Ebre

Totes les opinions

Gervasi Aspa, president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra

El govern del Doctor NO

Dr. No és el títol de la primera pel·lícula de James Bond i el personatge al qual s’ha d’enfrontar l’agent secret 007; ara, però, sembla que les Terres de l’Ebre també tindrem el nostre Doctor No particular. Així, durant el primer mes de gestió del nou Govern de CiU, i del nou delegat a les Terres de l’Ebre, només hem pogut escoltar declaracions justificant la no realització d’infraestructures o iniciatives projectades per l’anterior govern.

Josep Maria Sáez, president d'Esquerra a la Ribera d'Ebre

La quimera de Catalunya, la quimera de l’Ebre!

Segurament, a ningú se li escapa a aquestes alçades que ja ha sortit la sentència de l’Estatut, que suposa l’enèsima retallada de l’Estatut de Catalunya. Un Estatut que quan va sortir del Parlament del nostre País, modernitzava al màxim l’autogovern i els drets del nostre poble. I, a més, fixava el paper decisiu de Catalunya per evitar transvasaments. Aquest aspecte clau per a les Terres de l’Ebre es va veure retallat a Madrid amb el pacte Mas-Zapatero (un article de l’Estatut, que han acabat recollint altres Estatuts d’Espanya, i que a Catalunya se’ns ha negat).

Lluís Salvadó, delegat del Govern de Catalunya a les Terres de l’Ebre

La variant de l'Aldea, exponent d'un oblit històric del Ministeri de Foment

Lluís Salvadó

Durant els últims set anys (2004-2010), la Generalitat de Catalunya ha invertit en carreteres a les Terres de l’Ebre prop de 170 milions d’euros. Una xifra elevadíssima, sense precedents al nostre territori, que inclou el tram de Campredó a Tortosa del llarg desdoblament de la C-42, la millora de l’Eix de l’Ebre en diversos trams, les carreteres de Freginals, de Batea, d’Horta-Eix de l’Ebre, d’Ulldecona-Vinallop, Villalba-la Pobla, el pont de Deltebre-Sant Jaume.

Lluís Salvadó, secretari nacional de Política Territorial i Medi Ambient d'Esquerra

El forat de les infraestructures a l'arc mediterrani

Lluís Salvadó

Aprofitant l’agost he llegit el darrer llibre del geògraf valencià Josep Vicent Boira, un dels estudiosos més reconeguts sobre les grans infraestructures d’allò que alguns en diuen l’arc mediterrani, d’altres els Països Catalans o, com ell titula al llibre, “la Commonwealth catalanovalenciana”. Més enllà de l’actualitat del tema amb la lamentable aturada de les obres de la variant de l’Aldea o la inanició del projecte de la nova autovia del mediterrani, l’A7, Boira ens aporta una visió històrica de les relacions econòmiques entre Catalunya i el País Valencià, del passat i futur de les infraestructures que han d’unir els dos territoris.

Lluís Salvadó, delegat del Govern de Catalunya a les Terres de l'Ebre

Les Terres de l’Ebre, pioneres a tenir fibra òptica amb la Xarxa Oberta

Lluís Salvadó

Fa unes setmanes, presentàvem el balanç de les actuacions que el Govern de Catalunya ha dut a terme a les Terres de l’Ebre a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Importants inversions i iniciatives amb un cost de gairebé 18 milions d’euros per apropar les noves tecnologies als ciutadans, que avui disposen de cobertura de banda ampla rural, de telefonia mòbil i de televisió analògica a tots els nuclis de població amb més de 50 habitants i a tots els polígons industrials del nostre territori.

Lluís Salvadó, delegat del Govern de Catalunya a les Terres de l'Ebre

Una acció de Govern transformadora a l'Ebre

Vam heretar unes comarques amb greus dèficits d’infraestructures i serveis en pràcticament tots els àmbits, dèficits que arrossegàvem com a conseqüència d’un abandonament històric de les administracions cap a les Terres de l’Ebre. Vam heretar un territori amb un sentiment d’oblit important, un sentiment de ser un territori de segona, espiritualment allunyat dels centres de decisió i exclosos de l'imaginari col·lectiu del nostre país.

Francesc Xavier Vega, president de la Secció Local de Flix

Ho sap tothom i és profecia

Xavier Vega

El llarg procés per a la ubicació del Cementiri Nuclear és tot un reguitzell de despropòsits que provoca entre la ciutadania una mescla de riota i nerviosisme. La riota ve causada, sobre tot, pel ridícul que, un cop més, ha fet un ministre espanyol, en aquest cas el d’Indústria, quan anunciava que Zarra havia de ser l’emplaçament del cementiri nuclear per a que, tot seguit, el Consell de Ministres acordés que ni sí, ni no, sinó tot el contrari.

Lluís Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre

Vegueries després del Constitucional

Lluís Salvadó

Aquesta setmana per fi s’ha aprovat la Llei de les vegueries al Parlament de Catalunya. Una fita històrica per a la nostra nació i per al nostre territori. Una fita que, com és conegut, ho és menys, a partir del cop constitucional. Al 1936 un cop d’Estat va estroncar el desplegament de la nova ordenació territorial de la Generalitat republicana, avui ho han intentat uns magistrats molt constitucionals però, sense cap legitimitat democràtica per frustrar les aspiracions majoritàries del poble de Catalunya.