Dosrius - Canyamars - El Far

Totes les notícies

Començar la casa per la teulada

Esquerra hem presentat al·legacions a dues modificacions de normes urbanístiques que vol fer el govern de l'alcaldessa Sílvia Garrido. La Fàbrica de la Tortuga és el típic exemple de començar la casa per la teulada: comprar, gastar i després "ja veurem què hi farem". Ja porten compromesos més d'1,6 M€ i de moment van pensant com omplir les quatre plantes que té l'edifici. Ara per ara han tingut la idea de portar-hi la brigada municipal i l'arxiu (que disposa de documents d'alt valor històric i patrimonial). I, amb tot, no se sap si encara hi volen la biblioteca. Finalment, impulsen una requalificació de l'edifici sense lògica, de manera que conviurien activitats tan diverses com l'industrial (clau 9a) i els equipaments públic administratiu, sociocultural, sanitari-assistencial (clau 4c). La Tortuga té un gran potencial com a equipament de serveis a les persones i podria ser motor de dinamització del poble de Canyamars. Per això proposem que es redacti un pla d'equipaments municipals i un pla d'usos de l'edifici coherent i consensuat, abans de dedicar-hi més temps i diners. En segon lloc, el govern de PSC-Junts vol requalificar la plaça de l'Ajuntament per construir les dependències de la policia local. Pensem que aquest lloc és insuficient i inadequat. L'edifici projectat és d'una planta (309,54 m²) i, per exemple, només preveu aparcament per a un cotxe. L'accés seria pel carrer Marquès Castelldedosrius i la carretera B-510, un lloc de pas de milers de vehicles diaris i alta afluència de persones per l'activitat comercial. A més, perdríem una de les places més emblemàtiques del municipi. Ens cal un nou equipament policial, sí. Però hi ha alternatives. Proposem que es tingui en compte el solar del carrer Mn. Cinto Verdaguer amb la Ronda Francesc Macià. Més espaiós i millor accés. Full Municipal, nº 50

Biblioteca

Esquerra proposa que l’Ajuntament de Dosrius demani una subvenció per construir la biblioteca municipal

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha convocat un paquet d'ajuts per un import total de 22,8 M€ destinats als ajuntaments per la construcció, reforma i millora de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya de titularitat municipal. L'Ajuntament de Dosrius disposa d'un projecte per construir la Biblioteca Esteve Albert i Corp al solar del carrer de Can Batlle i Torrent d'en Vergés, espai urbanitzat des de l'any 2019. Fins ara no s'ha executat, en primer lloc, per les limitacions d'inversió que teníem els ajuntaments fins a l'any 2020 a causa de l'estricta regla de la despesa imposada pel govern de l'Estat; i actualment perquè no és una prioritat per a l'actual equip de govern (PSC-Junts) que encara està "estudiant la viabilitat del servei". Aquesta subvenció és una gran oportunitat que no podem ignorar ni deixar escapar. Ajudarà a cofinançar el projecte i disposarem, finalment, del servei de biblioteca pública que ens cal al nostre municipi. Per aquests motius, des d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hem demanat formalment a l'Ajuntament de Dosrius que presenti la sol·licitud i aprofitem la convocatòria en l'àmbit de les biblioteques, per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per a obres de construcció o de reforma de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya per al període 2022-2025 (CLT069), tot recordant que el termini de presentació és fins al 28 de novembre de 2022 a les 14 h.

Un agent de la policia local de Dosrius durant una visita dels nens i nenes de l'Escola Castell de Dosrius

Esquerra proposa un nou emplaçament per a les futures dependències de la policia local de Dosrius

L’equip de govern (PSC-Junts) ha iniciat una modificació de les normes de planejament urbanístic per construir unes noves dependències de la policia local al davant de l’edifici de l’Ajuntament de Dosrius, un projecte que suposa un endeutament municipal de 699.092,43 euros. La proposta, aprovada al Ple Municipal del 29 de setembre passat, va rebre els vots contraris d'ERC, SdP i La PAC-CUP. Actualment l’expedient resta exposat al públic i ERC hem presentat al·legacions en la mateixa lògica del posicionament que vam mantenir al plenari. La requalificació urbanística proposada consisteix en la permuta d’una part de la plaça de l'Ajuntament que consta com a Clau 3: Zones verdes: Parcs i jardins urbans, amb una superfície de 907 m², i el solar del carrer Mercè Rodoreda qualificada de Clau 4: Equipaments, amb 1.351 m², per tal de construir la infraestructura policial al davant de l’edifici consistorial. Instal·lar les dependències municipals de la policia local a la mateixa plaça de l'Ajuntament no ho veiem com una opció viable. Per una part, es tracta d'una zona on ja hi ha molts problemes de mobilitat pel pas de la carretera B-510 que suporta un volum de trànsit d’uns 8.400 vehicles cada dia, és el nus de connexió cap a Canyamars i Can Massuet del Far i el carrer Marquès Castelldedosrius és una de les sortides del poble per on transiten més de 1.100 vehicles. També cal tenir en compte que es tracta d’un lloc del municipi amb molta concurrència de persones i vehicles per l’activitat comercial de l’entrada del poble. A més, el projecte executiu té mancances importants com per exemple que el garatge només preveu espai per un sol vehicle policial. Fet que s'hauria de considerar per poder incloure el conjunt de la flota i també utilitzar-ho de magatzem. És important considerar una zona on aquest accés sigui fàcil, fluid i segur per a tots els habitants de Dosrius. Una decisió sense consens social i polític Fa un parell de dècades, la qualificació de la plaça de l'Ajuntament com a zona verda va ser resultat d'una lluita política i social per part dels partits amb representació a l’Ajuntament de Dosrius.

El PSC i Junts rebutgen la proposta d’ERC perquè el municipi de Dosrius disposi de biblioteca pública

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va presentar la Moció per a la construcció de la Biblioteca Esteve Albert i Corp i establiment del servei bibliotecari al municipi de Dosrius al Ple Municipal celebrat el 7 de juliol de 2022. La proposta republicana va ser rebutjada pels grups del PSC i Junts per Catalunya; els vots favorables d’ERC, de SdP i de La PAC-CUP van ser insuficients per a aconseguir un dret que fa molt temps pel qual estem lluitant perquè és na necessitat més que òbvia en el nostre municipi. Deixant a un costat, l'execució de l’obra de l’Institut Els Roures, la biblioteca municipal ha de ser una infraestructura d'extrema necessitat pel municipi. És per això que des que nosaltres vam estar al govern vam moure tots els fils necessaris per tal d’avançar amb el projecte: la urbanització de la zona d'instal·lació i dotació dels serveis bàsics. Pensa el govern actual realment fer la biblioteca? No hi ha cap decisió pressa i per tant, no queda clara la seva voluntat. Encara seguirà pensant en el "tot en un" de fer la biblioteca a La Tortuga juntament amb l'arxiu municipal i el magatzem de la brigada? UNA INFRAESTRUCTURA QUE FA TEMPS QUE ESTÀ PENDENT DE CONSTRUCCIÓ Des del 2019, ja tenim les condicions bàsiques al municipi per executar el projecte de la Biblioteca Esteve Albert i Corp al solar de Can Batlle. Tot i que el projecte executiu redactat per l'arquitecte, Jordi Parcerisas, ja està fet des del 2017 pendent d'aprovació. Ja fa més de 20 anys que l'Ajuntament ha treballat per poder aportar una biblioteca municipal que estigui integrada a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Aquests darrers anys s'han adquirit els terrenys de Can Batlle (a compartir amb l'Institut Els Roures), s'ha fet la redacció del projecte arquitectònic, s'han adquirit subvencions que s'han perdut per falta d'ús i s'han urbanitzat els carrers del voltant per tal de facilitar l'accés. Tots sabem que tenim el Bibliobús Montnegre com a substitut d'una infraestructura de promoció cultural i educativa tan important, però fins quan tindrem aquest servei? Podem veure la nostra moció a la part inferior, basada en arguments clarament fonamentats.

Ple municipal 29 de setembre del 2022

Aprovat el manifest per l'Acord Social de l'Amnistia i l'Autodeterminació

En el Ple Municipal de Dosrius de Setembre i coincidint amb la prèvia a l'1 d'octubre, s'ha aprovat el suport pel manifest de l'acord social de l'amnistia i l'autodeterminació. Els vots a favor al ple municipal han estat d'ERC, Junts per Dosrius, la PAC-CUP i Som del Poble (SdP). Tot i els en contra del Partit Socialista (PSC). Arran del conflicte latent amb la democràcia al nostre país, des d'Esquerra Republicana de Dosrius, Junts i La PAC-CUP vam voler continuar mostrant el nostre suport presentant la moció. Un Acord que se suma a totes les accions que estem fent i què farem per aconseguir la sortida democràtica. Gairebé coincidint amb el cinquè aniversari de l'1 d'octubre, cal destacar la mobilització de l'última dècada. De les primeres consultes populars, a la manifestació contra la sentència de l'Estatut, passant per la consulta del 9N i fins a arribar al referèndum de l'1-O, brutalment reprimit per l'Estat, i la vaga general del 3 d'octubre. D'aquesta última repressió encara estem patint totes les conseqüències. Més de 800 persones a l'exili amb causes judicials obertes, més de 2.562 persones que han estat investigades, més de 4.500 persones afectades de les quals 1.066 van ser ferides en una jornada d'activitat democràtica.  Recordem que en el cas de Dosrius i Canyamars, encara hi ha pendent la causa judicial de les 25 persones que van denunciar, així com les investigacions d'en Marc Bosch, alcalde en el moment dels fets, i l'Eduard Garcia, regidor. També se suma el cas de l'Oscar Morros que ja té data pel seu judici i que haurem d'esperar a totes les intervencions i deliveracions per veure com es ressol la causa. És per això que Dosrius se suma a l'Acord social per l'Amnistia i l'Autodeterminació entenent: - Amnistia com la necessitat d'una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades. - Autodeterminació com la necessitat d'un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l'exercici de la lliure determinació de la societat catalana.

Municipalització Aigua

Suport unànime a la moció per incorporar el servei d’abastament d’aigua de Can Canyamars a la xarxa municipal de Dosrius

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Dosrius celebrat el passat 7 de juliol de 2022 va aprovar, per unanimitat de tots els grups, la Moció per incorporar la xarxa i el servei d'abastament d'aigua en baixa de Can Canyamars al servei de la resta del municipi de Dosrius presentada i defensada pels grups municipals d’ERC, SDP i LAPAC-CUP. El PSC i Junts inicialment es van oposar a la proposta però finalment hi van donar suport gràcies a una esmena proposada per ERC, amb l’objectiu de cercar el màxim consens en un tema trascendental pel municipi. Si ens posem en context, ja són molts anys que els veïns i veïnes de Can Canyamars tenen problemes d'accés a l'aigua. Recordem, doncs, que és un problema que s'arrossega des del 1984 quan es va aprovar que la prestació del servei de subministrament d'aigua la gestionés  el sr. AEC*. 10 anys més tard va passar a mans del seu fill a través de l'Herència Jacent i més endavant en mans del primer net.  Ja fa anys que els veïns i veïnes arrastren problemes d'abastament, així com també males olors i colors a l'aigua que els hi arriba a casa. S'han fet nombroses queixes ja que no tenien serveis de qualitat que els permetessin seguir amb la seva rutina diària. L'Ajuntament ha hagut d'intervenir en vàries ocasions i oferir solucions.  Pel que fa a l'empresa de gestió administrativa de l'aigua de Can Canyamars també hi han hagut problemes ja que no s'han rebut les últimes factures. Un fet que incompleix totalment la normativa actual. Cal destacar que aquests problemes també s'emmarquen dins del procés d'urbanització de Can Canyamars que es troba actualment interromput. Després que el 2018 i 2019 es realitzessin algunes fases, tota la resta estan pendent de realització.  Per aquest motiu, ens agrada destacar l'aprovació la moció per incorporar la xarxa i el servei d'abastament d'aigua de Can Canyamars a la resta de Dosrius. Els acords proposats per Esquerra Republicana de Catalunya de Dosrius (ERC), Som del Poble (SdP) i la Plataforma Alternativa ciutadana de Dosrius (La PAC CUP-AMUNT) eren: 1.

Tindrem Institut, també volem la Biblioteca

La Generalitat de Catalunya ha contractat la redacció del projecte i l’execució de l’obra de l’Institut Els Roures que serà una realitat al proper any. Es preveu una inversió de 5.217.671,71€, que és l’import d’adjudicació a l’empresa constructora. Hem arribat aquí després de la urbanització dels carrers de Can Batlle i Torrent d’En Vergés, la cessió del solar i, especialment, del compromís del Departament d’Educació durant al mandat 2015-2019, amb ERC al capdavant del govern municipal i també a la Conselleria. Al costat de l’equipament educatiu hi ha d’anar la biblioteca municipal. Des de fa dues dècades l’Ajuntament hi ha estat treballant i per això es van comprar els terrenys. Després de modificar el planejament urbanístic, avantprojectes i d’una subvenció de 500.000€ perduda per no haver-la justificat a temps, al 2015 encara no s’havien donat els passos definitius. Ara disposem d’un projecte executiu (redactat al 2018) i l’ajuntament té capacitat d’inversió. Però manca l’interès per part dels grups que actualment governen el Consistori. PSC i Junts no volen la Biblioteca Esteve Albert i Corp. Al 2019 van renunciar a demanar el suport econòmic necessari a la Diputació de Barcelona, al 2022 han eliminat la partida corresponent del pressupost municipal (pla d’inversions) i fa dos anys que maregen la perdiu amb la Fàbrica de la Tortuga perquè no saben què fer-ne. A més, ara volen contractar un servei d’assessorament perquè algú digui si hem de tenir biblioteca pública, o no. Excuses! L’educació i la cultura, socialitzar el coneixement, la igualtat d’oportunitats i la cohesió municipal, han de ser prioritaris. Per nosaltres ho són. Per això, reiterem la proposta de reprendre el projecte d’establir el servei bibliotecari. Fa molts anys que és imprescindible, ara és possible.

Pilona hidràulica del carrer Salvador Dalí (Dosrius)

Una cursa d’obstacles perillosa

L'altre dia uns veïns ens van dir que cada vegada que hi ha nou govern hi ha canvis de circulació. I malauradament no els falta raó. El problema és quan l’ajuntament “toca” el trànsit sense criteris tècnics que tinguin en compte la mobilitat sostenible i segura. El govern municipal de PSC i Junts, de la nit al dia, sense diagnòstic ni objectius clars ha fet canvis que ningú entén i generen més inseguretat. Ens expliquem. A l’any 2017 vam aprovar un estudi de mobilitat redactat per especialistes, es va exposar a la ciutadania, vam obrir un període d’al·legacions i vam recollir propostes de millora. Les primeres mesures implementades tenien com a objectiu pacificar el trànsit de vehicles pel centre de Dosrius i fer els carrers més segurs. Per això vam peatonalitzar el carrer de l’1 d’Octubre. Després de reobrir la barrera del davant de l’Escola Castell de Dosrius, a l’estiu del 2019, molts vehicles van tornar transitar pel centre del poble. Enlloc de corregir l’error, l’alcaldessa ha preferit col·locar una pilona hidràulica al carrer Salvador Dalí, cantonada Esteve Albert, i ha canviat alguns sentits de carrer sense tenir en compte les conseqüències. Posem dos exemples: el Camí de Can Martorell ha multiplicat el trànsit perquè s’ha convertit en via de sortida d’aquest sector del poble, no disposa de voreres ni la calçada és prou ample. No és carrer, ni molt menys una ronda; el carrer Salvador Dalí, al davant de Can Torres, ara és bidireccional, encara s’hi aparca i els vehicles es veuen obligats a fer maniobres per entrar i sortir, amb el perill que suposa per la proximitat del parc infantil. La definitiva, transitar per Dosrius ara s’ha convertit en una cursa d’obstacles perillosa, tant per als vehicles com per a les persones. Coses de la improvisació.

Espai dels carrers de Can Batlle i Torrent d'en Vergés on s'ubicarà l'Institut Els Roures de Dosrius

La Generalitat de Catalunya invertirà més de 5,5M€ en el nou Institut Els Roures de Dosrius entre els anys 2022 i 2023

El Parlament de Catalunya va aprovar, el 23 de desembre passat, la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022, amb els 65 vots a favor dels diputats d'ERC i JxCat, l'abstenció dels 8 d'ECP i els vots contraris dels 62 del PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC. Uns pressupostos que confirmen una bona notícia per al municipi de Dosrius: al 2022 comencen les obres de l’edifici de l’Instiut Els Roures. En efecte, el pressupost de 2022 aprovat, dins de l’annex d’inversions reals, preveu una inversió de 1.010.379,01€ que se li suma la previsió de 4.499.620,99€ al 2023 destinats a la construcció del nou centre educatiu de secundària. Aquests 5.510.000€ per a Dosrius representen la inversió més important de la Generalitat de Catalunya a la comarca del Maresme durant els propers dos anys. Les obres començaran aquest any, atès que la Generalitat de Catalunya, a través de Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU, ja va signar el contracte de serveis per a l'assistència tècnica per a la redacció del projecte i execució de les obres de la nova construcció Institut 2/0 a Dosrius. Clau: INM-18304 al passat 17 de novembre amb l’empresa Copisa Constructora Pirenaica, SA. El contracte estableix una durada com a màxim de 12 mesos per a la redacció del projecte executiu i de 10 mesos per a l’execució. Després de 15 anys d’existència, l’Institut Els Roures és a un pas per iniciar una nova etapa de la trajectòria del centre, amb unes instal·lacions definitives, confortables i adequades a les necessitats educatives. L’equipament s’ubicarà entre els carrers de Can Batlle i Torrent d’en Vergés, al costat del camp de futbol i piscina municipals i del solar previst per a la Biblioteca Esteve Albert i Corp. Aquest sector del municipi es va urbanitzar entre els anys 2018 i 2019, fet que va facilitar el compromís de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb l’Ajuntament de Dosrius per prioritzar la construcció del nostre institut.