Cornellà de Llobregat

Notícia

De Perpinyà a Cornellà

Raquel Albiol

Sóc de Cornellà, sí, d’aquesta ciutat que fa uns dies que corre en boca de molta gent per unes declaracions d’en Gabriel Rufián.
Sóc de Cornellà i, com sempre ho reivindico, amb arrels al Delta de l’Ebre, on hi vaig menys del que voldria.
Sóc de Cornellà i me’n sento orgullosa, com la gran majoria de persones que hi vivim, perquè Cornellà té un encant especial, sobretot per la seva gent i pel dinamisme del teixit associatiu que la fan una ciutat viva.

I en aquesta ciutat hi viuen persones de diferents orígens, de diferents cultures, de diferents ideologies… i tot això la fa una ciutat rica, plural, integradora i compromesa en la lluita contra les desigualtats. Una ciutat ni millor ni pitjor que les altres, amb coses positives i negatives, on els que hi vivim tenim problemes i dificultats, com a la resta de poblacions. Però tenim una realitat que compartim amb altres ciutats de l’àrea metropolitana i que altres poblacions del país no tenen, i això és una evidència. Igual que altres zones, per bé o per mal, tenen realitats similars entre elles i diferents de la resta.

Tornant a la frase del Rufián: “està molt bé que t’aplaudeixin a Perpinyà, però el repte és que t’aplaudeixin a Cornellà”, se l’ha titllat, i també a Esquerra, entre d’altres, de classista i etnicista, de discriminar a altres poblacions i de menystenir l’acte de Perpinyà. I després de la controvèrsia que s’ha creat, i que malauradament encara durarà dies, vull fer quatre apunts personals.

L’acte de Perpinyà va ser un èxit, una demostració de força de l’independentisme, de la seva constància i determinació, però (i sense treure-li mèrit), va ser un acte on van anar els convençuts.
Hi va anar molta gent de Cornellà, i algunes no hi van poder arribar degut al col·lapse que es va generar per l'afluència de tantíssima gent. I, entre la gent de Cornellà, n’hi havia de diversos colors polítics, i molts votants d’Esquerra. I no en faig referència perquè tingui més importància que siguin d’Esquerra o de cap altre partit, o d’altres poblacions, sinó per tots els atacs que hem patit i seguim patim com a partit.

La realitat de l’Àrea Metropolitana i per tant, també la de Cornellà, és que, tot i haver millorat molt en els darrers anys, els resultats independentistes són pitjors aquí que en la resta del país. El vot independentista està consolidat en altres poblacions, però és evident que per guanyar hem de ser més forts a l’AMB, i, per tant una de les prioritats hauria de ser millorar-hi els resultats.

Tot i això, som la segona força a molts ajuntaments, i en molts d’aquests municipis, com a Cornellà, les dades verifiquen que el suport a la independència ve per l’esquerra. Fer que els que som independentistes ho siguem encara més, no farà que incorporem més gent al projecte. Hem d’aconseguir que més gent s’hi sumi, per això el repte és que t’aplaudeixin allà on l’independentisme té tant de camí per recórrer.

I dir això en cap cas suposa discriminar altres poblacions, ni posar en valor ciutats com Cornellà en detriment d’altres, ni dir que els vots d’aquestes valen més que d’altres. La frase del Rufián no fa cap referència a la llengua, ni a la cultura, ni a la classe. Per tant, en cap cas és etnicista ni classista. Si volem avançar és imprescindible que ens deixem d’atacar entre els independentistes. Crítica constructiva la que vulgueu, atac continu cap a Esquerra, perquè sí, no si us plau.
Vull fer un reconeixement a la gent de Perpinyà, a la Catalunya Nord, que fan una gran tasca lluitant i defensant la cultura i la identitat catalanes, i a qui, els Catalans del Sud tenim una mica oblidats.

I per acabar, us convido a venir a Cornellà i gaudir de la seva riquesa intercultural i social, del miler d’activitats que s’hi fan i que visqueu en primera persona la realitat d’una ciutat mestissa, amb gent de diferents orígens, icona de la lluita obrera i on també es van mobilitzar milers de persones l’1 i el 3 d’octubre del 2017.

Això sí, veniu amb la mirada llarga, sense prejudicis, per sumar i no per excloure.


Raquel Albiol
Portaveu d'Esquerra Cornellà de Llobregat