Corbera de Llobregat

Notícia

ESTRATÈGIES PER POTENCIAR ELS TRANSPORTS PÚBLICS.

ERC
 
Malgrat què la major part de la població del Baix Llobregat té accés a trens de rodalies o dels Ferrocarrils Catalans, quasi 1 milió dels seus habitants viu en municipis que no estan connectats en tren.

Aquestes persones, per tal de desplaçar-se entre municipis necessiten recórrer a la xarxa de bus interurbà, ja sigui per arribar al seu municipi de destinació o per a fer transbordament a la xarxa de rodalies o ferrocarrils.

Amb tot, cal destacar què, en línies generals, la connexió és raonablement bona.

La necessitat de connectar el centre d’una regió metropolitana amb tot el territori és pales en el nostre dia a dia, i, per tant, en un moment on l’activitat econòmica tendeix a concentrar-se, cal garantir sempre la possibilitat de moure’ns en transport públic.

Malgrat això, s’ha de destacar què en primera instància gran part dels desplaçaments no són cap al centre i a més, què excepte els desplaçaments cap a Barcelona, ciutat, la major part dels trajectes que tenen origen a la Regió Metropolitana menys central o a la resta del sistema tarifari integrat es fan encara amb vehicle privat.

En l’actual situació d’emergència climàtica, es fa imprescindible canviar-ho, més encara quan l’eliminació dels peatges a les autopistes suposa un risc d’incentivar més desplaçaments en vehicle privat.

Què cal fer doncs?

En primer lloc, seguir reforçant i invertint en el sistema català de rodalies, tant en Ferrocarrils de la Generalitat com, particularment en Rodalies Renfe.

La història d’incompliments en Rodalies Renfe per part de l’Estat Espanyol, és prou llarga i coneguda. Al mateix 2021, només es va executar un 22% del total pressupostari.

D’altre banda, aquest no és l’únic repte del transport públic interurbà a Catalunya. Cal promoure que els desplaçaments que no són cap a Bcn ciutat també siguin en transport públic i, si no és possible, que ho siguin de forma multimodal, és a dir, combinant transport privat i públic.

No és fàcil, però cal invertir i remodelar per canviar hàbits.