Ebre

Notícia

Esquerra extreu del govern espanyol més marge i coordinació per adaptar la normativa que prohibeix la crema de restes vegetals de l’agricultura

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, ha emplaçat aquest matí les diferents administracions a treballar coordinadament per facilitar, també en el temps d’adaptació a la norma, la gestió de les restes vegetals del sector agrícola, que la nova Llei de residus estatal prohibeix cremar, tret d’excepcions. “Sóc conscient que ha suscitat preocupació per part de molts agricultors”, ha reconegut.

Teresa Ribera ho ha dit en resposta a una pregunta del diputat republicà Xavier Eritja, que ha denunciat la mesura, per precipitada, i “de tan difícil interpretació” que moltes comunitats autònomes no tenen clar com aplicar-ho. Eritja ha recordat que el Grup Republicà al Congrés ja va advertir de la falta de concreció de la llei en aspectes com aquest. Malgrat això, està en vigor “i afectant de ple el sector agrari”, que té prohibit cremar les restes vegetals derivades sobretot de la poda i la tala.

Aplicar aquesta mesura “d’un dia per l’altre” significa que els agricultors han d’afrontar les despeses del tractament d’aquests residus, “i el sector agrari no pot ni ha d’assumir aquests costos de gestió”. I més en un moment com l’actual, ha afegit, amb el sector immers “en una profunda crisi estructural, agreujada pel context de crisi política i energètica”, traduïda en un increment desorbitat dels costos de producció “i fent inviable en molts casos les seves explotacions”.

Eritja ha reclamat “una solució urgent”, que passa d’entrada per una moratòria en l’aplicació de la mesura i perquè les comunitats autònomes “puguin assumir la gestió i aportar els recursos per fer-ho”. En cas contrari, la prohibició de la crema pot comportar l’acumulació, com ja està passant, de restes al propi camp, “amb el risc d’incendis i plagues que això comporta”.

D’altra banda la senadora Vanessa Callau, ha registrat nou preguntes per escrit al govern espanyol sobre si s’han previst ajudes especials als pressupostos generals de l’Estat per evitar el col·lapse dels punts de recollida municipals de restes vegetals. Així com si s'ajudarà als pagesos en les despeses de transport, reciclatge i compra de maquinària. També s’ha preguntat al Govern si sap el cost que tindran les plantes de tractament de restes vegetals, on s’hauran de construir i qui haurà de gestionar-les.

  • Eritja demana a la ministra canviar la prohibició de cremar restes vegetals als camps.