Cornellà de Llobregat

Notícia

El Ple de l’AMI, de FCC, de Can Bagaria, contra la LGTBfòbia i altres qüestions

Raquel Albiol i Francesc Sànchez
Ple municipal
Ple municipal

Efectivament, aquest va ser el Ple de la no adhesió de l’Ajuntament de Cornellà a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Però malgrat pugui semblar que és una mala noticia, és tot just al contrari, va ser una fita històrica. Sí, la moció es va desestimar, però això aquí no és rellevant. L’important és que per primer cop al Ple de Cornellà es debatia amb certa normalitat una moció sobre la independència. I no només això, sinó que 9 regidors de 25 (CeC-CpC, ERC, ICV-EUiA) es van mostrar favorables a consultar la ciutadania de Cornellà sobre aquesta qüestió. Tots coneixem quina és la idiosincràsia de Cornellà i precisament per això sabem que aquest ha estat un pas de gegant inimaginable fa tant sols uns anys.
 
Però en el Ple es van tractar moltes altres qüestions. En primer lloc, es va donar compte d’un reguitzell de decrets d’alcaldia, entre ells els nomenaments de representants a diferents comissions i un decret interessant  a destacar sobre el recurs contenciós Administratiu interposat per la Junta de Compensació la Plana del Galet (és a dir, per l’SPlau i el RCD Espanyol) contra l’aprovació definitiva de la modificació del PGM (Pla General Metropolità), un tema que portarà cua i que l’haurem d’anar seguint.
 
Tot seguit, es van portar a votació tres mocions de l’àrea d’Economia i Innovació. Una, l’aprovació del Compte General de l’exercici 2014, en el que la majoria dels grups municipals ens vam haver d’abstenir per no haver tingut temps de digerir la basta informació. Segon, l’adjudicació del contracte de “Prestació del servei de neteja viària i recollida de residus” a Fomento de Construcciones y Contratas per un valor de 29.555.485 €, en el que vam votar que no per diferents motius. I tercer, una modificació de crèdit per suplementar 313.975 € a diferents partides del pressupost, en el que destaquen plans d’ocupació.
 
Seguidament es van votar les mocions de Territori i Espai Públic, de les que en destaquem dues. Primera, aprovar definitivament el Pla Especial Urbanístic de l’equipament “educatiu” del carrer Cobalt, en el que es modifica el seu ús perquè pugui ser “qualsevol” mena d’equipament, i en el que vam incidir que es mantingués de titularitat pública. I segona, aprovar definitivament l’adquisició del conjunt de Can Bagaria, propietat de ProCornellà, per un import de 2.182.274 €. Per un cantó, ERC estem a favor que s’adquireixi el patrimoni cultural estudiant la manera de donar-li ús, però al mateix temps critiquem la manera com s’ha adquirit. És a dir, primer l’empresa municipal ProCornellà va comprar Can Bagaria per 4M i després l’Ajuntament li compra a ProCornellà per 2M. En total, als contribuents ens haurà costat 6M, i alhora s’ha eixugat el deute de ProCornellà amb un exercici comptable molt rentable. Us sonen d’alguna cosa aquest tipus d’operacions financeres?
 
I finalment va arribar el torn de les mocions dels diferents grups municipals. A part de la moció d’adhesió a l’AMI presentada per ERC, se’n presenten d’altres. Una de les quals una moció de C’s sobre el Skate Park d’Almeda, que tots els grups ens avenim a transaccionar, per fer-ne una millora i estudiar-ne el seu trasllat. I finalment una moció contra la LGTBfòbia presentada conjuntament per CeC, C’s, ERC i ICV-EUiA. Si bé hi va haver un consens majoritari en desplegar un programa de mesures contra la LGTBfòbia, el punt principal de discrepància va ser acordar penjar la bandera de l’arc de Sant Martí  els dies 17M i 28J al balcó de l’Ajuntament, defensant la importància de la política de gestos. La intransigència del PSC a cedir en aquest punt i un ROM restrictiu que no permet la votació separada per punts, ens va portar a ERC a quedar-nos sols votant-hi en contra.


Raquel Albiol i Francesc Sànchez
Grup municipal d'Esquerra Republicana - Cornellà de Llobregat