Ebre

Totes les opinions

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament de Catalunya

Per una llei de memòria pròpia

Aquesta mateixa setmana feia la meva primera intervenció al faristol del Parlament per parlar de la necessitat d’aprovar una llei de memòria democràtica pròpia, que recordi, repari i ens blindi davant de l'auge de l'extrema dreta. L’anterior legislatura, per molt poc, no vàrem poder arribar a temps de tramitar-la, malgrat que el seu contingut ja estava gairebé enllestit per la consellera Capella.

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament de Catalunya

Tabús de la governança femenina

El futur que estem construint passa per la igualtat, perquè sense aquesta no hi ha llibertat individual ni col·lectiva; d’aquí que un dels principals imperatius democràtics de la Catalunya present i futura sigui el d’assumir la transformació feminista. Per accelerar l’assoliment d’aquest repte, el Govern de la Generalitat ha creat la Conselleria de Feminismes i Igualtat, la qual haurà de garantir la perspectiva de gènere en totes les polítiques.

President de la Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana

Desconnectem les elèctriques: 8 d’octubre, prou abusos!

L’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta milions de famílies i també al teixit empresarial del país que ha d’assumir uns costos superiors a la mitjana europea, ocasionant una clara pèrdua de competitivitat. Malgrat que el problema ve de lluny i té múltiples causes, aquests darrers mesos hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint màxims històrics de forma continuada.

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta

Un nou model energètic

El model de producció energètica vigent està comportant uns efectes poc desitjats per a comarques com la Terra Alta. Patim la presència de grans projectes dirigits per empreses molt poderoses que no comporten avenços destacats, ni per al desenvolupament econòmic comarcal, ni per a la generació d’ocupació.  Això sí, la nostra comarca, amb menys de l’1% de la població de Catalunya, suporta 148 molins eòlics instal·lats, repartits en 9 projectes, els quals ocupen una superfície de 743 km2 i generen una potència agregada de 325,8 MW (el 26% respecte a Catalunya).

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament de Catalunya

La nova amenaça aèria

El passat 28 de juliol es publicava al BOE el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia, del projecte línia aèria elèctrica de molt alta tensió (MAT) “Línea eléctrica 400 KV SET Valmuel – CS Promotores Begues”. Un projecte que té per objectiu transportar energia produïda a l’Aragó, cap a l’àrea de Barcelona, creuant Catalunya amb 181 km de línia.

Adam Tomàs, alcalde d'Amposta

Treballant per transformar el territori

L’entrada per primer cop d’Esquerra Republicana al govern de la Diputació de Tarragona ha suposat un salt endavant per fer que aquesta institució sigui una eina per impulsar polítiques de governança republicana i transformar el territori. Ara, en deixar les meves responsabilitats de vicepresident i responsable del Servei d'Assistència al Territori (SAT) voldria destacar algunes de les iniciatives importants que hem estat treballant.

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament de Catalunya

El fil republicà de la memòria

La vida de les persones ve marcada per moments clau, fets especials o dies concrets que en determinen el futur i la consciència, de manera que amb molts d’altres n’acaben configurant el camí vital que es fa. Un dels dies més especials, importants i emocionants d’aquest camí vital, el vaig viure el passat 21 de maig de 2021. Aquell dia el pes de la història familiar i política es va materialitzar en el gest de poder votar, des de l’escó del Parlament de Catalunya, el candidat d’Esquerra Republicana a la presidència a la Generalitat i ser testimoni de la investidura.

Norma Pujol, diputada al Congrés

El darrer menyspreu territorial del govern espanyol

Fa uns dies l’Agnès em feia arribar un escrit explicant-me que el mes de febrer havia estat mare però ara com ara no havia  pogut cobrar la prestació de maternitat que li pertoca i, per si això fos poca cosa, l’hi han perdut el seu expedient. A més, fa dies que intenta entrar a la web de d’Institut Nacional de la Seguretat Social però no ho aconsegueix perquè aquesta que sempre està col·lapsada.

Xavier Faura, Joan Roig, Gemma Carim i Neus Sanromà

Al costat de la gent, treballem per les Terres de l’Ebre

Vivim uns moments d’incertesa general, amb un món canviant i accelerat on tot passa molt de pressa, però malgrat això encara podem identificar algunes certeses. En l'àmbit polític, per exemple, hi ha dues qüestions  essencials que continuaran requerint la màxima atenció: la reconstrucció del país després del gran impacte de la pandèmia i la recerca de la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol.