Corbera de Llobregat

Notícia

GUSTAU, LA TRANSICIÓ AL DESCOBERT. ACTE 1 D'OCTUBRE 2021

ERC

Ahir 1 d'octubre de 2021, a Corbera de Llobregat vam conmemorar aquesta data de forma molt significativa. Amb un gran ponent, en Carlos de Pablo, vam veure el documental "Gustau, la transició al descobert".

Document històric i esfereidor del què realment passava en l' època dels 70, molt convulsa. La realitat de com es van silenciar episodis molt negres, del record que encara perdura en els seus familiars i amics i de la tristesa que causa i van causar la implacable, injust i tot poderos engranatge de l'estat.

Les esperances truncades d'una juventut compromesa que es va alçar i va tenir la valentia de demanar la fi d'una època i la realitat d'una Democràcia.

En Gustau va ser, malauradament, un de molts casos encoberts, callats i manipulats per a què no surtis a la llum la continuïtat del Faixisme en un moment on el poble havia de creure en la Transició.

El capvespre de l'Onze de Setembre de 1978, en el context d'una manifestació en contra de la Transició espanyola i en favor de la independència de Catalunya, prop de la confluència amb el carrer Avinyó, Gustau Muñoz de Bustillo, es desploma en una de les voreres del carrer Ferran després de rebre un tret per l'esquena.

Gustau, un jove de 16 anys que va morir a mans de la policia nacional ( els grisos ) sense arribar mai a cap judici i arxivant-se el cas sense cap vergonya i amb total impunitat.

Ara, aquesta injustícia s’ha inclòs en la querella argentina contra el franquisme i és la primera vegada que un delicte comés durant la Transició espanyola es podrà arribar a investigar com a crim a la humanitat.
Avui, el nostre ponent i convidat ens acompanya per introduir-nos en una època no tant transparent com ens volen fer creure tantes vegades.

Ell des de la seva experiència del món del treball i del sindicalisme ens podrà descriure les dificultats derivades d’aquella transició, que el documental que veurem a continuació ens narra des d’un altre perspectiva.
Llicenciat en Dret, home carismàtic de tarannà conciliador com demostra el seu pas com a membre del Tribunal Laboral de Catalunya com a Mediador i, responsable de Política Sindical i Negociació Col·lectiva de la UGT al Baix Llobregat que es defineix com a:

REPUBLICÀ CATALÀ I D’ESQUERRES
SINDICALISTA DE LA UGT I ADVOCAT.
En Carlos de Pablo.