Ebre

Notícia

Pujol reclama a la ministra Ribera que l’Estat aporti 24 milions anuals al Fons de Transició nuclear català

Lamenta que la ministra no hagi concretat cap Pla de Transició per a les zones nuclears catalanes ni tampoc cap compromís per aportar recursos al Fons de la Generalitat.

La diputada Norma Pujol durant la sessió de control al Govern, ha instat a la ministra Ribera perquè el govern espanyol  elabori i implementi un Pla de Transició Nuclear a partir de 2023, per assegurar la diversificació econòmica i la reindustrialització de les àrees nuclears d’Ascó, Vandellòs i Cofrents abans del tancament definitiu de les centrals nuclears.

A més també li ha demanat que el govern espanyol contribueixi a partir de l’any vinent amb una dotació al Fons de Transició Nuclear de la Generalitat de Catalunya amb el mateix import que aporta anualment l’administració catalana, és a dir amb 24 milions d‘euros anuals.

La diputada ha agraït les bones paraules de la ministra en la seva resposta, però ha “lamentat que Ribera no hagi concretat cap Pla de Transició per a les zones nuclears catalanes, ni tampoc cap compromís d’aportar recursos al Fons de Transició de la Generalitat”.

Norma Pujol ha criticat que “cap govern espanyol ha presentat un Pla de Transició nuclear o Transició justa per a les zones nuclears abans del tancament de les centrals”. En aquest sentit, ha explicat que el ministeri té 16 convenis de Transició Justa en desenvolupament que afecten 7 comunitats autònomes i 184 municipis de tot l’Estat.

Davant d’aquest fet Pujol ha denunciat que “dels  550 milions d’euros que el govern espanyol va destinar l’any 2021 a Convenis de Transició Justa, Catalunya no ha rebut cap euro”.

La diputada republicana ha criticat que el govern espanyol no hagi volgut assumir, fins ara,  la responsabilitat d’assegurar una transició laboral i econòmica de les zones nuclears catalanes, malgrat tenir les competències exclusives en matèria nuclear i haver fixat la data de tancament de les centrals.

Així Pujol ha apuntat que “no volem que a les zones Ascó i Vandellòs passi el mateix que ha passat al voltant de les centrals nuclears de Garoña i de Zorita”; les quals 10 i 15 anys després del seu tancament, el ministeri encara no ha signat els dos convenis per a la Transició Justa; i tampoc h promogut la diversificació econòmica ni assegurat la fixació de la població en aquells territoris.

La diputada ha demanat a la ministra que “assumeixi les seves responsabilitats, les conseqüències del tancament i actuïn per no deixar sense treball  ni oportunitats de present i futur a les famílies d’aquestes zones. Pensin en les persones, la Generalitat ho ha fet”.

I així ho ha exemplificat recordant-li que “la Generalitat de Catalunya ha assumit una responsabilitat que no li pertoca creant el Fons de Transició nuclear que aportarà 24 milions d’euros anuals a les zones nuclears catalanes, fins al tancament de les centrals, i que beneficiarà a 7 comarques i 46 municipis, i ho ha fet per precisament per això, per responsabilitat amb les futures generacions”. Ha afirmat.

Pujol ha finalitzat la seva intervenció advertint Ribera que “si l’Estat no crea un Fons de Transició, ni tampoc col·labora aportant, com a mínim, la mateixa quantitat de diners que aporta anualment la Generalitat, ho rebrem com una mostra més de l’oblit i el menyspreu de l’Estat cap a Catalunya, i que l’Estat no haurà volgut escoltar el clam dels ajuntaments i consells comarcals que li reclamen que faci la seva aportació”.