Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

municipals

Esquerra Republicana d’Esplugues presenta Roger Martínez com a candidat a les eleccions municipals

Roger Martínez: «Ja són 43 anys del mateix govern a la nostra ciutat, i és hora de fer una sacsejada, de governar d’una altra manera»Esquerra Republicana d’Esplugues presentava aquest dissabte el seu candidat a l’alcaldia a la Plaça Blas Infante de Can Vidalet. L'acte va ser presentat pel veí i militant d’ERC, Daniel López, i a part d’en Roger Martínez, hi van intervenir Najat Driouech, primera Diputada musulmana del Parlament de Catalunya, Carme Porta, primera diputada d'ERC al parlament de Catalunya, i Herminia Villena, ex-regidora i pediatra jubilada al CAP Can Vidalet. Durant la seva intervenció en l'acte Martínez va repassar diferents problemàtiques amb les quals es troben els veïns dels diferents barris i va expressar que per Esquerra Republicana “si a Can Vidalet hi fa falta una piscina, a Esplugues hi falta una piscina”, “si a Finestrelles els busos no donen el servei que cal, Esplugues no té el servei de bus que cal”, “si a La Plana no tenim un mercat com cal, a Esplugues no tenim uns mercats com cal”, entre d’altres. El candidat va deixar clar que es presenta perquè està convençut que Esplugues es pot governar d’una altra manera i “està arribant el dia que això serà possible”.  Va recalcar que ja fa 43 anys que el PSC governa a la ciutat i que “és hora de fer una sacsejada, de governar d’una altra manera, que entri aire fresc. Venen temps difícils i, a èpoques noves, formes de governar noves. Avui comença el canvi”. Per concloure l’acte, les Joventuts d’Esquerra Republicana d’Esplugues van organitzar un vermut musical.

Municipals

La columna del Pont de Roger Martínez: Reptes

Soc el Roger, és un plaer saludar-vos des d’aquesta tribuna pública. No puc començar de cap manera que no sigui agraint a l’Oriol Torras la feina que ha fet tots aquests anys i la que encara fa. L’Oriol va cometre el petit excés de titular amb el meu nom el seu comiat d’aquesta columna, de manera que em presento: Vaig néixer el 1975, vaig créixer a Esplugues i visc al barri de La Plana. Soc casat i tinc dos fills, un noi i una nena. Soc professor de català en un institut de Barcelona que fa frontera amb la nostra ciutat. Em vaig fer militant d’Esquerra el 2017, i la confiança que han dipositat en mi la gent de la Secció Local m’ha portat a fer de regidor a l’Ajuntament. Ara assumeixo la responsabilitat de fer de portaveu, i em presentaré com a candidat a l’alcaldia a les eleccions de maig de 2023. Com us podeu imaginar, tot això és un repte. Un repte personal que encaro amb les naturals dificultats de conciliació familiar, gràcies a la paciència i a la col·laboració de la meva família. Però tenim també reptes col·lectius com a ciutat. Una ciutat governada des de fa gairebé mig segle pel mateix partit de sempre, i que necessita una sacsejada i una bona glopada d’aire fresc. Esplugues, lluny de ser l’arcàdia feliç que moltes vegades ens volen fer veure els de sempre, té molts reptes per davant: Esplugues necessita cohesió i obertura. Tenim una ciutat on val la pena de viure-hi, però també és una ciutat dividida per cicatrius urbanísitques i mentals que ens separen, que ens divideixen, que ens classifiquen i ens cataloguen. Tenim el repte majúscul de fer un govern que s’assembli a l’aiguabarreig de la gent d’Esplugues, a la diversitat d’orígens, de llengües, de visions del món; sense fronteres entre barris ni murs mentals que ens separin. Esplugues ha de ser un sol poble. I s’ha d’obrir. Fem frontera amb Barcelona i el nom de la nostra ciutat passa sempre desapercebut perquè tenim un govern que no ha estat capaç, en mig segle, de posar el nom d’Esplugues en el mapa metropolità, comarcal o nacional.

Pati de l'escola Folch i Torres d'Esplugues, una de les tres escoles que acullen casals d'estiu

Allau de queixes pels casals d’estiu d'Esplugues

Desorganització, males praxis, servei deficient i fins i tot maltractaments és el que es desprèn de diverses cartes de denúncia que les famílies dels alumnes dels casals d'estiu han fet arribar als grups municipals del consistori espluguí Diverses famílies d'alumnes dels casals d'estiu municipals d'Esplugues han denunciat als grups municipals de l'oposició el que sembla ser un veritable escàndol en el servei municipal dels casals d'estiu. Les cartes, totes escrites des de la indignació, la impotència i la desesperació, expliquen casos de maltracataments, males praxis, desnutrició, mala atenció, incomunicació i negligències diverses en el servei dels casals, els quals estan gestionats per l'empresa Nice Moments Factory, adjudicatària del servei per concurs públic. En alguns casos les cartes expliquen que els nens arriben a casa sense haver menjat res en tot el dia, o que arriben a casa extremadament bruts o encara amb els peus molls de la piscina. En altres casos denuncien que se'ls fa caminar al migdia a ple sol, en plena onada de calor i sense protecció solar. Denuncien també que s'han programat excursions i sortides del tot inadequades per l'edat dels infants, com ara una sortida a un parc aquàtic amb nens de 3 a 5 anys. La majoria coincideixen a dir, a més, que els nens i nenes no fan cap tipus d'activitat dirigida educativa i que, per norma general, passen el temps al pati desatesos i avorrits, mentre els monitors miren vídeos amb el mòbil. En els casos més greus, però, denuncien també empentes als infants per part d'una monitora (la qual semblaria que posteriorment ha estat suspesa de sou i feina), contusions per accidents produits per manca d'atenció i el que semblen ser unes cremades o erupcions a la pell, de les quals les famílies en desconeixen l'origen.  Tot plegat, a més, amb manca de transperència i informació per part de l'empresa, canvis de responsables de direcció, improvisacions, manca de puntualitat i desatenció a les famílies.

Roger Martínez, el nou alcaldable d’ERC a Esplugues

Roger Martínez, el nou alcaldable d’ERC a Esplugues

Roger Martínez va ser escollit dijous passat com a proper candidat per a les eleccions municipals de 2023. Oriol Torras, el candidat de les dues eleccions anteriors, passa el relleu a Martínez, que encapçalarà a partir d'ara el projecte d'ERC a Esplugues, amb el qual es vol aconseguir un govern republicà a l'Ajuntament de la ciutat. La Masoveria de Can Tinturé va acollir, el passat dijous 30 de juny, l’assemblea extraordinària de la secció local del partit, convocada principalment per escollir cap de llista per a les eleccions municipals de 2023. A l'elecció només s'hi presentava una sola candidatura, a proposta de l'Executiva local i, per tant, va ser una assemblea plàcida, sense sobresalts, i en què no van faltar moment emotius, sobretot quan el candidat va agafar la paraula per agrair els seu nomenament. Nascut l'any 1975 i crescut a Esplugues des d’aleshores, Roger Martínez és casat, té dos fills i viu al barri de la Plana. Ha treballat en moltes feines al llarg de la vida, tot i que des de fa 16 anys es dedica a l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a secundària. És soci d'Òmnium i del CF Can Vidalet. És regidor republicà des del 2021 després de la renúncia d'Hermínia Villena per motius personals. Martínez ssegura que aquest mandat vol «fer veure a la gent que qualsevol vot d’esquerres, republicà o independentista que no vagi a Esquerra corre el risc d’acabar a la brossa o d’acabar apuntalant un nou govern socialista. Som l’única alternativa real». Afegeix que Esquerra Republicana és l'unic partit que a Esplugues «defensem de debò el patrimoni, els que defensem la llengua, els que els posem al costat de la gent de debò, i no per fer-nos la foto com fan els de sempre». Finalment, ha agraït «la confiança que m'han mostrat els companys i companyes d'Esquerra» i espera donar el màxim en aquesta nova etapa al partit republicà. En els pròxims mesos la formació republicana acabarà de confeccionar la llista de persones que donaran forma al seu projecte en les eleccions municipals de 2023.

Dolors Bassa durant la seva intervenció a Esplugues el 26/04/2022

Dolors Bassa, a Esplugues: «és el llibre que mai hagués volgut escriure»

La Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de l’1 d’Ocubre, Dolors Bassa, va visitar Esplugues de Llobregat el passat dimarts per presentar el seu llibre “Carregades de Raons”. La sala de la Masoveria de Can Tinturé d’Esplugues va acollir la xarrada de l’exconsellera torroellenca Dolors Bassa, dimarts passat, que era a Esplugues per presentar el seu llibre “Carregades de raons” en el marc encara recent de la diada de Sant Jordi del dissabte anterior. Malgrat haver-se publicat fa dos anys, «en ser un llibre que parla de repressió és un llibre de plena actualitat» comentava ella mateixa a l’inici de l’acte. La xerrada va estar presentada pel regidor d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament d’Esplugues, Roger Martínez. Mestra de formació, psicopedagoga i reconeguda activista sindical, durant la intervenció en l'acte Bassa va dir que «és el llibre que mai hagués volgut escriure» però va ser la vessant educativa i sindicalista el que la va portar a relatar els fets dels dia a dia durant el pas per la presó. Durant la xerrada, i aprofitant l’ambient íntim que es va crear, no es va estar d’explicar confidències del seu pas per la presó i de la seva experiència repressiva. «Has plorat? Moltíssim. La gent ha de saber com hem viscut, no cal explicar només la vessant política», se sincerava Bassa amb tot el públic amb un nus a la gola; però també va voler posar de manifest la part més simbòlica de la seva traumàtica experiència: «Jo no estic a presó per ser Dolors Bassa, jo estic a presó per ser membre del Govern de Catalunya». En acabar la presentació a la Masoveria, Bassa va voler passejar per Esplugues juntament amb alguns militants del partit republicà fins arribar a la concentració contra la repressió que es fa cada dimarts a la plaça Santa Magdalena. L’exconsellera va intervenir també en aquest acte per agrair la persistència als assistents i els va dedicar unes paraules amb les quals va concloure la concentració.

Per Sant Jordi, ERC a la plaça Major

La formació republicana a Esplugues recupera l'emplaçament tradicional de la paradeta de la festa de Sant Jordi, a la plaça de Santa Magdalena Sembla que estem arribant al final de la pandèmia: acabament de les restriccions d'aforament, aixecament de prohibicions, fi de l'obligatorietat de la mascareta en interiors, retorn a la presencialitat... tot sembla que torna a la normalitat al país i a Esplugues. Tot? No ben bé. Perquè l'Ajuntament ha decidit mantenir l'emplaçament aïllat de la Fira de Sant Jordi a la plaça Catalunya el proper 23 d'abril. Des d'Esquerra Republicana estem en contra d'aquesta decisió perquè entenem que la plaça Catalunya no és un lloc de pas. Si de manera definitiva es fés la fira sempre més allà, la qual cosa intuïm que intenta el Govern Díaz, a la llarga s'acabaria residualitzant i folcloritzant aquest esdeveniment tan viu i popular entre les espluguines i els espluguins. I no volem que això passi. Ho enteníem com una solució excepcional en temps de pandèmia però no com un emplaçament definitiu. I creiem que aquest any la fira de Sant Jordi ja havia de tornar a la plaça de Santa Magdalena, la nostra plaça Major, perquè és on hi passen totes les coses importants i prestigioses de la ciutat, i perquè és l'espai natural on sempre s'havia celebrat aquesta fira.  És per això que, com a acte de protesta i visualització del problema, hem decidit renunciar a ser presents a la fira i muntarem una paradeta informativa a la plaça Santa Magdalena, tal com sempre havíem fet.  El Govern Díaz opta per mantenir la fira en un espai aïllat Aquest any, malgrat ja no existeixen la majoria de restriccions i mesures que ho justificaven, l'Ajuntament ha decidit mantenir la fira de Sant Jordi en un emplaçament aïllat com ho és la plaça Catalunya.  Aquest emplaçament es va triar l'any passat de manera excepcional a causa de la pandèmia. La plaça Catalunya tenia alguns avantatges de cara a garantir les restriccions i les mesures sanitàries que estaven en vigor l'any 2021 com ara que l'espai és més ampli, es podia garantir la distància interpersonal, i es podia controlar molt millor l'aforament i l'itinerari d'entrada i sortida dels visitants.

Carme Porta: "Cal lluitar per un món realment equitatiu"

La primera diputada al Parlament de Catalunya i exregidora d'Esplugues, Carme Porta, i la Diputada d'ERC al Parlament de Catalunya, Najat el Hachmi, van ser les protagonistes de la xerrada sobre els drets de les dones que va organitzar Esquerra Republicana dissabte passat a Esplugues en commemoració del 8 de març. L'acte va ser presentat per la regidora del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, Marta Alarcón, i va comptar també amb la intervenció de la Secretària de Feminismes d'ERC Baix Llobregat, Ainoa Olza. Carme Porta va repassar diverses estadístiques que evidencien les desigualtats envers les dones, tot afirmant que «cal lluitar per un món que sigui realment equitatiu per homes i per dones i que tingui en compte totes les perspectives». Najat Driouech, per la seva banda, explicava que «ens queda molta feina per fer, però moltes volem continuar lluitant», de la mateixa manera que «cal procurar que les noves generacions de joves comencin a tenir aquesta perspectiva d'igualtat de drets com a un tema propi». Al final de l'acte va haver-hi diverses intervencions del públic, entre d'altres la del president de l’associació Esplugues Sense Barreres, el qual va preguntar per la lluita de les dones discapacitades treballadores, que troben encara més traves a l'hora d'exercir els drets i llibertats. A més de la xerrada, Esquerra Republicana va tenir presència al carrer durant tot el matí, un any més, amb la paradeta precursora al Dia de la Dona, durant la qual tradicionalment s’obsequia tothom qui passa pel carrer amb poms de mimoses, símbol d'elegància, amistat i de la intel·ligència femenina. Podeu veure el vídeo complet de l'acte a continuació:  

Esquerra Republicana visita l'Hospital Sant Joan de Déu

L’Hospital de Sant Joan de Déu va rebre la visita dels regidors del Grup Municipal Republicà, que en aquesta ocasió estaven acompanyats pel diputat del Parlament de Catalunya, Jordi Albert Caballero, i per l’exregidora del grup i pediatra jubilada, Herminia Villena.  La visita, que va tenir lloc el passat dilluns 28 de febrer, va començar amb una reunió amb el gerent de l’hospital, el senyor Manel del Castillo, el qual va exposar tots els nous projectes del centre, com ara la recentment inaugurada ‘Casa de Sofia’ o el Cancer Center.  Per altra banda, els electes republicans van preguntar per la situació laboral de les infermeres, que fa temps que reclamen més drets i que pengen cartells a l’edifici, ben visibles per tothom qui hi arriba. Així mateix, també es van interessar per les conseqüències derivades de la pandèmia, com ara l’augment de problemes relacionats amb la salut mental, que preocupen molt el partit republicà. Finalment, el Sr. del Castillo va acompanyar els visitants a veure l’evolució de les obres del nou edifici del Cancer Center, les quals ja estan en un estat molt avançat i la inauguració del qual està prevista per d’aquí a pocs mesos. Podeu veure aquí un petit vídeo de la visita:  

Ple Municipal d'Esplugues de Llobregat, el 15 de desembre de 2021

El PSC trenca el consens lingüístic també a Esplugues de Llobregat

Els socialistes de Pilar Díaz es queden sols votant una moció que ells mateixos havien presentat a favor del 25% de classes en castellà a l'escola catalana Dimecres es va escriure un nou capítol de la deriva lingüística del Partit dels Socialistes, en aquesta ocasió al Ple de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. El grup municipal liderat per l'alcaldessa i presidenta adjunta de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, havia presentat una moció que, sota el pretext de «refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya» i «per millorar l'arpenentatge i l'ús de les llengües en un context plurilingüe», en realitat instava la Generalitat, en el punt cinquè, a «donar compliment a les resolucions judicials i no basar la seva acció política en la desobediència ni traslladar aquesta responsabilitat a les direccions dels centres educatius o als claustres», amb la qual cosa, malgrat pretenien presentar el text com un al·legat a favor de la immersió lingüística, en realitat instaven el Govern a acatar la sentència del 25% en castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La moció va rebre les crítiques de tots els grups municipals del Ple. Per una banda, els republicans i els comuns els van retreure que el posicionament de la moció trencava el consens sobre el model d'escola catalana amb el qual el PSC històricament havia combregat, i alhora van defensar un text alternatiu que havien presentat conjuntament amb la intenció de retornar el PSC a la via del consens. Per l'altra banda, els grups municipals del PP i Cs també hi van votar en contra, però per considerar-la encara massa tova en la defensa del castellà. Malgrat aquest aïllament ideològic, però, la iniciativa es va acabar aprovant ja que el PSC té majoria absoluta al consistori espluguí. Durant el debat de les dues mocions, el portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir que quan els jutges decideixen «aplicar criteris numèrics que no tenen res a veure amb la pedagogia, és evident que estan convertint la llengua en una arma política llancívola»; i va preguntar-se retòricament: «i vostès ens diuen que hem de claudicar i estar-hi d’acord, després de dir-nos que defensen la immersió?».