Cervera

Notícia

Història

12 d’abril de 1931, eleccions municipals, les primeres des de la Dictadura de Primo de Rivera. A Cervera hi presenta candidatura el Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera, creat a finals del segle XIX i que havia participat en la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya (març de 1931) i a la qual representava en aquestes eleccions.

No se sap el detall de la votació, però sí que les va guanyar el Centre Obrer per un estret marge sobre la Lliga Regionalista, el partit tradicional de la dreta catalana. Aquestes formacions van aconseguir 4 regidors cadascuna; la resta, fins a 12, foren per Acció Catalana (2), pel partit carlista – jaumista (1) i pel partit monàrquic – concentrista.

Primera victòria d’Esquerra Republicana de Catalunya a Cervera. Comença la història.

Durant la República (1931-1936), ERC de Catalunya es va imposar, també, en dues de les cinc comtesses electorals que hi hagueren: les eleccions generals de juny de 1931 i les eleccions al Parlament de Catalunya de novembre de 1932.

Posteriorment, s’entra en la foscor de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. Les urnes desapareixen de la vida política.

El juny de 1977, amb el retorn incipient de la democràcia es reprèn l’activitat electoral. Fins al 2015 hi ha hagut 40 convocatòries: 12 a Corts Generals, 11 al Parlament de Catalunya, 10 a la Paeria de Cervera i 7 al Parlament Europeu. ERC de Catalunya ha participat en totes elles, 36 de forma directa i 4 en coalició amb altres formacions. Els resultats obtinguts han anat dels del 2,9% de les eleccions a Corts Generals de 1989 fins al 30,9% de les eleccions al Parlament Europeu de maig de 2014, però en cap d’elles s’havia aconseguit la victòria (exceptuant les eleccions al Parlament de Catalunya de setembre de 2015, que va guanyar la coalició Junts pel Sí, de la qual en formava part ERC, amb el 58,3% dels vots).

Continua la història.

26 de juny de 2016, eleccions generals. 84 anys després de la darrera victòria, Esquerra Republicana de Catalunya, el partit més veterà, torna a guanyar unes eleccions a Cervera. 903 persones li donen el seu vot i deixen en segon lloc, per un estret marge, Convergència Democràtica de Catalunya, el partit representant del centre - dreta català, formació hegemònica a Cervera fins ara. Hem fet història.

Des d’Esquerra volem entendre que la victòria respon a l’honesta trajectòria de la formació, a la seva convicció en els valors republicans i a la seva fermesa en la lluita per una Catalunya independent. El nostre ideari no ha mutat durant els 85 anys del partit. S’ha adaptat, això sí, als temps i a l’evolució de la societat, però qualsevol persona pot identificar sempre i de forma clara ERC amb república catalana.

Agraïm sincerament la confiança que les cerverines i els cerverins han dipositat, avui i sempre, en el nostre partit i ens comprometem públicament a no trair aquesta confiança. Entre tots farem possible que ben aviat hi hagi unes eleccions per escollir el primer Parlament de la República Catalana independent. I tornarem a fer Història, aquest cop en majúscula.
 
Esquerra Republicana de Catalunya de Cervera.