El Vendrell

Totes les notícies

Alfonso González Bondía, escollit cap de llista d’Esquerra Republicana El Vendrell,

L’Assemblea d’Esquerra Republicana del Vendrell ha escollit aquest dilluns 11 de juliol Alfonso González Bondía, com a cap de llista a les eleccions municipals del maig del 2023, amb el suport per majoria absoluta dels vots del les persones afiliades amb dret de vot a les primàries. Esquerra Republicana afronta aquesta nova etapa amb la ferma voluntat de construcció d’un projecte renovat i il·lusionant, amb un programa ambiciós, rigorós i transformador que permeti posar rumb a l’alcaldia del Vendrell. La nova etapa republicana es proposa construir un projecte transformador, atents a les oportunitats que potenciïn les virtuts perquè el Vendrell recuperi l’ambició de capitalitat i l'atractiu i prestigi turístic.   Per tot això, Esquerra Republicana del Vendrell proposarà ara a l'assemblea dels companys del grup municipal, Som Poble, la ratificació d’Alfonso González Bondía per encapçalar la llista electoral de la coalició a les properes eleccions municipals.   Alfonso González Bondía, acadèmic i activista cultural L'Alfonso González Bondía, va néixer a Reus el 13 d’agost de 1968 i està vinculat al Vendrell des de fa 25 anys. Llicenciat en Dret per la UAB (1991), Màster en Dret comparat per la UAB (1993) i Doctor en Dret per la URV (2003), obtenint el Premi extraordinari de Doctorat a la URV (Curs 2002-2003). Actualment, és professor titular de l’àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat Rovira i Virgili i membre del Consell Directiu del Centre d’Estudis en Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT). Pel que fa a l'àmbit associatiu, acumula una llarga trajectòria de vinculació al teixit associatiu local. És casteller dels Nens del Vendrell des del 1997, entitat que va presidir del 2005 al 2007. Va formar part de la junta directiva de la Coordinadora de colles castelleres de Catalunya (2010-2015), que també va presidir (2013-2014). És soci dels Pastorets del Vendrell des fa més de 15 anys, on els últims anys ha participat com a actor.

Fragment de l'acta del ple municipal del Vendrell del 15 d'abril de 1931. ACBP. Fons municipal del Vendrell. Llibre d'actes (1929-1931), f. 45v.

14 d'abril. 90 anys d'història al Vendrell

Enguany es commemora el 90è aniversari de la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya (març de 1931) i la proclamació de la Segona República (14 d’abril). Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van obrir una nova etapa política a l’Estat espanyol. El triomf republicà va significar la caiguda de la monarquia i l’exili del rei Alfons XIII a França. Val a dir que el sentiment republicà estava molt més arrelat a Catalunya que a la resta de l’Estat Espanyol. Dos dies després de les eleccions, el 14 d’abril, a la una del migdia, Lluís Companys, regidor de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyat de regidors republicans, va proclamar la República Espanyola des del balcó de l’Ajuntament, penjà la bandera republicana i prengué possessió de l’alcaldia. Tanmateix, a un quart de tres, des del balcó de la restablerta Generalitat de Catalunya, Francesc Macià va onejar la senyera, va proclamar la República Catalana amb el recordat discurs: "Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.  D'acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.  En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.  Tot aquell, doncs, que pertorbi l'ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.  Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l'ajut de tots, anem a establir.

Som Poble – ERC demana la convocatòria del Ple de l’estat de la Vila

Des del grup municipal de Som Poble-ERC hem sol·licitat la convocatòria d’un Ple de l’estat de la vila, que ha de ser un espai de fiscalització i rendició de comptes de la tasca de govern durant aquest any 2020 i del que portem de mandat, però també d’intercanvi d’idees i propostes per a afrontar els reptes complexos d’aquest nou curs polític.  L’article 14 del ROM estipula que cada any s’ha de celebrar un Ple de l’estat de la vila, amb la finalitat d’avaluar i debatre la situació del municipi. Malgrat això, des de l’any 2014, quan va ser aprovat el ROM, aquest Ple de l’estat de la vila no ha estat convocat ni una sola vegada. Entenem que aquesta és una mancança democràtica i de transparència que els successius governs del municipi han anat arrossegant, i sembla que l’actual govern tampoc ha tingut cap mena d’interès per a corregir. És per aquest motiu, que des de Som Poble-ERC, i atesa la potestat que ens atorga el ROM en representar més d’una quarta part dels regidors de la Corporació, hem sol·licitat la convocatòria extraordinària de la Junta de Portaveus per tal de determinar-ne conjuntament el format, definir el desenvolupament de la sessió i concretar la immediata convocatòria del Pla de l’estat de la vila. Donada l’excepcionalitat dels moments que estem vivint es fa més necessari que mai oferir aquest exercici de transparència de la tasca institucional al conjunt de la ciutadania.  Entenem que la rendició de comptes i l’obertura d’espais de debat sobre el projecte de municipi ajuden a la consolidació d’una democràcia plena i oberta, i per això no podem deixar perdre un espai com el que ofereix el Ple de l’esta

Nota de premsa per la manifestació del proper 18 d'agost del 2020

El Vendrell és una vila que certament té mancances, com totes, on certament hi han problemes, com totes, on es poden fer millor les coses, però és una gran vila per viure-hi. Cultura pels quatre costats, platges, natura, i sobre tot, vendrellencs i vendrellenques que la fan rica en la seva diversitat i en la seva gent. Ja vam demanar en el seu dia que s'escatissin els culpables de la violència i robatoris que hi van haver, que es regulés la plantilla de la Policía local, i que es regularitzessin i es posessin al dia tots els sous i pagaments dels agents. Volem mostrar el nostre suport i plena confiança en tots els professionals que conformen el cos policial. Tanmateix, volem fer èmfasi en la riquesa de la diversitat cultural de la nostra vila, que com la resta del país, és un enclau de creuament de cultures i civilitzacions des de l'antiguitat. La confluència de cultures ha suposat, suposa i seguirà suposant, un gran enriquiment per la nostra vila i el nostre país. És per això que ERC sempre s'ha enfrontat i ha combatut el feixisme des de les institucions i des del carrer sempre que ha calgut. És per això que aquest dimarts 18 d'agost ens sumem a la convocatòria de concentració contra la manifestació feixista convocada per Som Identitaris i Josep Anglada. Al feixisme se'l combat a les institucions i al carrer!

Demanem un reforçament dels serveis de transport  per carretera entre Vendrell i Barcelona 

Davant les obres del corredor Mediterrani que suposaran una reducció del Servei a un  tren per hora  a través de la línia de Rodalies R4,  que uneix la nostra ciutat amb el cinturó industrial de Barcelona, demanem a l’ajuntament de Vendrell que treballi per millorar les connexions per carretera a través dels diferents serveis per reduir els efectes d’aquest retall als serveis ferroviaris.  Des del grup Som Poble – Esquerra Republicana veiem amb preocupació la retallada de serveis Rodalies per les obres del corredor Mediterrani que deixaran al nostre municipi amb un tren per hora des de Sant Vicenç de Calders fins a Barcelona  per la línia interior i la retallada d’altres serveis que afectarà els usuaris de la línia R4 com és el cas de la reducció del servei dels trens de la línia R1 entre Barcelona i Molins de Rei que farà que aquests usuaris facin servir la R4. A més, la durada del trajecte des de l’estació de Sant Vicenç o el Vendrell fins a Barcelona (Plaça Catalunya) s’allargarà fins a un total de dues hores, a les quals segurament caldrà sumar-hi els retards habituals del servei de Rodalies. Aquestes  limitacions suposen un nou greuge envers un municipi i una comarca que sempre han comptat amb importants deficiències en la freqüència i qualitat del transport públic. Cal treballar per a reforçar puntualment el transport cap a Barcelona i altres municipis del nostre entorn, però també per aconseguir un servei de tren adequat a un municipi de 37.000 habitants i que compta amb una situació privilegiada entre Tarragona i Barcelona, una situació que, no obstant, no es pot aprofitar adequadament degut a aquestes mancances en el transport, fet que dificulta també l’accés a la feina o a l’estudi de molts vendrellencs i vendrellenques.  El nostre grup considera molt necessari reduir els problemes derivats de les obres del corredor del Mediterrani,  millorant les connexions dels serveis  de transport públic per carretera per tractar de minimitzar les afectacions als usuaris del nostre municipi i per aquest motiu demana a l’ajuntament que treballi per aconseguir millors connexions d’autobús amb Barcelona.

Demanen al Govern Municipal que l’Escola Municipal de Música Pau Casals ha de complir amb les normes contra incendis i amb els treballs de manteniment per no posar en risc la salut i seguretat dels usuaris

Els grups municipals de Som Poble-ERC, Primàries i Podem de l’Ajuntament del Vendrell presentem al Ple Ordinàri del mes de juny una proposta de resolució sobre l’Escola Municipal de Música.   Com tothom recorda, l’Escola Municipal de Música Pau Casals ha omplert molts titulars en els darrers anys, sobretot per les irregularitats manifestes en l’ampliació de les obres de construcció que van arribar a fer que el tema hagi acabat a la Fiscalia gràcies a la reclamació dels nostres grups municipals.   Doncs la setmana ens van convocar a una comissió extraordinària a un únic punt de l’ordre del dia sobre les mancances que s’han trobat en el manteniment de la instal·lació i de diverses assegurances que no es troben al dia.   Ja en el passat ple el grup de Primàries va portar al Ple una moció per tal de demanar que es faci tot el possible per aconseguir la llicència ambiental, imprescindible perquè un espai com aquest estigui obert. Sorprenentment el govern municipal va votar en contra i la proposta va decaure.   Amb aquestes mancances detectades, veiem que des del govern municipal s’ha actuat amb una gran irresponsabilitat, al detectar-se una sèrie de mancances que demostren que la instal·lació actualment és un perill per la salut dels nostres nens, familiars o treballadors. S’han detectat faltes de manteniment en el sistema de detecció d’incendis, control de legionel·losi, sales inutilitzades pel no funcionament aire condicionat, portes de vidres despenjades, etc.   A més segons el que ens van explicar en l’esmentada reunió no és té constància de que les assegurances estiguin al dia. Aquest fet si més no, tampoc és fonamental perquè si l’Escola no té la llicència ambiental, l’assegurança de responsabilitat civil no es faria càrrec de cap accident que es produís.   Per tant, davant el manifest risc que té la instal·lació i seguint els consells del cap de serveis jurídics de l’Ajuntament, creiem que s’hauria de tancar provisionalment l’Escola fins que no es compleixin les normes contra incendis i s’hagin solucionat tots els treballs de manteniment i s’hagi avançat en l’obtenció de la llicència ambiental.

La vacuna del consens no fa cap efecte al govern del Vendrell

Dir que en aquests moments de crisi cal consens queda molt bé. Però una cosa molt diferent és treballar per fer-ho. Ha quedat demostrat en l’últim mes, en que el govern del Vendrell ha congelat la col·laboració amb els grups de l’oposició, i s’ha confirmat en el ple de l’Ajuntament celebrat el dilluns 25 de maig, el més aspre i crispat des les eleccions municipals de fa un any, amb desqualificacions personals cap els regidors de l’oposició per part de l’alcalde, Kenneth Martínez.  El 27 d’abril el primer tinent d’alcalde, Christian Soriano, va publicar un article titulat “La vacuna política és el consens”. Però justament a partir d’aquell dia el govern va suspendre les reunions de la Junta de Portaveus, que en els dos mesos anteriors s’havien fet pràcticament cada setmana. Mentre predicava el consens el govern anava publicant mesures i prenent decisions unilateralment, sense ni tan sols informar a la resta de grups municipals, com una línia d’ajuts municipals per a autònoms i petits empresaris o oferir al comerç i empreses locals fer publicitat gratuïta a la televisió local. En canvi només s’han fet dues reunions per avançar en la constitució de la taula de diàleg dirigida a la confecció d’un pla de reactivació econòmica i social del Vendrell. Formalment és una proposta de consens, però encara no s’ha constituït i ni tan sols té definida la composició. Soriano considera un avenç molt important que s’ha donat nom a les dues taules sectorials que la constituiran. Una furibunda intervenció l’alcalde, que no havia participat en cap moment del debat, per desqualificar a la regidora Eva Mata, de Som Poble-ERC i el posterior rebuig de totes les peticions de què retirés les seves paraules va marcar el to del ple.  Tota l’oposició va rebutjar l’actitud del govern del PSC, Cs i l’AVP que va ser qualificada de poc democràtica, de falta de voluntat de diàleg, de falta d’estratègia o d’improvisar per fer-se la foto.

Volem una Comissió d'estudi per modificar el ROM

Els últims mesos han posat de manifest la necessitat de posar al dia el funcionament de l’Ajuntament del Vendrell, tant pel que fa a les necessitats polítiques, com a les socials i a les funcionals.Fa uns mesos el Ple va aprovar declarar el Vendrell com a Municipi Feminista. Sovint es fa referència en els debats a la necessària transparència, participació ciutadana i les formes de canalitzar-la. Ara, amb la crisi del Covid19, s’han posat en marxa formes telemàtiques de funcionament del Ple i les comissions. Son exemples de temes i formes de funcionament que avui cal incorporar el dia a dia de la vida municipal i que més d’un cop xoquen amb els reglaments i procediments establerts.   Per aquest motiu el grup municipal de Som Poble – ERC ha presentat una proposta de resolució per debatre en el Ple ordinari de la pròxima setmana per iniciar una revisió en profunditat del ROM (Reglament Orgànic Municipal). Aquesta és la norma que regula el règim organitzatiu i de funcionament de l’Ajuntament i dels seus òrgans, determina l’articulació dels drets i deures dels membres de la corporació municipal. La proposta és crear una Comissió d’Estudi del ROM formada per un representant de cada grup municipal, la secretària de l’Ajuntament i per dos juristes tècnics. 

Perquè ERC-Som Poble hem votat No al pressupost municipal del 2020

El grup municipal de Som Poble – ERC ha votat contra l’aprovació definitiva del pressupost 2020 en el ple extraordinari de l’Ajuntament del Vendrell d’aquest dimarts, 19 de maig. És el pressupost aprovat inicialment el 17 de febrer, quan encara no ens havia arribat l’epidèmia. Aquest pressupost servirà de ben poca cosa per respondre a l’impacte de la Covid19 i afrontar els reptes que planteja. Caldrà modificar-lo i adaptar-lo a la nova situació. Haver votat en contra quan el que es necessita és consens i acords transversals per resoldre l’emergència pot semblar anecdòtic, però no ho és. Des del 17 de febrer les raons per oposar-s’hi s’han reforçat. Cal dir no a l’augment lineal de la taxa d’escombraries (10%), és hora d’ajudar a les famílies, reactivar i transformar l’economia del municipi i fer polítiques d’ocupació, que es necessitaran més que mai. I l’increment en 550.000 € de la despesa en sous del regidors del govern i en càrrecs de confiança, tot vulnerant el Pla d’ajust vigent, no és precisament un exemple de quines han de ser les prioritats.   Avui s’espera que els grups municipals es mostrin oberts als acords i al consens. És l’hora d’escoltar tothom i valorar totes les propostes. És l’hora de la participació, de donar veu a les entitats i organitzacions ciutadanes. D’escoltar els problemes i les propostes de cada u. De trobar entre tots eines per ajudar a les persones, als aturats, les Pimes, els comerciants i els autònoms. Per Som Poble-ERC la mà estesa per treballar conjuntament és més important que els números que hi havia sobre la taula a principis d’any. Però pel govern municipal això és pura retòrica, en el millor dels casos. Abans no va voler ni parlar amb Som Poble-ERC de les ordenances fiscals, ni del pressupost ara aprovat. En el ple del 14 d’abril l’alcalde va anunciar “que passaria l’esborrany de la subvenció d’ajuda als autònoms i Pimes a la Junta de Portaveus per entre tots poder consensuar-la”, i dies després la va publicar directament al Butlletí Oficial sense consultar amb ningú.