Cervera

Totes les notícies

ERC i MES. Llista conjunta a les municipals 2019

Joan Santacana, actual Paer al consistori encapçalarà aquesta candidatura d'esquerres, la qual aspira a governar el municipi a partir del mes de maig. ERC i MES Moviment d'Esquerres han formalitzat aquest matí l'acord que els permetrà participar conjuntament en una única llista per Cervera a les properes eleccions municipals del mes de maig. Joan Santacana, actual Paer d'ERC i Director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies serà l'encarregat d'encapçalar aquesta candidatura d'esquerres, la qual aspira a obtenir l'alcaldia després de les eleccions del 26 de maig. Isaac Peraire, Vicesecretari General de Coordinació Interna, Territori i Organització d'ERC i Alfons Palacios, President de MES han estat els encarregats d'oficialitzar la signatura del document., acompanyats de Núria Regí, Regidora de MES a Cervera i Mercè Carulla, Secretària d'Organització dels republicans al municipi. Per Peraire aquesta participació conjunta donarà molt bon resultat a la capital de la Segarra: "Compartim amb MES la visió de situar sempre les persones al centre de totes les polítiques municipals i aquesta manera de fer és la clau per a que un Ajuntament funcioni. Ambdues formacions som d'esquerres i per tant compartim moltes sinèrgies pel que fa a polítiques socials, la participació ciutadana i la transparència i bon govern, elements importantíssims pel model de governança republicana que volem pels nostres municipis i que ambdues formacions de sempre reivindiquem". Núria Regí, Regidora de MES a Cervera ha destacat que durant aquesta passada legislatura ambdues formacions han treballat plegades per dur a terme molts projectes pel municipi:"En la passada legislatura compartíem molts eixos programàtics en els nostres programes, i durant aquests quatre anys a l'oposició hem treballat plegats per intentar dur-los a terme conjuntament. Sempre ens hem entès amb total respecte i col.laboració, per tant unificant llistes entenem serem més forts i podrem continuar treballant per millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Cervera".

Nativitat Yarza. Primera alcaldessa d'ERC a Bellprat (1934)

Dones en la societat

En les eleccions muncipals de 1934, Nativitat Yarza era escollida com a alcaldessa del seu poble, Bellprat. La primera dona alcaldessa dels Països Catalans per Esquerra Republicana. Els valors feministes, laics i republicans van ser presents en les seves polítiques al capdavant del seu govern. Malgrat això, la presència real de dones en els àmbits de visualització pública, representació i presa de decisions és encara molt minoritària, i encara avui, hi ha una manca de models de referència femenins en tots els àmbits, no només en el públic. Les dones continuem sent discriminades en el món laboral. La discriminació salarial és superior al 23% per fer la mateixa feina; assumim més del 80% de la parcialitat en les jornades laborals per poder tenir cura d'infants, gent gran i dependents; patim una taxa d'atur superior a la dels homes; tenim dificultat d'accés a la progressió en la carrera professional, etc.  Tot això, impacta en unes pensions d'una mitjana del 35% inferiors a les dels homes al final de la carrera professional. Hem de fer polítiques que afavoreixin la conciliació de la vida familiar i laboral, tant en dones com en homes, i en les quals tots els tipus de famílies hi estiguin recollides. Aquesta discriminació no és l'únic dels nostres mals. La gran xacra de la nostra societat és la violència masclista. Als nostres carrers, a les nostres llars, als centres de treball, a les escoles, cada dia hi ha escenes on s'agredeix, s'insulta, s'humilia o menysprea una dona, pel simple fet de ser dona. Aquesta desprotecció que patim les dones, fins i tot amb sentències incomprensibles, fa necessària més formació en perspectiva de gènere, a aquelles instàncies vinculades a la presa de decisions, però també a tots els nivells. Hem de garantir una educació afectiva i sexual en l'àmbit curricular dels nostres infants, per sensibilitzar i prevenir la violència masclista entre el col.lectiu de gent jove, educant en la no-violència per a resoldre els conflictes i fonamentant l'autonomia individual, entenent que cada persona és un ser complet per si mateix, allunyant-nos així de l'amor romàntic.

Per una Cervera saludable

Diu un refrany popular que “no es coneix la salut fins que s’ha perdut”. Ens ve a dir que solament les persones afectades per alguna malaltia valoren la salut com un bé preuat i, per aquest motiu, fan tot el que poden per recuperar-la. O, vist d’una altra manera, les persones sanes no pateixen per la salut i, per aquest motiu, potser no fan el que cal per no perdre-la. Pot ser que aquest convenciment que explica el refrany sigui la causa que, tot parlant de salut, la població entengui, que es parla d’hospitals, de medicines, de metges i metgesses, de cirurgia ... Per a molts, doncs, la política de salut consisteix en saber curar de la millor manera possible tot tipus d’afectacions físiques o psíquiques de les persones. I la millor assistència ens garantirà un futur més llarg i pròsper. Poca gent pensa en exercici físic, en alimentació correcta, en relacions socials, en treball, en oci, en cultura, en natura, en urbanisme... Poca gent opina que la política de salut més correcta és aquella que s’encamina cap a la prevenció. La que es dedica a no perdre la salut, no la que es dedica a recuperar-la. L’Honorable Consellera de Salut, senyora Alba Vergés, en la xerrada que va oferir el dissabte 16 de febrer a Cervera, alertà sobre aquesta circumstància i exposà que el treball per la salut pública i comunitària, no solament fa que les persones estiguin més sanes i ho siguin durant més temps, sinó que redueix en gran mesura la despesa en medicina assistencial en haver-hi menys problemes de salut. Alba Vergés posà en relleu, també, la importància que tenen l’administració local, les entitats i la societat en general en la promoció de la salut. Els ajuntaments són els que dissenyen les polítiques que tenen més efectes directes sobre la ciutadania i, necessàriament, han de prendre les decisions amb una visió d’impacte sobre la seva salut. També les entitats han de participar en aquest fet i, en el seu àmbit d’actuació, desenvolupar l’activitat en l’entorn més saludable possible i cercar, en la mesura de les seves possibilitats, el benestar dels implicats en les seves accions.

Fes el teu programa

Enllaç a l'enquesta: http://docs.google.com/forms/d/1RPxpSZp1Ss3PhCDKYSgMKx6mxAfzZcFDNutLENXApyM/viewform?chromeless=1&edit_requested=true LA CERVERA DE TOTHOM A primers de desembre l'Honorable Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir el Homrani presentava el Joan Santacana com a cap de llista per Cervera a les properes municipals. La transparència i la participació en són puntals bàsics. El mateix Joan ens explicava aquell dia que el programa l'escriuríem entre tots i ja fa dies que ens hi hem posat. Com ja haureu pogut comprovar, des d'Esquerra Cervera hem començat xerrades i reunions en tots els àmbits per tal de fer anàlisi i aprofundir-hi. Hem tingut amb nosaltres el Conseller Chakir el Homrani i les diputades Ana Surra i Najat Driouech, on s'ha parlat de drets bàsics i en les properes setmanes encetarem els temes de Salut, Treball, Educació, Cultura... N'estem molt satisfets però avui us volem demanar directament la vostra participació responent aquesta breu enquesta. És indispensable saber les inquietuds i necessitats de tots els cerverins. Feu-ho lliurement. La trobareu penjada en un enllaç a la pàgina http://locals.esquerra.cat/cervera on també la podreu descarregar i enviar al nostre correu [email protected]  Moltes gràcies per la vostra resposta i col·laboració. Us convidem a manifestar obertament les vostres inquietuds i a prendre part en les xerrades per tal d'afaiçonar entre tots la Cervera que desitgem.

Pressupost fallit

El passat 27 de desembre, el Ple de la Paeria de Cervera va aprovar el pressupost municipal per a l’any 2019, amb els 7 vots a favor dels paers que conformen l’equip de govern, 5 vots en contra dels paers de MES, ERC i CUP i l’abstenció del PSC. ERC va exposar en el Ple que el seu vot contrari obeïa a tres motius: -  El procediment d’elaboració va ignorar l’oposició en la seva tramitació. No se’ns va demanar, en cap moment, fer-hi aportacions. El contingut de la proposta de pressupostos es va comunicar el dia 20 de desembre, amb molt poc temps per preparar-hi esmenes. -  El pressupost no responia a cap planificació prèvia. No hi ha Pla de Govern i les inversions que han recollit els darrers pressupostos es decidien en el moment d’elaborar-los, sense cap tipus de referència a una previsió anterior que en fos una guia. -  Les partides socials continuen essent la ventafocs del pressupost, perdent any rere any pes específic. Dins el pressupost consolidat de despesa, la partida social suposava el 2,95% l’any 2017 i el 2,82% l’any 2018, i el 2019 baixa fins el 2,68%. En el Ple de pressupostos, ERC va advertir que no s’hi recollia l’increment salarial del personal de l’Ajuntament que s’havia publicat en el BOE del mateix dia i que suposava un increment d’entre el 2,25 i el 2,75%; és a dir: una despesa no prevista en el pressupost presentat d’entre 73.000 i 89.000 euros. Aquest fet, per força, suposarà una modificació substancial i immediata del pressupost que es presentava a aprovació. ERC va exposar que era raonable ajornar la presentació dels pressupostos fins el proper Ple, previst pel gener de 2019, on s’hi podrien fer els ajustaments pertinents. No va prosperar la proposta i els pressupostos es van aprovar. El Paer en Cap ha manifestat públicament la seva felicitat per haver aprovat aquests pressupostos i va renyar l’oposició per no estar-hi a favor, acusant-nos de posar els interessos de partit per davant dels interessos dels ciutadans.

La Cervera de tothom

Diu la darrera publicació oficial del padró municipal que, a 1 de gener de 2018, a Cervera hi havia 9.066 persones empadronades. Cadascuna d’elles amb un sexe, una edat, un origen, una cultura, uns estudis, un posició laboral, una nacionalitat, ... Aquesta riquesa de matisos en les persones, fa que la societat cerverina sigui diversa, afortunadament diversa. La diversitat és un valor que fa grans els pobles. La diversitat ens obre els ulls quan miren els altres i ens adonem que tenim al voltant persones, com nosaltres, que viuen, pensen i senten d’una manera que no és com la nostra. La diversitat ens ajuda a entendre que la forma com vivim, pensem i sentim no és única, que n’hi ha d’altres i, el més fabulós de tot, que ens dona una gran oportunitat de créixer com a persones i com a ciutadans. La diversitat hem de viure-la amb la mirada oberta. Ningú està legitimat per imposar cap forma de vida, pensament o sentiment. La diversitat serveix per construir. Això solament és possible si es fa sense imposicions, sense preeminències, sense supremacies. Això solament és possible cercant la cohesió entre formes de viure, de pensar i de sentir. Cohesió que no pot ser excloent i que necessita d’una voluntat de conèixer l’altre i de reconèixer la seva realitat. Precisa un diàleg constant. Reclama una generositat exquisida en la interacció mútua. Exigeix humilitat en la valoració pròpia i empatia valoració de l’altre. Cal que tothom hi posi el millor d’ell mateix. La societat cohesionada és un objectiu massa valuós que no podem malmetre per una visió egoista de la vida en comú. La societat cohesionada és una assegurança de benestar i felicitat. La igualtat entre les persones és d’origen. Totes tenen els mateixos drets des del moment del seu naixement i els drets no tenen condicionants. Si és així, perquè no es respecten els drets a tothom i hi ha persones que, per aquest fet, tenen menys oportunitats ? La resposta és senzilla: els matisos no es tracten igual, la diversitat no és entesa com un valor, la cohesió te un biaix orientat cap el model majoritari i ofega les minories i els col·lectius vulnerables.

Biblioteca

Cervera capital cultural. Aprofitem l'oportunitat?

Cervera té l’honor i l’oportunitat de ser aquest any 2019 la Capital de la Cultura Catalana. Per donar contingut a tot un any de capitalitat s'han programat prop de 200 activitats realitzades moltes d'elles per entitats i associacions de la pròpia ciutat, fet que demostra la gran vitalitat associativa i creativa de la societat cerverina. Si a tota aquesta programació especial li afegim els esdeveniments que ja projecten cada any la potència cultural de Cervera, com l'Aquelarre, el Festival de Pasqua i el Curs Internacional de Música de l'estiu, entre d’altres, farà que tot plegat comporti, al marge de l’èxit que pugui tenir cada acte programat, una gran promoció de la ciutat. Cal felicitar doncs a tots aquells que ho faran possible, començant per la Paeria. De ben segur, la projecció de Cervera en els mitjans serà més gran que en anys anteriors i pensem que originarà una major afluència de visitants, fet que hauria de tenir una repercussió econòmica important en el comerç cerverí, en especial en l’allotjament i la restauració. Ara bé, des del grup Municipal d’ERC ens plantegem què haurà millorat en la dinàmica cultural local després d’aquest gran esdeveniment. És conegut que les ciutats que alberguen aquest tipus de celebracions aprofiten per oferir millores estructurals a la ciutadania, especialment en qüestió d’equipaments. Nosaltres no hem vist que, a propòsit de la capitalitat cultural, s’encetés a la Paeria cap reflexió sobre les necessitats del teixit cultural cerverí, si més no en les reunions a les que hem estat convocats. Per això trobem a faltar la redacció d'un pla director d'equipaments culturals on es plantegin quines infraestructures necessita la nostra ciutat en aquest àmbit a curt, mig i llarg termini. Qüestions com: La millora de l'enllumenat i la calefacció de l'església de Sant Joan Degollat, la possible ampliació de la biblioteca, una nova ubicació del Museu de la Pagesia, una sala per l'exposició permanent del catàleg de la nostra ciutat al Museu, un replantejament real per donar activitat al Centre Municipal de Cultura, la finalització de la restauració de Sant Domènec.

Joan Santacana: Alcaldable per ERC a la Paeria de Cervera. Entrevista publicada a la Veu de la Segarra l'11/01/2019

A menys de mig any ja per les municipals de 2019, Cervera viu una situació peculiar, ja que a aquestes alçades, són ben pocs, per no dir cap, els noms dels candidats que optaran a substituir l'actual Paer en Cap. Només Esquerra Republicana de Catalunya ja fet oficial que encapçalarà la seva llista Joan Santacana, amb qui hem mantingut aquesta entrevista. P.- Vostè és de Cervera però ha viscut força temps fora, veritat? R.- Sí. Jo vaig néixer aquí i hi vaig viure fins als 25 anys, quan per qüestions de feina, vam anar a viure a Lleida amb la meva dona. De sempre he treballat en l'àmbit de l'ocupació, primer a l'antic INEM i després amb el SOC, i molt relacionat amb oficines de Treball. D'aquestes n'he estat coordinador fins fa tres anys, quan em van nomenar Director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha estat el que ha unit l'antic Departament de Treball, on sempre hi havia treballat jo, amb el Departament de Benestar Social. P.- Però ara torna a viure aquí? R.- Sí. Quan els fills ja s'han fet grans, ara fa uns 7 anys que tornem a ser aquí. Tot i això, no hi perdut mai el contacte amb la ciutat. Els meus pares, mentre van ser vius, seguien estant aquí, i anàvem venint de tant en tant, i molts estius. P.- I en política, quan va entrar-hi? R.- De sempre he tingut inquietuds diguem-ne socials, però vaig entrar en política arran del 9N. Vaig apuntar-me com a voluntari i vaig ser a una taula, i allà al costat tenia gent d'Esquerra de tota la vida que jo coneixia de sempre. Llavors estaven començant a preparar les municipals del 2015 i em van convidar a col·laborar amb ells. Després d'aquelles eleccions em vaig afiliar a ERC, i al gener de 2016, quan es va formar el Govern, la Consellera Dolors Bassa va tenir a bé nomenar-me director territorial. I amb els canvis a la Generalitat, el nou conseller m'ha renovat la confiança, així que segueixo treballant en un àmbit on hi ha molta feina, no tant per la banda de Treball, que afortunadament està més tranquil·la aquests últims temps, sinó pels temes socials, on estem vivint una època de molts dèficits.

Sebastià Sellart nou president de la secció local d’ERC de Cervera

L’assemblea de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Cervera reunida ahir dissabte dia 22 va escollir per unanimitat la nova executiva local encapçalada per Sebastià Sellart, qui pren el relleu a la presidència local que ha estat representada pel cerverí Joan Puig des de l’any 2010. La nova executiva local liderada per Sellart, compta amb Mercè Carulla a la secretaria d’organització, Dani Martínez a la secretaria de finances, Ramon Castelló a la secretaria d’imatge i comunicació, Marta Huguet a la secretaria de la dona, Joan Noguera a la secretaria de política municipal i Àngels Bacardit a la secretaria de polítiques socials. L’equip es complementa amb els dos regidors a la Paeria de Cervera, Ramon Armengol i Joan Santacana, aquest darrer candidat a l’alcaldia a les properes eleccions municipals, i Meritxell Ramon com a representant de les Joventuts Republicanes. En el seu discurs, Sebastià Sellart va definir els eixos de treball de la nova executiva, dels quals en va destacar la importància de ‘generar discurs i posicionament ideològic a partir dels valors republicans, com la transparència, l’honestedat, la igualtat, tenint en compte d’on venim, i per tant, donant valor a la memòria històrica’, el compromís de treballar coordinadament amb la federació comarcal i tots els estaments del partit, i la voluntat de consolidar i fer créixer el partit ‘treballant per a aconseguir el millor resultat d’ERC a les eleccions municipals a Cervera’.   El nou president de la secció local d’ERC de Cervera va destacar també la consolidació del Jovent Republicà a la capital de la Segarra durant aquest darrer període, remarcant que ‘el nostre pal de paller ha de ser la integració del jovent en la tasca política local’ i va fer explícit el suport incondicional a la direcció nacional, ja que ‘la cohesió entre tots els estaments de l’organització és clau per a l’èxit a tots els nivells’.    Sebastià Sellart va fer un agraïment ferm a Joan Puig, president sortint, i tot el seu equip, en reconeixement de la tasca duta a terme, de la que va posar en manifest la gran aportació de capital humà, fet que s’ha reflectit en l’important increment de militància els darrers anys i la consolidació d’un bon equip de treball.