Ebre

Totes les opinions

Albert Salvadó, president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, i Norma Pujol, secretària general

El feminisme és per a tothom

Un any més, al voltant del 8 de març, commemorarem el Dia Internacional de les Dones. Una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Reivindicació que fem nostra cada dia de l’any per garantir que els drets de les dones no siguin vulnerats.   Perquè cal recordar que al llarg dels segles els drets de les dones no han estat atorgats, sinó que s’han hagut de lluitar i conquerir amb el compromís, l’organització i la mobilització de moltes dones de diferents llocs del món i de diferents condicions social.

Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana de Catalunya

ESCRIVIM EL FUTUR: EBRE 2030

Iniciem el 2022 en pandèmia encara però en ple desplegament del que volem que sigue el “Pla Terres de l’Ebre 2030”, escrivint el futur i, alhora, dotant-nos de les eines per fer-lo realitat. Durant anys, hem desplegat el model territorial que volem, un territori exigent però, sobretot, autoexigent; un territori que ja no es resigna a ser l’abocador del país. No volem viure en la queixa sinó en el projecte i en la proposta.

Norma Pujol, diputada al Congrés

Caixers i persones, una vergonya infinita

Cada cop que mon iaio i ma iaia necessiten retirar diners en efectiu, ens han de trucar a algú de la família, fills o nets, per tal que els hi fem la operació perquè no es veuen capaços d’operar digitalment amb el caixer. Partim de la base, no ho oblidem, que els diners són seus i tenen el dret d’usar-los com i per al que vulguin amb llibertat de moviment. Això no és possible perquè sempre necessiten el suport de terceres persones i, per tant, estan coartant la seua intimitat i retallant els seus drets i llibertats.

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament de Catalunya

Un problema social latent

El sensellarisme segons la definició del Termcat és “refereix a la situació d’una persona que no disposa de les mínimes condicions d’habitatge que permeten viure amb dignitat”. Aquesta és,  sense cap dubte, una de les formes més extremes de vulnerabilitat i d’exclusió social de la nostra societat. Quan parlem de sensellarisme parlem  d’un fet, no d’un fenomen nou ni esporàdic en el temps.

Secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya

Una nova etapa per a les energies renovables

La transició energètica cap a la substitució de les energies fòssils per les renovables ha començat a agafar força, i Catalunya no podem quedar al darrere. Hem de recuperar el temps de paràlisi que hem patit durant anys, d’aquí la modificació del nou decret de renovables impulsat per la consellera Teresa Jordà. La seva pretensió és la d’implantar un model de proximitat, democràtic, distribuït pel territori i que compti amb participació pública i de la ciutadana.

Enric Adell, president del grup d'Esquerra Republicana de la Diputació de Tarragona

Seguim treballant al costat dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre

L’any 2019, gràcies a la confiança de la ciutadania, Esquerra Republicana vam entrar per primer cop al govern de la Diputació de Tarragona. En dos anys al govern de la corporació hem impulsat polítiques per transformar el territori i millorar la vida dels nostres veïns i veïnes. Ho reflecteix el pressupost per al 2022 que acabem d’aprovar per unanimitat.   De nou, com ja va passar al 2021 i al 2020, els comptes del 2022 els signen tots els grups polítics.

Lluís Salvadó, diputat del Parlament de Catalunya

Fons de transició nuclear, un compromís de país

Ha costat, però en aquest cas síque podem dir que a la tercera ha anat la vençuda. Si s’aproven els Pressupostos de la Generalitat per al 2022 i la Llei de mesures fiscals que elsacompanya, les zones nuclears d’Ascó i Vandellòs, la majoria dels municipis de la Ribera d’Ebre, una part dels del Baix Camp, el Baix Ebre, la Terra Alta i el Priorat disposaran d’un Fons de transició nuclear,fins al tancament de les centrals, de 24 milions d’euros anuals.

Norma Pujol, diputada al Congrés

Infants amb tots els drets!

Demà no serà un dissabte qualsevol. Demà, com cada 20 de novembre, se celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants. No és una data escollida a l’atzar, sinó que és la data en què l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Nen l’any 1959.Esta declaració, però, no era suficient per protegir els drets dels infants i no tenia caràcter vinculant. Després de gairebé deu anys de negociacions amb governs de tot lo món, ONG’s i altres institucions, es va acordar el text final de la Convenció sobre els Drets dels Infants, el 20 de novembre de 1989.

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, i Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Pas endavant en el canvi de model energètic

La setmana passada el Govern de la Generalitat feia públic el full de ruta per accelerar la transició energètica de Catalunya, un repte amb el qual ja anem tard i malament. Aquest full dibuixa un nou model energètic sostenible, respectuós, acordat amb el territori i desenvolupat amb la cooperació de tots els agents. La modificació del Decret Llei d’energies renovables (Llei 16/2019), impulsat per la consellera Teresa Jordà, va en la direcció de crear diferents eines útils de planificació com  el Pla territorial Sectorial de les energies renovables a Catalunya; que servirà per tenir una planificació de les infraestructures energètiques que necessita el país, zonificant els espais òptims per implantar noves instal·lacions i bloquejant aquells que cal preservar.