Corbera de Llobregat

Notícia

FELIÇ DIADA DE SANTA JORDINA I SANT JORDI. Article de Montserrat Cornellas

CULTURA
AVUI TAMBÉ ES SANTA JORDINA…

Vaig rebre la petició i, impulsiva com sóc, d’immediat accepto l’encàrrec. Ben pensat la situació em retorna als costums en temps de la meva infantessa, quan en el calendari d’activitats, als voltants de la diada de Sant Jordi, havia de preparar poema o redacció.

Així doncs accepto el repte. Començo obrint la llibreta de “notes i reflexions” del darrer any i a primera plana: “Pla d’Igualtat”; segona: “Principis orientadors del Pla director de formació en equitat de gènere de Catalunya”; segueixo cercant, “Transició ecològica i feminismes”. Carai!, penso, anem fortes; però m’han demanat que parli de “Masclismes”. He de seguir cercant . Per retallar us diré que les notes següents i per l’ordre que apareixen són: - “Objectius de Desenvolupament Sostenible, Agenda 2030”, faig un repàs i apareix l’objectiu Nº.5 : IGUALTAT DE GÈNERE: “Eliminació de la discriminació i violència cap a les dones i nenes, valorant les tasques no remunerades de cures i treball domèstic; assegurant la plena participació de les dones; i tenint cura de la salut reproductiva.

Igualar o facilitar l’accés de les dones als recursos econòmics”. No m’aturo més que disposo de poc temps, assenyalo i segueixo cercant. “Perspectiva de gènere en les polítiques legislatives de protecció de drets...”; “Urbanisme Femení”... “Micro masclismes”, “Protocols de violència masclista”...

A la fi sembla que ho he trobat: “On són els homes en les equacions d’igualtat?. Una nova perspectiva de gènere per l’assoliment de la Igualtat dels Drets Humans i com han de ser les lleis per protegir i garantir-ne el seu exercici”. Aquí m’aturo; serà d’això que parlaré de la relació entre les tradicions culturals i socials i el que representen com a elements transmissors d’hàbits i foment d’actituds masclistes i de menys teniment cap a les persones que no s’identifiquen clarament amb els “rols” assignats per aquestes tradicions.

El títol vindria ser quelcom que posa de manifest els hàbits arrelats d’assignar o associar qualitats i característiques diferents pel fet de ser home o dona, una “discriminació subtil” però fortament arrelada en la comunitat, i que representa o pot representar un obstacle a la lliure identitat de les persones, i a la consegüent desigualtat de tracte, en el que anomeno costums i normalitats que cal repensar i adequarles a les exigències d’una societat més justa i entre iguals.

La companya Encarna Honrubia i , en el seu recent article “La Llegenda de Sant Jordi i posterior Llegenda de Santa Jordina” (1) en fa una detallada recopilació dels orígens i transformacions sofertes de la llegenda, així com un aclaridor recull de modificacions i canvis que afavoreixen la renovació i actualització de les tradicions mil·lenàries, per tal d’ajustar-les als temps presents, amb respecte i observança dels idearis més democràtics; socialment, econòmica i políticament més republicans i feministes; i amb els quals m’identifico fàcilment.

Us recomano la seva lectura i afegeixo l’enllaç per que hi accediu. (1) https://donesrepublicanesdelbaixllobregatilhospitalet.esquerrarepublicana.cat/noticia/42066/lallegenda- de-sant-jordi-i-posterior-llegenda-de-santa-jordina 

Aquesta diada és una de les festes més boniques i tradicionals de les celebrades al nostre País, recull l’estimació compartida per la bellesa i la cultura, representada en la rosa i el llibre. Bé està que cadascú a la seva manera i d’acord a les seves preferències.

Avui comparteixo amb vosaltres que per Sant Jordi i Santa Jordina, m’agrada i em fa sentir bé:

A primera hora del matí sortir al jardí amb la fresca i caçar les roses més eixerides, preparar-les per regalar: Una per la Pilar, l’Altre per l’Albert, l’Altre per la Montserrat,... aquesta per casa que olora de meravella. Espolso l’Estelada fent-la lluir al balcó, com abans feia amb la Senyera, ara ja molt desgastada. No regalo llibres, si de cas en compro per llegir-ne aprofitant descomptes de les editorials i si el dia i la feina ho permeten, surto a gaudir d’un passeig per les paradetes.
Finalment, siguin herois o heroïnes, prínceps o princeses, o cap de les dues coses, felicito en el seu dia a tots els Jordi i totes les Jordina.

Que tinguem una feliç Diada.