Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Ple Municipal d'Esplugues de Llobregat, el 15 de desembre de 2021

El PSC trenca el consens lingüístic també a Esplugues de Llobregat

Els socialistes de Pilar Díaz es queden sols votant una moció que ells mateixos havien presentat a favor del 25% de classes en castellà a l'escola catalana Dimecres es va escriure un nou capítol de la deriva lingüística del Partit dels Socialistes, en aquesta ocasió al Ple de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat. El grup municipal liderat per l'alcaldessa i presidenta adjunta de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, havia presentat una moció que, sota el pretext de «refer i reforçar el consens sobre el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya» i «per millorar l'arpenentatge i l'ús de les llengües en un context plurilingüe», en realitat instava la Generalitat, en el punt cinquè, a «donar compliment a les resolucions judicials i no basar la seva acció política en la desobediència ni traslladar aquesta responsabilitat a les direccions dels centres educatius o als claustres», amb la qual cosa, malgrat pretenien presentar el text com un al·legat a favor de la immersió lingüística, en realitat instaven el Govern a acatar la sentència del 25% en castellà que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La moció va rebre les crítiques de tots els grups municipals del Ple. Per una banda, els republicans i els comuns els van retreure que el posicionament de la moció trencava el consens sobre el model d'escola catalana amb el qual el PSC històricament havia combregat, i alhora van defensar un text alternatiu que havien presentat conjuntament amb la intenció de retornar el PSC a la via del consens. Per l'altra banda, els grups municipals del PP i Cs també hi van votar en contra, però per considerar-la encara massa tova en la defensa del castellà. Malgrat aquest aïllament ideològic, però, la iniciativa es va acabar aprovant ja que el PSC té majoria absoluta al consistori espluguí. Durant el debat de les dues mocions, el portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir que quan els jutges decideixen «aplicar criteris numèrics que no tenen res a veure amb la pedagogia, és evident que estan convertint la llengua en una arma política llancívola»; i va preguntar-se retòricament: «i vostès ens diuen que hem de claudicar i estar-hi d’acord, després de dir-nos que defensen la immersió?».

Oriol Junqueras durant la seva intervenció a Esplugues el 16.11.2021

Oriol Junqueras: "Som cultivadors d'esperança"

Oriol Junqueras va ser dimarts passat a Esplugues per presentar el seu últim llibre Contra l'adversitat. Davant d'unes 150 persones, amb el Teatre de l'Avenç ple, el president d'Esquerra Republicana va voler participar en l'acte "2003-2023: 20 anys del retorn d'ERC a l'Ajuntament d'Esplugues" amb el qual s'iniciava la commemoració de les dues dècades de presència institucional ininterrompuda dels republicans al consistori espluguí. L'acte va estar presentat per la periodista d'ETV Sara Torremocha, i a més de Junqueras, hi van parlar la primera i l'última de les regidores del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón i Carme Porta. Les dues regidores van estar acompanyades a l'escenari en tot moment per la resta de regidors que ha tingut el partit a Esplugues en els últims 20 anys, a excepció de la doctora Herminia Villena, la qual no va poder participar-hi a causa d'un lleu accident domèstic que li va impedir desplaçar-s'hi i del qual s'està recuperant.  Abans de l'acte, Junqueras va passejar per Esplugues juntament amb alguns militants del partit republicà, i va mantenir una reunió amb membres de l'Associació de Veïns de Can Vidalet i alguns agents socials del barri. Durant la passejada, no es va estar de saludar veïns i veïnes que se li acostaven efusivament i que li demanven de fer-s'hi fotos, i fins i tot va obsequiar els acompanyants amb una breu lliçó d'història sobre l'època en què els barrancs d'Esplugues havien servit d'amagatall i base d'operacions per al bandolerisme del Camí Reial.   Durant la seva intervenció en l'acte, Junqueras va dir que hem de poder fer-nos partícips de la lluita dels treballadors que van aixecar les seves «cases, barris, carrers, escoles, hospitals, centres d'atenció primària», perquè «qui no se'n sentiria orgullós?», perquè sovint no sabem recollir aquest orgull i posar-lo en valor, i perquè «la seva causa i la seva lluita és la nostra lluita». A més, va reflexionar sobre el món, sobre com canviarà en els propers anys i sobre com hem d'ajudar a afrontar els canvis als nostres fills, a preparar-se per a aquest futur.

Joan Capdevila a Esplugues el 29 d'octubre de 2021

Joan Capdevila: "és molt important consumir menys"

La sala de la Masoveria de Can Tituré d'Esplugues va acollir, el passat divendres 29 d'octubre, una xerrada amb el diputat martorellenc Joan Capdevila. Sota el títol "La factura de la llum més cara d'Europa", Capdevila va exposar els principals motius pels quals el preu de l'electricitat ha pujat tant i les iniciatives que s'han fet des del Congrés dels Diputats per intentar de mititgar-ne l'efecte. L'acte, que va aplegar una vintena de participants presencialement i una vintena més en streaming a través de Facebook Live, va estar presentat per la regidora Marta Alarcón i va comptar amb la intervenció del portaveu del Grup Municipal d'ERC a Esplugues, Oriol Torras. En acabat hi va haver un nodrit torn de paraules durant el qual tothom va poder preguntar i opinar com va voler.  Capdevila és és un veterinari i polític català, diputat al Congrés dels Diputats espanyol. És exdirector del diari digital El Matí, exmilitant d'Unió Democràtica de Catalunya, partit que va abandonar en 2009, disconforme amb el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida. Alhora ha format part de la candidatura a la presidència del Futbol Club Barcelona de 2010 i 2015 encapçalada per Agustí Benedito. A les eleccions generals espanyoles de 2015 i 2016 va ser elegit diputat per Barcelona, com a número 5 en la llista d'Esquerra Republicana. Actualment és membre de les comissions parlamentàries que tracten el temes relacionats amb Energia. Podeu veure el vídeo sencer de l'acte al següent enllaç:  

S'aprova una moció d'ERC per a la confecció d'un nomenclàtor d'Esplugues

Els noms dels nostres carrers i dels nostres boscos són una riquesa patrimonial que cal conservar i difondre. Aquest és el punt de partida de la moció que el Grup Municipal Republicà va presentar, el dimecres 20 d'octubre, en el Ple Municipal del consistori espluguí.  El text, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals, insta l'Ajuntament a posar en valor tot aquest patrimoni immaterial i a fer tot el possible perquè es confeccioni un nomenclàtor exhaustiu i detallat, i amb dades de geolocalització, de tota la toponímia menor del municipi així com dels noms viaris actuals i antics, i de les zones urbanes ja desaparegudes. Així mateix, la idea també és que un cop aquest nomenclàtor estigui elaborat, l’Ajuntament l’editi en format digital i el publiqui de manera accessible a la xarxa perquè tothom el pugui consultar de manera gratuïta. A part, la moció també demanava que la propera vegada que es reuneixi la comissió de nomenclàtor, la qual cosa sembla que succeirà durant les properes setmanes o mesos, s'aprofiti l'avinentesa per adaptar a la normativa de la llengua catalana tots els topònims no adaptats que puguin ser identificats. La toponímia menor inclou els noms dels carrers, les places, els parcs, les avingudes, els nuclis, els barris, les parròquies, les zones i els descampats, però també les masies, els torrents, els camins, els turons, les rieres i tota la resta d'accidents geogràfics de les zones no urbanitzades, i que en el cas del municipi d'Esplugues ocupen aproximadament una quarta part de l'extensió territorial. La moció es va aprovar amb una esmena dels socialistes per evitar marcar el termini de dos anys per fer aquest nomenclàtor. Com sempre, Esquerra d'Esplugues estarem al cas que s'acabin complint els acords i, en cas que no sigui així, ho farem públic, com sempre hem fet. Podeu llegir la moció final aquí mateix.

Oriol Torras llegint el manifest de l'AMI a la concentració a Esplugues contra la detenció de Puigdemont.

Concentració a Esplugues en protesta per la detenció del president Puigdemont

Aquest divendres, 24 de setembre, un centenar d'espluguins es van concentrar davant l'Ajuntament d'Esplugues per protestar contra la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. La concentració estava convocada arreu de Catalunya per diferents entitats i partits independentistes, i a Esplugues era unitària i va comptar amb la presència de representants d'Esquerra, Junts i la CUP, i de l'ANC i Òmnium. A més d'aquestes entitats, a Esplugues convocaven l'Ateneu Popular,els CDR, la CAL, la Crònica de la Vida d'Esplugues, el Fòrum Esplugues, L'Avenç Centre Cultural i Veïns i Veïnes d'Esplugues. A les vuit del vespre va començar l'acte d'Esplugues amb la lectura del manifest de l'AMI contra la detenció del president Puigdemont. Per Esquerra, va llegir el portaveu municipal Oriol Torras, mentre que per Junts ho va fer Jordi Sanuy i per la CUP, Eulàlia Herranz. En nom de l'ANC, va llegir el seu manifest Carles Coloma. També hi va parlar una representat de Veïns i Veïnes d'Esplugues. L'acte va acabar amb el cant d'"Els Segadors". Esquerra Republicana rebutgem amb tota la contundència la persecució política contra el president Puigdemont i el moviment independentista en general, i continuem defensant la via política com a única solució per resoldre el conflicte polític. Aquesta via només passa per l'amnistia de tots els represaliats i el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. Quan es feia l'acte ja se sabia que Puigdemont estava en llibertat, perquè la la justícia europea —Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Escòcia, etc.— no té res a veure amb la indefensió que hi ha a Espanya. Puigdemont podrà anar a Estrasburg dilluns, mentre espera que el 4 d'octubre el deixaran en total llibertat com en la resta de països europeus.

El preu de la llum ha batut rècords històrics les darreres setmanes. // Foto: FreePick - Evening Tao

El Ple aprova una moció d'Esquerra per abaixar la factura elèctrica

Esquerra Republicana va presentar una moció al Ple del 15 de setembre per frenar l’escalada de preus de l’electricitat i impulsar sistemes d’autoconsum energètic. L'acord, aprovat per tots els grups municipals tret del PP, que s'hi va abstenir, demana al govern de l'Estat que apliqui les mesures del que ells anomenen Pla de xoc, aprovat la mateixa setmana, i que implica un seguit de mesures per mirar d'aturar l'augment descontrolat dels preus de les tarifes elèctriques. La moció també insta el govern municipal a fer tres coses importants: — Difondre els ajuts existents i el bo social per fer front a la pobresa elèctrica i l'estalvi i eficiència — Instal·lar sistemes d'autoconsum energètic de fonts renovables — Aplicar diverses mesures d'estalvi, autosuficiència i emancipació energètics en equipaments municipals i per a empreses i ciutadans d'Esplugues A més a més, la moció també demana a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que creï un operador energètic públic, d'acord amb els municipis, que sigui cent per cent verd i que estigui al servei de la gent. Al costat de la gent La moció pretén tornar una part de la sobirania energètica a la gent, que durant els darrers anys i dècades han vist com les empreses públiques es privatitzaven i es convertien en un oligopoli, com Naturgy, Iberdrola i Endesa. Nombrosos polítics del PP i del PSOE, entre d'altres, han entrat als consells d'administració d'aquestes empreses a través de les portes giratòries, des d'Aznar i Felipe González al mateix Montilla. Creiem que aquesta situació és insostenible i que cal un canvi de model urgent. La moció inicial d'Esquerra era molt més ambiciosa que la que es va acabar aprovant finalment. Demanàvem "instar el govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent" i a ampliar el bo social, a més de transferir "un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials".

Finestrelles, Caufec

Un fons d'inversió construirà els pisos de protecció oficial que l'Ajuntament d'Esplugues es va vendre

Un grup inversor alemany ha comprat el solar de Finestrelles on s'han d'edificar els pisos d'habitatge protegit, a la zona del Pla Caufec. El Ple del mes de juny passat va aprovar que la construcció i explotació dels pisos de protecció oficial la fes una empresa privada, Club Residencial Metropolitan House, que ara ha comprat, al seu torn, el grup Patrizia. Com ja va dir al Ple el portaveu el portaveu d'Esquerra Republicana d'Esplugues, Oriol Torras, es tracta d'una operació en què l'Ajuntament es ven els drets i la gestió de l'habitatge protegit a canvi d'un plat de llenties, i abandona als especuladors una qüestió tan sensible com és el de tenir un sostre digne a la nostra ciutat. Segons l'economista i regidor republicà a l'Ajuntament d'Esplugues, Joan Carles Sillero, "permetre l’entrada de fons d’inversió polaritza les rendes (els rics són més rics i els pobres més pobres) i apuja el preu de l’habitatge", que estarà "concentrat en poques mans". A més a més, apunta que "l'unic benefici" per a Esplugues serà "una plusvàlua l'any vinent" per a les arques municipals "a canvi de lloguers més cars, mercats controlats i rics més rics". Això ve arran que en el Ple de març l'Ajuntament es va desprendre de la part d'una parcel·la de Finestrelles destinada a la construcció d'habitatges de protecció oficial, que va acabar comprant l'empresa Metropolitan House. Ara hem sabut que el grup inversor Patrizia ha adquirit aquesta parcel·la, que inclou 69 pisos de protecció oficial i 7.305 metres quadrats. En el Ple de març, Oriol Torras deia que és incomprensible que el govern Díaz, en comptes d'aprofitar l'oportunitat de construir habitatge protegit i intervenir en el mercat d'una manera decidida en favor de la gent, l'Ajuntament se'n desentengui —mentre que sí que manté la gestió de les oficines que s'han de fer a la mateixa zona— i ho posi en subhasta pública perquè ho faci una empresa per treure'n lucre. En el Ple de març l'únic grup municipal de l'Ajuntament d'Esplugues que hi va votar en contra va ser el d'Esquerra Republicana.

Roger Martínez, regidor d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat

Roger Martínez pren el relleu d'Herminia Villena i serà el nou regidor republicà d'Esplugues

Roger Martínez Dias serà el nou regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues, arran de la renúncia de la doctora Herminia Villena per motius personals al ple del mes de maig d'aquest 2021. Roger Martínez, que és professor de secundària des de fa 16 anys en una escola d'Esplugues, es va presentar com a número 5 a les eleccions municipals del 2019, i ha dit que agafar el relleu de l'Herminia "és una responsabilitat que encaro amb molta il·lusió, tot i que soc conscient que substituir-la és un repte. És una persona insubstituïble". A més a més, ha afirmat que "si m'haguessin dit fa tres anys que representaria la ciutadania d'Esplugues des de dins de l'Ajuntament, no m'ho hauria cregut". També ha agraït "la confiança que m'han mostrat els companys i companyes d'Esquerra" i espera donar el màxim en aquesta nova etapa al consistori espluguí. Roger Martínez ha treballat en moltes feines al llarg de la vida, tot i que des de fa 16 anys es dedica a l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a secundària. És soci d'Òmnium i del CF Can Vidalet. Va néixer l'any 1975, va créixer a Esplugues i va estudiar a l'Isabel de Villena, on fins ara ha fet de professor, i va jugar molts anys a l'Hoquei Club Esplugues. Roger Martínez és casat, té dos fills i viu al barri de la Plana. Aquí en Roger es presenta breument:  

Herminia Villena en una foto d'arxiu

Herminia Villena s'acomiada: "no volia passar dels 70 fent de regidora"

Herminia Villena plega de regidora de l'Ajuntament d'Esplugues després de 6 anys de feina i compromís La fins ara portaveu adjunta del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, la doctora Herminia Villena, abandona la política activa com a regidora després de 6 anys a l'Ajuntament. Serà oficial al Ple Municipal del proper dimecres 19 de maig, que coincideix precisament amb el seu 70è aniversari, i en què hi ha un punt de l'ordre del dia pel qual es donarà compte de la renúncia, per bé que ella mateixa ja ho ha anunciat durant l'últim mes al si del partit republicà i també a la resta de membres de la corporació municipal.  Villena, que va entrar com a independent al consistori espluguí després de les eleccions de maig de 2015, ho deixa igual com va començar: amb humilitat, compromís i amb un somriure als llavis. I no ha volgut marxar enmig de discursos solemnes sinó treballant com el primer dia. És per això que en el seu últim Ple ha volgut presentar i ella mateixa defensarà dues mocions perquè siguin aprovades. Una per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal; i una altra per declarar Esplugues de Llobregat municipi amic de la lactància materna. Amb aquest gest, Villena posa fi a 6 anys intensos de col·laboració amb Esquerra Republicana durant els quals s'ha guanyat un lloc al cor de la família republicana espluguina i també de tots els veïns i veïnes de la ciutat. Col·laboradora, conciliadora, constant, pencaire i compromesa amb tots els moviments socials i veïnals, sobretot al "seu" barri de Can Vidalet, la Doctora Villena passarà ara a gaudir del merescut descans de la jubilació i a fer d'àvia dels seus dos néts, un dels quals, com ella mateixa diu, "està en camí". En el seu comiat per a militants i amics del partit, Villena ha volgut destacar que "és un comiat alegre, perquè continuaré al grup i perquè ha estat una experiència molt positiva; sobretot per la quantitat de gent que he conegut i que han esdevingut amics" i afegia que l'experiència de regidora de l'Ajuntament ha estat "a més d'instructiva, absolutament divertida per mi".