Cervera

Notícia

El noble (o no) art de pactar

ERC-MES-AM volem agrair als 1.160 cerverins i cerverines el fet d'haver-nos convertit en la força més votada en les eleccions municipals del 26 de maig.

Lamentem que, malgrat representar un suport popular del 30%, no ha estat possible assolir l'alcaldia de Cervera i tampoc formar part de l'equip de govern. Això ha suposat, de ben segur un desencís en els nostres votants i, potser també, una incomprensió en la resta de població que lògicament ha d'entendre que, amb aliances o sense elles, la força més votada ha de governar la ciutat.

Un cop coneguts els resultats electorals i davant la evidència d'haver d'obtenir pactes amb altres formacions per poder formar govern, vam iniciar un període de converses amb tots els grups que havien obtingut representació al consistori.

A través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials hem anat informant puntualment dels resultats d'aquests contactes. Nosaltres entenem que cal la màxima transparència en política i volem practicar-la. Per això en el present escrit resumim l'evolució d'aquest període depactes des del punt de vista d'ERC-MES-AM.

En campanya vam dir que la nostra prioritat era pactar amb grups sobiranistes i que, en cap cas pactaríem amb els grups que van recolzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, això és amb PSC, PP i C's.

Vam voler iniciar converses amb els grups que van obtenir representació, finalment PP i C's no en van tenir, per exposar-los-hi de manera individual la nostra posició davant els pactes.

El dia 29 de maig ens trobem amb Solucions i Futur i amb el PSC per separat. Els manifestem que la nostra voluntat és fer govern amb les forces clarament sobiranistes, Junts per Cervera i les CUP, i que tanmateix, comptàvem amb tots els regidors per aquells temes d'importància general per la ciutat. A més, al PSC els indiquem que, tal com havíem expressat clarament en la campanya, no ens proposàvem governar amb ells.

El dia 30 de maig ens trobem amb les CUP i amb Junts per Cervera, per separat. Els manifestem la nostra voluntat de fer govern amb les tres forces i els proposem que, en cas de no ser possible, voldríem iniciar converses amb cadascuna d'elles per separat. Les CUP ens manifesten que tenen pendent una reunió amb Junts per Cervera i que un cop feta manifestarien la seva decisió, i pel que fa al pacte de govern solament amb ells, exposen que creuen que seria possible teòricament però que en la pràctica el veuen poc viable ja que seria en minoria i la resta de forces podrien bloquejar fàcilment les decisions del govern. Junts per Cervera es mostren oberts al goverrn tripartit i, també al govern només amb nosaltres.

El dia 3 de juny ens trobem amb Junts per Cervera per explorar les condicions d'un pacte de govern amb ells. Fem proposta de compartir govern amb alcaldia per ERC, primera tinença d'alcaldia per Junts, segona per MES, tercera per Junts i quarta per ERC; i una distribució de regidories d'acord amb el resultat electoral. Junts plantegen alcladia compartida, 2 anys cada força, i volen vincular les negociacions sobre la Paeria amb un pacte de govern al Consell Comarcal on els demanen la vicepresidència primera i la gerència. Els hi comuniquem que considerem que la seva proposta d'alcaldia compartida no es correspon amb el resultat de les eleccions i que no podem parlar del tema del Consell Comarcal ja que caldria fer-ho des de les executives comarcals de cada partit. També els indiquem que la composició del Consell permet a ERC governar en solitari, sense necessitat de pactar amb Junts. Ens emplacem per una reunió més endavant per continuar les converses.

El dia 4 de juny, les CUP ens manifesten, i també ho fan públicament, que descarten negociacions per un govern tripartit i també les propostes rebudes per pactar un govern. També indiquen  que CUP facilitarà la investidura d'un alcalde d'esquerres i republicà. I l'equip de govern que en resulti ens tindrà al costat amb aquelles polítiques transformadores, d'esquerres i sobiranistes.

El dia 5 de juny davant la negativa de les CUP per formar govern i l'estancament de les negociacions amb Junts, ens trobem amb Solucions i Futur per explorar la possibilitat de governar amb ells i els hi fem la mateixa proposta que havíem fet a Junts: compartir govern amb alcaldia per ERC, primera tinença d'alcaldia per SIF, segona per MES, tercera per SIF i quarta per ERC; i una distribució de regidories d'acord amb els resultats electorals. Els representants de SiF ens manifesten que traslladaran la proposta al seu grup i ens donaran resposta en breu.

El di 8 de juny, elnostre cap de llista es reuneix amb el cap de llista de Junts per Cervera per intentar desbloquejar les negociacions i s'emplacen a mantenir una reunió ntre les executives comarcals de les dues formacions per analitzar la viabilitat dels pactes a Cervera i al Consell Comarcal.

El 9 de juny, SiF ens comunica telefònicament que rebutgen la nostra proposta, malgrat valorar-la com a justa perquè suposa un govern en minoria i ells només volen estar en governs suportats per una majoria absoluta, això és, un mínim de 7 regidors. Recordem que l'any 2015, SiF va entrar en un govern de només 5 regidors.

Tancades les portes de pacte amb CUP i SiF, es concreta reunió entre les executives comarcals d'ERC i de Junts. Aquesta reunió es fa el dia 11 de juny, en ella ERC proposa a Junts entrar a govern al Consell Comarcal on tindrien la vicepresidència i possibilitat de gerència, càrrec que no està actualment en el cartipàs del Consell, i es manté la proposta per Cervera oferint a més compartir l'alcaldia, 3 anys per ERC i 1 per Junts. Junts manfesta que farà consulta al seu grup i donarà resposta en breu. També ens fan sabedors de tenir avançat però encara no signat, un pacte de govern amb SiF i PSC, en el qual hi han treballat des de l'endemà de les eleccions.

El dia 13 de juny, Junts comunica telefònicament que no accepten la nostra proposta feta el dia 1 i que continuen treballant en el pacte amb SiF i PSC. Els oferim tornar a parlar per augmentar el seu temps d'alcaldia a 15 o 18 mesos i ens contesten que el seu posicionament és definitiu.

El mateix dia 13 fem nota i roda de premsa per manifestar el nostre posicionament davant l'imminent pacte que ens fa fora del govern municipal tot i haver obtingut una àmplia victòria a les urnes: 408 vots més que Junts, 686 més que SiF i 694 més que el PSC.

El dia 14 de juny, es fa públic que hi ha acord entre les 3 forces esmentades per governar la ciutat de Cervera, deixant a l'oposició a les CUP i a ERC-MES-AM.

Volem denunciar la total opacitat de Junts, SiF i PSC en la gestió del seu pacte.  Cap nota de premsa, cap informació a les seves xarxes. És un pacte que s'ha mantingut en secret, fins al punt que, a hores d'ara, encara no és públic el seu contingut. La manca de transparència en política és un aspecte que convida la ciutadania a malfiar dels seus governants i, fins i tot, a sentir-se enganyada quan es coneixen els resultats. El nou govern municipal no comença bé el seu mandat.

Per qüestions d'higiene informativa, demanem a Junt, SiF i PSC que facin públic, encara que ja sigui tard, el relat de les seves negociacions i les motivacions que els han dut a signar un pacte que moltes cerverines i cerverins no entenen i, evidentment, el contingut final d'aquest pacte. També demanem a les CUP que, tot i que ja van manifestar de forma clara el seu posicionament davant la possibilitat de pactes, facin pública la proposta que els hi va fer Junts en la reunió que van mantenir a l'inici del període de negociacions. Potser així Cervera coneixerà les veritables intencions inicials de Junts en aquest període de pactes.

Finalment, volem manifestar que nosaltres serem lleials als nostres principis i des de l'oposició lluitarem per aplicar el nostre projecte progressista, social i sobiranista. També que exigirem al govern de la ciutat transparència total en la gestió, no permetrem opacitats com la del pacte, solament així es pot tenir confiança en el govern.

ERC-MES-AM de Cervera