Cornellà de Llobregat

Notícia

Cornellà per la memòria històrica i la justícia universal

Francesc Sànchez
Francesc Sànchez i Raquel Albiol al monument a Lluís Companys
Francesc Sànchez i Raquel Albiol al monument a Lluís Companys

Després de 40 anys de la mort del dictador, l’herència i la simbologia franquista segueix encara present a la nostra ciutat. I el que és més greu, el crims que va cometre el règim franquista segueixen encara impunes i les seves víctimes oblidades. Per posar fi a aquesta situació, en el passat Ple municipal de novembre es van presentar dues mocions per avançar cap a la memòria i la justícia.
 
La primera moció aprovada va ser la presentada per l’alcaldia a petició de l’Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat en la que hi vam donar suport enriquint-la amb l’aportació de diverses esmenes que vam presentar conjuntament Esquerra Republicana, CeC-CpC i ICV-EUiA.
 
Els acords van ser tres. Primer, realitzar un estudi que determini els noms dels carrers que encara estiguin vinculats a la dictadura franquista. En aquest punt vam incidir a incloure els carrers Almirante Vierna i Víctor Pradera, i a proposar noms alternatius atenent que el recorregut d’aquests carrers correspon al traçat original dels camins històrics de Cornellà: els antics camins rals cap a Vilafranca i cap a Martorell. Segon, es va acordar iniciar el procediment per tal de retirar els símbols franquistes de les façanes dels edificis en el termini d’un any. I tercer, crear una comissió per realitzar un inventari de llocs vinculats amb la memòria democràtica i antifeixista per tal que puguin ser declarats patrimoni cultural de la ciutat.
 
La segona moció, presentada per Esquerra Republicana conjuntament amb CeC-CpC i ICV-EUiA, va ser la de condemna del franquisme i per la justícia universal. Com ja s’havia posat de manifest en l’anterior moció, 40 anys després de la mort del dictador, encara persisteixen a Cornellà carrers i simbologia del règim franquista, els quals cal anorrear per sempre més i posar punt i final als vestigis de la dictadura que va perseguir i reprimir als ciutadans de Cornellà per la seva ideologia, la seva condició o la llengua que parlaven.
 
Entre els acords que es van aprovar cal destacar-ne quatre. El primer, una condemna contundent i sense pal·liatius de la dictadura franquista i dels seus crims. El segon, la condemna de l’assassinat del president Companys i l’anul·lació del seu judici sumaríssim. Tercer, donar suport a la Causa 4591/10, coneguda com a querella argentina, contra els delictes de genocidi i/o crims de lesa humanitat comesos per la dictadura franquista que instrueix la jutgessa Maria Servini de Cubría des de l’Argentina. I finalment, analitzar legalment que l’Ajuntament es personi en la querella argentina en nom dels regidors de Cornellà que van ser sotmesos a consells de guerra, que van ser afusellats o van patir la repressió franquista en forma de presó, tortures o vexacions.
 
La memòria històrica dels cornellanencs i cornellanenques que van viure i defensar la República arriba molt tard i fer justícia contra els crims del franquisme perpetrats a la nostra ciutat continua pendent.
 
Tanmateix, el nostre millor homenatge serà construir la República Catalana que els nostres avis van viure, patir i van deixar a mig fer. Finalment, tornarem a vèncer.
 
 
Francesc Sànchez i Garcia
Regidor d’ERC Cornellà


*Article publicat al Cornellà Informa