Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Dolors Bassa durant la seva intervenció a Esplugues el 26/04/2022

Dolors Bassa, a Esplugues: «és el llibre que mai hagués volgut escriure»

La Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de l’1 d’Ocubre, Dolors Bassa, va visitar Esplugues de Llobregat el passat dimarts per presentar el seu llibre “Carregades de Raons”. La sala de la Masoveria de Can Tinturé d’Esplugues va acollir la xarrada de l’exconsellera torroellenca Dolors Bassa, dimarts passat, que era a Esplugues per presentar el seu llibre “Carregades de raons” en el marc encara recent de la diada de Sant Jordi del dissabte anterior. Malgrat haver-se publicat fa dos anys, «en ser un llibre que parla de repressió és un llibre de plena actualitat» comentava ella mateixa a l’inici de l’acte. La xerrada va estar presentada pel regidor d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament d’Esplugues, Roger Martínez. Mestra de formació, psicopedagoga i reconeguda activista sindical, durant la intervenció en l'acte Bassa va dir que «és el llibre que mai hagués volgut escriure» però va ser la vessant educativa i sindicalista el que la va portar a relatar els fets dels dia a dia durant el pas per la presó. Durant la xerrada, i aprofitant l’ambient íntim que es va crear, no es va estar d’explicar confidències del seu pas per la presó i de la seva experiència repressiva. «Has plorat? Moltíssim. La gent ha de saber com hem viscut, no cal explicar només la vessant política», se sincerava Bassa amb tot el públic amb un nus a la gola; però també va voler posar de manifest la part més simbòlica de la seva traumàtica experiència: «Jo no estic a presó per ser Dolors Bassa, jo estic a presó per ser membre del Govern de Catalunya». En acabar la presentació a la Masoveria, Bassa va voler passejar per Esplugues juntament amb alguns militants del partit republicà fins arribar a la concentració contra la repressió que es fa cada dimarts a la plaça Santa Magdalena. L’exconsellera va intervenir també en aquest acte per agrair la persistència als assistents i els va dedicar unes paraules amb les quals va concloure la concentració.

Per Sant Jordi, ERC a la plaça Major

La formació republicana a Esplugues recupera l'emplaçament tradicional de la paradeta de la festa de Sant Jordi, a la plaça de Santa Magdalena Sembla que estem arribant al final de la pandèmia: acabament de les restriccions d'aforament, aixecament de prohibicions, fi de l'obligatorietat de la mascareta en interiors, retorn a la presencialitat... tot sembla que torna a la normalitat al país i a Esplugues. Tot? No ben bé. Perquè l'Ajuntament ha decidit mantenir l'emplaçament aïllat de la Fira de Sant Jordi a la plaça Catalunya el proper 23 d'abril. Des d'Esquerra Republicana estem en contra d'aquesta decisió perquè entenem que la plaça Catalunya no és un lloc de pas. Si de manera definitiva es fés la fira sempre més allà, la qual cosa intuïm que intenta el Govern Díaz, a la llarga s'acabaria residualitzant i folcloritzant aquest esdeveniment tan viu i popular entre les espluguines i els espluguins. I no volem que això passi. Ho enteníem com una solució excepcional en temps de pandèmia però no com un emplaçament definitiu. I creiem que aquest any la fira de Sant Jordi ja havia de tornar a la plaça de Santa Magdalena, la nostra plaça Major, perquè és on hi passen totes les coses importants i prestigioses de la ciutat, i perquè és l'espai natural on sempre s'havia celebrat aquesta fira.  És per això que, com a acte de protesta i visualització del problema, hem decidit renunciar a ser presents a la fira i muntarem una paradeta informativa a la plaça Santa Magdalena, tal com sempre havíem fet.  El Govern Díaz opta per mantenir la fira en un espai aïllat Aquest any, malgrat ja no existeixen la majoria de restriccions i mesures que ho justificaven, l'Ajuntament ha decidit mantenir la fira de Sant Jordi en un emplaçament aïllat com ho és la plaça Catalunya.  Aquest emplaçament es va triar l'any passat de manera excepcional a causa de la pandèmia. La plaça Catalunya tenia alguns avantatges de cara a garantir les restriccions i les mesures sanitàries que estaven en vigor l'any 2021 com ara que l'espai és més ampli, es podia garantir la distància interpersonal, i es podia controlar molt millor l'aforament i l'itinerari d'entrada i sortida dels visitants.

Carme Porta: "Cal lluitar per un món realment equitatiu"

La primera diputada al Parlament de Catalunya i exregidora d'Esplugues, Carme Porta, i la Diputada d'ERC al Parlament de Catalunya, Najat el Hachmi, van ser les protagonistes de la xerrada sobre els drets de les dones que va organitzar Esquerra Republicana dissabte passat a Esplugues en commemoració del 8 de març. L'acte va ser presentat per la regidora del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, Marta Alarcón, i va comptar també amb la intervenció de la Secretària de Feminismes d'ERC Baix Llobregat, Ainoa Olza. Carme Porta va repassar diverses estadístiques que evidencien les desigualtats envers les dones, tot afirmant que «cal lluitar per un món que sigui realment equitatiu per homes i per dones i que tingui en compte totes les perspectives». Najat Driouech, per la seva banda, explicava que «ens queda molta feina per fer, però moltes volem continuar lluitant», de la mateixa manera que «cal procurar que les noves generacions de joves comencin a tenir aquesta perspectiva d'igualtat de drets com a un tema propi». Al final de l'acte va haver-hi diverses intervencions del públic, entre d'altres la del president de l’associació Esplugues Sense Barreres, el qual va preguntar per la lluita de les dones discapacitades treballadores, que troben encara més traves a l'hora d'exercir els drets i llibertats. A més de la xerrada, Esquerra Republicana va tenir presència al carrer durant tot el matí, un any més, amb la paradeta precursora al Dia de la Dona, durant la qual tradicionalment s’obsequia tothom qui passa pel carrer amb poms de mimoses, símbol d'elegància, amistat i de la intel·ligència femenina. Podeu veure el vídeo complet de l'acte a continuació:  

Esquerra Republicana visita l'Hospital Sant Joan de Déu

L’Hospital de Sant Joan de Déu va rebre la visita dels regidors del Grup Municipal Republicà, que en aquesta ocasió estaven acompanyats pel diputat del Parlament de Catalunya, Jordi Albert Caballero, i per l’exregidora del grup i pediatra jubilada, Herminia Villena.  La visita, que va tenir lloc el passat dilluns 28 de febrer, va començar amb una reunió amb el gerent de l’hospital, el senyor Manel del Castillo, el qual va exposar tots els nous projectes del centre, com ara la recentment inaugurada ‘Casa de Sofia’ o el Cancer Center.  Per altra banda, els electes republicans van preguntar per la situació laboral de les infermeres, que fa temps que reclamen més drets i que pengen cartells a l’edifici, ben visibles per tothom qui hi arriba. Així mateix, també es van interessar per les conseqüències derivades de la pandèmia, com ara l’augment de problemes relacionats amb la salut mental, que preocupen molt el partit republicà. Finalment, el Sr. del Castillo va acompanyar els visitants a veure l’evolució de les obres del nou edifici del Cancer Center, les quals ja estan en un estat molt avançat i la inauguració del qual està prevista per d’aquí a pocs mesos. Podeu veure aquí un petit vídeo de la visita:  

Ple Municipal d'Esplugues de Llobregat, el 15 de desembre de 2021

El PSC trenca el consens lingüístic també a Esplugues de Llobregat

Els socialistes de Pilar Díaz es queden sols votant una moció que ells mateixos havien presentat a favor del 25% de classes en castellà a l'escola catalana Dimecres es va escriure un nou capítol de la deriva lingüística del Partit dels Socialistes, en aquesta ocasió al Ple de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. El grup municipal liderat per l'alcaldessa i presidenta adjunta de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, havia presentat una moció que, sota el pretext de «refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya» i «per millorar l'arpenentatge i l'ús de les llengües en un context plurilingüe», en realitat instava la Generalitat, en el punt cinquè, a «donar compliment a les resolucions judicials i no basar la seva acció política en la desobediència ni traslladar aquesta responsabilitat a les direccions dels centres educatius o als claustres», amb la qual cosa, malgrat pretenien presentar el text com un al·legat a favor de la immersió lingüística, en realitat instaven el Govern a acatar la sentència del 25% en castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La moció va rebre les crítiques de tots els grups municipals del Ple. Per una banda, els republicans i els comuns els van retreure que el posicionament de la moció trencava el consens sobre el model d'escola catalana amb el qual el PSC històricament havia combregat, i alhora van defensar un text alternatiu que havien presentat conjuntament amb la intenció de retornar el PSC a la via del consens. Per l'altra banda, els grups municipals del PP i Cs també hi van votar en contra, però per considerar-la encara massa tova en la defensa del castellà. Malgrat aquest aïllament ideològic, però, la iniciativa es va acabar aprovant ja que el PSC té majoria absoluta al consistori espluguí. Durant el debat de les dues mocions, el portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir que quan els jutges decideixen «aplicar criteris numèrics que no tenen res a veure amb la pedagogia, és evident que estan convertint la llengua en una arma política llancívola»; i va preguntar-se retòricament: «i vostès ens diuen que hem de claudicar i estar-hi d’acord, després de dir-nos que defensen la immersió?».

Oriol Junqueras durant la seva intervenció a Esplugues el 16.11.2021

Oriol Junqueras: "Som cultivadors d'esperança"

Oriol Junqueras va ser dimarts passat a Esplugues per presentar el seu últim llibre Contra l'adversitat. Davant d'unes 150 persones, amb el Teatre de l'Avenç ple, el president d'Esquerra Republicana va voler participar en l'acte "2003-2023: 20 anys del retorn d'ERC a l'Ajuntament d'Esplugues" amb el qual s'iniciava la commemoració de les dues dècades de presència institucional ininterrompuda dels republicans al consistori espluguí. L'acte va estar presentat per la periodista d'ETV Sara Torremocha, i a més de Junqueras, hi van parlar la primera i l'última de les regidores del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón i Carme Porta. Les dues regidores van estar acompanyades a l'escenari en tot moment per la resta de regidors que ha tingut el partit a Esplugues en els últims 20 anys, a excepció de la doctora Herminia Villena, la qual no va poder participar-hi a causa d'un lleu accident domèstic que li va impedir desplaçar-s'hi i del qual s'està recuperant.  Abans de l'acte, Junqueras va passejar per Esplugues juntament amb alguns militants del partit republicà, i va mantenir una reunió amb membres de l'Associació de Veïns de Can Vidalet i alguns agents socials del barri. Durant la passejada, no es va estar de saludar veïns i veïnes que se li acostaven efusivament i que li demanven de fer-s'hi fotos, i fins i tot va obsequiar els acompanyants amb una breu lliçó d'història sobre l'època en què els barrancs d'Esplugues havien servit d'amagatall i base d'operacions per al bandolerisme del Camí Reial.   Durant la seva intervenció en l'acte, Junqueras va dir que hem de poder fer-nos partícips de la lluita dels treballadors que van aixecar les seves «cases, barris, carrers, escoles, hospitals, centres d'atenció primària», perquè «qui no se'n sentiria orgullós?», perquè sovint no sabem recollir aquest orgull i posar-lo en valor, i perquè «la seva causa i la seva lluita és la nostra lluita». A més, va reflexionar sobre el món, sobre com canviarà en els propers anys i sobre com hem d'ajudar a afrontar els canvis als nostres fills, a preparar-se per a aquest futur.

Joan Capdevila a Esplugues el 29 d'octubre de 2021

Joan Capdevila: "és molt important consumir menys"

La sala de la Masoveria de Can Tituré d'Esplugues va acollir, el passat divendres 29 d'octubre, una xerrada amb el diputat martorellenc Joan Capdevila. Sota el títol "La factura de la llum més cara d'Europa", Capdevila va exposar els principals motius pels quals el preu de l'electricitat ha pujat tant i les iniciatives que s'han fet des del Congrés dels Diputats per intentar de mititgar-ne l'efecte. L'acte, que va aplegar una vintena de participants presencialement i una vintena més en streaming a través de Facebook Live, va estar presentat per la regidora Marta Alarcón i va comptar amb la intervenció del portaveu del Grup Municipal d'ERC a Esplugues, Oriol Torras. En acabat hi va haver un nodrit torn de paraules durant el qual tothom va poder preguntar i opinar com va voler.  Capdevila és és un veterinari i polític català, diputat al Congrés dels Diputats espanyol. És exdirector del diari digital El Matí, exmilitant d'Unió Democràtica de Catalunya, partit que va abandonar en 2009, disconforme amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida. Alhora ha format part de la candidatura a la presidència del Futbol Club Barcelona de 2010 i 2015 encapçalada per Agustí Benedito. A les eleccions generals espanyoles de 2015 i 2016 va ser elegit diputat per Barcelona, com a número 5 en la llista d'Esquerra Republicana. Actualment és membre de les comissions parlamentàries que tracten el temes relacionats amb Energia. Podeu veure el vídeo sencer de l'acte al següent enllaç:  

S'aprova una moció d'ERC per a la confecció d'un nomenclàtor d'Esplugues

Els noms dels nostres carrers i dels nostres boscos són una riquesa patrimonial que cal conservar i difondre. Aquest és el punt de partida de la moció que el Grup Municipal Republicà va presentar, el dimecres 20 d'octubre, en el Ple Municipal del consistori espluguí.  El text, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals, insta l'Ajuntament a posar en valor tot aquest patrimoni immaterial i a fer tot el possible perquè es confeccioni un nomenclàtor exhaustiu i detallat, i amb dades de geolocalització, de tota la toponímia menor del municipi així com dels noms viaris actuals i antics, i de les zones urbanes ja desaparegudes. Així mateix, la idea també és que un cop aquest nomenclàtor estigui elaborat, l’Ajuntament l’editi en format digital i el publiqui de manera accessible a la xarxa perquè tothom el pugui consultar de manera gratuïta. A part, la moció també demanava que la propera vegada que es reuneixi la comissió de nomenclàtor, la qual cosa sembla que succeirà durant les properes setmanes o mesos, s'aprofiti l'avinentesa per adaptar a la normativa de la llengua catalana tots els topònims no adaptats que puguin ser identificats. La toponímia menor inclou els noms dels carrers, les places, els parcs, les avingudes, els nuclis, els barris, les parròquies, les zones i els descampats, però també les masies, els torrents, els camins, els turons, les rieres i tota la resta d'accidents geogràfics de les zones no urbanitzades, i que en el cas del municipi d'Esplugues ocupen aproximadament una quarta part de l'extensió territorial. La moció es va aprovar amb una esmena dels socialistes per evitar marcar el termini de dos anys per fer aquest nomenclàtor. Com sempre, Esquerra d'Esplugues estarem al cas que s'acabin complint els acords i, en cas que no sigui així, ho farem públic, com sempre hem fet. Podeu llegir la moció final aquí mateix.

Oriol Torras llegint el manifest de l'AMI a la concentració a Esplugues contra la detenció de Puigdemont.

Concentració a Esplugues en protesta per la detenció del president Puigdemont

Aquest divendres, 24 de setembre, un centenar d'espluguins es van concentrar davant l'Ajuntament d'Esplugues per protestar contra la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. La concentració estava convocada arreu de Catalunya per diferents entitats i partits independentistes, i a Esplugues era unitària i va comptar amb la presència de representants d'Esquerra, Junts i la CUP, i de l'ANC i Òmnium. A més d'aquestes entitats, a Esplugues convocaven l'Ateneu Popular,els CDR, la CAL, la Crònica de la Vida d'Esplugues, el Fòrum Esplugues, L'Avenç Centre Cultural i Veïns i Veïnes d'Esplugues. A les vuit del vespre va començar l'acte d'Esplugues amb la lectura del manifest de l'AMI contra la detenció del president Puigdemont. Per Esquerra, va llegir el portaveu municipal Oriol Torras, mentre que per Junts ho va fer Jordi Sanuy i per la CUP, Eulàlia Herranz. En nom de l'ANC, va llegir el seu manifest Carles Coloma. També hi va parlar una representat de Veïns i Veïnes d'Esplugues. L'acte va acabar amb el cant d'"Els Segadors". Esquerra Republicana rebutgem amb tota la contundència la persecució política contra el president Puigdemont i el moviment independentista en general, i continuem defensant la via política com a única solució per resoldre el conflicte polític. Aquesta via només passa per l'amnistia de tots els represaliats i el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. Quan es feia l'acte ja se sabia que Puigdemont estava en llibertat, perquè la la justícia europea —Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Escòcia, etc.— no té res a veure amb la indefensió que hi ha a Espanya. Puigdemont podrà anar a Estrasburg dilluns, mentre espera que el 4 d'octubre el deixaran en total llibertat com en la resta de països europeus.