Cornellà de Llobregat

Notícia

Agressions durant el tercer aniversari de l’1O a Cornellà

Teresa Vidal

Malauradament, fa molts anys que patim la repressió pel simple fet de defensar el dret a votar i decidir, democràticament i pacíficament, el nostre futur. Una part de la societat, ha normalitzat que se’ns agredeixi, coaccioni i limiti l’exercici de drets fonamentals. Els fets violents de l’1 d’octubre de 2020 a Cornellà de Llobregat i la manca de rebuig ferm per part de l’Ajuntament, en són un clar exemple; com vam exposar en el darrer ple municipal.

L’1 d’octubre de 2020, Xarxa  de Cornellà per la República, de la qual en formem part, va organitzar una marxa de cotxes pels barris de Cornellà de Llobregat, per commemorar el tercer aniversari del Referèndum per a l’autodeterminació de Catalunya.
Hi van participar 4 motos i 40 cotxes, guarnits amb urnes, estelades, banderes republicanes i paraules de Democràcia i Llibertat. El seu itinerari va ser comunicat al Departament d’Interior i a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat per garantir el seu acompanyament i comptar amb la coordinació i col·laboració que el Pla de Seguretat Local defineix com a prioritària en l’àmbit de la seguretat pública i que té, com a premisses destacades, la prevenció i donar resposta a totes les demandes ciutadanes que tinguin com a aspecte destacat la seguretat pública.

Aquest acte, complia amb les indicacions de les autoritats sanitàries i es va realitzar a l’empara de dret a la manifestació. Un cotxe dels Mossos d’Esquadra, va acompanyar la Marxa. La Guàrdia Urbana va comunicar que no farien l’acompanyament.

Malauradament, es van produir diverses agressions als barris de Sant Ildefons, Centre i Fontsanta, per part de grups violents, que van llençar totxos, pedres i llaunes als vehicles de la marxa, van trencar llunetes i van provocar bonys a alguns vehicles. Es van arrencar estelades i objectes dels cotxes, es van llençar ous i hi va haver empentes, insults i amenaces contra els seus ocupants. Es van produir situacions molt tenses que, si les persones que participaven en l'acte no fossin profundament pacífiques, haurien pogut acabar molt malament.

Al ple municipal del 28 d’octubre, vam traslladar la indignació i sentiment d’indefensió, de Xarxa de Cornellà per la República, per la gravetat dels incidents causats per part de grups violents i feixistes, durant la marxa de cotxes, per la manca de protecció dels seus drets a la manifestació i la petició que s’atengui a les seves demandes d’acompanyament i protecció, en properes ocasions, per tal de prevenir incidents com aquest.

També vam preguntar  si el consistori compliria amb els compromisos que es van adquirir al ple del 29 de gener del 2020, quan Cornellà va ser declarada ciutat antifeixista i es va acordar que: “Davant qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica al municipi, l’Ajuntament de Cornellà es compromet a fer una denúncia pública i personal de suport a les persones agredides o agreujades, valorant la possibilitat de personar-se com a acusació popular en aquest tipus de casos".

Els danys, amenaces i agressions, han estat denunciats i s’han posat en coneixement del Síndic de Greuges de Cornellà.
Al Consell de Participació de Seguretat i Prevenció, realitzat el 12 de novembre de 2020, hi vam traslladar la necessitat de prendre mesures per evitar agressions i danys a persones quan exerceixen el seu dret a manifestar-se. I hi vam preguntar pel tipus de mesures que adoptarà la Guàrdia Urbana, en el marc de les seves competències, per evitar la reiteració d’uns fets que ja s’han produit en altres ocasions per part de grups organitzats. 
 
Les respostes que vam rebre, van ser absolutament decebedores. Al Ple municipal, l’alcalde, amb un to irritat i dures desqualificacions, on qüestionava els nostres coneixements sobre les funcions i obligacions de la Guàrdia Urbana,  va lamentar els fets, va parlar de convivència, de ruptura interna i de la necessitat de recosir la societat  i  de no alimentar la confusió i va fer remissió a la resposta donada a Xarxa, on no hi havia una condemna ferma.

La tinent d’alcalde de Seguretat, en el Consell de Seguretat, va respondre que era una llàstima que una regidora de Cornellà no sabés les funcions de la Guàrdia Urbana i que la resposta ja l’havia donat l’alcalde al Ple Municipal.
Diuen que no sabem quines són les funcions de l’Ajuntament, ens titllen d’incompetents. Actuen i responen amb menysteniment, però, a la web de l’Ajuntament, hi diu, clarament, que la missió de la Guàrdia Urbana és protegir el lliure exercici dels drets i llibertats de la ciutadania i, entre les seves funcions hi ha la de regular el trànsit i la de fer intervencions preventives dirigides a evitar la comissió d’actes delictius, i, si s’han produït, col·laborar amb els altres cossos de seguretat per fer les indagacions pertinents per a la detenció dels autors.

Evidentment, les respostes rebudes, queden molt lluny de la declaració que hauria de fer una ciutat antifeixista, que s’ha compromès a rebutjar, amb fermesa, la violència, la intolerància i l’odi i de necessària autocrítica per millorar i corregir el que és evident que no ha funcionat. 
Atès que, en altres ocasions, ja s’havien produït incidents en actes organitzats pel moviment independentista, seguim creient, que l’Ajuntament hauria pogut fer molt més del que va fer.

Quan s’abandona a part de la ciutadania, quan es normalitzen les agressions patides durant una manifestació pacífica, tots hi perdem.


Teresa Vidal
Regidora d'Esquerra Cornellà de Llobregat