Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Finestrelles, Caufec

Un fons d'inversió construirà els pisos de protecció oficial que l'Ajuntament d'Esplugues es va vendre

Un grup inversor alemany ha comprat el solar de Finestrelles on s'han d'edificar els pisos d'habitatge protegit, a la zona del Pla Caufec. El Ple del mes de juny passat va aprovar que la construcció i explotació dels pisos de protecció oficial la fes una empresa privada, Club Residencial Metropolitan House, que ara ha comprat, al seu torn, el grup Patrizia. Com ja va dir al Ple el portaveu el portaveu d'Esquerra Republicana d'Esplugues, Oriol Torras, es tracta d'una operació en què l'Ajuntament es ven els drets i la gestió de l'habitatge protegit a canvi d'un plat de llenties, i abandona als especuladors una qüestió tan sensible com és el de tenir un sostre digne a la nostra ciutat. Segons l'economista i regidor republicà a l'Ajuntament d'Esplugues, Joan Carles Sillero, "permetre l’entrada de fons d’inversió polaritza les rendes (els rics són més rics i els pobres més pobres) i apuja el preu de l’habitatge", que estarà "concentrat en poques mans". A més a més, apunta que "l'unic benefici" per a Esplugues serà "una plusvàlua l'any vinent" per a les arques municipals "a canvi de lloguers més cars, mercats controlats i rics més rics". Això ve arran que en el Ple de març l'Ajuntament es va desprendre de la part d'una parcel·la de Finestrelles destinada a la construcció d'habitatges de protecció oficial, que va acabar comprant l'empresa Metropolitan House. Ara hem sabut que el grup inversor Patrizia ha adquirit aquesta parcel·la, que inclou 69 pisos de protecció oficial i 7.305 metres quadrats. En el Ple de març, Oriol Torras deia que és incomprensible que el govern Díaz, en comptes d'aprofitar l'oportunitat de construir habitatge protegit i intervenir en el mercat d'una manera decidida en favor de la gent, l'Ajuntament se'n desentengui —mentre que sí que manté la gestió de les oficines que s'han de fer a la mateixa zona— i ho posi en subhasta pública perquè ho faci una empresa per treure'n lucre. En el Ple de març l'únic grup municipal de l'Ajuntament d'Esplugues que hi va votar en contra va ser el d'Esquerra Republicana.

Roger Martínez, regidor d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat

Roger Martínez pren el relleu d'Herminia Villena i serà el nou regidor republicà d'Esplugues

Roger Martínez Dias serà el nou regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues, arran de la renúncia de la doctora Herminia Villena per motius personals al ple del mes de maig d'aquest 2021. Roger Martínez, que és professor de secundària des de fa 16 anys en una escola d'Esplugues, es va presentar com a número 5 a les eleccions municipals del 2019, i ha dit que agafar el relleu de l'Herminia "és una responsabilitat que encaro amb molta il·lusió, tot i que soc conscient que substituir-la és un repte. És una persona insubstituïble". A més a més, ha afirmat que "si m'haguessin dit fa tres anys que representaria la ciutadania d'Esplugues des de dins de l'Ajuntament, no m'ho hauria cregut". També ha agraït "la confiança que m'han mostrat els companys i companyes d'Esquerra" i espera donar el màxim en aquesta nova etapa al consistori espluguí. Roger Martínez ha treballat en moltes feines al llarg de la vida, tot i que des de fa 16 anys es dedica a l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a secundària. És soci d'Òmnium i del CF Can Vidalet. Va néixer l'any 1975, va créixer a Esplugues i va estudiar a l'Isabel de Villena, on fins ara ha fet de professor, i va jugar molts anys a l'Hoquei Club Esplugues. Roger Martínez és casat, té dos fills i viu al barri de la Plana. Aquí en Roger es presenta breument:  

Herminia Villena en una foto d'arxiu

Herminia Villena s'acomiada: "no volia passar dels 70 fent de regidora"

Herminia Villena plega de regidora de l'Ajuntament d'Esplugues després de 6 anys de feina i compromís La fins ara portaveu adjunta del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, la doctora Herminia Villena, abandona la política activa com a regidora després de 6 anys a l'Ajuntament. Serà oficial al Ple Municipal del proper dimecres 19 de maig, que coincideix precisament amb el seu 70è aniversari, i en què hi ha un punt de l'ordre del dia pel qual es donarà compte de la renúncia, per bé que ella mateixa ja ho ha anunciat durant l'últim mes al si del partit republicà i també a la resta de membres de la corporació municipal.  Villena, que va entrar com a independent al consistori espluguí després de les eleccions de maig de 2015, ho deixa igual com va començar: amb humilitat, compromís i amb un somriure als llavis. I no ha volgut marxar enmig de discursos solemnes sinó treballant com el primer dia. És per això que en el seu últim Ple ha volgut presentar i ella mateixa defensarà dues mocions perquè siguin aprovades. Una per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal; i una altra per declarar Esplugues de Llobregat municipi amic de la lactància materna. Amb aquest gest, Villena posa fi a 6 anys intensos de col·laboració amb Esquerra Republicana durant els quals s'ha guanyat un lloc al cor de la família republicana espluguina i també de tots els veïns i veïnes de la ciutat. Col·laboradora, conciliadora, constant, pencaire i compromesa amb tots els moviments socials i veïnals, sobretot al "seu" barri de Can Vidalet, la Doctora Villena passarà ara a gaudir del merescut descans de la jubilació i a fer d'àvia dels seus dos néts, un dels quals, com ella mateixa diu, "està en camí". En el seu comiat per a militants i amics del partit, Villena ha volgut destacar que "és un comiat alegre, perquè continuaré al grup i perquè ha estat una experiència molt positiva; sobretot per la quantitat de gent que he conegut i que han esdevingut amics" i afegia que l'experiència de regidora de l'Ajuntament ha estat "a més d'instructiva, absolutament divertida per mi".

Joan Tardà i Sergi Sol a Esplugues de Llobregat, el 26 d'abril de 2021 (FOTO: Pau Riba Queijas)

Joan Tardà a Esplugues: "el camí del diàleg i la negociació s'haurà de conquerir"

Mig centenar de persones segueixen l'acte presentació del llibre "En defensa pròpia" de Joan Tardà a Esplugues La sala de la Masoveria de Can Tinturé d'Esplugues va acollir, el passat 26 d'abril, l'acte de presentació del llibre "En defensa pròpia" de l'exportaveu del grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. La trobada, que era presencial amb places limitades però que es podia seguir en directe pel canal de Youtube d'ERC Esplugues, va comptar amb la presència del periodista i excap de comunicació de Visepresidència, Sergi Sol, i el músic Pep Picas, a part del mateix Tardà. I va aplegar una cinquantena de persones, entre les que hi van assistir de forma presencial i les que hi van assistir virtualment. Durant l'acte, Joan Tardà va desgranar les línies generals del llibre que presentava, el qual està prologat per Arnaldo Otegi, i va fer una defensa aferrissada del diàleg i la via negociada com a sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya i va explicar que aquesta és l'única estratègia guanyadora, perquè és l'única que ens permet sumar més gent a la causa. Sergi Sol, per la seva banda, que és l'autor de l'epíleg del llibre, va oferir una visió més tàctica de la línia política d'ERC dels últims anys. Ambdues posicions van generar un nodrit torn de preguntes que va donar lloc a les intervencions més sucoses de la jornada. L'acte, que va estar presentat per la regidora del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón, va començar i va acabar amb la intervenció del cantautor i poeta, Pep Picas, que va interpretar tres cançons, l'última de les quals -La rumba republicana- va arrencar forts aplaudiments al final de tot de l'acte.  Podeu veure l'acte sencer al nostre canal de Youtube:  

El projecte d'urbanització de la part nord del Pla Caufec/Porta Barcelona ara fa uns 20 anys, amb els dos gratacels, oficines i pisos de luxe

L'Ajuntament d'Esplugues tira endavant l'última fase del Pla Caufec

El Ple ordinari de març de l'Ajuntament d'Esplugues va aprovar tirar endavant la darrera fase del Pla Caufec/Porta Barcelona, que consisteix en la construcció de dos gratacels, oficines i habitatges d'alt estànding i també de protecció oficial. El grup d'Esquerra Republicana es va quedar sol votant-hi en contra, perquè als vots favorables del PSC, PP i Cs s'hi va afegir l'abstenció dels comuns. Amb l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament d'Esplugues i les promotores immobiliàries, es consuma aquest despropòsit urbanístic que omplirà de ciment la falda de Collserola, incloent-hi dues torres que es veuran des de tot el pla de Barcelona i bona part del Baix Llobregat, un model megalòman fruit de l'especulació immobiliària que anys de lluita veïnal i política no han pogut aturar. En concret, el Ple va aprovar el conveni entre l'Ajuntament i les empreses Sacresa, Porta Diagonal i Caufec, que implica que les empreses podran començar a construir les oficines i les dues grans torres. Segons Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal, aquest model de grandeur a l'estil de la Défense de París no és el nostre i, de fet, sempre hem votat en contra del Pla Caufec a l'Ajuntament. D'altra banda, com que aquest pla es va començar a idear fa 30 anys, i el món ha canviat molt, fa que sigui obsolet, per exemple pel que fa a l'ocupació d'oficines i el teletreball. A més a més, l'Ajuntament entra en el negoci immobiliari especulatiu del Caufec, per tal com, d'una banda, es va desentendre de construir habitatges de protecció oficial, però de l'altra en aquest cas sí que manté la propietat de les oficines. El Ple també va aprovar les clàusules administratives perquè una empresa privada construeixi els pisos de protecció oficial que fa anys que estan pendents, a la zona del carrer de Sant Mateu. Per a Oriol Torras, és el món al revés: entenem que és l'Ajuntament qui ha d'actuar d'una manera activa i decidida en la construcció d'habitatges de protecció oficial, però en canvi el que fa és entrar en el negoci immobiliari pel que fa a la gestió i explotació de les oficines d'alt estànding.

8 de març a la Rambla del Carme

La Rambla del Carme va ser l'espai escollit per ERC Esplugues aquest any per commemorar la diada reivindicativa del 8 de març.  L'acte, que va constar d'una xerrada pública i el tradicional repartiment de mimoses (aquest any, de forma purament testimonial a causa de la Covid), va comptar amb la presència de la Secretària de Dones d'Esquerra del Baix Llobregat, Ainoa Olza, la nostra regidora Hermínia Villena i la secretària de Dones de l'executiva local, Isabel Almató. La xerrada va ser retransmesa en directe per Facebook Live.  

Detall de l'ofrena floral a Blas Infante, el 28 de febrer de 2021

ERC Esplugues ret homenatge a Blas Infante

El portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va assistir el passat diumenge 28 de febrer, Dia d'Andalusia, a la tradicional ofrena floral al monument de Blas Infante, a la plaça que duu el seu nom del barri de Can Vidalet d'Esplugues. L'acte, que aquest any es feia en format restringit a causa de la pandèmia de la Covid-19, va reunir només els portaveus de 4 grups municipals, l'alcaldessa i la regidora de cultura de l'ajuntament espluguí, així com els respectius presidents del Centro Cultural Anadaluz Plaza Macael i l'Asociación Cultural Andaluza d'Esplugues, que cada any organitzen els actes de celebració de la diada. Esquerra Republicana assisteix anualment a aquesta cita del Dia d'Andalusia a Esplugues en honor de totes les persones andaluses que viuen a Esplugues i que s'agrupen al voltant de les entitats andalusistes d'Esplugues, però també revindicant els valors republicans de qui fou el pare de la pàtria andalusa i autor de la lletra de l'himne andalús, Blas Infante, assassinat pel feixisme l'11 d'agost de 1936. Podeu llegir l'article 'Blas infante, la lucha continúa' que Oriol Torras va escriure l'any anterior clicant AQUÍ. 

Herminia Villena durant la intervenció al Ple Municipal del 17.2.2021

ERC demana una solució al trànsit de bicicletes del pont d’Esplugues

La regidora i portaveu adjunta del Grup Municipal Republicà, la Dra. Herminia Villena, va intervenir al Ple Municipal del passat 17 de febrer, que es va celebrar una vegada més de forma virtual, per demanar una solució definitiva als problemes que genera el trànsit de bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP) a la vorera del costat muntanya del pont d'Esplugues. La interrupció del carril bici que connecta Sant Just amb l'avinguda Diagonal de Barcelona no està ben senyalitzada ni quan s’acaba o inicia el tram a la plaça de Santa Magdalena ni al principi de l'avinguda dels Països Catalans; i hi ha mancances importants pel què fa a la seguretat dels vianants i dels ciclistes i conductors de VMP. Villena va declarar en el seu prec al Ple de febrer que «si volem que la gent utilitzi els carrils bici com a alternativa als altres vehicles, hem de donar facilitats» i que «un carril bici no pot ser una carrera d’obstacles» com ho és ara.   La regidora republicana, tot fent referència a les obres que hi ha previstes a llarg termini quan l'arribada de la L3 del Metro posi de potes enlaire tot el sector de la plaça i el pont, també va dir que «aquest clam ja ens ha arribat per molts llocs; el metro trigarà un munt d’anys encara i s´ha d’anar pensant en una pacificació de Laureà Miró, o ampliar la vorera del pont, o reduir carrils» tot afegint que «som conscients de la dificultat que això suposa, però del que estem segurs és que cal una solució». El protaveu del Govern Díaz, el socialista Eduard Sanz, va respondre a Villena que estan acabant d'ultimar un projecte de senyalització viària al respecte, «no només per bicis i patinets al pont d'Esplugues sinó per altres elements que s'han de millorar».  Podeu llegir també l'article d'opinió sobre aquest tema del portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, a la revista El Pont d'Esplugues del mes de març de 2021.

Quasi 3.000 vots espluguins per a l'inici d'una nova etapa a Catalunya

Els espluguins i espluguines van tornar a votar massivament Esquerra Republicana en les eleccions al Parlament de Catalunya del passat diumenge 14 de febrer, malgrat la baixa participació que hi va haver. Amb aquest resultat es confirma la tendència dels últims anys, que consoliden el partit republicà com a segona força política a Esplugues. Es tracta d'un lleguer augment en percentatge, ja que en les últimes eleccions al Parlament els republicans vam obtenir un 15,59 % dels vots, i aquesta vegada hem obtingut un 15,76 %. Amb tot, la baixa participació ha fet que en vots absoluts hi hagi hagut una baixada considerable (dels 4.488 del 2017 -que van representar un rècord aboslut-, als 2.989 d'aquesta vegada). Al final de la nit electoral, el candidat d'Esquerra Republicana a la presidència, Pere Aragonès, va assegurar que a partir d'ara s'obre una nova etapa sota el lideratge dels republicans per fer possible l'amnistia i l'autodeterminació, i per reconstruir el país des de l'esquerra. Els resultats del 14 de febrer a tot Catalunya deixen Esquerra Republicana amb 33 escons al Parlament, i situen Esquerra amb opcions de tornar a la Presidència 80 anys després.