Ebre

Totes les notícies

La consellera Jordà presenta l'Estratègia per protegir el Delta de l'Ebre

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat a la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta del Parlament, l’Estratègia Delta.  Una estratègia sòlida del Govern per tal de protegir el Delta de l’Ebre després de molts anys. “És un model de cohesió d’acord amb la sostenibilitat. Una estratègia que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió del Delta, que ens marca el camí, que ens diu què hem de fer, com, quan i amb qui”, ha explicat la consellera. “El Delta necessita mesures urgents, de manera imminent. Volem executar les millors mesures de protecció del Delta de l’Ebre davant les amenaces de la regressió, la subsidència, la minva de cabal del riu i les conseqüències del canvi climàtic”, ha continuat sobre l'Estratègia Delta. El diàleg amb totes les administracions que hi tenen competències, però també amb les entitats ambientals, és un element imprescindible per incidir en una planificació estratègica. “L’única manera de protegir-lo és anant tots a una”, he evidenciat la consellera. La diputada republicana Maria Jesús Viña en la seva intervenció en la comissió, ha volgut remarcar que “després de molts anys d’ignorància absoluta i bones paraules però cap projecte, per fi, resoldre la regressió del Delta de l’Ebre és un objectiu prioritari per al govern republicà". "És una proposta de lideratge del Govern de Catalunya", ha reblat. Al detall, la consellera Jordà ha explicat que aquesta Estratègia Delta recull una sèrie de projectes i actuacions amb calendari i pressupost, que s’implementaran en tres escales temporals: a curt, mitjà i llarg termini. I també, en tres línies de treball basades en la governança, la gestió i la comunicació. A curt termini i fins al 2024, es crearà una taula de treball formada per uns 12 membres amb participació del Departament, del Ministeri de Transició Ecològica i repte demogràfic, la Taula Consens i entitats ambientals.

Antoni Navarro tornarà a encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Camarles

Antoni Navarro i Serra serà el cap de llista d’Esquerra Republicana a les eleccions a l’alcaldia de Camarles, després que la militància de la secció local l’hagi escollit per unanimitat. Navarro va ser el candidat més votat a les anteriors eleccions municipals de 2019, i va dirigir l’alcaldia fins al juny de 2021, fruit del pacte de legislatura amb La Veu del Poble. Aquesta formació, que havia estat la força menys votada del municipi; d’acord amb l’alternança que establia el pacte de govern signat amb Esquerra va ocupar  l’alcaldia a partir del juny de 2021, però el va trencar de manera unilateral al mes de novembre d’aquell mateix any amb el suport de la regidora trànsfuga Montse Bonet. Llavors van expulsar Esquerra Republicana del govern per així mantenir-se a l’alcaldia fins a finals d’aquesta legislatura; no retornant-la a Antoni Navarro, al cap d’un any d’ocupar-la, és a dir aquest mes de juny, tal com establia el pacte. L’objectiu d’Esquerra Republicana serà tornar a guanyar les eleccions municipals, foragitant el transfuguisme polític de l’Ajuntament; dirigir  l’alcaldia de Camarles oferint un projecte sòlid de futur i liderar les polítiques d’impuls i transformació engegades per Antoni Navarro que s’han vist paralitzades arran de l’acció deslleial i trànsfuga de l’actual equip de govern municipal. Navarro ha encapçalat la candidatura d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Camarles des de l’any 2011, esdevenint la primera força política amb regidors i vots les dues darreres eleccions municipals de 2015 i 2019. Esquerra Republicana és la força política hegemònica al municipi després d’haver guanyat en totes les  convocatòries electorals celebrades des de l’any 2015. Josep Antoni Navarro i Serra és conseller comarcal del Baix Ebre des del 2015, actualment dirigeix l’àrea d’Habitatge d’aquesta institució i presideix el Viver d’Empreses Baix Ebre Innova. Alcalde de Camarles entre juny de 2019 i juny de 2021, avui dia està jubilat.

Esquerra denuncia l’engany del PSOE, en imposar el tancament de l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre

Els consells comarcals de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre, ofereixen les seves seus a la Seguretat Social, perquè presti servei presencial, igual que es fa amb la renovació dels carnets d’identitat. La diputada Norma Pujol,  acompanyada de la senadora Vanessa Callau i les presidentes dels consells comarcals de la Terra Alta, Neus Sanromà, i la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, han denunciat la decisió del govern espanyol de no reobrir l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre. Pujol ha recordat que “el ministre Escrivà i el llavors senador socialista Manel de la Vega, fa més d’un any, es van comprometre a reobrir l’Oficina, a més de votar el PSOE favorablement una moció d’Esquerra aprovada pel Senat, on s’instava el govern a la seva reobertura.” “Ens han enganyat, no han reobert l’oficina, tal com es van comprometre.” Ha criticat la diputada, afegint tot seguit que “el govern de PSOE i Comuns despobla de serveis bàsics la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Recentralitza oficines sense voler reposar les places de funcionaris que s’han jubilat. Fet que és una autèntica vergonya.” Pujol ha denunciat que “el govern espanyol ara vulgui traspassar als consells comarcals la responsabilitat d’una competència que és estatal, i també que facin de gratis la feina d’atenció presencial que hauria de fer l’oficina tancada.” La diputada  ha anunciat que Esquerra Republicana demanarà la compareixença del ministre Escrivà al Senat, perquè la petició de compareixença que ella va registrar al Congrés, fa més d’un any, encara no ha rebut resposta. Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, ha explicat que  les presidències dels consells de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre es van reunir amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona i la directora provincial de la Seguretat Social. “La proposta de conveni que ens van fer és inacceptable i es veu la desatenció dels compromisos que té l’Estat, i la renúncia que ha fet a l’hora d’atendre’ls a les nostres comarques.

Victòria Almuni presenta el seu projecte per a la Sénia

El Centre Obrer de la Sénia va aplegar més d’un centenar de persones per assistir a l’acte de presentació de la candidata d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de la Sénia, Victòria Almuni. El diputat al Parlament de Catalunya, Eugeni Villalbí, va presentar i moderar la conversa que mantingueren  la candidata Victòria Almuni i el dirigent republicà, Raül Romeva, sobre les principals idees que conformen el projecte d’“aire fresc” que lidera Almuni per a la Sénia. El diàleg es va centrar en la necessitat d’oferir un canvi per a la millora de la qualitat de vida de la gent de la Sénia, a partir d’un projecte que a mitjà i llarg termini ajudi a créixer en tots els aspectes el poble i la gent que hi viu. Treballant pel bé comú, escoltant, parlant i compartint amb tothom l’objectiu de fer un poble actiu, sostenible, just, educador i modern. Romeva va destacar que Victòria Almuni ajunta  diverses qualitats que la fan la millor candidata per a la Sénia:  sap de què parla, sap d’on ve; i al mateix temps, sap cap a on vol anar.

Pujol: “La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre és un motor de desenvolupament econòmic i de sostenibilitat del territori”

La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana ha reunit la Coordinadora Institucional de càrrecs a Roquetes, aplegant més de quaranta representants del partit amb responsabilitats de govern a les diferents administracions del territori, per abordar de manera coordinada sinergies i accions de col·laboració a seguir per potenciar el projecte de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.   La secretària general de la Federació de l’Ebre, Norma Pujol, ha afirmat que “La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre és un projecte imprescindible perquè és un motor de desenvolupament econòmic i de sostenibilitat de les nostres comarques” .   Durant la reunió s’han compartit les accions de caràcter més executiu que s’hauran d’anar implementant en la nova fase d’impuls que s’està donant al projecte de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Xavier Faura, president del COPATE, òrgan gestor del projecte, ha explicat que “entrem en una nova fase de concreció de l’impuls a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre” .   “En pocs mesos s’ha fet un salt qualitatiu molt important, sobretot pel que fa al finançament del projecte, fet que ens ha de permetre l’objectiu de donar valor afegit a la marca a través de la promoció de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, incrementant-ne la presencialitat”. Ha afegit.   Faura ha destacat la importància de poder actuar de manera coordinada des de totes les administracions governades pels republicans; ajuntaments, consells comarcals, diputació i Generalitat, davant la nova etapa en la qual entrarà el projecte de Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre: “Iniciarem una nova fase d’accions concretes per donar valor afegit als nostres productes, ajudant a potenciar el producte km 0 i els serveis turístics propis i característics d’aquí, de proximitat i de família;  però això sí, seguint sempre les directrius del desenvolupament sostenible que ens marca l’Agenda 2030 de Nacions Unides”.

Joan Alginet escollit candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Deltebre

La militància d’Esquerra Republicana de Deltebre ha escollit  a Joan Alginet i Aliau per encapçalar la candidatura del partit a l’alcaldia. Alginet, que repeteix com a cap de llista després d’haver liderat el projecte republicà a les eleccions de 2019, llavors amb la coalició Esquerra Republicana – Més Deltebre, ha estat el portaveu del grup municipal durant l’actual legislatura. Esquerra Republicana presenta un candidat amb experiència institucional i capacitat de gestió pública, com ha demostrat Joan Alginet en l’exercici de la presidència del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) i la gerència del Grup d'Acció Local Mar de l'Ebre. Amb el seu lideratge treballaran per presentar un projecte ambiciós per a Deltebre que els permeti seguir amb la línia ascendent que van iniciar el 2019 quan van passar de 2 a 5 regidors i van ratllar els 2.000 vots.“Estem més preparats que fa tres anys, més forts i amb més responsabilitats de govern a tots els nivells. Som la força política clau per tots els reptes que té al davant el nostre municipi” ha expressat Alginet.  “La feina que hem fet des de l’oposició ens legitima per voler guanyar i voler governar Deltebre. Ho farem amb un estil diferent: proper, senzill, que vol abordar d’una vegada els problemes que arrosseguem com a poble, i a més que compta amb el suport decidit de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal del Baix Ebre”, ha sentenciat el candidat. Esquerra Republicana intentarà retornar a l’alcaldia i consolidar la seva hegemonia com a partit guanyador en totes les eleccions celebrades a Deltebre durant el darrer cicle electoral, excepte a les municipals. Joan Alginet, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració, màster en lideratge per a la Gestió Política i actualment està cursant un màster per a professorat de Secundària i Batxillerat en especialitat de geografia i història.

Esquerra Republicana demana que no s’exclogui les EMD dels programes d’ajudes dels fons europeus

El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana - Euskal HerriaBildu, ha registrat al Senat, una moció per garantir la no exclusió de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) dels programes d'ajudes i subvencions destinats a Entitats Locals finançats amb fons europeus.   La moció, que es debatrà a la Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic, incideix en la participació de les EMD en programes com el DUS 5000, que habilita una línia de subvencions per promoure l'ús d'energies netes en el marc dels Fons europeus Next Generation.   Dins del marc dels fons Next Generation, el Govern de l'Estat va aprovar el Reial decret 692/2021, de 3 d'agost, pel qual es regula la concessió directa d'ajudes per a inversions en projectes singulars locals d'energia neta als municipis que pertanyen al repte demogràfic. Tanmateix, no es preveu al seu articulat la possibilitat que les Entitats Municipals Descentralitzades es puguin acollir a les ajudes, malgrat que algunes puguin disposar de la capacitat i els recursos per redactar i presentar projectes propis. I d’aquí la moció republicana.   La senadora Vanessa Callau ha recordat que  “les EMD són l'administració local amb menys recursos, i no haurien de restar excloses de les convocatòries d’ajudes europees pel fet de formar part d’un municipi.”   Per això la moció demana al govern espanyol que es garanteixi que les convocatòries de subvencions dirigides a entitats locals no excloguin a les Entitats Municipals Descentralitzades, les quals estan legalment constituïdes i tenen personalitat jurídica pròpia.

Jordi Gaseni repetirà com a candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de l’Ametlla de Mar

Jordi Gaseni i Blanch, actual alcalde de l’Ametlla de Mar, tornarà a encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana a l’alcaldia, després  que l’Assemblea de militants l’hagi escollit per unanimitat, com a cap de llista. Gaseni té per objectiu continuar amb el sanejament de les finances municipals que es va trobar en accedir a l’alcaldia l’any 2015, així com, impulsar diferents projectes de transformació del municipi, alguns dels quals s’han vist retardats per l’impacte dels dos anys de Covid. A la gestió econòmica rigorosa dels dos mandats de Jordi Gaseni cal afegir l’impuls de diferents actuacions i projectes en la millora del benestar de la ciutadania, com l’obertura de la residència de gent gran, la construcció de la biblioteca municipal, l’assoliment de l’acord de l’adquisició dels terrenys del Parc del Bon Repòs, l’ampliació del Centre d’Atenció Primària o les inversions per la millora de carrers de Tres Cales. Gaseni s’ha mostrat “amb optimisme i ganes de servir al poble” encarant nous reptes com ara; el d’oferir un projecte d’oci nocturn al jovent, la gestió de l’impost del Fons de transició nuclear, la construcció de la rotonda d’accés al poble, la modificació de la depuradora actual, els projectes de les noves depuradores i emissaris submarins a les urbanitzacions del nord, a l’Almadrava; així com continuar donant suport al sector de la mar i reactivant el polígon industrial amb noves empreses. A més, l’alcalde i candidat, s’ha mostrat determinat a continuar gestionant amb responsabilitat la hisenda municipal; rebaixant el deute que es va trobar en accedir a l’alcaldia i solucionant els grans contenciosos judicials encara existents. Esquerra Republicana intentarà revalidar la majoria absoluta que va assolir a les eleccions municipals de l’any 2019  per seguir amb la transformació de l’Ametlla de Mar i donar continuïtat a les polítiques i accions que han suposat un canvi significatiu  en la gestió de l’Ajuntament.

Esquerra presenta mocions reclamant al govern espanyol suport a la pagesia afectada per les gelades

Norma Pujol, secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha anunciat que registraran als ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre una moció de suport al sector agrari que ha patit les gelades del mes d’abril. La moció reclama al govern espanyol que implementi diferents accions de tipus econòmic i fiscal per ajudar els afectats, i replantegi els criteris de les assegurances agràries dels arbres fruiters. S’insta el Ministeri d’Hisenda, a través de la Subdelegació del Govern a Tarragona, entre altres coses; a establir diferents ajudes directes, línies de finançament amb crèdits ICO, exempcions de pagament de quotes de la Seguretat Social i de l’Impost de Béns i Immobles de naturalesa rústica per part dels afectats, així com diverses accions que permetin als pagesos rescabalar les seves pèrdues. També es demana al govern espanyol que articuli totes les mesures possibles per la disminució d’activitat de les cooperatives i altres empreses condicionadores, transformadores i comercialitzadores de fruita procedent de les zones afectades. Pujol ha explicat que “el sector agrari a més, es troba amb moltes dificultats i complexitats a l'hora d'assegurar la producció a causa de la multiplicitat de línies d'assegurança, de les diverses produccions assegurables, de les cobertures per diferents riscos, de la determinació de béns assegurables i de les exclusions, que s’introdueixen”. D’aquí que la moció també “insti el govern espanyol a revisar i modificar els criteris per a la contractació d’assegurances perquè s’adaptin a la realitat de les explotacions agràries actuals, a més de plantejar un increment de la cobertura i adequar el capital assegurat a la producció real de l'explotació”.  Ha dit. Norma Pujol ha recordat que Esquerra Republicana ja va registrar al Senat, la setmana passada, una moció demanant al govern actuacions i  el replantejament de les assegurances, així com la demanda de compareixença del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Sr.