Cervera

Totes les notícies

Acte central de campanya a Cervera

La candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres de Cervera ha dut a terme l'acte central de la campanya per a les properes eleccions municipals i europees del proper 26 de maig a Cervera aquest dimarts en el marc incomparable de l'edifici modernista del Sindicat de la capital segarrenca. L'acte ha estat conduït per l'històric militant cerverí, Ramon Castelló, i ha comptat amb la intervenció d'Anna Maria Calvís, alcaldessa de Menàrguens i candidata a les europees, Jordina Freixanet, membre de la candidatura d'ERC-MES-AM a la Paeria de Lleida, Gemma Espigares, diputada al Parlament de Catalunya, diversos membres de la llista cerverina, Mercè Carulla, Ricard Vicente i Meritxell Ramon, que han presentat els principals eixos programàtics de la candidatura, Joan Santacana, candidat a Paer en Cap i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de la Generalitat, Chakir el Homrani. Joan Santacana ha aprofitat per a agrair a tot l'equip la tasca duta a terme per a consensuar el programa electoral "que està encaminat principalment, a fer una política basada en les persones, des del poble, i tenint la participació ciutadana com a eix central" i ha demanat a la ciutadania "que ara és necessari validar aquest programa electoral a les urnes". El conseller Chakir el Homrani, al seu torn, ha animat totes les persones presents a l'acte "a tenir una mirada àmplia de país i a votar en clau republicana, tant a les eleccions municipals , perquè els municipis són la peça fonamental que ens ha de conduir a la consecució de la República Catalana, com a les eleccions europees". Per cloure l'acta, s'ha pogut visionar un missatge de la secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, que des de Ginebra ha felicitat els candidats i ha encoratjat tots els assistents a participar en les eleccions locals i europees.

Presentació del programa de les municipals 2019

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya- Moviment d’Esquerres de Cervera ha presentat, aquest diumenge 12 de maig, a la plaça Universitat de la capital segarrenca, el seu programa electoral. L’acte ha estat marcat pel seu contingut emotiu en record a les persones preses i exiliades polítiques i ha estat presentat pel periodista Jordi Margarit. Joan Santacana, s’ha refermat en un model en el qual la participació ciutadana sigui clau en la presa de decisions, com l’elaboració dels pressupostos, ‘un model de ciutat completa i oberta, on tota la ciutadania se senti protagonista i vegi reconeguts els seus drets individuals i socials, on la cohesió sigui el lligam que identifiqui cada persona amb el seu entorn, on la diversitat sigui entesa com una oportunitat per ser una ciutat més rica en matisos’. ‘Volem una Cervera activa, moderna, inclusiva i progressista, una Cervera de tothom’. El cap de llista republicà ha incidit en ‘el compromís d’escoltar la ciutadania i les entitats, per a poder planificar les accions sense apriorismes, actuant de baix cap a dalt’.  Santacana ha afirmat que ‘cal una distribució equitativa dels serveis, també per als pobles agregats’. En referència als nuclis agregats, ha manifestat la necessitat d’escoltar-ne la seva gent mitjançant el Consell de Poble i la seva alcaldia pedània. Mercè Carulla, candidata número 2, ha donat a conèixer els objectius referents a cultura, esports i festes, d’entre els que en destaca la voluntat d’elaborar un Pla Director d’Equipaments Culturals amb un procés de participació ciutadana, la dinamització de la zona esportiva, o ‘la gestió de les festes des d’una perspectiva de baix a dalt, donant protagonisme a les entitats, que en són el motor principal’. Ricard Vicente, el candidat número 3, ha presentat la secció d’urbanisme, medi ambient i serveis municipals, ‘propostes basades en un model modern i equilibrat, preservant els valors del nucli antic de la ciutat i mesurant el creixement, d’acord amb les directrius del POUM i buscant solucions per a connectar les parts nord i sud de la ciutat separades per la via del ferrocarril’.

Cervera, ciutat de cultura

La diputada i portaveu del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya a la comissió de cultura del Parlament de Catalunya, Jenn Díaz, ha visitat aquest dimarts la ciutat de Cervera on ha participat en una taula rodona sota el títol "Cervera, ciutat de cultura", juntament amb el filòleg i professor Albert Turull i el director de cor i orquestra Xavier Puig. L'acte ha estat moderat pel director territorial a Lleida del departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat i candidat a Paer en Cap de la capital segarrenca, Joan Santacana amb la intervenció de la Mercè Carulla, candidata número 2 a la llista d'ERC-MES-AM a la Paeria i candidat al Congrés. Joan Santacana ha introduït el debat a partir de la definició teòrica de cultura que la descriu com "el conjunt de tradicions i formes de vida d'un poble o societat". Al seu torn, la diputada al Parlament Jenn Díaz ha exposat el model de política cultural que defensa el grup parlamentari d'ERC, i ha manifestat que entén la cultura " com una de les potes essencials per al benestar de les persones i com a eina de cohesió social". "La cultura ens defineix com a societa i poble, per aicò és una de les primeres peces que en situacions repressives s'intenta destruir". La portaveu del grup republicà a la comissió de cultura del Parlament ha afirmat que "la cultura ens dóna més sentit crític, major nivell d'exigència i en conseqüència, més llibertat". En aquest sentit, la diputada s'ha mostrat partidària de "treballar per a aconseguir que la cultura no sigui una qüestió elitista i que arribi a la major part de la societat si volem que sigui eina de cohesió social i motor de progrés". Albert Turull, al seu torn, ha manifestat que "cal veure la despesa cultural com una inversió social, i que, en els pressupostos és difícil saber prioritzar els diferents àmbits de la cultura", i ha remarcat que "malauradament en època de crisi en són els primers afectats" . Per al filòleg i professor cerverí, "les polítiques culturals han de tenir present la integració a través de la diversitat de llengües i cultures".

Cervera, parla!

Fes sentir la teva veu, que ningú decideixi per tu. Siguis valenta, diguis el que penses, el que vols. Indica on vols anar i per quin camí. Organitza la teva ciutadania per a què estigui compromesa en el teu demà, per a què aquest es defineixi entre tots, amb complicitats i discrepàncies, amb sinèrgies i contradiccions, amb alegries i penúries, però entre totes i tots , sempre entre tothom. Solament així es pot construir un destí comú, una consciència de ciutat, un esdevenir cohesionat. Solament així cada cerverí i cada cerverina et sentirà com a pròpia i lluitarà per fer-te més plena. Això sí, cadascú des de la seva pròpia sensibilitat i sense renunciar al que és, però amb la voluntat comuna de fer-te créixer i fer-ho amb una gran riquesa de matisos. Cervera, parla ! I fes-ho amb veu potent, veu farcida de totes les paraules que vagis escoltant en el dia a dia, veu alimentada per les petites veus d’aquells i aquelles que t’estimen i volen el millor per a tu i que també és el millor per a elles i per a ells. I no ho facis solament cada quatre anys, quan et demanin que escullis les persones que t’han de representar. Fes-ho sempre. Ets massa important per a què aquests escollits decideixin per tu. Obliga’ls a què ho facin comptant sempre amb tu. El futur és teu i nomes teu. Tu l’has definit i no et pots permetre deixar-lo en mans d’uns quants. Rebel·la’t si volen portar-te on tu no has indicat. ERC-MES-AM ens sentit compromesos amb tu, volem escoltar la teva veu per saber cap on vols anar, per acompanyar-te en aquest camí i, si tu vols, per conduir-te tot aglutinant les voluntats de tothom. Cervera, parla!

Llista d'ERC-MES-AM a les eleccions municipals de 2019

Les assemblees de la SL d'ERC a Cervera i d'ERC-MES-Acord Municipal van ratificar dissabte passat 6 d'abril la llista d'ERC-MES-AM a les properes eleccions municipals que va proposar el Joan Santacana com a candidat a Paer en Cap. Heus-la aquí: 1.- Joan Santacana i Vélez - ERC 2.- Mercè Carulla i Castells - ERC 3.- Ricard Vicente i Martínez - MES 4.- Meritxell Ramon i Rius - Jovent Republicà 5.- Joan Noguera i Vilalta - ERC 6.- Maria Teresa Porredon i Bernaus - Ind. 7.- Sebastià Sellart i Solsona - ERC 8.- Núria Regí i Olesti - MES 9.- Daniel Martínez i Hidalgo - ERC 10.- Àngels Bacardit i Farré - ERC 11.- Francesc Simó i Castelló - Ind. 12.- Pilar Martínez i Bertholet - Ind. 13.- Ramon Armengol i Cera - ERC Suplents: 1.- Esperança Ramírez i Sevilla - Ind. 2.- Daniel Talero i Boldú - Ind. 3.- Míriam Estruch i Aldabó - Ind. 4.- Àngel Bernaus i Salla - MES 5.- Sara Domenjó i Carulla - Jovent Republicà 6.- Joan Puig i Ortiz - ERC 7.- Rosa Mas i Fustà - ERC 8.- Ramon Castelló i Farré - ERC 9.- Maria Aizcorbe i Sagrera - Ind. 10.- Jaume Garravé i Berengué - ERC

ERC-MES-AM de Cervera tanca el seu procés de participació ciutadana per tal de realitzar el seu programa electoral

Durant aquestes darreres setmanes ERC Cervera ha realitzat una enquesta oberta als ciutadans i entitats amb el títol «Fes el teu programa electoral».  L’objectiu de la mateixa era obrir un procés de participació ciutadana on tothom hi pogués fer aportacions. El resultat ha estat força satisfactori i ja estem treballant amb les dades aportades. Des d'aquí voldríem agrair a tots els que hi han participat. De ben segur que les seves valoracions ens ajudaran a assolir l’objectiu que preteníem que era  rebre un seguit de propostes i opinions sobre la nostra ciutat per així incloure-les en el futur programa electoral. Algunes de les dades obtingudes en les respostes del formulari com els resultats de participació per sexes, els col·legis electorals on voten i els  àmbits d’actuació en la Paeria que consideren importants les exposem en tres gràfics. La resta d’informació obtinguda ens la reservem per incorpora-les al nostre programa.  

Construim un projecte educatiu de ciutat

ERC-MES-AM va exposar, el passat dimecres, la necessitat que tenen les ciutats de disposar d’un projecte educatiu d’àmbit municipal que permeti ordenar tots els circuits educatius, tan els formals com els informals, per on transiten infants i adolescents durant la seva etapa escolar i, també, les persones adultes en la seva formació personal i laboral al llarg de tota la seva vida. Aquest projecte educatiu, a la vegada, ha de servir per planificar la gestió de l’educació en els propers anys, cercant objectius col·lectius que satisfacin les necessitats de les persones, de les empreses, de les entitats i, en general, de la societat cerverina. Joan Santacana, cap de llista per ERC-MES-AM a les properes eleccions municipals, i Bernat Solé, diputat al Parlament de Catalunya, on forma part de la Comissió d’Educació, i alcalde d’Agramunt, argumentaren que l’educació, a part de ser la base del creixement de tota persona, és una eina molt potent per cohesionar la societat. Utilitzant paraules de Nelson Mandela: l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món. Això li dona la categoria de bé comú i, com a tal, ha de ser tractada des d’un punt de vista comunitari. Ningú pot ser aliè a la gestió de l’educació. Tota persona rep, durant la seva etapa escolar, inputs de tota mena que van configurant la seva personalitat o, dit d’altra manera, que contribueixen a la seva educació. Aquest inputs no arriben només de l’àmbit educatiu formal, l’escola, sinó que es reben de manera més informal des d’altres sectors: la família, les activitats extraescolars, l’esport, el lleure, la comunitat religiosa, el cercle d’amistats ... És el que es coneix en el món pedagògic com a Educació 360. El municipi ha de conèixer aquest conglomerat heterogeni, ha de poder detectar els lligams que els conformen, ha de determinar si té llacunes per cobrir o si té aspectes que no contribueixen al creixement harmònic de cada infant o adolescent i, en conseqüència, de la pròpia comunitat.

Solé: ‘L’educació és un dels pilars fonamentals de la societat, que ha de ser inclusiva i garantir l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats’.

El diputat al Parlament de Catalunya i alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, va visitar aquest dimecres la ciutat de Cervera on va participar en una xerrada sobre educació dins de la precampanya de la candidatura d’ERC-MES a Cervera, acompanyat del director territorial de Treball, Afers Socials i Família i candidat a la Paeria de la capital segarrenca, Joan Santacana. Santacana va començar la intervenció recordant la frase de Nelson Mandela l’educació és l’arma més poderosa per canviar el món, i afirmant que ‘això fa que l’educació tingui la categoria de bé comú i, com a tal, ha de ser tractada des d’un punt de vista comunitari: ningú pot ser aliè a la gestió de l’educació’. El candidat a l’alcaldia de Cervera, va exposar la ‘necessitat que tenen les ciutats de disposar d’un projecte educatiu d’àmbit municipal que permeti ordenar tots els circuits educatius, tan els formals com els informals, per on transiten infants i adolescents durant la seva etapa escolar i, també, les persones adultes en la seva formació personal i laboral al llarg de tota la seva vida’. Al seu torn, Bernat Solé, alcalde d’Agramunt i membre de la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya, va defensar el gran paper de l’escola catalana, ja que ‘l’educació, i el català com a llengua vehicular, a part de ser la base del creixement de tota persona, són una eina clau per a cohesionar la societat’. En aquest sentit, Solé va destacar que ‘un bon sistema educatiu ha de ser inclusiu i garantir l’equitat, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, i potenciar les intel·ligències múltiples, seguint un model innovador i de qualitat’. Així, els projectes educatius de centre o de ciutat ‘han de definir els objectius d’acord amb les especificitats de l’entorn en el que es troben i tenir en compte els equipaments dels que es disposa, i planificar tenint en compte la perspectiva de tots els agents implicats’. Solé es va reafirmar en la necessitat d’adaptar el model educatiu a les necessitats de la societat, tendint cap al que es coneix en el món pedagògic com a model d’Educació 360, o model d’educació a temps complet ‘ja que tota persona rep, durant la seva etapa escolar, inputs de tota mena que contribueixen a la seva educació, que no arriben només de l’àmbit educatiu formal, l’escola, sinó des d’altres sectors: la família, les activitats extraescolars, l’esport, el lleure, la comunitat religiosa, el cercle d’amistats.

Treball i ocupació. Xerrada del David Rodríguez i el Joan Santacana 09/03/2019

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha visitat avui la ciutat de Cervera on ha participat en una xerrada sobre treball i ocupació dins la campanya d'ERC "Ciutats republicanes, ciutats de progrés" acompanyat del director territorial de Treball, Afers Socials i Famílies i candidat a la Paeria de de la capital segarrenca, Joan Santacana. Santacana, en la seva intervenció, ha començat recordant una frase de la consellera Dolors Bassa, que afirma que "el treball és la millor política social". En aquest sentit, el candidat a l'alcaldia de Cervera ha exposat que "sovint confonem els problemes referents a treball i ocupació amb els símptomes, i que en realitat moltes vegades només s'apliquen mesures parcials que no aprofundeixen per a erradicar els problemes de soca-rel". Per a Joan Santacana, "cal plantejar estratègies territorials que planifiquin accions a partir d'una diagnosi real del territori que permetin una gestió efectiva en matèria de polítiques d'ocupació i de promoció econòmica". Per la seva banda, David Rodríguez, alcalde de Solsona i exdiputat al Parlament de Catalunya, ha explicat la seva experiència en el projecte de desenvolupament local de Solsona i Cardona, del qual ha destacat que es tracta d'una iniciativa que implica dues ciutats amb unes característiques similars, patrimoni històric i cultural importants, població disgregada, dinàmica poblacional regressiva, que pertanyen a dues comarques i demarcacions diferents, però que ha resultat molt fructífera perquè ha permés ajuntar població laboral de tot el territori i especialitzar-la per tal de que es pugui donar servei a tot el territori. Rodríguez ha remarcat que la iniciativa s'ha de fonamentar en la participació ciutadana, que és clau per realitzar una diagnosi acurada que permeti elaborar plans estratègics amb propostes acurades i adients a la realitat del territori i que hi ha d'haver una visió territorial en benefici del bé comú, per la qual cosa la base de la iniciativa ha de ser la confiança i la generositat entre els agents implicats, alhora que cal tenir una perspectiva a llarg termini.