Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

S'aprova una moció d'ERC per a la confecció d'un nomenclàtor d'Esplugues

Els noms dels nostres carrers i dels nostres boscos són una riquesa patrimonial que cal conservar i difondre. Aquest és el punt de partida de la moció que el Grup Municipal Republicà va presentar, el dimecres 20 d'octubre, en el Ple Municipal del consistori espluguí.  El text, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals, insta l'Ajuntament a posar en valor tot aquest patrimoni immaterial i a fer tot el possible perquè es confeccioni un nomenclàtor exhaustiu i detallat, i amb dades de geolocalització, de tota la toponímia menor del municipi així com dels noms viaris actuals i antics, i de les zones urbanes ja desaparegudes. Així mateix, la idea també és que un cop aquest nomenclàtor estigui elaborat, l’Ajuntament l’editi en format digital i el publiqui de manera accessible a la xarxa perquè tothom el pugui consultar de manera gratuïta. A part, la moció també demanava que la propera vegada que es reuneixi la comissió de nomenclàtor, la qual cosa sembla que succeirà durant les properes setmanes o mesos, s'aprofiti l'avinentesa per adaptar a la normativa de la llengua catalana tots els topònims no adaptats que puguin ser identificats. La toponímia menor inclou els noms dels carrers, les places, els parcs, les avingudes, els nuclis, els barris, les parròquies, les zones i els descampats, però també les masies, els torrents, els camins, els turons, les rieres i tota la resta d'accidents geogràfics de les zones no urbanitzades, i que en el cas del municipi d'Esplugues ocupen aproximadament una quarta part de l'extensió territorial. La moció es va aprovar amb una esmena dels socialistes per evitar marcar el termini de dos anys per fer aquest nomenclàtor. Com sempre, Esquerra d'Esplugues estarem al cas que s'acabin complint els acords i, en cas que no sigui així, ho farem públic, com sempre hem fet. Podeu llegir la moció final aquí mateix.

Oriol Torras llegint el manifest de l'AMI a la concentració a Esplugues contra la detenció de Puigdemont.

Concentració a Esplugues en protesta per la detenció del president Puigdemont

Aquest divendres, 24 de setembre, un centenar d'espluguins es van concentrar davant l'Ajuntament d'Esplugues per protestar contra la detenció del president Carles Puigdemont a Sardenya. La concentració estava convocada arreu de Catalunya per diferents entitats i partits independentistes, i a Esplugues era unitària i va comptar amb la presència de representants d'Esquerra, Junts i la CUP, i de l'ANC i Òmnium. A més d'aquestes entitats, a Esplugues convocaven l'Ateneu Popular,els CDR, la CAL, la Crònica de la Vida d'Esplugues, el Fòrum Esplugues, L'Avenç Centre Cultural i Veïns i Veïnes d'Esplugues. A les vuit del vespre va començar l'acte d'Esplugues amb la lectura del manifest de l'AMI contra la detenció del president Puigdemont. Per Esquerra, va llegir el portaveu municipal Oriol Torras, mentre que per Junts ho va fer Jordi Sanuy i per la CUP, Eulàlia Herranz. En nom de l'ANC, va llegir el seu manifest Carles Coloma. També hi va parlar una representat de Veïns i Veïnes d'Esplugues. L'acte va acabar amb el cant d'"Els Segadors". Esquerra Republicana rebutgem amb tota la contundència la persecució política contra el president Puigdemont i el moviment independentista en general, i continuem defensant la via política com a única solució per resoldre el conflicte polític. Aquesta via només passa per l'amnistia de tots els represaliats i el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya. Quan es feia l'acte ja se sabia que Puigdemont estava en llibertat, perquè la la justícia europea —Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Escòcia, etc.— no té res a veure amb la indefensió que hi ha a Espanya. Puigdemont podrà anar a Estrasburg dilluns, mentre espera que el 4 d'octubre el deixaran en total llibertat com en la resta de països europeus.

El preu de la llum ha batut rècords històrics les darreres setmanes. // Foto: FreePick - Evening Tao

El Ple aprova una moció d'Esquerra per abaixar la factura elèctrica

Esquerra Republicana va presentar una moció al Ple del 15 de setembre per frenar l’escalada de preus de l’electricitat i impulsar sistemes d’autoconsum energètic. L'acord, aprovat per tots els grups municipals tret del PP, que s'hi va abstenir, demana al govern de l'Estat que apliqui les mesures del que ells anomenen Pla de xoc, aprovat la mateixa setmana, i que implica un seguit de mesures per mirar d'aturar l'augment descontrolat dels preus de les tarifes elèctriques. La moció també insta el govern municipal a fer tres coses importants: — Difondre els ajuts existents i el bo social per fer front a la pobresa elèctrica i l'estalvi i eficiència — Instal·lar sistemes d'autoconsum energètic de fonts renovables — Aplicar diverses mesures d'estalvi, autosuficiència i emancipació energètics en equipaments municipals i per a empreses i ciutadans d'Esplugues A més a més, la moció també demana a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que creï un operador energètic públic, d'acord amb els municipis, que sigui cent per cent verd i que estigui al servei de la gent. Al costat de la gent La moció pretén tornar una part de la sobirania energètica a la gent, que durant els darrers anys i dècades han vist com les empreses públiques es privatitzaven i es convertien en un oligopoli, com Naturgy, Iberdrola i Endesa. Nombrosos polítics del PP i del PSOE, entre d'altres, han entrat als consells d'administració d'aquestes empreses a través de les portes giratòries, des d'Aznar i Felipe González al mateix Montilla. Creiem que aquesta situació és insostenible i que cal un canvi de model urgent. La moció inicial d'Esquerra era molt més ambiciosa que la que es va acabar aprovant finalment. Demanàvem "instar el govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent" i a ampliar el bo social, a més de transferir "un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials".

Finestrelles, Caufec

Un fons d'inversió construirà els pisos de protecció oficial que l'Ajuntament d'Esplugues es va vendre

Un grup inversor alemany ha comprat el solar de Finestrelles on s'han d'edificar els pisos d'habitatge protegit, a la zona del Pla Caufec. El Ple del mes de juny passat va aprovar que la construcció i explotació dels pisos de protecció oficial la fes una empresa privada, Club Residencial Metropolitan House, que ara ha comprat, al seu torn, el grup Patrizia. Com ja va dir al Ple el portaveu el portaveu d'Esquerra Republicana d'Esplugues, Oriol Torras, es tracta d'una operació en què l'Ajuntament es ven els drets i la gestió de l'habitatge protegit a canvi d'un plat de llenties, i abandona als especuladors una qüestió tan sensible com és el de tenir un sostre digne a la nostra ciutat. Segons l'economista i regidor republicà a l'Ajuntament d'Esplugues, Joan Carles Sillero, "permetre l’entrada de fons d’inversió polaritza les rendes (els rics són més rics i els pobres més pobres) i apuja el preu de l’habitatge", que estarà "concentrat en poques mans". A més a més, apunta que "l'unic benefici" per a Esplugues serà "una plusvàlua l'any vinent" per a les arques municipals "a canvi de lloguers més cars, mercats controlats i rics més rics". Això ve arran que en el Ple de març l'Ajuntament es va desprendre de la part d'una parcel·la de Finestrelles destinada a la construcció d'habitatges de protecció oficial, que va acabar comprant l'empresa Metropolitan House. Ara hem sabut que el grup inversor Patrizia ha adquirit aquesta parcel·la, que inclou 69 pisos de protecció oficial i 7.305 metres quadrats. En el Ple de març, Oriol Torras deia que és incomprensible que el govern Díaz, en comptes d'aprofitar l'oportunitat de construir habitatge protegit i intervenir en el mercat d'una manera decidida en favor de la gent, l'Ajuntament se'n desentengui —mentre que sí que manté la gestió de les oficines que s'han de fer a la mateixa zona— i ho posi en subhasta pública perquè ho faci una empresa per treure'n lucre. En el Ple de març l'únic grup municipal de l'Ajuntament d'Esplugues que hi va votar en contra va ser el d'Esquerra Republicana.

Roger Martínez, regidor d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat

Roger Martínez pren el relleu d'Herminia Villena i serà el nou regidor republicà d'Esplugues

Roger Martínez Dias serà el nou regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues, arran de la renúncia de la doctora Herminia Villena per motius personals al ple del mes de maig d'aquest 2021. Roger Martínez, que és professor de secundària des de fa 16 anys en una escola d'Esplugues, es va presentar com a número 5 a les eleccions municipals del 2019, i ha dit que agafar el relleu de l'Herminia "és una responsabilitat que encaro amb molta il·lusió, tot i que soc conscient que substituir-la és un repte. És una persona insubstituïble". A més a més, ha afirmat que "si m'haguessin dit fa tres anys que representaria la ciutadania d'Esplugues des de dins de l'Ajuntament, no m'ho hauria cregut". També ha agraït "la confiança que m'han mostrat els companys i companyes d'Esquerra" i espera donar el màxim en aquesta nova etapa al consistori espluguí. Roger Martínez ha treballat en moltes feines al llarg de la vida, tot i que des de fa 16 anys es dedica a l'ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a secundària. És soci d'Òmnium i del CF Can Vidalet. Va néixer l'any 1975, va créixer a Esplugues i va estudiar a l'Isabel de Villena, on fins ara ha fet de professor, i va jugar molts anys a l'Hoquei Club Esplugues. Roger Martínez és casat, té dos fills i viu al barri de la Plana. Aquí en Roger es presenta breument:  

Herminia Villena en una foto d'arxiu

Herminia Villena s'acomiada: "no volia passar dels 70 fent de regidora"

Herminia Villena plega de regidora de l'Ajuntament d'Esplugues després de 6 anys de feina i compromís La fins ara portaveu adjunta del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, la doctora Herminia Villena, abandona la política activa com a regidora després de 6 anys a l'Ajuntament. Serà oficial al Ple Municipal del proper dimecres 19 de maig, que coincideix precisament amb el seu 70è aniversari, i en què hi ha un punt de l'ordre del dia pel qual es donarà compte de la renúncia, per bé que ella mateixa ja ho ha anunciat durant l'últim mes al si del partit republicà i també a la resta de membres de la corporació municipal.  Villena, que va entrar com a independent al consistori espluguí després de les eleccions de maig de 2015, ho deixa igual com va començar: amb humilitat, compromís i amb un somriure als llavis. I no ha volgut marxar enmig de discursos solemnes sinó treballant com el primer dia. És per això que en el seu últim Ple ha volgut presentar i ella mateixa defensarà dues mocions perquè siguin aprovades. Una per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal; i una altra per declarar Esplugues de Llobregat municipi amic de la lactància materna. Amb aquest gest, Villena posa fi a 6 anys intensos de col·laboració amb Esquerra Republicana durant els quals s'ha guanyat un lloc al cor de la família republicana espluguina i també de tots els veïns i veïnes de la ciutat. Col·laboradora, conciliadora, constant, pencaire i compromesa amb tots els moviments socials i veïnals, sobretot al "seu" barri de Can Vidalet, la Doctora Villena passarà ara a gaudir del merescut descans de la jubilació i a fer d'àvia dels seus dos néts, un dels quals, com ella mateixa diu, "està en camí". En el seu comiat per a militants i amics del partit, Villena ha volgut destacar que "és un comiat alegre, perquè continuaré al grup i perquè ha estat una experiència molt positiva; sobretot per la quantitat de gent que he conegut i que han esdevingut amics" i afegia que l'experiència de regidora de l'Ajuntament ha estat "a més d'instructiva, absolutament divertida per mi".

Joan Tardà i Sergi Sol a Esplugues de Llobregat, el 26 d'abril de 2021 (FOTO: Pau Riba Queijas)

Joan Tardà a Esplugues: "el camí del diàleg i la negociació s'haurà de conquerir"

Mig centenar de persones segueixen l'acte presentació del llibre "En defensa pròpia" de Joan Tardà a Esplugues La sala de la Masoveria de Can Tinturé d'Esplugues va acollir, el passat 26 d'abril, l'acte de presentació del llibre "En defensa pròpia" de l'exportaveu del grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. La trobada, que era presencial amb places limitades però que es podia seguir en directe pel canal de Youtube d'ERC Esplugues, va comptar amb la presència del periodista i excap de comunicació de Visepresidència, Sergi Sol, i el músic Pep Picas, a part del mateix Tardà. I va aplegar una cinquantena de persones, entre les que hi van assistir de forma presencial i les que hi van assistir virtualment. Durant l'acte, Joan Tardà va desgranar les línies generals del llibre que presentava, el qual està prologat per Arnaldo Otegi, i va fer una defensa aferrissada del diàleg i la via negociada com a sortida al conflicte polític entre Catalunya i Espanya i va explicar que aquesta és l'única estratègia guanyadora, perquè és l'única que ens permet sumar més gent a la causa. Sergi Sol, per la seva banda, que és l'autor de l'epíleg del llibre, va oferir una visió més tàctica de la línia política d'ERC dels últims anys. Ambdues posicions van generar un nodrit torn de preguntes que va donar lloc a les intervencions més sucoses de la jornada. L'acte, que va estar presentat per la regidora del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón, va començar i va acabar amb la intervenció del cantautor i poeta, Pep Picas, que va interpretar tres cançons, l'última de les quals -La rumba republicana- va arrencar forts aplaudiments al final de tot de l'acte.  Podeu veure l'acte sencer al nostre canal de Youtube:  

El projecte d'urbanització de la part nord del Pla Caufec/Porta Barcelona ara fa uns 20 anys, amb els dos gratacels, oficines i pisos de luxe

L'Ajuntament d'Esplugues tira endavant l'última fase del Pla Caufec

El Ple ordinari de març de l'Ajuntament d'Esplugues va aprovar tirar endavant la darrera fase del Pla Caufec/Porta Barcelona, que consisteix en la construcció de dos gratacels, oficines i habitatges d'alt estànding i també de protecció oficial. El grup d'Esquerra Republicana es va quedar sol votant-hi en contra, perquè als vots favorables del PSC, PP i Cs s'hi va afegir l'abstenció dels comuns. Amb l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament d'Esplugues i les promotores immobiliàries, es consuma aquest despropòsit urbanístic que omplirà de ciment la falda de Collserola, incloent-hi dues torres que es veuran des de tot el pla de Barcelona i bona part del Baix Llobregat, un model megalòman fruit de l'especulació immobiliària que anys de lluita veïnal i política no han pogut aturar. En concret, el Ple va aprovar el conveni entre l'Ajuntament i les empreses Sacresa, Porta Diagonal i Caufec, que implica que les empreses podran començar a construir les oficines i les dues grans torres. Segons Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal, aquest model de grandeur a l'estil de la Défense de París no és el nostre i, de fet, sempre hem votat en contra del Pla Caufec a l'Ajuntament. D'altra banda, com que aquest pla es va començar a idear fa 30 anys, i el món ha canviat molt, fa que sigui obsolet, per exemple pel que fa a l'ocupació d'oficines i el teletreball. A més a més, l'Ajuntament entra en el negoci immobiliari especulatiu del Caufec, per tal com, d'una banda, es va desentendre de construir habitatges de protecció oficial, però de l'altra en aquest cas sí que manté la propietat de les oficines. El Ple també va aprovar les clàusules administratives perquè una empresa privada construeixi els pisos de protecció oficial que fa anys que estan pendents, a la zona del carrer de Sant Mateu. Per a Oriol Torras, és el món al revés: entenem que és l'Ajuntament qui ha d'actuar d'una manera activa i decidida en la construcció d'habitatges de protecció oficial, però en canvi el que fa és entrar en el negoci immobiliari pel que fa a la gestió i explotació de les oficines d'alt estànding.

8 de març a la Rambla del Carme

La Rambla del Carme va ser l'espai escollit per ERC Esplugues aquest any per commemorar la diada reivindicativa del 8 de març.  L'acte, que va constar d'una xerrada pública i el tradicional repartiment de mimoses (aquest any, de forma purament testimonial a causa de la Covid), va comptar amb la presència de la Secretària de Dones d'Esquerra del Baix Llobregat, Ainoa Olza, la nostra regidora Hermínia Villena i la secretària de Dones de l'executiva local, Isabel Almató. La xerrada va ser retransmesa en directe per Facebook Live.