor per ERC de Cervera que ens pugui representar i li desitgem molts encerts i sort en aquest nou projecte que enceta.

El noble (o no) art de pactar

ERC-MES-AM volem agrair als 1.160 cerverins i cerverines el fet d'haver-nos convertit en la força més votada en les eleccions municipals del 26 de maig. Lamentem que, malgrat representar un suport popular del 30%, no ha estat possible assolir l'alcaldia de Cervera i tampoc formar part de l'equip de govern. Això ha suposat, de ben segur un desencís en els nostres votants i, potser també, una incomprensió en la resta de població que lògicament ha d'entendre que, amb aliances o sense elles, la força més votada ha de governar la ciutat. Un cop coneguts els resultats electorals i davant la evidència d'haver d'obtenir pactes amb altres formacions per poder formar govern, vam iniciar un període de converses amb tots els grups que havien obtingut representació al consistori. A través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials hem anat informant puntualment dels resultats d'aquests contactes. Nosaltres entenem que cal la màxima transparència en política i volem practicar-la. Per això en el present escrit resumim l'evolució d'aquest període depactes des del punt de vista d'ERC-MES-AM. En campanya vam dir que la nostra prioritat era pactar amb grups sobiranistes i que, en cap cas pactaríem amb els grups que van recolzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, això és amb PSC, PP i C's. Vam voler iniciar converses amb els grups que van obtenir representació, finalment PP i C's no en van tenir, per exposar-los-hi de manera individual la nostra posició davant els pactes. El dia 29 de maig ens trobem amb Solucions i Futur i amb el PSC per separat. Els manifestem que la nostra voluntat és fer govern amb les forces clarament sobiranistes, Junts per Cervera i les CUP, i que tanmateix, comptàvem amb tots els regidors per aquells temes d'importància general per la ciutat. A més, al PSC els indiquem que, tal com havíem expressat clarament en la campanya, no ens proposàvem governar amb ells. El dia 30 de maig ens trobem amb les CUP i amb Junts per Cervera, per separat.

Intervenció del Joan Santacana al ple d'investidura de la Paeria de Cervera el 15/06/2019

En un moment tant solemne com aquest, deixeu que trenqui una mica el rígid protocol i utilitzi unes petites dosis d'ironia. Ramon, et felicito. Has aconseguit allò que des de les files d'ERC demanem als quatre vents: Ramon, has eixamplat la base sobiranista. En campanya electoral has dit, i està escrit, que només pactaries amb forces que defensessin el dret d'autodeterminació i que no ho faries amb forces que no estiguessin per l'1 d'octubre o que donessin suport al 155. Has pactat amb SIF i el PSC. Això vol dir qu els seus regidors i regidora són defensors del dret d'autodeterminació i de l'1 d'octubre i són contraris al 155. És així, veritat? Perquè si no és així, voldria dir que has enganyat a les persones que et van votar i el Paer en Cap de Cervera ha de dir sempre la veritat, oi? Et recordo també, que quan un polític promet una cosa i en fa una altra, genera desafecció en el votant, que deixa de creure en la política i ens posa a tots en el mateix sac dient: "Tots són iguals". No crec que els que no hem enganyat ens mereixem això. Ara ja en to més seriós: Aquesta sessió la presideixen els retrats dels dos presidents de la Generalitat. Tenim el President Torra, a qui les forces polítiques dominants a l'Estat Espanyol vilipendien contínuadament. I tu, governaràs gràcies al suport del PSC, renunciant a la possibilitat de governar amb nosaltres. Creus que el President Torra estarà orgullós de tu? I tenim el President Puigdemont, la figura del qual vas utilitzar repetidament durant la campanya electoral per a què les cerverines i els cerverins et votessin a tu. Com bé sabràs, Puigdemont està a l'exili, com en Lluís Puig, la Clara Ponsatí, en Toni Comín, la Meritxell Serret, la Marta Rovira i l'Anna Gabriel. I tu governaràs gràcies al suport del PSC que va impulsar el 155, que els va enviar a l'exili, renunciant a la possibilitat de governar amb nosaltres. Creus que el President Puigdemont i la resta d'exiliats estaran orgullosos de tu? Com bé sabràs, companys teus de partit com en Jordi Turull, en Josep Rull, en Joaquim Forn i en Jordi Sànchez, conjuntament amb l'Oriol Junqueras, la Carme Forcadell, en Raül Romeva, la Dolors Bassa (la meva estimada consellera) i en Jordi Cuixart estan a la presó per defensar el dret a l'autodeterminació i per organitzar l'1 d'octubre.

Junts, amb qui?

La Paeria de Cervera tindrà un govern amb JxCat, PSC i SIF. Aquest anunci no l'hauríem de fer nosaltres però sembla que als protagonistes els costa de fer-ho públic, no sabem si per vergonya o perquè sembli un accident. Des d'ERC-MES-AM volem obrir els ulls als cerverins i cerverines perquè surtin de dubtes respecte a qui serà el seu Paer en Cap i amb qui governarà. Ara, ja sabem que JxCat volia dir junts amb qui ens doni l'alcaldia no amb els qui volem la independència. ERC-MES i CUP quedarem a l'oposició. Aprofitem  per agrair als cerverins i cerverines haver-nos fet la confiança per ser la força més votada amb 1.160 vots (30%), a la vegada que lamentem no haver arribat a cap acord amb les altres forces polítiques malgrat que ho hem intentat. Hem ofert a JxCat un any d'alcaldia i entrar al govern del Consell Comarcal amb nosaltres, la qual cosa ens sembla una oferta prou generosa i estàvem disposats a ampliar-la, però ens han dit que no. No perquè volguessin una millora sinó perquè des del primer minut després de saber-se els resultats electorals ja van començar a treballar en aquest pacte que ara sembla incofessable. Nosaltres vam llegir que el Sr. Ramon Augé deia en campanya, a preguntes de la premsa: "a nivell de pactar, no ho farem amb ningú que no estigui per l'1-O" i vam entendre que el PSC no complia les condicions per entrar a governar amb ell, potser els seus votants van entendre el mateix o no? El PSC està tant a favor de l'1-O que considera que els seus promotors han d'estar a la presó i que el President Puigdemont, per qui JxCat demanava el vot a Europa, és un pròfug de la justícia. Els resultats de les municipals a Cervera reflecteixen un 65% de vots sobiranistes i 9 dels 13 regidors electes ho són. Però Junts, contravenint l'estratègia d'unitat d'acció del sobiranisme de la qual fan bandera, n'envia 6 a l'oposició i pacta amb els quatre que no ho són. La gent de Cervera volia un canvi en el govern municipal, però hi haurà continuïtat, una continuïtat que molts no entendran i que s'explica simplement per la voluntat de tenir l'alcaldia per sobre de qualsevol consideració de ciutat o de país.

ERC-MES-AM guanya les eleccions a Cervera

La candidatura d'ERC-MES-AM encapçalada pel company Joan Santacana i Vélez ha guanyat les eleccions a Cervera. ERC-MES-AM   1.160 vots  30,29%   4 regidors Junts x Cervera    752 vots  19,63%   3 regidors CUP-Amunt          557 vots  14,52%   2 regidors SIF-FIC                474 vots  12,38%   2 regidors PSC-CP               466 vots  12,17%   2 regidors PP                       216 vots    5,64% C's                       126 vots    3,29% Ens hem quedat a 5 vots d'aconseguir el 5è Regidor. Un excel·lent resultat donada la fragmentació de forces habitual a la Paeria de Cervera Per tant els nostres Paers seran: Joan Santacana i Vélez - ERC Mercè Carulla i Castells - ERC Ricard Vicente i Martínez - MES Meritxell Ramon i Rius - Jovent Republicà Una immensa satisfacció i un immens agraïment a les cerverines i cerverins que ens han dipositat la seva confiança.  Com a força més votada hem començat una tanda de reunions amb les forces polítiques que han tret representació a la Paeria amb l'objectiu de confeccionar un govern sòlid, ampli, progressista i republicà. Un record viu i agrait al darrer Paer en Cap d'ERC a Cervera, Domènec Puigredon i Borruix, que fou condemnat per rebel.lió i afusellat al cementiri de Lleida el 28 de juliol de 1939. En volem ser dignes successors,