Cornellà de Llobregat

Notícia

Hi haurà un procés participatiu per a definir els usos de Can Bagaria

"can bagaria", patrimoni, participació
Can Bagaria
ERC vam presentar una moció el desembre passat, juntament amb CeC-CpC i ICV-EUiA, per a definir el pla d’usos de Can Bagaria. La moció defensa un sistema participatiu i permet obrir a la ciutat un espai únic a la comarca; per fer això, primer cal rehabilitar l’edifici, ara en molt mal estat. El PSC, per votar-hi a favor, va exigir suprimir el primer acord, que emmarcava Can Bagaria en una planificació global de ciutat dins del Pla estratègic de cultura i el Pla d’actuació municipal.

Tot i que l’aprovació de la moció és un pas endavant, lamentem que el PSC no vulgui pensar en la ciutat en àmbit general, amb un model de ciutat en conjunt, potser perquè com ens té acostumats la seva dinàmica és treballar en temes concrets, fent pedaços, sense preveure cap a on volem anar en conjunt com a ciutat.

Pel que fa al procés participatiu per definir els usos, ara us emplacem a vosaltres, la ciutadania, a presentar propostes dels projectes que voldríeu que ocupessin l’espai de Can Bagaria.

Les prioritats d'Esquerra

Al Ple de desembre vam defensar la moció des de tres punts de vista principals.

En primer lloc, perquè es facin immediatament les reparacions urgents que es van pressupostar el desembre del 2015 i que s’haurien d’haver acabat a primers del 2016 —teules trencades, vidres de claraboies trencats, vidres i tancaments del torreó de la nau principal, neteja de desaigües ocupats per plantes que els embussen i provoquen humitats, etc.

En segon lloc, per acabar de fer, tan aviat com es pugui, el projecte de rehabilitació integral que n'asseguraria l’estructura, la previsió de dotació dels serveis més elementals a construir —subministres d’aigua i de llum, la necessitat de sanitaris per al complex— i la ineludible dotació de places d’aparcament sense malmetre el conjunt arquitectònic ni la seva visibilitat. Aquest projecte, a càrrec de ProCornellà, està fins ara sumit en l'obscuritat més absoluta, no se'n coneixen els mínims detalls al respecte, etc.

En tercer lloc, i no menys important, per definir un pla d’usos i serveis del complex que necessàriament ha de condicionar el resultat final de les obres. Ens hauria agradat que l’equip de Govern hagués fet una proposta inicial d’usos a fi de donar coherència a l’utilització de l’espai. Però fins ara qualsevol proposta d’usos només està en el cap de l’equip de govern, a excepció del projecte d’instal·lar l’escola de música a la nau nord-oest del complex que es va fer pública al passar per la Comissió de Patrimoni.

Per això creiem que, davant la indefinició i secretisme de l’equip de Govern, la definició dels usos d’una estructura tan important com Can Bagaria ha de ser participada pels grups municipals, per les entitats i per la ciutadania, oferint la possibilitat d’aportar idees que responguin a la possibilitat de dotar Cornellà d’un equipament excepcional amb repercussió comarcal i nacional o bé d’ordenar coherentment una diversitat d’usos del complex.

ERC, desembre del 2017

[Foto: Amadalvarez, Viquipèdia]