El Vendrell

Totes les notícies

L’alcalde decideix donar suport a la repressió

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha donat l’esquena als membres del govern legítim de Catalunya, condemnats a més 100 anys de presó pel Tribunal Suprem, i ha compromès a l’Ajuntament de la vil·la amb la repressió de la protesta popular per la sentència. El ple de l’Ajuntament del Vendrell del dilluns 21 d’octubre, celebrat mentre tot Catalunya viu una situació d’excepcionalitat pel rebuig ciutadà a la sentència, ha discutit dues mocions contraposades. Una presentada per tots els grups de l’oposició, ERC-Som Poble, Podem, Primàries, Junts pel Vendrell i, reclamant la llibertat immediata de tots els presos polítics i declarant el compromís de l’Ajuntament amb el dret d’autodeterminació, el rebuig de la criminalització del moviment independentista, el reconeixement dels representants electes del poble català, treballar amb la resta d’institucions en favor la llibertat i els drets polítics i adherir-se a les mobilitzacions contra la sentència tot rebutjant la repressió que estem vivint. L’equip de govern va presentar una contra-moció per “la convivència i el diàleg”, que avalà la interpretació repressiva de les lleis que fa l’Estat. El Ple no va poder decidir sobre aquests temes perquè les dues votacions van quedar en empat: 10 vots a favor, 10 en contra i una abstenció en ambdós casos. Va ser l’alcalde qui va utilitzar el seu vot de qualitat per rebutjar la petició de llibertat dels presos i aprovar el suport de l’Ajuntament a la repressió. Però en una nova mostra de menyspreu a la democràcia i al Ple, Martínez ni tan sols es va molestar en argumentar la seva decisió. En un Ple sense majoria, dividit exactament per la meitat, l’alcalde “de tots” demostra què entén per diàleg i decideix en favor dels seus sense cap justificació, aplicant el poder formal que li atorga el seu càrrec. I no és que el seu escuder, el Sr. Soriano, hagués aportat gaires raons al debat, més enllà de repetir mecànicament que Espanya és una democràcia i pretendre demostrar que s’ha trencat la convivència perquè algú l’ha rebutjat en un grup de WhatsApp.

Davant la sentència; exigim amnistia, defensem el dret a l’autodeterminació

Els grups municipals d’ERC-Som Poble, Primàries, Podem el Vendrell i Junts pel Vendrell presentarem, en el ple ordinari del pròxim dilluns, dia 21 d’octubre, una moció de rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem, que ha dictat de 9 a 13 anys de presó per alguns dels dirigents de l’independentisme polític i social. Entenem la resolució del tribunal com el final d’un judici polític que mai s’hauria d’haver produït. Entenem també que aquest procés judicial és un intent de criminalitzar la voluntat majoritària del poble català, negant el dret a escollir el seu futur polític de manera democràtica. Aquesta sentència, per tant, apuntala el Règim del 78 i accentua la deriva autoritària de l’estat espanyol, construït sobre els fonaments del franquisme. Per altra banda, la sentència representa una flagrant vulneració dels drets i llibertats dels presos i preses polítiques, però també constitueix una alarmant restricció del dret de reunió i associació del conjunt de la població. En aquest sentit, la condemna per sedició sostinguda en les mobilitzacions populars dels mesos de setembre i octubre del 2017 esdevé un precedent perillós, que obre les portes a la persecució judicial de qualsevol moviment social o polític que es consideri una ‘amenaça’ per a l’estat. Han estat diversos els òrgans internacionals que han expressat dures crítiques envers els dos anys de presó preventiva que han patit la majoria dels presos i preses polítiques, així com sobre la validesa i legitimitat del procés judicial. Des del Grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides, fins al Consell Internacional de Juristes, passant per l’Organització Mundial Contra la Tortura o Amnistia Internacional s’han pronunciat en aquest sentit. Envers aquesta situació, exigim la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques, així com de les persones exiliades. Manifestem la nostra defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles, i animem a tothom a sumar-se a les mobilitzacions massives i populars, de caràcter no violent, que s’estan convocant aquests dies com a resposta a la sentència, però també per a defensar els drets i llibertats de totes i tots.

L’alcalde evita que el ple del Vendrell rebutgi la repressió

El grup municipal de Som Poble – ERC va reiterar, durant el ple ordinari del 23 de setembre, el seu suport a totes les persones represaliades per motius polítics, fent especial menció a les detencions de nou independentistes practicades a la matinada del dia 23 de setembre. Salima El Youssoufi va manifestar la voluntat d’acabar amb qualsevol mena de repressió per part de les institucions de l’estat, entenent aquesta com un intent d’atemorir a la població i debilitar la mobilització popular. La coalició va lamentar també que de nou el govern municipal format per PSC i C’s s’hagi posicionat a favor de la repressió de l’estat, rebutjant la moció presentada per Primàries en la qual s’instava a l’Ajuntament del Vendrell a exigir l’alliberament dels presos polítics catalans. Aquesta moció va ser rebutjada amb 10 vots a favor, 10 vots en contra i una abstenció, amb la qual cosa es va desestimar pel vot de qualitat de l’alcalde, Kenneth Martínez. Per altra banda, la formació d’esquerres ha expressat la seva satisfacció per l’aprovació per unanimitat, de les tres propostes de resolució que van presentar al ple. La primera de les propostes, plantejava la necessitat de crear una Taula sobre la pobresa energètica, on es puguin debatre quines han de ser les estratègies a seguir per a combatre aquesta problemàtica que pateixen moltes famílies del nostre municipi. En aquest sentit, Gisela Arbós va manifestar que aquesta dimensió de la pobresa està vinculada directament amb la manca de recursos i el risc d’exclusió social, aspectes que s’han d’abordar de manera integral. De la mateixa manera, la regidora de Som Poble-ERC va exposar que cal començar a treballar per a impulsar un nou model energètic al municipi, que es desvinculi de les grans empreses i aposti per les cooperatives energètiques i altres alternatives sostenibles i amb consciència social. Va recordar també que el passat agost Endesa va amenaçar amb el tall de la llum de 133 famílies del Vendrell, i que aquest tipus d’amenaces no poden ser tolerades per l’Ajuntament del Vendrell.

11S 2019: Exigim l’alliberament dels exiliats i presos polítics!

El pròxim dimecres, 11 de setembre, es commemora com cada any la Diada Nacional de Catalunya. Una jornada històricament caracteritzada per la reivindicació i la defensa dels drets individuals i col·lectius. Enguany, a més, la Diada arriba poc abans que sigui publicada la sentència del judici als presos polítics independentistes, alguns dels quals fa gairebé dos anys que es troben en una presó preventiva totalment injustificable. Una situació sobre la qual s’ha pronunciat recentment el grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides, el qual ha demanat l’immediat alliberament dels presos i preses. El missatge que ens envien des de l’estat espanyol és ben clar, la unitat d’Espanya està per sobre de la democràcia. Els partits del règim, han demostrat de nou estar d’acord a l’hora de negar el dret a l’autodeterminació, de suprimir l’autonomia de Catalunya amb l’aplicació del 155 i de reprimir l’independentisme català, com vam poder veure en les vergonyoses i brutals càrregues policials durant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, en la persecució i denúncia de centenars de participants en diverses mobilitzacions independentistes o a favor del dret a l’autodeterminació, o com veiem actualment en l’existència de persones preses i exiliades pel simple fet d’organitzar un referèndum defensat per la majoria de la població catalana. Però aquesta ofensiva repressiva no s’ha donat només contra el moviment independentista, sinó que respon a l’intent de consolidar i refermar el règim sorgit de la constitució del 78. Al llarg dels darrers anys diversos músics, usuaris de xarxes socials, fotògrafs o artistes plàstics han estat censurats, forçats a l’exili i/o processats pel simple fet d’expressar les seves idees, en la majoria de casos contràries a la monarquia, a l’estat espanyol o al capitalisme. Per altra banda, activistes de sindicats i de moviments socials també han patit detencions, denúncies i empresonament per defensar els drets de tots i de totes.

És intolerable l’amenaça d’Endesa a 133 famílies vendrellenques

Des del Grup Municipal de Som Poble-ERC entenem que la carta que Endesa ha enviat a l’Ajuntament del Vendrell amenacen de tallar la llum a 133 famílies vulnerables és intolerable. Precisament, la Llei 24/2015 protegeix els habitatges de les famílies més vulnerables, tal com s’especifica a l’apartat 4 de l’article 6, on es remarca que s’han de garantir obligatòriament els subministraments bàsics a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat.  Considerem, per tant, que el primer pas a fer des del consistori és treballar per a garantir que l’empresa subministradora compleixi la normativa vigent, i es desdigui de l’amenaça de tallar la llum a les 133 famílies del municipi. Per altra banda, considerem que l’Ajuntament ha de negar-se a pagar els 75.000€ que li exigeix Endesa, corresponents a la meitat del deute contret per a les persones usuàries. Tal com estableix l’esmentada Llei catalana de pobresa energètica, les negociacions entre les administracions i les empreses subministradores han d’estar encarades a que aquestes últimes ‘concedeixin ajuts a fons perdut a les persones i unitats familiars en situació de risc d’exclusió residencial o els apliquin descomptes molt notables en el cost dels consums mínims’. Cal treballar amb les empreses en aquesta direcció, i no en cap altra. És també necessari desenvolupar de manera urgent un seguit de mesures municipals destinades a combatre la pobresa energètica, i també a incrementar l’autonomia energètica de l’Ajuntament, desvinculant-la de grans empreses que fan prevaldre els seus interessos per sobre del benestar de les persones. És en aquest sentit que plantegem un seguit de mesures: 1) Desenvolupar mesures de protecció activa dels drets energètics de la ciutadania: garantir el respecte de la llei 24/2015 per part de les empreses subministradores, generar punts d’assessorament energètic per a les persones usuàries, on aquestes puguin rebre assessorament i suport en cas de tall del subministrament.

El govern té molts regidors però pocs arguments

El primer ple ordinari del mandat a l’Ajuntament del Vendrell ha deixat un quadre de futur preocupant. El govern ha imposat la seva majoria per aprovar-se sous i càrrecs de confiança, però ha estat incapaç d’argumentar i justificar les mesures aprovades. En alguns casos ni tan sols s’ha dignat a contestar a l’oposició. Votar i prou. Som Poble-ERC, Primàries i Podem van coincidir a rebutjar la proposta de doblar la despesa de l’Ajuntament en sous per l’equip de govern. El regidor de Som Poble-ERC, Josep Mañé, va defensar que aquest augment de la despesa no és correspon amb la situació econòmica de l’Ajuntament, que arrossega un deute de 50 milions d’Euros, ni amb la situació socio-econòmica del Vendrell, amb alts índex d’atur i fracàs escolar i una notable falta de cohesió social. Per això el grup va plantejar una reducció del 20% de les remuneracions proposades, que sumades al rebuig als càrrecs de confiança suposarien un estalvi de 300.000€/any que es poden dedicar a les moltes necessitats que té el municipi. Les propostes de Primàries i Podem anaven en el mateix sentit, demanant una rebaixa de sous o de dedicació dels diferents regidors. Totes les esmenes van tenir el suport dels tres grups, 7 vots a favor (el regidor de Podem no va poder assistir), i el rebuig de l’equip de govern, 10 vots. Fins i tot el regidor de Junts pel Vendrell, que es va abstenir, la reclamar sense èxit que s’expliqués i justifiqués la distribució de sous. Per l’equip de govern, Baltasar Santos (PSC), es va limitar a defensar que tot és legal, que ells han guanyat les eleccions i que no es tocarà ni un Euro de polítiques socials. Fins i tot es va permetre dictar el seu titular a la premsa: “la notícia és que es congelen els sous”. Però cap membre del govern va dir ni una paraula sobre l’eliminació de les indemnitzacions als regidors de l’oposició per assistència a les reunions d’òrgans col·legiats, com els consells d’administració de les empreses municipals.

Som Poble-ERC s’oposa a la reintroducció dels càrrecs de confiança i a doblar la despesa municipal en sous dels regidors

El pacte de govern PSC-Ciutadans-AVP costarà a l’Ajuntament 400.000 euros anuals més que el govern de l’anterior mandat. Quan encara s’arrossega un deute de prop de 50 milions d’Euros, la coalició de govern vol assignar un sou a tots els seus regidors i a més recuperar els càrrecs de confiança eventuals i contractar-ne tres, un per cada partit de govern, amb un cost de 140.000€ anuals. El resultat d’aquesta proposta del govern PSC-Cs-AVP és que la despesa en sous del govern municipal es doblarà i s’hi haurà de dedicar tot l’import de l’augment de l’IBI aprovat per enguany. Potser és la manera de cimentar amb la coalició PSC-Cs-AVP. La supressió dels càrrecs de confiança dels grups municipals va ser una de les mesures de sanejament de la gestió en l’anterior mandat, que a més va comportar un estalvi necessari vista la precària situació econòmica del consistori. Ara es volen recuperar exclusivament per a l’equip de govern. Pot ser que la feina de l’oposició es considera menys important. També es planteja al Ple del 5 d’agost aprovar la dedicació al 100% de vuit regidors, una dedicació al 75% d’uns altres dos i d’un 50% el onzè. En l’anterior mandat l’equip de govern estava format per vuit regidors i només dos cobraven per una dedicació al 100%, un al 80%, dos al 75% i un al 50%. Des del grup municipal de Som Poble-ERC plantegem com alternativa mantenir la supressió dels càrrecs de confiança decidida en l’anterior mandat i una reducció del 20% en totes les retribucions dels càrrecs polítics a l’Ajuntament. Sense entrar a discutir la distribució de càrrecs i dedicacions dels regidors, entre les dues mesures suposen un estalvi del 30% respecte a la proposta del govern. Més de 270.000€ molt necessaris per fer polítiques municipals. També seria un exercici d’austeritat i responsabilitat política respecte els veïns que pateixen les greus conseqüències de la crisi i que afecta especialment a la població del Vendrell.

Som Poble-ERC s’oposa a la reintroducció dels càrrecs de confiança i a doblar la despesa municipal en sous dels regidors

El pacte de govern PSC-Ciutadans-AVP costarà a l’Ajuntament 400.000 euros anuals més que el govern de l’anterior mandat. Quan encara s’arrossega un deute de prop de 50 milions d’Euros, la coalició de govern vol assignar un sou a tots els seus regidors i a més recuperar els càrrecs de confiança eventuals i contractar-ne tres, un per cada partit de govern, amb un cost de 140.000€ anuals. El resultat d’aquesta proposta del govern PSC-Cs-AVP és que la despesa en sous del govern municipal es doblarà i s’hi haurà de dedicar tot l’import de l’augment de l’IBI aprovat per enguany. Potser és la manera de cimentar amb la coalició PSC-Cs-AVP. La supressió dels càrrecs de confiança dels grups municipals va ser una de les mesures de sanejament de la gestió en l’anterior mandat, que a més va comportar un estalvi necessari vista la precària situació econòmica del consistori. Ara es volen recuperar exclusivament per a l’equip de govern. Pot ser que la feina de l’oposició es considera menys important. També es planteja al Ple del 5 d’agost aprovar la dedicació al 100% de vuit regidors, una dedicació al 75% d’uns altres dos i d’un 50% el onzè. En l’anterior mandat l’equip de govern estava format per vuit regidors i només dos cobraven per una dedicació al 100%, un al 80%, dos al 75% i un al 50%. Des del grup municipal de Som Poble-ERC plantegem com alternativa mantenir la supressió dels càrrecs de confiança decidida en l’anterior mandat i una reducció del 20% en totes les retribucions dels càrrecs polítics a l’Ajuntament. Sense entrar a discutir la distribució de càrrecs i dedicacions dels regidors, entre les dues mesures suposen un estalvi del 30% respecte a la proposta del govern. Més de 270.000€ molt necessaris per fer polítiques municipals. També seria un exercici d’austeritat i responsabilitat política respecte els veïns que pateixen les greus conseqüències de la crisi i que afecta especialment a la població del Vendrell.

ERC-Som Poble proposen crear horts socials i ecològics i finalitzar el Casal de la Gent Gran del Tancat

Des de la candidatura ERC-Som Poble, presentem una proposta que representa una bona mostra  de les línies estratègiques del programa polític amb el que ens presentem en aquestes eleccions municipals. Per una banda respon al criteri, per nosaltres prioritari, d’apostar per aquelles inversions que generin un important retorn social i ambiental. I per l’altra és un projecte que entrellaça valors diversos com ara la sostenibilitat ambiental, la sobirania alimentària, l’alimentació saludable, la inclusió i la interrelació social i generacional i la dinamització comunitària. Aquest projecte ha sorgit a partir dels debats celebrats en les diferents fases d’elaboració del programa electoral de la candidatura conjunta. Més concretament la proposta consisteix en crear un parc municipal d’horts socials i ecològics dividit en dos espais amb una doble finalitat: 1.- Crear i gestionar un hort productiu municipal per proporcionar hortalisses de producció ecològica i de proximitat als menjadors escolars, a la residència d’avis i el centre de dia i als menjadors socials. D’aquesta manera es garanteix directament una alimentació saludable amb productes ecològics de qualitat a tots els usuaris dels menjadors col·lectius del municipi, arribant així a persones amb dificultats per accedir a aquest tipus de productes, com ara els més de 600 infants del Vendrell de les famílies, majoritàriament amb risc d’exclusió, que són receptores de les beques menjador. Aquesta acció es faria d’acord i de forma coordinada amb els centres beneficiaris responsables dels serveis de menjador esmentats 2.- Parcel·les d’horts ecològics de cessió per a jubilats, persones amb dificultats socioeconòmiques, entitats o persones que senzillament volen gaudir dels beneficis de cultivar un hort. L’espai és prou gran com per acollir més d’un centenar de parcel·les que s’assignarien a partir dels criteris que s’establissin des dels serveis socials o mitjançant un sorteig públic per la resta de sol·licitants.