Cornellà de Llobregat

Notícia

20 de setembre del 2021 (50 anys de les darreres inundacions)

Sabies que...?
Inundació al barri d'Almeda al 1971. Font: @lmeda...memoria de un barrio obrero
Inundació al barri d'Almeda al 1971. Font: @lmeda...memoria de un barrio obrero
Els testimonis (1) 

- Al capvespre (20 de setembre), en veure arribar les aigües, en Lluís i d’altres joves ajuden als veïns que viuen a les plantes baixes de la seva escala a pujar als pisos més elevats els objectes que consideren de més valor....
- La Clara té la peixateria sota casa al centre de la ciutat. Ha vist com de sobte l’aigua ha començat a entrar amb violència a la botiga. No pot fer-hi res. Puja al seu pis amb la por al cos i el neguit de veure com les caixes de gènere i les neveres comencen, les primeres a flotar i arremolinar-se per la botiga, i les segones a negar-se d’aquella aigua marronosa i bruta.
- Ha arribat la nit. És una nit fosca, negra. La ciutat, a conseqüència de la riuada, ha quedat sense electricitat, a les fosques. La situació és dramàtica.
- Agafant-se a les reixes de les finestres i amb l’ajuda de cordes - en Ramon i altres veïns - han pogut arribar a casa, un cop l’aigua ha baixat de nivell i ha minorat la velocitat. Són quasi les quatre del matí.
- Al matí (21 de setembre) van aparèixer uns barris destrossats. I també van aparèixer preguntes que mai no han trobat respostes....Nivell de l’aigua al Passatge Busquets. 1971 (Almeda). Foto: AHMC

Les conseqüències (2)

El Tele/express i el Noticiero Universal del dia 23 de setembre de 1971 parlen per primera vegada d’unes pèrdues de 7 mil milions de pessetes.
Concretament a Cornellà de Llobregat les principals afectacions van ser:
  • 5.000 habitatges amb afectacions lleus
  • 1.447 habitatges afectats amb gravetat
  • 314 habitatges declarats inhabitables
  • 67 empreses paralitzades
  • 10.000 treballadors aturats
  • 400 persones refugiades als col·legis en un primer moment
(Mesos més tard van ser entre 150 i 200 persones les que van quedar allotjades als barracons o pavellons instal·lats per donar-los aixopluc).


C. Rubio i Ors. 1971. Foto: AHMC

I la xarxa de col·lectors? (3)

- ... en una tempesta del mes d’octubre de 1971 les aigües que baixaven amb força per la seva superfície – carrer Mossèn Andreu i Avinguda del Parc-, encara sense urbanitzar, van arrossegar un infant de 6 anys que va morir ofegat.
- El desembre de 1972, l’Ajuntament de Cornellà anuncia com a gran obra un pla de col·lectors per solucionar el problema. Però un disseny insuficient i deficient, i les dificultats en la seva execució van comportar que la situació s’eternitzi i no es resolgui.


I avui? (4)

- Malgrat la millora qualitativa que suposà la construcció de les esmentades infraestructures
(encapçalament del riu i ronda del litoral) l’estructura de la xarxa de sanejament històrica i, sobretot, l’orografia molt baixa del (barri) centre han deixat per resoldre de forma crònica el desguàs de tota la ciutat. Els col·lectors de Centre, Serrallo i Fontsanta no resolen el problema en situacions d’alta pluviometria.
- El present pla s’enfronta a la necessitat de resoldre un problema històric del centre de Cornellà de Llobregat caracteritzat pel règim d’inundacions que s’han produït bé per crescudes del riu, bé per insuficiència de xarxa o conca interna.
- Els usos previstos ...(a Ribera Salines) quedarien afectats per la làmina d’inundació de T-500 (cota d’inundació per un període de 500 anys). L’actual front urbà...també queda afectat per la làmina d’inundació T-500.Foto: Mapa oficial de la zona inundable de Cornellà T-500

Epíleg

Sabies que bona part dels barris Centre, Riera, Almeda i Fontsanta-Fatjó són inundables pel desbordament del riu o per pluges torrencials?
Sabies que aquestes catàstrofes són cada cop més greus i freqüents deguts al canvi climàtic?
Sabies que, malgrat tot, l’equip de govern de l’Ajuntament vol edificar en la zona inundable de Ribera-Salines un nou barri de 2.497 habitatges?

Referències bibliogràfiques literals:

(1) Testimonis extrets de lamemoriadelfang.blogspot.com.
(2 i 3) Del llibre La Memòria del fang. Ramon Rull Badenes. L’Avenç de Cornellà. 2013.
(4) Del Pla Director Urbanístic de l’Àrea Residencial Estratègica Ribera Salines. 2009.