Deltebre

Totes les notícies

ERC Deltebre porta davant la Síndica de Greuges el retard de més de dos anys per constituir el Consell d’Infants

El grup municipal d’ERC-Més Deltebre ha hagut de recórrer a la Síndica de Greuges Municipal de Deltebre per denunciar el retard i l’incompliment en fer efectiu l’acord del ple ordinari de data 1 de juliol de 2020 on es va aprovar per unanimitat dels i les regidores del consistori la moció presentada per ERC-Deltebre de creació del Consell d’Infants de Deltebre. D’entre els acords presos al plenari l’Ajuntament de Deltebre es va comprometre a adherir-se al Programa Ciutats Amigues de la Infància. La moció també recollia que l’ajuntament proporcionés els recursos personals i tècnics necessaris per tal de dissenyar, impulsar i regular el procés de la creació del Consell d’Infants de Deltebre, afavorint la presència dels propis infants en tots els nivells del desenvolupament del consell. A més, els republicans demanaven crear una partida pressupostària destinada a la dinamització i desenvolupament del Consell d’Infants, així com a la difusió de les seves accions i tasques. A dia d’avui, transcorreguts més de dos anys, aquest acord de plenari no s’ha fet efectiu en cap dels acords presos fet que els republicans consideren una “vergonya” i “una falta de consideració a les xiquetes i xiquets de Deltebre”. Davant d’aquests fets, que a l’entendre del grup municipal d’ERC son greus, s’ha decidit recórrer a la Síndica de Greuges Municipal per a que insti a l’alcalde de Deltebre Lluís Soler al compliment i execució dels acords presos per l’òrgan sobirà màxim del nostre municipi que es el ple. municipal.  “Acudir a la Síndica de Greuges Municipal per un tema com aquest ens produeix vergonya aliena i ho considerem una falta de respecte el ple municipal i les xiquetes i xiquets de Deltebre” ha expressat el portaveu d’ERC Joan Alginet. “El govern d’Enlairem Deltebre s’omple la boca de participació ciutadana i creant regidories amb noms rimbombants per després no complir els acords del plenari.

El Tribunal dona la raó a Esquerra sobre un possible frau de llei en les dedicacions dels regidors del govern de Deltebre

Les dedicacions del 95% de la jornada dels regidors de govern no es poden de considerar dedicacions parcials sinó exclusives El portaveu del grup municipal Esquerra Republicana – Més Deltebre, Joan Alginet, ha donat a conèixer el contingut de la sentència, emesa pel Jutjat del Contenciós Administratiu núm. 2 de Tarragona sobre les dedicacions parcials del 95% de vuit regidors de l’equip de govern municipal d’Enlairem Deltebre, i que dóna la raó al recurs presentat per Esquerra. Alginet ha recordat que al Ple de 4 de juliol de 2019, en el que es va aprovar el repartiment del cartipàs municipal i es van fixar les dedicacions i retribucions dels regidors; “el grup municipal d’Esquerra Republicana vam advertir que possiblement s’estava prenent un acord incorrecte en constatar que vuit regidors i regidores tenien dedicacions parcials d’un 95% de la jornada.” El portaveu republicà ha recordat que “el 29 de juliol vam presentar un recurs de reposició a l’Acord del Ple, on citàvem una sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, que determinava que tota aquella dedicació que superava el 75% de la jornada s’entenia que podia ser un frau de llei perquè volia encobrir dedicacions exclusives en el format de dedicacions parcials”. La majoria absoluta d’Enlairem va tombar el recurs al Ple municipal del 12 de setembre de 2019.  “Vam insistir que no era una qüestió d’imports econòmics sinó de formalitzar acords en plenari que fossin legals i s’adeqüessin a la Llei de Bases del Règim Local,” ha afirmat Alginet. Finalitzat aquest tràmit, al mes de febrer de 2020, el grup d’Esquerra Republicana va presentar un recurs contenciós - administratiu  que en la seva sentència del passat 23 de maig demana deixar sense efectes els acords 1 i 3 del Ple municipal 4 juliol de 2019. El primer en anul·lar  és l’acord sobre la dedicació parcial del 95% de la jornada respecte a determinats càrrecs electes perquè “són realitzats en frau de llei” en tant que “els càrrecs no poden superar una dedicació parcial a partir del 75% i que, per tant, si ho és del 95%, a efectes pràctics, constitueix una dedicació exclusiva.

Joan Alginet escollit candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Deltebre

La militància d’Esquerra Republicana de Deltebre ha escollit  a Joan Alginet i Aliau per encapçalar la candidatura del partit a l’alcaldia. Alginet, que repeteix com a cap de llista després d’haver liderat el projecte republicà a les eleccions de 2019, llavors amb la coalició Esquerra Republicana – Més Deltebre, ha estat el portaveu del grup municipal durant l’actual legislatura. Esquerra Republicana presenta un candidat amb experiència institucional i capacitat de gestió pública, com ha demostrat Joan Alginet en l’exercici de la presidència del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) i la gerència del Grup d'Acció Local Mar de l'Ebre.  Amb el seu lideratge treballaran per presentar un projecte ambiciós per a Deltebre que els permeti seguir amb la línia ascendent que van iniciar el 2019 quan van passar de 2 a 5 regidors i van ratllar els 2.000 vots. “Estem més preparats que fa tres anys, més forts i amb més responsabilitats de govern a tots els nivells. Som la força política clau per tots els reptes que té per davant el nostre municipi” ha expressat Alginet.  “La feina que hem fet des de l’oposició ens legitima per voler guanyar i voler governar Deltebre. Ho farem amb un estil diferent: proper, senzill, que vol abordar d’una vegada els problemes que arrosseguem des de fa dècades i a més que compta amb el suport decidit de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal del Baix Ebre. No tots poden dir el mateix” ha sentenciat el candidat. Esquerra Republicana intentarà retornar a l’alcaldia i consolidar la seva hegemonia com a partit guanyador en totes les eleccions celebrades a Deltebre durant el darrer cicle electoral, excepte a les municipals.  Joan Alginet, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració, màster en lideratge per a la Gestió Política i actualment està cursant un màster per a professorat de Secundaria i Batxillerat en especialitat de geografia i història.

ERC Deltebre demana millores d’accessibilitat i inclusió social de les persones amb TEA i constituir ja el Consell d’Infants.

El grup municipal d’ERC-Més Deltebre aprofitant que el passat 2 d’abril es va commemorar el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, portarà al ple municipal de demà dimecres una moció per tal de millorar l’accessibilitat i la inclusió social de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA). A la moció es demanarà commemorar a partir del 2023 el dia Mundial amb activitats i actes que permetin visibilitzar aquesta realitat al municipi de Deltebre i oferir tot el suport a les famílies que tenen alguna persona pròxima amb aquest trastorn. “Deltebre ha de tenir més present aquesta realitat que afecta a moltes famílies i ha de ser un municipi que lideri la inclusió social. No es suficient il·luminar el Pont lo Passador” ha expressat el portaveu republicà Joan Alginet. A més, demanaran pintar amb pictogrames els passos de vianants dels camins escolars per millorar l’accessibilitat de les persones TEA i crear més consciencia social i demanaran que s’instal·lin pictogrames a l’Ajuntament i a altres equipaments municipals com la Biblioteca o el CAP. En aquest sentit, els republicans també demanaran que en el marc de la propera Festa Major de Deltebre es realitzi una tarda d’atraccions lliures de música i soroll per als xiquets i xiquetes que pateixen aquesta situació. També volen que els comerços del municipi es puguin adherir a la proposta de pictogrames als seus establiments. Retard constitució consell municipal de la Infància de Deltebre En aquest sentit els republicans han denunciat la falta d’interès del govern d’Enlairem Deltebre en constituir i posar en marxa a proposta d’ERC Deltebre, el Consell Municipal de la Infància de Deltebre gairebé dos anys després que s’aprovés pel ple municipal. “El govern d’Enlairem desatén els infants del municipi i no els dona opció a participar i empoderar-se. I tot plegat, perquè va ser una proposta d’ERC i no seva. Han de mirar més enllà de les sigles i governar per a tothom” ha expressat Alginet.

ERC Deltebre demanem eliminar la bretxa salarial i crear una taula local per a l'habitatge

Subscrivim una moció amb la resta de grups municipals de suport a les mesures contra l’exclusió financera   El grup municipal d’ERC-Més Deltebre presentarem dos mocions al ple de dimecres. Una d’elles  presentada per Esquerra als ajuntaments de Catalunya insta a "realitzar campanyes i accions per sensibilitzar la població respecte a la bretxa salarial i les conseqüències que se'n deriven." A més demanem "fer un Pla amb l'objectiu de conèixer la realitat interna de l'ajuntament i establir mesures per eliminar les possibles situacions de desigualtat"; i  també, "treballar amb les empreses del municipi per l'elaboració de plans d'igualtat que facen possible la reducció de la bretxa salarial, la promoció de dones als càrrecs de decisió, la formació del personal en matèria d'igualtat i l'adopció de mesures que permetin  i facilitin la conciliació de la vida personal, familiar i laboral". L’altra moció que presentem demanarà sol·licitar la cessió dels actius immobles de la SAREB al municipi de Deltebre. El text de la moció insta a l’Ajuntament a analitzar i fer pública la informació dels actius immobles que la SAREB té al municipi i a obrir negociacions per l’adquisició, via conveni, dels habitatges propietat de la societat al municipi per destinar-los a finalitats socials. Per últim, des d’ERC hem subscrit amb la resta de grups municipals Enlairem Deltebre i Socialistes per Deltebre una moció per tal de donar suport a les mesures d’exclusió financera i instant a les diferents institucions i administracions amb competències en l’àmbit financer a actuar de manera immediata per revertir la situació que pateixen persones grans i vulnerables. El portaveu republicà Joan Alginet ha exigit a les entitats bancaries “un canvi d’actitud i de procediments” perquè “estan deixant fora dels serveis bancaris a la majoria de veïnes i veïns de Deltebre.” En aquest sentit,  també hem volgut expressar la  solidaritat al poble ucraïnès davant l’atac rus de fa unes setmanes.

ERC Deltebre lamenta que el soterrament del "Préstamo" genera dubtes tècnics i econòmics

ERC ha lamentat en la seva tornada al curs polític que el soterrament del desguàs del Prestamo que el ple extraordinari del passat 28 de desembre va aprovar amb els únics vots favorables del govern d’Enlairem Deltebre, els “genera dubtes tècnics i de viabilitat econòmica”. ERC que va votar en contra del projecte, considera que “s’han sentit exclosos de la planificació política de l’obra” com ja be sent una constant amb el govern de Lluís Soler. “Deltebre ve patint amb els últims aiguats problemes greus d’inundabilitat. El projecte de soterrar l’artèria principal de desguàs s’ha de fer bé i amb plenes garanties, sinó aguditzarem el problema” ha manifestat el portaveu republicà Joan Alginet. Els republicans consideren que abans d’anunciar obres d’aquesta dimensió caldria estudiar quines obres hidràuliques són prioritàries per a Deltebre i buscar la complicitat de les administracions de fora. Per ERC, el govern municipal “s’ha precipitat en assumir la inversió perquè no ha sigut capaç de generar cap complicitat amb cap administració municipal fruit de la seva falta d’incidència política” més enllà de Deltebre. A més, “volen blanquejar la seva gestió” perquè a en cas que es torni a produir un altre aiguat, el municipi en tornarà a patir les conseqüències. El govern d’Enlairem Deltebre ha prioritzat  soterrar el tram que va des del supermercat DIA fins al Carrer Estació, la zona més fonda del municipi però que no tenim clar si només l’entubament sigui la solució. “No estem en contra de projectes estratègics per a Deltebre, al contrari. També patim com a veïns afectats aquestes inundacions constants. Però no donarem xecs en blanc a projectes que no coneixem prou bé i que suposaran una gran despesa per al municipi sense garantir-ne la viabilitat” ha dit Alginet. A més el portaveu republicà considera “poc ètic” que el punt del soterrament passés a l’últim ple de l’any, amb caràcter extraordinari, de pressa i corrents i sense cap altre    vot afirmatiu que el del govern municipal.

ERC Deltebre demanarà fer un seguiment del compliment de les mocions republicanes davant la falta d’interés del govern d’Enlairem

ERC- Deltebre ha presentat en roda de premsa les dos mocions que portarà al ple de novembre que tindrà lloc demà dimecres. Els republicans presentaran una moció per a que es faci un seguiment i control efectiu del compliment de les mocions proposades al Ple de l’Ajuntament de Deltebre. Per ERC Deltebre, la situació s’ha convertit en “inadmissible” pel que fa al compliment de les mocions per part del govern municipal d’Enlairem Deltebre que no prioritza cap moció aprovada que hagi estat presentada per ERC. El portaveu republicà Joan Alginet expressava que “fa més d’un any que el ple municipal va aprovar a instància d’ERC constituir el Consell Municipal per la infància de Deltebre i encara l’estem esperant i és un exemple entre molts”. Els republicans consideren que el ple municipal és l’òrgan màxim representatiu d’un municipi i en conseqüència els seus acords han d’implementar-se de manera ràpida i eficaç, i aquest fet no es produeix a Deltebre. “Nosaltres com a grup a l’oposició tenim el dret de presentar propostes, i aquestes, si s’aproven per majoria han d’aplicar-se, sinó es produeix una falta de respecte a la mateixa institució que representem” ha manifestat Alginet. La moció d’ERC demana complementar degudament l’aparat dels grups municipals al web de l’Ajuntament, referenciar les mocions degudament i fer un seguiment al ple municipal del seu grau d’execució. En segon lloc el grup municipal d’ERC-Més Deltebre presentarà una moció al ple en què reclama que s’articulen mecanismes de compensació als ajuntaments per la supressió de l’impost de plusvàlua, ja que aquesta situació posa en risc les finances municipals i desmunta les previsions d’ingressos dels ajuntaments en l’elaboració del pressupost per al 2022. “En el cas de Deltebre, estem parlant de 250.000 euros que caldrà retallar de partides del pressupost, i no ens podem permetre deixar de prestar serveis o impulsar polítiques actives en benefici de la ciutadania” ha expressat Alginet.

ERC Deltebre denuncia un retard de "6 anys" en implementar els horts socials al municipi

ERC- Deltebre ha denunciat que el govern municipal d’Enlairem Deltebre porta des de la legislatura passada, concretament des del 2015,  treballant en implementar horts socials a Deltebre “sense gaire èxit”. De fet, va ser el ple municipal del 15 d’octubre de 2015 on es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals (CDC, Compromís d’Esquerres, ERC, PP i la CUP) una moció de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per tal de crear una xarxa d’horts socials al municipi de Deltebre. “Aquella moció, aprovada per unanimitat dels grups municipals, mai la va posar en marxa el govern del PDCAT la passada legislatura ni pel que sembla, tampoc ho pretén fer aquesta” ha expressat el portaveu republicà Joan Alginet. Precisament en aquest sentit, el ple de l’1 de juliol de 2020 ERC Deltebre va presentar una moció per tal de donar compliment a l’acord del 2015 impulsat per la CUP, aprovant-se per unanimitat dels tres partits que formen part del plenari aquesta legislatura. “Ja ve sent una constant, que quan s’aproven mocions d’ERC,  el govern municipal no les aplica ni les prioritza. Això es una falta de respecte absolut per l’òrgan màxim de decisió d’un ajuntament que es el ple municipal” ha dit el portaveu republicà, que ha afegit que “el govern d’Enlairem no fa altra cosa que buscar excuses, primer amb un estudi de la URV sobre el tema que encara no hem vist mai, ara amb un ajut denegat al Leader i a dia d’avui els horts socials ni estan ni se’ls espera”.    Segons ERC, la moció del 2015 de la CUP expressava la voluntat de  crear una xarxa d’horts com una oportunitat de dur a terme polítiques de millora de la situació econòmica que vivim, que al mateix temps fomentessin la participació de la ciutadania i els valors de l’ecologia. També com aportació de valors pedagògics, terapèutics i socials i que podien ser una via d’abastament pels col·lectius d’aturats o persones amb pocs ingressos o amb risc d’exclusió social.

ERC Deltebre proposa construir uns vestuaris al casal de l'esport "Lo Salat"

ERC- Deltebre ha realitzat la roda de premsa previa al ple municipal de dimecres des del Casal de l’Esport “Lo Salat”, just al costat de l’Escola Sant Miquel. Els republicans presenten al ple una moció per tal de que al pressupost municipal del 2022 s’habiliti una partida per construir uns vestuaris i magatzem a aquest equipament municipal. “A aquest equipament, es va cometre l’error de posar-lo en funcionament sense haver previst la instal·lació de vestuaris i magatzem, fet que amb el pas dels anys no s’ha solucionat i que es del tot necessari” ha expressat el portaveu republicà Joan Alginet. De fet, Deltebre va posar en marxa el Casal de l’Esport “Lo Salat” al setembre de l’any 2011 com un equipament educatiu i esportiu que donaria servei a l’Escola Sant Miquel i a la resta d’entitats esportives del municipi de Deltebre. Aquesta instal·lació, executada durant la legislatura 2007-2011 ha servit durant tots aquests anys com un punt de trobada d’alumnes dels diversos centres educatius en horari escolar, i de molts esportistes de diverses entitats del nostre poble com el Club Patí Deltebre, el Twirling la Cava, Twirling Deltebre, futbol sala o l’Escola de Futbol Delta que han realitzat competicions o s’han preparat per anar a competir a fora de municipi. També en alguns casos ha servit per a activitats socials i institucionals, com per ser seu electoral el passat 14 de febrer de les eleccions al Parlament de Catalunya.    ERC Deltebre també presenta a aquest plenari una moció que instarà al govern municipal a renovar la flota de papereres municipals en mal estat i a augmentar la seva instal·lació en diversos punts del municipi de Deltebre.“Zones esportives, zones educatives, places públiques, edificis municipals, carrers amb forta presència de vianants, passeig del Riu, passeig Marítim han de tenir papereres noves i en la mesura que sigui possible amb més quantitats” ha expressat el portaveu republicà. La moció, també insta a elaborar un mapa interactiu de les papereres instal·lades al municipi de Deltebre i que es pugui visualitzar al web municipal.