Ebre

Totes les opinions

Paco Gas, Secretari de Medi Ambient i Energia de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana

Contra l’espoli fluvial de l'Ebre i el Delta, República Catalana

Deia, en un article publicat fa anys (2012), i el temps que ha passat ho va confirmant, que el darrer espoli que es pretén fer des d’Espanya cap a Catalunya és l’espoli fluvial, un espoli que difícilment es produiria si Catalunya tingues Estat propi, perquè la legislació que determina el Règim legal dels cursos d’aigua internacionals no considera acceptable que un Estat desviï, o retingui, els cabals dels cursos d’aigua que corren pel seu territori, en perjudici d’altres Estats aigües avall.

Manel Launes, candidat d'Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament

Ressuscitem l’Hospital de Móra d’Ebre trenta-tres anys després

Que em perdonin els més devots per utilitzar l’expressió “ressuscitem”. És un símil adequat que hom entendrà i és l’expressió gràfica per explicar el que necessita un hospital que va néixer l’any 1988, i que malauradament ha estat, per dir-ho suaument, poc actualitzat. Quants de nosaltres hem anat i ens hem trobat amb unes instal·lacions que recorden temps passats? Quants ens hem intentat connectar al WIFI i aquest no existeix? És acceptable que hi hagi mares que decideixin tenir als seus nounats a un altre hospital, perquè el de Móra no els dóna confiança en un moment tan important per la seva vida? O preguntem-ho als seus empleats.

Diana Riba, eurodiputada d’ERC, i Raül Romeva, Vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d’ERC

El Delta de l'Ebre, una emergència europea

Sovint parlem del canvi climàtic com un procés a llarg termini, abstracte. Un problema que, erròniament, podem pensar que ens és aliè pel simple fet que no en veiem els efectes directes sobre el nostre dia a dia. Aquest defecte de percepció crea un excés de confiança molt perjudicial i provoca que no s'abordi de forma urgent allò que és una emergència. El cert és que els efectes de l'escalfament global són cada vegada més evidents i, alhora, més difícils de revertir.

Norma Pujol, diputada al Congrés i Miquel Aubà, senador

A la República catalana hi hem de ser totes i tots

Acabem aquest maleït 2020 pendents de com podrem celebrar amb la família les festes de Nadal. Passada la segona onada de la Covid-19, milers de llars han patit la pèrdua d’un ésser estimat, fan mans i mànigues per tirar endavant pendents dels ERTOs o ajusten una vegada i una altra els comptes per garantir que el mes vinent podran tornar a aixecar la persiana. L’objectiu que ens hauríem de plantejar tothom avui és poder celebrar amb els nostres tots els nadals que han de venir.

Irene Fornós, diputada i portaveu d’Esquerra Republicana a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament

Les Terres de l’Ebre un autèntic rebost de proximitat

Fa pocs dies el Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació donava a conèixer les dades d'un estudi sobre els canvis d'hàbits alimentaris i de consum que la societat catalana hem fet arran de la situació de la COVID 19. Un estudi realitzat per la UPC i el CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) que mostra com la crisi sanitària ha fet que els consumidors catalans haguem augmentat un 20% la nostra preferència pels productes de proximitat.

Irene Fornós, diputada del Parlament de Catalunya i Adam Tomás, alcalde d'Amposta

L’Habitatge, peça clau de l’estat del benestar

Garantir l’accés a l’habitatge és garantir un espai de seguretat i dignitat per a moltes famílies. Una de les causes que pot incrementar la pobresa i el risc d’exclusió social, fins i tot per a persones que tenen un treball, és un preu de l’habitatge molt alt. També un dels impediments per a l’emancipació de les persones joves és la dificultat d’accedir a un habitatge, fet que endarrereix l’edat per tenir fills i fer un projecte vital propi.

Irene Fornós, diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya

Consens i unanimitat per protegir el Delta de l’Ebre

Fa poques setmanes Esquerra Republicana presentàvem al Ple del Parlament una interpel·lació sobre la importància del Delta de l’Ebre per al sector primari. Una iniciativa que també feia referència a la situació de vulnerabilitat que pateix aquest espai natural i agrari a causa de la regressió del front litoral, la subsidència de la plana deltaica, la manca de sediments i els efectes del canvi climàtic.

Lluís Salvadó, diputat del Parlament de Catalunya

Una oportunitat històrica per al Delta de l’Ebre

Algun mitjà titulava, arran d’una roda de premsa dels diputats d’Esquerra Republicana de l’Ebre, que la Covid podia esdevenir una oportunitat per al Delta. Dit així no sona massa bé, però així és. Ens expliquem una mica. El passat 26 de maig la Comissió Europea va acordar impulsar un Pla de recuperació amb l’objectiu d’ajudar a reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del coronavirus, a més de preservar i crear llocs de treball.

Norma Pujol, Adam Tomàs, Enric Adell i Neus Sanromà

Una victòria del municipalisme republicà

Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària   Els ajuntaments podran fer servir els recursos de què disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle.