Cornellà de Llobregat

Notícia

El Torrent dels Llops

Sabies que...?
El torrent dels llops terraplenat i urbanitzat en el tram del carrer Mn. Andreu (1970) Foto: AHMC
El torrent dels llops terraplenat i urbanitzat en el tram del carrer Mn. Andreu (1970) Foto: AHMC
El terme de Cornellà de Llobregat, a uns 30 metres de mitjana sobre el nivell del mar, té el seu punt més alt a una cota de 67 m i el més baix, a la part deltaica, a una de 9 m. Aquests 58 metres de desnivell expliquen que el nostre terme hagi estat històricament travessat per torrents, torrenteres i rieres, uns accidents orogràfics necessaris perquè els seus marges i llits poguessin conduir les aigües que baixaven d’Esplugues, on l’altitud màxima de la serra de Collserola arriba als 399 m. (Puig d’Ossa, conegut com Sant Pere Màrtir o, popularment, l’Emissora).

Fragment plànol de Cornellà del sistema del Torrent dels Llops. (1920)
Dibuix de l'Avenç. Foto: AHMC


El torrent més important que creuava Cornellà era l’anomenat Torrent dels Llops. A la primera meitat del s. XX, la memòria dels cornellanencs encara guardava els episodis en què els llops i altres animals salvatges baixaven de Collserola per aquest torrent per buscar menjar, abeurar al Llobregat en temps de sequera o, simplement, travessar el terme. Temps era temps en què els torrents eren doncs autèntics corredors biològics: espais verds i camins naturals, rics per la seva diversitat i per la seva capacitat de connectar un territori amb espais lliures i naturals.

Aèria de Cornellà de dalt amb el Torrent dels Llops com eix de la Gavarra. (1945)
Foto: Institut Cartogràfic de Catalunya.


El Torrent dels Llops, també conegut com Torrent de l’Hospital, començava a la part alta del carrer Mn. Andreu, alimentat pel que era el Torrent del Pedró o de les Ànimes. El torrent baixava pel C. Mn. Andreu, seguia per l’Av. del Parc on recollia l’aigua del Torrent de les Orioles, per girar a la part baixa de la carretera d’Esplugues per les terres d’una masia de l’Hospital de la Santa Creu – d’aquí li ve l’altre nom de Torrent de l’Hospital-, recollir les aigües del Torrent de Cal Llivina i seguir pel que és avui el Parc Rosa Sensat i convertir-se finalment en la Riereta que, seguint la Ctra. del Prat, abocava al riu.

Aèria de Cornellà de dalt del Torrent dels Llops en blau i els torrents subsidiaris en verd. (2000)
Foto: Institut Cartogràfic de Catalunya.


Encara avui, els més grans recorden com l’Av. del Parc havia estat un torrent. Però aquest fou omplert amb terres i runes, fet que va provocar que, en episodis de fortes pluges, les aigües baixaven desbocades i amb força, com les que el dia 4 d’octubre de 1971 es van emportar un nen de sis anys en el tram de torrent del carrer Mn. Andreu. Actualment, les aigües del Torrent dels Llops baixen canalitzades pel col·lector II de la ciutat que recorre el seu itinerari.

El Torrent dels Llops reblert a l'actual Av. del Parc.
Foto: AHMC


Avui, amb la saturació urbana, quasi tots els torrents de Cornellà han desaparegut -terraplenats, asfaltats, alguns interceptats...-  i les seves aigües reconduïdes als col·lectors que aboquen al riu. Però la geografia de la ciutat, ajaguda en un vessant de Collserola, no hi ha qui la modifiqui i, en un escenari de pluges intenses o continuades, hi ha un alt risc d’inundacions al Cornellà de baix, un risc no resolt ateses les ineficiències del sistema de col·lectors, agreujades per la saturació urbana i la pavimentació dels sòls de la ciutat.