Corbera de Llobregat

Notícia

ESTAT ACTUAL DE LES NEGOCIACIONS PER LA FORMACIÓ D’UN  NOU GOVERN CATALÀ

ERC

Avui, 11 de maig de 2021, és un bon moment per fer una breu descripció de com hem arribat a un estadi, si més no, inesperat en les negociacions per la formació d’un nou govern després de les eleccions catalanes del passat 14 de febrer.

Des d’ERC s’ha cercat un acord ampli, d’esquerres i de progrés; això abraçava aquelles forces polítiques que, com nosaltres, estan d’acord amb el dret d’autodeterminació i amb l’amnistia.

A ERC, com formació política guanyadora de les eleccions dins de l’àmbit netament independentista, ens corresponia iniciar els contactes amb la resta de grups.

D’entrada, partíem de la base que Comuns no volien arribar a cap pacte amb JuntsxCat i aquests tampoc amb Comuns. Conseqüentment, les negociacions les vam començar amb la Cup i amb Junts.
Amb la Cup va ser fàcil arribar a un acord i, pràcticament, en una setmana el vam enllestir.

Des d’ERC vam facilitar l’elecció de Laura Borràs com a Presidenta del Parlament i vam permetre que es pogués comptar amb el vot de Lluis Puig. També es va facilitar el canvi del Diputat Sr. Cuevillas per la Diputada Sra. Madaula a la Mesa del Palament.

Històricament hem votat molt lleialment les investidures de tots el Presidents de la Generalitat que s’han proposat: Mas, Puigdemont, Turull, Torra.

Ara que ERC és la força més votada no hi ha hagut forma, fins avui, de tancar un acord tant per la investidura de Pere Aragonés com per la formació d’un govern de coalició ERC-Junts.

Per corrents ben diferenciades en el si del seu partit, JuntsXCat s’ha trobat immers en negociacions també internes que han allargat les possibles consolidacions dels diferents aspectes a pactar
El resultat de tot plegat va ser que tant el 26 de març com el 30 de març vam perdre les votacions per la investidura de Pere Aragonés; només ERC i la Cup van votar a favor.

El 19 d’abril, en roda de premsa, vam instar a Junts a tancar l’acord com a màxim l’1 de maig i semblava que estàvem davant d’un punt d’inflexió i que ja podíem albirar la investidura de Pere Aragonés. Ens vam reunir com a Consell de la República ERC, Junts, Cup, ANC i Òmnium i van  sorgir serrells que s’havien de polir, a més de sotmetre el possible pacte a valoració de la militància.

Situats al 6 de maig, és produeix la darrera proposta de Pere Aragonès a Jordi Sánchez en el sentit de que si no hi havia resposta, ERC optaria per un govern en minoria i així ho fa, dissabte 9 de maig al matí, ERC decideix comunicar, mitjançant roda de premsa de Pere Aragonès, que les negociacions per un govern de coalició amb Junts han finalitzat i que la opció passa a ser un govern en minoria d’ERC.

Des d’ERC hem de creure en la paraula donada per JuntsxCat en el sentit de que donarien els seus vots per la investidura de Pere Aragonès per tal d’evitar unes noves eleccions en el cas de no arribar a un acord per formar un govern de coalició ERC-Junts.

Avui ens trobem en aquest punt, tothom pot jutjar els fets però humilment, com a President d’ERC Corbera i com a militant de base, considero que la decisió presa pel nostre partit ha sigut la millor possible.
Primer investidura, després govern!!!

Visca Esquerra Republicana de Catalunya!!!

Arturo Martínez